Ο Δρόμος προς την Επιτυχία Περνάει από την Ευτυχία

Ο δρόμος προς την επιτυχία περνάει από την ευτυχία. Η ανάγκη ύπαρξης της προσωπικής πυξίδας κάνει τον δρόμο προς αυτήν ευκολότερο.

Ο δρόμος της αλλαγής δεν είναι εύκολος. Αλλάζουμε για να συνυπάρχουμε. Αλλάζουμε για να ελέγχεις ευκολότερα τους φόβους σου, για να ξέρεις τι να πεις την σωστή στιγμή, τι να περιμένεις από τους άλλους, για να μην σε απασχολεί η γνώμη των άλλων, για να σκέφτεσαι έξω από το κουτάκι.

Η ποιότητα της ζωής σας εξαρτάται από την ποιότητα της σκέψης σας. Αλλάζουμε σκέψεις, κάνουμε την ζωή μας καλύτερη, πλησιάζουμε την ευτυχία.

Ο Σωκράτης ήταν ο πρώτος που μας παρακινούσε να καταλάβουμε «πώς πρέπει να ζούμε».

Ο Πλάτων συμπλήρωσε ότι όταν μάθουμε πώς πρέπει να ζούμε, να φροντίσουμε στην συνέχεια να έχουμε μια πλούσια σε εμπειρίες ζωή. «Ζωή που δεν εξετάζει κανείς, δεν αξίζει να τη ζεις» έλεγε χαρακτηριστικά.

Ο Αριστοτέλης θεωρούσε ότι αποκτώντας εμπειρίες, πολλές φορές ξεχνούσαμε το πραγματικό νόημα στη ζωή: να είσαι ευτυχισμένος σε ότι κάνεις, κάθε χρονική στιγμή.

Εμείς εδώ, η παρέα των Men of Style θα λέγαμε ότι όλες οι παραπάνω σοφίες ισχύουν ακόμη μέχρι τις μέρες μας. Η ευδαιμονία, όπως ονόμασε ο Αριστοτέλης την ευτυχία, αποτελεί ακόμη τον τελικό σκοπό. Μόνο που ζώντας πλέον σ’ ένα κόσμο μονίμως συνδεδεμένο με άλλους ανθρώπους, ο Άνδρας Αξίας για να πετύχει την ευδαιμονία καλείται να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του, να εργαστεί πάνω στην συμπεριφορά του και να γίνει μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού του. Γιατί ο επιτυχημένος άνδρας έχει πρώτα κατακτήσει την ευτυχία.

Για να πετύχεις όμως τον παραπάνω στόχο, χρειάζεται να έχεις δημιουργήσει πρώτα μια προσωπική πυξίδα.

 

Η Eσωτερική Aναζήτηση και Πώς Οδηγεί στην Προσωπική Επιτυχία

Όλοι μας, κάποια στιγμή, έχουμε αναρωτηθεί για το ποιοι πραγματικά είμαστε. Συνήθως, αυτή η απορία δημιουργείται, όταν καλούμαστε να διαλέξουμε τον τρόπο που θέλουμε να ζήσουμε την ζωή μας. Αυτό συμβαίνει, διότι πολλές φορές βρισκόμαστε σε σταυροδρόμια και αναρωτιόμαστε από δω και πέρα τι να κάνουμε. «Τι θα κάνω με τον εαυτό μου;», «Πώς θα ζήσω την ζωή μου;» είναι δύο πιο σημαντικά ερωτήματα που κάνουμε στον εαυτό μας.

Η φιλοσοφία του Άνδρα Αξίας προκύπτει μέσα από την καλλιέργεια του συναισθήματος, την διεύρυνση της σκέψης και τον προσανατολισμό της συμπεριφοράς. Βοηθάει τον άνδρα να συμφιλιωθεί με τη ζωή του, να ζήσει με πληρότητα και να σκεφτεί τι θέλει να επιτύχει. Η μεταμόρφωση του τρόπου με τον οποίο ένας άνδρας αντιλαμβάνεται τον κόσμο, επιτυγχάνεται μέσα από την ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. Η γνώση που προκύπτει, τον βοηθάει στην διαμόρφωση της προσωπικής του πυξίδας η οποία περιλαμβάνει τις αξίες και τις αρετές. Η πυξίδα θα σε βοηθήσει να ρυθμίσεις την συμπεριφορά σου τόσο απέναντι στον εαυτό σου, όσο και στους άλλους. Όσο πιο ολοκληρωμένη πυξίδα διαθέτεις, τόσο πιο κοντά στην ευδαιμονία θα είσαι.

«Γνώθι σαυτόν» έλεγε το δελφικό ρητό και ο Σωκράτης το έκανε θεμέλιο της φιλοσοφίας του. Η αυτοεξέταση και ο αυτοέλεγχος βοηθάνε τον άνθρωπο να ξέρει τι τον ωφελεί, τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει. Με αυτό τον τρόπο γλυτώνει τα λάθη, μειώνει τα ρίσκα, αντιμετωπίζει τις δύσκολες καταστάσεις και δεν δυστυχεί. Είναι το σημείο μηδέν που πρέπει να ξεκινήσουμε. Στόχος: κάνε την ζωή σου όνειρο και το όνειρο πραγματικότητα.

Στην πορεία για τον τελικό στόχο, βελτιώνουμε τον τρόπο σκέψης, την διαχείριση των συναισθημάτων και των συμπεριφορών, εντοπίζουμε τις ικανότητες μας και μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σοφά την ενέργεια μας. Όλα αυτά απαιτούν χρόνο, υπομονή και πείσμα. Δεν χρειάζεται να τα κάνουμε όλα μαζί ταυτόχρονα. Βήμα – βήμα. Αυτή είναι η ομορφιά του να μαθαίνεις τον εαυτό σου. Όταν συνειδητοποιείς κάτι, το σκέφτεσαι και μετά το κάνεις κτήμα σου. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία σου.

Η επιτυχία ξεκινάει από μικρά βήματα. Δες την μέσα από τα μάτια του Μάριου Γιαννάκου όπως μας νίλησε στο Apla + Andrika:

Οι Αξίες ως Προσωπική Υπόθεση

Οι αξίες είναι η πιο προσωπική υπόθεση. Αφορούν τον τρόπο που θέλουμε να ζήσουμε και αποτελούν τα χαρακτηριστικά του ιδανικού εαυτού μας. Ποιοι είμαστε και πώς θέλουμε να συμπεριφερόμαστε. Τι είναι σωστό και τι λάθος. Τι είναι σημαντικό και τι ασήμαντο.

Οι αξίες θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας και τις σχέσεις μας με τους συνανθρώπους που ερχόμαστε σε επαφή. Γι’ αυτό τον λόγο επιλέγονται μετά από πολύ σκέψη. Δεν είναι σταθερές γιατί αλλάζουν καθώς ωριμάζουμε και το πιο σημαντικό δεν επιβάλλονται από κανέναν. Σε αυτό το σημείο φαίνεται και το πόσο ελεύθεροι ή αυτόνομοι θέλουμε να είμαστε. Λόγω των αξιών σου ανταμείβεσαι ή επιλέγεσαι στην ζωή. Γίνε μοναδικός και ξεχώρισε από το πλήθος. Αγάπη, συντροφιά, συνεργασία, υποστήριξη είναι κάποιες από τις μικρές νίκες που πετυχαίνεις στις κοινωνικές και προσωπικές σχέσεις και σε βοηθάνε να συνεχίσεις την πορεία σου σταθερά για την ευτυχία.

Μερικές φορές, όσα πράγματα είναι στο χέρι σου να αλλάξεις, είναι αρκετά για να σου δημιουργήσουν τις νέες καταστάσεις που ονειρεύεσαι.

Αρετές

Ο Αριστοτέλης προβληματιζόταν με το θέμα του εγωισμού. Σκοπός είναι να ζούμε καλά. Αλλά ποιες πράξεις είναι ορθές; Θεωρούσε ότι δεν πρέπει να πληγώνουμε τους γύρω μας για είμαστε εμείς εντάξει με τον εαυτό μας. Ο δρόμος προς την επιτυχία είναι εξασφαλισμένος αν καλλιεργούμε συνεχώς τις έμφυτες αρετές. Για να ισορροπήσουμε μέσα μας. Σήμερα θα λέγαμε ότι είναι οι σταθερές πάνω στις οποίες θα βάλουμε τις αξίες για να δημιουργήσουμε την πυξίδα μας.

Ο Αριστοτέλης κατέληξε σε 4 βασικές αρετές, οι οποίες ισχύουν μέχρι τις μέρες μας.

  • Γενναιότητα
  • Αυτοέλεγχος
  • Γενναιοδωρία
  • Ειλικρίνεια

Εννοείται ότι οι αρετές διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Είμαστε άλλωστε όλοι διαφορετικοί μεταξύ μας. Κάθε αρετή έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Χρειάζονται όμως για να μας βοηθήσουν να είμαστε ευσυνείδητοι, συμπονετικοί και ανεκτικοί. Δηλαδή cool guys.

 

Ευτυχία για έναν Άνδρα Αξίας σημαίνει ότι διαθέτεις προσωπική πυξίδα με αξίες και αρετές. Ξέρεις που βρίσκεσαι, τι θέλεις και πώς θα το αποκτήσεις.

 

Μην ανησυχείς γι’ αυτό και χαλάρωσε, η παρέα των Men of Style είναι εδώ να καθοδηγήσει. Οι συμβουλές μας θα σε βοηθήσουν να βρεις τον χαρακτήρα που ταιριάζει στην προσωπικότητά σου και έναν ιδανικό τρόπο ζωής. Ήρθε λοιπόν η ώρα να αφιερώσεις χρόνο για να γνωρίσεις τον εαυτό σου.

Ο δρόμος προς την επιτυχία ξεκινάει από μερικά απλά βήματα. Εσύ μπορείς να ξεκινήσεις από εδώ

Μεγαλώνοντας ως μοναχοπαίδι με παρέα τα βιβλία και την μουσική, ο Γιώργος προβληματίστηκε αρκετές φορές με τις σχέσεις των δύο φύλων. Τα βιβλία, ο Lemmy και μια σειρά από περίεργες καταστάσεις συναισθηματικού τύπου τον ώθησαν να κάνει την ενδοσκόπηση και να διαμορφώσει την προσωπικότητα του. Θεωρεί ότι είμαστε το αποτέλεσμα των επιλογών μας και ότι στα βιβλία κρύβονται ολόκληροι μυστικοί κόσμοι που περιμένουμε απλώς να τους ανακαλύψουμε.