Ο Φόβος να Ρισκάρεις δεν Φεύγει Ποτέ και δε Χρειάζεται!

Δεν είναι εύκολο να ρισκάρεις. Ο φόβος μεγαλώνει, οι καρδιακοί παλμοί αυξάνονται και σκέφτεσαι τι θα συμβεί αν αποτύχεις. Σκέψου σωστά!

Αν κοιτάξεις πίσω στην ζωή σου και στην καριέρα σου, ίσως υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες θα ήθελες να έδειχνες λίγο μεγαλύτερη γενναιότητα και εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και να ρισκάρεις λίγο περισσότερο.

Τις φορές χρειάζεται να ρισκάρεις, για να επιτύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όταν όμως καλείσαι να ρισκάρεις, υπάρχει πάντα ο ενδόμυχος φόβος που προσπαθεί να σε αποτρέψει. Αυτός ο φόβος υπάρχει πάντα και δεν χρειάζεται να φύγει.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων. Από την μια είναι εκείνοι που ρισκάρουν και εξερευνούν ευκαιρίες, βλέποντας τις αποτυχίες σαν κομμάτι του δρόμου για την επιτυχία. Από την άλλη, είναι εκείνοι που προτιμούν την ασφάλεια της απραξίας και την βολή τους, με την πεποίθηση ότι έτσι όλα πάνε καλά.

Ο κόσμος χρειάζεται και τις δύο κατηγορίες, όμως η σταθερότητα δεν εγγυάται την ικανοποίηση. Αν έχεις στόχους που θέλεις να επιτύχεις, τότε μοναδική επιλογή είναι να ρισκάρεις.

Αν περιμένεις την ιδανική στιγμή, για να δράσεις, τότε ίσως χρειαστεί να περιμένεις πάρα πολύ. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τέτοια ιδανική στιγμή. Πρέπει να ρισκάρεις και να κάνεις την κίνηση σου, γιατί τελικά το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι να κάνεις το πρώτο βήμα.

Το ίδιο ισχύει και στο φλερτ, στο οποίο είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσεις αποφασιστικά, όπως μπορείς να δεις στο παρακάτω βίντεο:

Οτιδήποτε και αν επιλέξεις να κάνεις, θα έχει δύο πιθανά αποτελέσματα. Είτε θα πετύχει, είτε όχι. Όταν ρισκάρεις, μαθαίνεις να ζεις με αυτές τις πιθανότητες και αυτό είναι που σε βοηθά να προχωράς στην ζωή και να γίνεσαι καλύτερος. Αυτή είναι η αξία του ρίσκου.

Ας δούμε λοιπόν μερικά στοιχεία για το ρίσκο αλλά και για την χρησιμότητα του.

#1. Υπερεκτιμάς την Πιθανότητα Κάτι να Πάει ΣτραβάΔεν είναι εύκολο να ρισκάρεις. Ο φόβος μεγαλώνει, οι καρδιακοί παλμοί αυξάνονται και σκέφτεσαι τι θα συμβεί αν αποτύχεις. Σκέψου σωστά!

Όταν ζυγίζεις μια κατάσταση, προκειμένου να δεις αν θα ρισκάρεις ή όχι, τείνεις να βλέπεις τις πιθανές απώλειες να εξοβελίζουν τα πιθανά κέρδη.

Αυτό συμβαίνει επειδή τείνουμε ως άνθρωποι να εστιάζουμε στην απώλεια ή στην θυσία, μεγεθύνοντας τα πράγματα που, ενδεχομένως να πάνε στραβά.

Όλο αυτό όμως μας κάνει να κρίνουμε λανθασμένα και να υπερεκτιμούμε τις πιθανότητες να συμβεί κάτι που δεν θέλουμε. Αυτή η πιθανότητα τις περισσότερες φορές είναι πολύ χαμηλότερη.

#2. Υπερβάλεις Σχετικά με τις Συνέπειες της ΑποτυχίαςΔεν είναι εύκολο να ρισκάρεις. Ο φόβος μεγαλώνει, οι καρδιακοί παλμοί αυξάνονται και σκέφτεσαι τι θα συμβεί αν αποτύχεις. Σκέψου σωστά!

Σίγουρα θα έχει τύχει και σε εσένα να καταστροφολογείς, όταν πρόκειται να ρισκάρεις. Σκέφτεσαι την χειρότερη περίπτωση και πιστεύεις ότι όλα θα πάνε στραβά, σε βαθμό που δεν θα μπορείς να κάνει τίποτε για να μετριάσεις το κακό.

Είναι σύνηθες να υπερβάλουμε τόσο πολύ, σαν να μην μπορούμε να επέμβουμε στα πράγματα και αυτά να οδηγούνται μόνα τους προς το χειρότερο, κάτι που φυσικά, δεν ισχύει.

Σκέψου ποια είναι τα θετικά, εστίασε σε αυτά και βρες τρόπους να ελαχιστοποιήσεις τα αρνητικά. Όποιο και αν είναι το εμπόδιο, σίγουρα υπάρχει κάποια λύση.

#3. Δεν Πιστεύεις ότι Μπορείς να Αντιμετωπίσεις τις Συνέπειες του ΡίσκουΔεν είναι εύκολο να ρισκάρεις. Ο φόβος μεγαλώνει, οι καρδιακοί παλμοί αυξάνονται και σκέφτεσαι τι θα συμβεί αν αποτύχεις. Σκέψου σωστά!

Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω, κάθε φορά που πρέπει να ρισκάρεις, πιστεύεις ότι όλα πάνε στραβά και ότι εν θα έχεις την δύναμη να αντιμετωπίσεις τις νέες συνθήκες. Μπαίνεις έτσι σε έναν κύκλο αμφισβήτησης του εαυτού σου που συνήθως προκύπτει από την έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Έτσι προτιμάς να παραμένεις στην ζώνη άνεσης, όπου θεωρείς ότι όλα είναι ελεγχόμενα, χάνοντας όμως ευκαιρίες και προκλήσεις που θα μπορούσαν να σου αλλάξουν την ζωή.

#4. Δεν Δέχεσαι το Κόστος της ΑδράνειαςΔεν είναι εύκολο να ρισκάρεις. Ο φόβος μεγαλώνει, οι καρδιακοί παλμοί αυξάνονται και σκέφτεσαι τι θα συμβεί αν αποτύχεις. Σκέψου σωστά!

Όταν δεν ρισκάρεις, παραμένεις στάσιμος σε καταστάσεις τις οποίες καταλήγεις να δέχεσαι, αφού θεωρείς ότι “εντάξει, δεν είναι και τόσο άσχημα”, πιστεύοντας ενδόμυχα ότι κάτι θα αλλάξει, από μόνο του, κάτι που βέβαια δεν συμβαίνει.

Ο φόβος του ρίσκου είναι πάντα εκεί, ό,τι και αν κάνεις. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να σκεφτείς και να δεχτείς ότι υποκύπτοντας στον φόβο, μόνο χάνεις.

Τι θα κατάφερνες, αν ήσουν πιο θαρραλέος; Με ποιο τρόπο σου κοστίζει η αδράνεια;

Πείσε τον εαυτό σου ότι μπορείς να ξεπεράσεις τους φόβους σου. Άλλωστε το έχουν κάνει τόσοι άλλοι, γιατί όχι και εσύ;

Το ζήτημα είναι να το πάρεις απόφαση. Άλλωστε η αποφασιστικότητα είναι ένα πολύ ελκυστικό χαρακτηριστικό, όπως θα δεις και στην συζήτηση που έχουμε κάνει στην εκπομπή μας Apla+Andrika.

#5. Προβάλεις ΔικαιολογίεςΔεν είναι εύκολο να ρισκάρεις. Ο φόβος μεγαλώνει, οι καρδιακοί παλμοί αυξάνονται και σκέφτεσαι τι θα συμβεί αν αποτύχεις. Σκέψου σωστά!

Όταν φοβάσαι να ρισκάρεις, αρχίζεις και επινοείς δικαιολογίες. Στην σύγχρονη εποχή οι δικαιολογίες ακούγονται παντού και για όλα.

Δεν έχω χρήματα, είμαι απασχολημένος, δεν θέλω να απογοητεύσω τους άλλους.

Μην αφήνεις τον φόβο να σε κυριεύει και να σε παραλύει. Όταν πιστεύεις ότι πρέπει να ρισκάρεις, απλά κάντο. Σκέψου τι θα συμβεί όταν τα καταφέρεις.

Ακόμη και αν δεν καταφέρεις όσα θέλεις, μην ξεχνάς ότι και η αποτυχία είναι αποδεκτή. Για την ακρίβεια, η αποτυχία είναι απαραίτητη, στον δρόμο για την επιτυχία.

 Όπως είχε πει και ο δημιουργός του facebook, “Το μεγαλύτερο ρίσκο, είναι να μην ρισκάρεις. Σε έναν κόσμο που αλλάζει πραγματικά γρήγορα, η μόνη στρατηγική που εγγυάται ότι θα αποτύχεις, είναι το να μην ρισκάρεις”.

 Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Αν θέλεις να μειώσεις πολλούς από τους φόβους σου ή έστω να μάθεις να τους αντιμετωπίζεις, κάνε κλικ εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.