Οδηγώντας σε Χιονισμένο Δρόμο: Πώς να το Κάνεις Σωστά

Αν σου αρέσει να ταξιδεύεις ή απλά έτυχε, τότε θα πρέπει να γνωρίζεις πως θα οδηγήσεις με περίπτωση που πέσεις σε χιονισμένο δρόμο.

Τα καιρικά φαινόμενα τον χειμώνα μπορεί να δυσχεράνουν αρκετά τις μετακινήσεις, ακόμη και αν ζεις σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, όπου οι χειμώνες είναι γενικά ήπιοι. Η περίοδος από τον Δεκέμβρη έως τον Απρίλη μπορεί να φέρει κρύο, χιόνια και παγετό και στην χώρα μας, ιδιαίτερα στα ορεινά.

Αν κινείσαι ή αν πρόκειται να κινηθείς σε οδικό δίκτυο με χιονισμένους δρόμους, θα πρέπει να γνωρίζεις τον σωστό τρόπο οδήγησης. Το πρώτο και κυριότερο πράγμα που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι η οδήγηση σε συνθήκες παγετού και χιονιού είναι ιδιαίτερα απαιτητική ότι όχημα και αν οδηγείς.

Οι οδηγοί τετρακίνητων ή SUV συχνά εμπλέκονται σε ατυχήματα σε αυτές τις συνθήκες, επειδή υπερεκτιμούν τις δυνατότητες των οχημάτων τους.

Ένα τέτοιο όχημα, μπορεί να σε βοηθήσει να κινηθείς πιο εύκολα, αλλά δεν θα σε κάνει οδηγό αγώνων! Άλλωστε, ακόμη και ικανοί οδηγοί όπως ο Hirvonen, πολλές φορές χάνουν τον έλεγχο σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες!

Προετοιμάσου πριν Βγεις στον Δρόμο
Αν σου αρέσει να ταξιδεύεις ή απλά έτυχε, τότε θα πρέπει να γνωρίζεις πως θα οδηγήσεις με περίπτωση που πέσεις σε χιονισμένο δρόμο.

Προτού βγεις στον δρόμο σε δύσκολες, χειμερινές καιρικές συνθήκες θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος. Καταρχάς, σχεδίασε το ταξίδι σου προσεκτικά. Δες το δελτίο καιρού και τις ανακοινώσεις της τροχαίας. Μπορεί κάποιος δρόμος να έχει κλείσει τελείως.

Έλεγξε όλα τα μέρη του οχήματος σου.

Ξεκίνησε με τους υαλοκαθαριστήρες. Βεβαιώσου ότι είναι απενεργοποιημένοι πριν βάλεις μπροστά, ότι είναι σε καλή κατάσταση, χωρίς να έχει συσσωρευτεί πάγος και ότι έχεις υγρό με αντιψυκτικό.

Στην συνέχεια, βεβαιώσου ότι έχεις κατάλληλα ελαστικά και ότι το πέλμα δεν έχει φθαρεί. Υπάρχουν χώρες, όπως η Φινλανδία, στις οποίες είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικών χειμερινών ελαστικών για συγκεκριμένους μήνες του έτους.

Στην Ελλάδα, οι συνθήκες δεν δικαιολογούν την μόνιμη χρήση τέτοιων ελαστικών, οπότε το πιθανότερο είναι ότι θα πρέπει να βάλεις αντιολισθητικές αλυσίδες ή υφασμάτινες αλυσίδες.

Θα δούμε παρακάτω τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους.

Σιγουρέψου ότι η μπαταρία του αυτοκινήτου σου είναι σε άριστη κατάσταση, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στα φορτία που θα αναλάβει στην διαδρομή. Δεν θέλεις να σε αφήσει στην μέση του πουθενά, σε ένα χιονισμένο βουνό!

Φρόντισε να έχεις γεμάτο το ρεζερβουάρ, πρώτον για να έχεις μεγάλη αυτονομία και δεύτερον, για να μην σχηματιστεί πάγος στο ρεζερβουάρ και στην γραμμή τροφοδοσίας όσο το αυτοκίνητο θα είναι σταθμευμένο, κάτι που θα δυσκολέψει την εκκίνηση του κινητήρα.

Αν πρόκειται για ένα μεγάλο ταξίδι, προετοιμάσου για το χειρότερο. Πάρε μαζί σου όλα τα απαραίτητα, μια κουβέρτα, φαγητό και νερό, φορτιστή ή power bank για το κινητό τηλέφωνο σου, έξτρα ρούχα και γάντια, μια ξύστρα για τον πάγο και ένα ανακλαστικό γιλέκο.

Επίσης ένα κομμάτι παλιού χαλιού θα σε βοηθήσει να δώσεις πρόσφυση στους τροχούς σου, αν κολλήσεις σε κάποιο σημείο.

Το χιονισμένο αυτοκίνητο σου μπορεί να δείχνει ωραίο, αλλά είναι επικίνδυνο για τους άλλους χρήστες της οδού. Προτού βάλεις μπροστά καθάρισε ΟΛΟ το αυτοκίνητο από το χιόνι και τον πάγο.

Αφού λοιπόν έχεις ελέγξει τα πάντα, βάλε μπροστά, αφού πρώτα έχεις συμβουλευτεί το εγχειρίδιο του κατασκευαστή σχετικά με τον χρόνο προθέρμανσης και είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις!

Χιονολάστιχα, αντιολισθητικό πανί ή αλυσίδες;
Αν σου αρέσει να ταξιδεύεις ή απλά έτυχε, τότε θα πρέπει να γνωρίζεις πως θα οδηγήσεις με περίπτωση που πέσεις σε χιονισμένο δρόμο.

Αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί όλους όσοι κινούνται σε χιονισμένους δρόμους! Ας δούμε λοιπόν κάποια βασικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τους.

Χιονολάστιχα

 • Προσφέρουν μεγαλύτερη πρόσφυση σε περιπτώσεις βροχής, χιονιού και πάγου.
 • Βελτιώνουν πολύ την απόδοση του αυτοκινήτου σε αυτές τις συνθήκες.
 • Φθείρονται γρήγορα όταν χρησιμοποιούνται σε στεγνό οδόστρωμα.
 • Απαιτούνται από τον νόμο σε αρκετές χώρες του Βορρά.

Αντιολισθητικό Πανί

 • Προσφέρει μεγαλύτερη πρόσφυση στο χιόνι και είναι χρήσιμο σε περιπτώσεις που αντιμετωπίζεις χιόνι που δεν περίμενες.
 • Είναι φθηνότερο από τα χιονολάστιχα, αλλά πρέπει να το βγάζεις αμέσως, όταν ο δρόμος είναι καθαρός από χιόνι.
 • Τοποθετείται πάρα πολύ εύκολα, αλλά δεν είναι κατάλληλο για βαθύ χιόνι.

Αντιολισθητικές Αλυσίδες

 • Προσφέρουν την καλύτερη πρόσφυση σε σχέση με τις άλλες μεθόδους.
 • Είναι κατάλληλες για βαθύ χιόνι.
 • Πρέπει να απομακρύνονται όταν ο δρόμος είναι καθαρός, γιατί φθείρουν τόσο το αυτοκίνητο όσο και το οδόστρωμα.
 • Η τοποθέτηση τους χρειάζεται περισσότερο χρόνο.
 • Είναι υποχρεωτικές σε κάποιες χώρες (Στην Ελλάδα πολλές φορές η Τροχαία δεν επιτρέπει την διέλευση από χιονισμένους δρόμους σε οχήματα που δεν φέρουν αλυσίδες).

Αν πρόκειται να οδηγήσεις σε ελληνικούς δρόμους, το πιθανότερο είναι ότι θα βάλεις αντιολισθητικές αλυσίδες ή πανί.

Προτού τοποθετήσεις οτιδήποτε από τα δυο, διάβασε το εγχειρίδιο του κατασκευαστή, για να δεις οδηγίες σχετικά με την τοποθέτηση και με τις ταχύτητες οδήγησης.

Πώς να Οδηγήσεις στο Χιόνι
Αν σου αρέσει να ταξιδεύεις ή απλά έτυχε, τότε θα πρέπει να γνωρίζεις πως θα οδηγήσεις με περίπτωση που πέσεις σε χιονισμένο δρόμο.

Έλεγξες το αυτοκίνητο, έβαλες τις αλυσίδες σου και ξεκίνησες το ταξίδι σου στο χιονισμένο οδικό δίκτυο! Πώς όμως θα οδηγήσεις στις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες;

Μείωσε Ταχύτητα

Η χειμερινή οδήγηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο! Επιτάχυνε αργά, για να μην χάσεις την πρόσφυση και οδήγησε με χαμηλότερες ταχύτητες από ότι συνήθως.

Πρόσεξε τα φρεναρίσματα σου να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλά. Η χαμηλή ταχύτητα θα σε βοηθήσει να έχεις μειωμένη απόσταση πέδησης και να έχεις περισσότερο χρόνο να αντιδράσεις, αν χρειαστεί.

Κρίνε ποια είναι η καταλληλότερη ταχύτητα και προσαρμόσου στις συνθήκες. Καλύτερα να καθυστερήσεις λίγο, παρά να εμπλακείς σε ατύχημα.

Αποστάσεις Ασφαλείας

Η απόσταση ασφαλείας σε έναν χιονισμένο δρόμο μπορεί να είναι διπλάσια ή και τριπλάσια σε σχέση με το κανονικό, αναλόγως με την ταχύτητα με την οποία κινείσαι. Για ταχύτητες της τάξης των 50 χλμ/ώρα άφησε απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον 3 αυτοκινήτων, δηλαδή μια διαφορά 8-10” μεταξύ του οχήματος σου και του προπορευόμενου.

Στα φανάρια μην ξεκινάς αμέσως. Άφησε λίγο χρόνο και έλεγξε καλά. Μπορεί κάποιος από το κάθετο ρεύμα κυκλοφορίας να μην προλάβει να φρενάρει και να περάσει άθελα του με κόκκινο.

Πρόσεξε Περισσότερο στις Στροφές

Σε κανονικές συνθήκες δεν υπάρχει πρόβλημα αν χρησιμοποιείς το φρένο την ώρα που στρίβεις. Σε συνθήκες μειωμένης πρόσφυσης όμως, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ελέγχου.

Μείωσε ταχύτητα πολύ πριν την στροφή και μπες σε αυτήν με πολύ χαμηλότερη ταχύτητα από ότι συνήθως. Την κατάλληλη ταχύτητα θα την επιλέξεις αναλόγως με τις συνθήκες. Αν πατήσεις πολύ γκάζι και αρχίσει να σπινιάρει, τότε μπορείς απλά να αφήσεις το γκάζι, για να ανακτήσεις την χαμένη πρόσφυση.

Μείνε Ήρεμος

Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεσαι. Μην κάνεις απότομες κινήσεις και αν γλιστρήσεις λίγο μην πατήσεις απότομα φρένο. Οι συνθήκες είναι τέτοιες που πρέπει να μπορείς να προβλέψεις τα λάθη άλλων οδηγών. Για τον λόγο αυτό είπαμε ήδη ότι πρέπει να αφήνεις μεγαλύτερες αποστάσεις.

Όταν κάποιος άλλος οδηγός γλιστρήσει μπροστά σου ή θα αργήσει να ξεκινήσει σε ένα φανάρι, μην κορνάρεις. Η πίεση, σε δύσκολες συνθήκες ειδικά, μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα. Μην ξεχνάς ότι η οδήγηση σε χιονισμένο δρόμο είναι αρκετά αγχωτική από μόνη της, δεν χρειάζεται να κάνεις τα πράγματα χειρότερα.

Μην Αφήσεις Τίποτε να σου Αποσπάσει την Προσοχή

Η προσοχή σου πρέπει να είναι όλη στον δρόμο και στην οδήγηση. Άφησε το κινητό τηλέφωνο και τις συζητήσεις με τους επιβάτες και απόφυγε την δυνατή μουσική, ώστε να ακούς γύρω σου.

Εννοείται ότι πάντοτε πρέπει να είσαι προσεκτικός κατά την οδήγηση, αλλά η οδήγηση σε συνθήκες μειωμένης πρόσφυσης χρειάζεται διπλάσια προσοχή. Συγκεντρώσου στην οδήγηση, για να φτάσεις με ασφάλεια.

Πρόσεξε την Επιφάνεια της Οδού

Μπορεί να συναντήσεις τμήματα με δυσδιάκριτο πάγο που μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα. Σημεία που πρέπει να προσέξεις ιδιαίτερα είναι υπόγεια περάσματα, που δεν τα βλέπει ο ήλιος και γέφυρες στις οποίες ο πάγος παραμένει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αφού δεν υπάρχει θερμότητα από το έδαφος για να τον λιώσει.

Προσπάθησε να βλέπεις όσο πιο μακριά μπορείς, ώστε να ξέρεις τι να περιμένεις και να αντιδράσεις έγκαιρα.

Προσοχή στις Μεγάλες Κλίσεις

Η οδήγηση σε δρόμους με μεγάλη κλίση, ανηφορική ή κατηφορική, μπορεί να είναι πρόκληση, ιδιαίτερα για οχήματα με κίνηση στους 2 τροχούς. Αν μπορείς, είναι καλύτερο να αποφύγεις τέτοια κομμάτια.

Αλλιώς, προσπάθησε να ανέβεις τις ανηφόρες με λίγο γκάζι, έχοντας πάρει λίγη φόρα, ώστε να μην σπινιάρεις. Στην κατηφόρα, πρόσεξε πολύ το φρένο, για να μην μπλοκάρουν οι τροχοί.

Βεβαιώσου ότι Φαίνεσαι

Άναψε τα φώτα πορείας και σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας ή αν κινείσαι με πολύ χαμηλή ταχύτητα άναψε επιπλέον τα φώτα ομίχλης, ακόμη και τα αλάρμ.

Μερικές Ακόμη Συμβουλές
Αν σου αρέσει να ταξιδεύεις ή απλά έτυχε, τότε θα πρέπει να γνωρίζεις πως θα οδηγήσεις με περίπτωση που πέσεις σε χιονισμένο δρόμο.

 • Φόρα άνετα και στεγνά παπούτσια.
 • Αν έχει ήλιο, μην ξεχάσεις τα γυαλιά ηλίου.
 • Ξεκίνα το αυτοκίνητο με δευτέρα, για να μην σπινιάρεις.
 • Αν ο δρόμος δεν έχει καθαριστεί, μην οδηγείς πάνω στο ίχνος των προπορευόμενων οχημάτων. Το συμπιεσμένο χιόνι γλιστράει περισσότερο.
 • Αν χάσεις τον έλεγχο, στρίψε ήρεμα προς το μέρος που γλιστράς, για να κερδίσεις έστω και λίγη πρόσφυση. Πίεσε το φρένο μαλακά.
 • Πλύνε καλά το αυτοκίνητο μετά την διαδρομή σου. Το αλάτι που ρίχνουν για τον πάγο μπορεί να προκαλέσει έντονη διάβρωση στο αμάξωμα.

Όπως και σε όλα τα πράγματα, έτσι και στην οδήγηση στο χιόνι μπορείς να τα καταφέρεις αρκεί να είσαι προετοιμασμένος και ενημερωμένος!

Μετά από μερικές φορές οδήγησης υπό αυτές τις συνθήκες, θα μάθεις καλύτερα το αυτοκίνητο σου και θα αποκτήσεις εμπειρία και αυτοπεποίθηση.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Είσαι από τους άνδρες που αναζητούν περιπέτειες, πάτα εδώ για κάτι νέο στη ζωή σου.

Καλό ταξίδι

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.