Οι 15 Καλύτερες Πολεμικές Ταινίες: Μην Τις Χάσεις

Ξέμεινες από ταινίες και ψάχνεις τι να δεις; Ταυτόχρονα σου αρέσουν οι πολεμικές και νομίζεις πως έχεις δει τα πάντα; Τσέκαρε τις 15 καλύτερες!

Ο πόλεμος έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τις τέχνες ανά τους αιώνες και οι πολεμικές ταινίες αντανακλούν αυτό το γεγονός. Ο κινηματογράφος έχει τα μέσα να παρουσιάσει τον πόλεμο από μια πολύ ρεαλιστική οπτική γωνία. Να αναδείξει την δράση και τις επιπτώσεις στην ψυχολογία και στην ζωή του ανθρώπου.

Έχουν κυκλοφορήσει αμέτρητες πολεμικές ταινίες, εκ των οποίων πολλές εξαιρετικές. Σε αυτό το άρθρο θα σου παρουσιάσουμε τις καλύτερες 15 πολεμικές ταινίες που δεν πρέπει να χάσεις.

Αν ενδιαφέρεσαι για άλλου είδους ταινίες ή σειρές, τσέκαρε τις προτάσεις μας στο παρακάτω επεισόδιο της εκπομπής μας, Apla+Andrika.

#1. Η Διάσωση Του Στρατιώτη Ryanπολεμικές ταινίες

Μια από τις πιο επικές πολεμικές ταινίες του Steven Spielberg, η οποία κυκλοφόρησε το 1998. Παρουσιάζει την ιστορία οκτώ στρατιωτών που καλούνται να διασώσουν έναν αλεξιπτωτιστή κάπου στην κατεχόμενη Γαλλία. Όλα αυτά, τρεις ημέρες μετά την απόβαση της Νορμανδίας.

Κατά τα πρώτα 30 λεπτά της ταινίας παρουσιάζεται η απόβαση, ενώ η συνέχεια της ταινίας μας δείχνει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η ομάδα των στρατιωτών. Τις αποφάσεις που κλήθηκαν να λάβουν, καθώς βρέθηκαν σε δύσκολες καταστάσεις, μέσα στον θάνατο και την δίνη του πολέμου.

#2. American Sniper

Το American Sniper είναι μια από τις σύγχρονες πολεμικές ταινίες (του 2014) που αξίζει να δεις.

Σκηνοθετημένη από τον  Κλιντ Ίστγουντ και βασισμένη στην αυτοβιογραφία του πιο φονικού ελεύθερου σκοπευτή, η ταινία παρουσιάζει την ζωή ενός στρατιώτη που υπηρέτησε 4 φορές στο Ιράκ.

Μέσα από την ταινία προβάλλεται ο τρόπος που ο πόλεμος επηρεάζει τον στρατιώτη και την ζωή του όταν επιστρέψει.

#3. Full Metal JacketΞέμεινες από ταινίες και ψάχνεις τι να δεις; Ταυτόχρονα σου αρέσουν οι πολεμικές και νομίζεις πως έχεις δει τα πάντα; Τσέκαρε τις 15 καλύτερες!

Το Full Metal Jacket του Kubrick αποτελεί μέτρο σύγκρισης για όλες τις πολεμικές ταινίες από τότε που κυκλοφόρησε, το 1987.

Ο σκηνοθέτης επικεντρώνεται στις εμπειρίες μιας ομάδας πεζοναυτών από τα πρώτα τους βήματα στο κέντρο εκπαίδευσης μέχρι τις μάχες στο Βιετνάμ.

Η ταινία προσπαθεί να μας δείξει τι χρειάζεται ώστε ένας άνθρωπος να γίνει αδίστακτος δολοφόνος. Κάθε άνθρωπος έχει μέσα του το καλό και το κακό. Τι από τα δύο θα επικρατήσει καθορίζεται από τον τρόπο που κανείς μεγαλώνει και μαθαίνει να αντιλαμβάνεται τον κόσμο.

Μέσα από την ταινία βλέπουμε πώς η πλύση εγκεφάλου και η προπαγάνδα επηρεάζουν τον στρατιώτη, ο οποίος καλείται να εντοπίσει τι πραγματικά είναι. Μια μηχανή που σκοτώνει ή ένας άνθρωπος που θέλει να φέρει την ειρήνη;

#4. Platoon

Το Platoon, του Oliver Stone, είναι η πρώτη ταινία του Hollywood με θέμα τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Ο ίδιος ο Stone είχε υπηρετήσει στο Βιετνάμ και η ταινία βασίζεται σε μεγάλο μέρος στις δικές του εμπειρίες.

Το Platoon δεν είναι μόνο μια αντιπολεμική ταινία, αλλά και μια προσπάθεια κοινωνικού σχολιασμού. Όσα δείχνει η ταινία εξιστορούνται από την οπτική γωνία ενός ιδεαλιστή στρατιώτη. Μαζί με τους συναδέλφους του, υπό τις εντολές του λοχία του δεν διστάζουν να βασανίσουν αθώους πολίτες και να σκοτώσουν ηλικιωμένους και ανάπηρους ανθρώπους.

Μάλιστα μια από τις σκηνές βασίζεται στην γνωστή κτηνωδία του Mai Lai, όπου ο Αμερικάνικος στρατός εισέβαλε σε ένα χωριό και σκότωσε αδιακρίτως 400 πολίτες.

#5. Η Λεπτή Κόκκινη Γραμμήλεπτή κόκκινη γραμμή

Η Λεπτή Κόκκινη Γραμμή είναι μια από τις ταινίες που απεικονίζει τον πόλεμο με μια καλλιτεχνική άποψη. Διαφέρει από άλλες και θεωρείται μια από τις σημαντικότερες όλων των εποχών.

Η ταινία του Terrence Malick κυκλοφόρησε το 1998 και από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως “ποιητική”.

Τα όσα συμβαίνουν στην ταινία, επικεντρώνονται σε έναν στρατιώτη, τον Witt, ο οποίος καλείται να πολεμήσει στο μέτωπο χιλιάδες μίλια μακριά από το σπίτι του. Ο Witt στοχάζεται για την ζωή και για τον θάνατο και προσπαθεί να εντοπίσει την “λεπτή κόκκινη γραμμή” μεταξύ λογικής και παράνοιας.

#6. The Bridge On The River Kwaiγέφυρα

Μια από τις πιο παλιές και θρυλικές πολεμικές ταινίες, η “Γέφυρα του ποταμού Κβάι”. Βασίζεται σε ένα διήγημα του Γάλλου Pierre Boulle, στο οποίο μια ομάδα αιχμαλώτων διατάσσεται να χτίσει μια γέφυρα.

Όσο αυτό συμβαίνει, ένας Αμερικανός που απέδρασε επιστρέφει μαζί με μια ομάδα Άγγλων με σκοπό να την ανατινάξει. Ο Άγγλος αξιωματικός που έχει αναλάβει την κατασκευή απελπίζεται όταν βλέπει ότι οι δυνάμεις της χώρας του θέλουν να καταστρέψουν την γέφυρα και κινείται με τους άντρες του ενάντια στους σαμποτέρ.

Η ταινία κυκλοφόρησε το 1957 και κέρδισε 7 βραβεία Όσκαρ, παίρνοντας εξαιρετικές κριτικές, ενώ πλέον θεωρείται κλασσική.

#7. Αποκάλυψη ΤώραΞέμεινες από ταινίες και ψάχνεις τι να δεις; Ταυτόχρονα σου αρέσουν οι πολεμικές και νομίζεις πως έχεις δει τα πάντα; Τσέκαρε τις 15 καλύτερες!

Ο Francis Ford Coppola σκηνοθέτησε μια από τις πιο επικές πολεμικές ταινίες με θέμα τον πόλεμο του Βιετνάμ. Ο κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας είναι ένας αξιωματικός του οποίου αποστολή είναι να εντοπίσει έναν συνταγματάρχη που έχει αρχίσει και κινείται πέραν των εντολών.

Ο συνταγματάρχης έχει γίνει κάτι σαν θεός για τους υφιστάμενους του και πολεμά πλέον για έναν δικό του πόλεμο, όντας ένα τέλειο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η δίψα για δύναμη μπορεί να τρελάνει έναν άνθρωπο.

Στην ταινία θα δεις συγκλονιστικές σκηνές από τα πεδία των μαχών και την θηριωδία του πολέμου. Το κυριότερο είναι το αντιπολεμικό μήνυμα που θέλει να προβάλλει, καθώς και η μάχη μέσα στην ανθρώπινη ψυχή.

#8. Das Boot

Το Das Boot είναι μια από τις κλασσικές πλέον πολεμικές ταινίες με υποβρύχια. Η κλειστοφοβική αυτή ταινία ακολουθεί έναν Γερμανό καπετάνιο στο ταξίδι του στον Ατλαντικό Ωκεανό, κατά την διάρκεια του Β’ Π.Π.

Η ταινία προβάλλει κάθε πτυχή της ζωής σε ένα υποβρύχιο, την βαρεμάρα και το σκοτάδι του να είσαι κλεισμένος σε έναν σωλήνα μαζί με άλλους ανθρώπους. Κυρίως όμως, εστιάζει και στον φόβο, αλλά και τν συγκίνηση του να σε κυνηγούν και να κυνηγάς ταυτόχρονα, εν μέσω καταστάσεων που πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.

Είναι πολύ σπάνιο να δούμε μια ταινία που να εξιστορεί τον πόλεμο από την πλευρά των Γερμανών και το Das Boot τα καταφέρνει περίφημα.

#9. Ο ΕλαφοκυνηγόςΞέμεινες από ταινίες και ψάχνεις τι να δεις; Ταυτόχρονα σου αρέσουν οι πολεμικές και νομίζεις πως έχεις δει τα πάντα; Τσέκαρε τις 15 καλύτερες!

Μια καταπληκτική ταινία του 1978 που εξιστορεί το πώς ο πόλεμος χώρισε μια παρέα και αποτελεί μια προσπάθεια επεξεργασίας των τραυματικών γεγονότων του πολέμου.

Οι τρεις ήρωες της ταινίας βρίσκονται ξαφνικά στον πόλεμο και ο ένας από τους πρωταγωνιστές αντιμετωπίζει μετα-τραυματικό στρες. Μέσα από την ταινία βλέπουμε πώς ο πόλεμος κατέστρεψε τις ζωές νέων ανθρώπων, που ήταν γεμάτοι όρεξη για ζωή, κάνοντας τους να γίνουν μάρτυρες σε γενοκτονίες, βασανιστήρια και συμμετέχοντας στο παιχνίδι της ρώσικης ρουλέτας.

#10. Καλημέρα Βιετνάμ

Ο πόλεμος του Βιετνάμ απασχόλησε πολύ τον κινηματογράφο και κυκλοφόρησαν πολλές πολεμικές ταινίες που επιχείρησαν να προβάλλουν στο κοινό τις επιπτώσεις ενός πολέμου.

Το “Καλημέρα Βιετνάμ”, του 1987 είναι μια ταινία με λιγότερο πόλεμο και περισσότερο χιούμορ. Ο Robin Williams παίζει τον ρόλο ενός ραδιοφωνικού παραγωγού στην Saigon. Ο ίδιος θέλει να έχει την ανεξαρτησία να παίζει την μουσική που θέλει και όχι ό,τι του λένε οι ανώτεροι, κάτι που τελικά απειλεί την θέση του πίσω από το μικρόφωνο.

Ο ήρωας στην ταινία έδειξε αποφασιστικότητα προκειμένου να επιτεύξει τον στόχο του. Το ίδιο πρέπει να κάνεις και εσύ, όταν φλερτάρεις, όπως θα δεις και στο παρακάτω βίντεο.

#11. Ο Λώρενς Της Αραβίαςπολεμικές ταινίες

Ο Λώρενς είναι ένας Βρετανός στρατιώτης που υπηρετεί στην Μέση Ανατολή, κατά την διάρκεια του Α. Π.Π. και βρίσκεται ανάμεσα σε δύο κόσμους.

Από την μία δεν τον εμπιστεύονται οι ανώτεροι του και από την άλλη οι Άραβες τον αγνοούν. Παρόλα αυτά καταφέρνει και φέρνει κοντά τις δύο πλευρές για να υποστηρίξουν μια επανάσταση ενάντια στους Τούρκους.

Η ταινία πήρε δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί και ο προϋπολογισμός της έφτασε τα 13 εκατομμύρια δολάρια, ποσό ασύλληπτο για τα δεδομένα της εποχής και θεωρείται δικαίως μια από τις κορυφαίες πολεμικές ταινίες.

#12. Η Λίστα Του Σίντλερ

Η ταινία προβάλλει το Ολοκαύτωμα σε ανθρώπινη κλίμακα και αντί να εστιάσει στο μέγεθος της καταστροφής και στα ξερά νούμερα, εστιάζει στις ζωές των ανθρώπων, στις οικογένειες και στις κοινότητες τους.

Πρόκειται ίσως για την κορυφαία ταινία του Spielberg και θα δεις τον Liam Neeson, σε έναν ρόλο που δεν τον έχεις συνηθίσει.

#13. Band Of Brothers

Το Band of Brothers είναι μια μίνι σειρά του Steven Spielberg και του Tom Hanks που προβλήθηκε το 2001. Βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του ιστορικού Stephen Ambrose.

Η ιστορία αφορά μια ομάδα αλεξιπτωτιστών από το ξεκίνημα τους στο κέντρο εκπαίδευσης, έως την συμμετοχή τους σε σημαντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις που έλαβαν χώρα κατά τον Β’ Π.Π. ανά τον κόσμο.

Τα πρόσωπα που αναφέρονται ήταν πραγματικά. Κάποιοι από τους στρατιώτες πεθαίνουν, άλλοι επιστρέφουν στην πατρίδα τους μετά τον πόλεμο και άλλοι επιστρέφουν στις μονάδες τους.

Κεντρικό σημείο της σειράς είναι τα ηθικά, πνευματικά και φυσικά εμπόδια που πρέπει να υπερπηδήσουν οι ήρωες.

#14. Γεννημένος Την 4η Ιουλίου

Άλλη μια από τις πολεμικές ταινίες του Oliver Stone, ο οποίος ήταν ο ίδιος βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ, προσπαθεί να προβάλλει τα αποτελέσματα του πολέμου στον στρατιώτη.

Η ταινία είναι βασισμένη σε αληθινά περιστατικά. Ο Tom Cruise παίζει τον ρόλο του πρωταγωνιστή, ο οποίος πηγαίνει εθελοντικά στον πόλεμο και καταλήγει να κάνει τρομερά πράγματα. Παίρνοντας μέρος σε δολοφονίες άοπλων πολιτών και σκοτώνοντας κατά λάθος έναν συνάδελφο του.

Μετά από έναν τραυματισμό του, παραλύει και εμφανίζει μετα-τραυματικό στρες. Ο τίτλος της ταινίας είναι μια ειρωνεία, καθώς η 4η Ιουλίου είναι η ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ και ο στρατιώτης- ήρωας της ταινίας έχει γεννηθεί εκείνη την ημέρα μόνο για να γίνει τελικά ένας αφελής πατριώτης και να βιώσει τα αποτελέσματα της αφέλειας του.

#15. The Great EscapeΞέμεινες από ταινίες και ψάχνεις τι να δεις; Ταυτόχρονα σου αρέσουν οι πολεμικές και νομίζεις πως έχεις δει τα πάντα; Τσέκαρε τις 15 καλύτερες!

Η τελευταία από τις πολεμικές ταινίες που δεν πρέπει να χάσεις είναι μια παλιότερη ταινία, του 1963, με τον Steve McQueen. Βασίζεται στα πραγματικά γεγονότα της απόδρασης μια ομάδας Βρετανών αιχμαλώτων από ένα Γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Όλοι οι αιχμάλωτοι πιάνονται και σκοτώνονται, εκτός από τον ήρωα που ενσαρκώνει ο Steve MacQueen, ακριβώς όπως συνέβη και στην πραγματικότητα.

Μια ταινία με τρομερή δράση και χιούμορ. Κορυφαία σκηνή εκείνη στην οποία όλος ο Γερμανικός στρατός κυνηγά τον Steve McQueen, ο οποίος προσπαθεί να ξεφύγει με μια μοτοσικλέτα.

Τέλος, ανεξάρτητα από τα γούστα σου, αξίζει για την εμπειρία να παρακολουθήσεις έστω και μία από τις παραπάνω πολεμικές ταινίες-σταθμούς της 7ης τέχνης. Είτε σου αρέσει η άνεση του καναπέ σου, είτε προτιμάς τη μαγεία του σινεμά, το σίγουρο είναι ότι μια ταινία που βλέπεις μόνος ή και με παρέα μπορεί να κάνει τη βραδιά σου αξέχαστη.

 Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Αν θέλεις η ερωτική σου ζωή να μην μείνει ένα μακρινό όνειρο, όπως μια ταινία, τσέκαρε το λινκ εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.