Οι 6 Ανθρώπινες Ανάγκες και πώς Διαμορφώνουν την Καθημερινότητα μας

Οι 6 βασικές ανθρώπινες ανάγκες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές μας. Διάβασε τον λόγο.

Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι το ζητούμενο στην ζωή είναι να γίνουν πολύ πλούσιοι και ευτυχισμένοι, με την λιγότερη προσπάθεια. Αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει, εκτός αν το δούμε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.

Το να είναι κανείς πλούσιος, δεν σημαίνει μόνο ότι διαθέτει αμύθητα ποσά. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν πολλά χρήματα, αλλά στην πραγματικότητα είναι συναισθηματικά χρεοκοπημένοι. Υπάρχουν άνθρωποι που δείχνουν επιτυχημένοι, όμως μέσα τους δεν νιώθουν γεμάτοι.

Η επιτυχία χωρίς την ικανοποίηση, δεν έχει νόημα, είναι στην πραγματικότητα μια αποτυχία. Ανεξαρτήτως των επιθυμιών, των στόχων και των τρόπων που μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα, όλοι οι άνθρωποι έχουμε τις ίδιες 6 βασικές ανάγκες.

Ας τις δούμε μία προς μία:

#1. Σιγουριά/Άνεση
Οι 6 βασικές ανθρώπινες ανάγκες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές μας. Διάβασε τον λόγο.

Η πρώτη ανθρώπινη ανάγκη είναι η ανάγκη για σιγουριά. Θέλουμε να νιώθουμε ότι έχουμε τον έλεγχο και να είμαστε ασφαλείς. Η ανάγκη για βασική άνεση σημαίνει ότι θέλουμε να μπορούμε να αποφύγουμε τον πόνο και το άγχος, να υπάρχει προβλεψιμότητα, η οποία θα διατηρεί την ηρεμία μας.

Η σιγουριά είναι απαραίτητη, διότι προσφέρει συναισθηματική σταθερότητα και οικονομική σταθερότητα.

Η ανάγκη για βεβαιότητα είναι ένας μηχανισμός επιβίωσης που επηρεάζει το μέγεθος του ρίσκου που είμαστε διατεθειμένοι να πάρουμε στην ζωή μας.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η απόρριψη πονά τόσο πολύ, όπως μπορείς να δεις στο παρακάτω βίντεο:

Όσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη για σιγουριά, τόσο μικρότερο είναι το ρίσκο που κάποιος προτίθεται να αναλάβει.

Κάποιος που δεν καταφέρνει να ικανοποιήσει την ανάγκη του για σιγουριά και άνεση, ίσως βρει τον εαυτό του να τρώει πολύ, να καταναλώνει αλκοόλ, να καπνίζει, ακόμη και να παίρνει ναρκωτικά.

Αυτοί βέβαια, είναι τρόποι που προσφέρουν μόνο προσωρινά αποτελέσματα και μπορούν να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα δύσκολα προβλήματα.

Κάποιος που παραμένει σε μια κακή σχέση ή σε μια δουλειά που δεν του αρέσει, το κάνει επειδή δεν διατίθεται να αφήσει την σιγουριά του και να βγει εκτός της ζώνης άνεσης, καταλήγει όμως έτσι να βαριέται και να μην αισθάνεται ικανοποίηση.

#2. Αβεβαιότητα/Ποικιλία
Οι 6 βασικές ανθρώπινες ανάγκες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές μας. Διάβασε τον λόγο.

Το να αποζητά κανείς την αβεβαιότητα, σε μια πρώτη ανάγνωση μπορεί να μην μοιάζει λογικό. Όμως, η απόλυτη σιγουριά, μπορεί να επιφέρει βαρεμάρα. Μια ζωή που είναι τελείως προβλέψιμη δεν έχει ενδιαφέρον, δεν έχει πλάκα και δεν εμπεριέχει καμία πρόκληση.

Η αναζήτηση της αβεβαιότητας μπορεί να εκφραστεί, για παράδειγμα, με την συμμετοχή σε ένα παιχνίδι ή ακόμη και με τον τζόγο.

Για κάποιους μπορεί αυτή η ανάγκη να είναι τόσο μεγάλη, που επίτηδες να προσπαθούν να εμπλακούν σε εμπειρίες που θα τους κάνουν να αισθανθούν πολύ άβολα.

Μπορεί για παράδειγμα να φοβόμαστε την απόρριψη από μα γυναίκα που μας αρέσει. Όταν όμως τελικά εκφραστούμε, θα νιώσουμε ανακούφιση και αυτοσεβασμό, όπως μπορείς να τσεκάρεις στο παρακάτω βίντεο:

Αυτό είναι κάτι που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, αν κάποιος το παρακάνει.

Το ιδανικότερο είναι, κάποιος που αποζητά την αβεβαιότητα, να παίρνει ρίσκα που θα τον οδηγήσουν στην επίτευξη κάποιου στόχου.

Έτσι η βραχυπρόθεσμη δυσκολία και ο πόνος, θα μετατραπούν σε ευχαρίστηση μακροπρόθεσμα. Το να βγαίνει κανείς από την ζώνη άνεσης του έχει πολλαπλά οφέλη.

#3. Σημασία
Οι 6 βασικές ανθρώπινες ανάγκες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές μας. Διάβασε τον λόγο.

Όλοι θέλουμε να αισθανόμαστε σημαντικοί, ιδιαίτεροι, μοναδικοί και χρήσιμοι. Καθένας το καταφέρνει αυτό με διαφορετικούς τρόπους. Άλλος βγάζοντας πολλά χρήματα, άλλος παίρνοντας πολλά πτυχία, άλλος με ένα προφίλ στο instagram με πολλούς ακόλουθους και πάει λέγοντας.

Όλα αυτά παρέχουν μια αίσθηση εκπλήρωσης και κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν γεμάτοι. Η ανάγκη για σημασία μπορεί να βοηθήσει κάποιον να επιτύχει περισσότερα και να γίνει αυτός που επιθυμεί. Είναι κάτι που δίνει κίνητρο και παίζει ρόλο στην λήψη αποφάσεων.

Ζούμε όμως σε μια κοινωνία που είναι (ή θα έπρεπε να είναι) χτισμένη με βάση τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, του αμοιβαίου σεβασμού και της αγάπης και γιά αυτό πρέπει να γνωρίζουμε ότι η υπερβολική ανάγκη για σημασία μπορεί να επιφέρει άγχος, μοναξιά και αποξένωση.

#4. Αγάπη και Σχέσεις με Άλλους Ανθρώπους
Οι 6 βασικές ανθρώπινες ανάγκες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές μας. Διάβασε τον λόγο.

Η τέταρτη βασική ανάγκη είναι η ανάγκη για αγάπη και για σύνδεση με άλλους ανθρώπους.

H αγάπη είναι το οξυγόνο της ζωής. Η αγάπη και η σύνδεση εκφράζονται με την οικειότητα, την φιλία, την ερωτική σχέση κλπ.

Προσπαθούμε δηλαδή να δημιουργήσουμε ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς με άλλα άτομα. Αυτός είναι και ο λόγος που φλερτάρουμε, πηγαίνουμε στα club, μπαίνουμε σε παρέες.

Πολλές φορές κάνουμε στην άκρη την προηγούμενη ανάγκη, αυτήν της σημασίας, και αφιερωνόμαστε περισσότερο στην σύνδεση με άλλους ανθρώπους, επειδή αυτό απομακρύνει την μοναξιά. Όμως, όσο πιο πολύ κολλάμε, τόσο πιο ευάλωτοι γινόμαστε στην απόρριψη, ενώ πολλές φορές βάζουμε την ανάγκη για αγάπη πάνω από όλα.

Για αυτό και έχουμε το γνωστό κόλλημα, όπως μπορείς να δεις στο παρακάτω βίντεο:

Δίνοντας τα πάντα σε μια σχέση, υποβαθμίζει τον ρόλο της ικανοποίησης των προαναφερθεισών αναγκών.

Πλέον, χάνοντας την ικανοποίηση της ανάγκης για σημασία και δίνοντας μεγάλο βάρος στην σιγουριά μιας σχέσης, χάνουμε την ταυτότητα μας (η οποία μας βοήθησε να δημιουργήσουμε την σχέση), με τελικό αποτέλεσμα να καταστρέφεται η ίδια η σχέση.

#5. Ανάπτυξη
Οι 6 βασικές ανθρώπινες ανάγκες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές μας. Διάβασε τον λόγο.

Ανάγκη για ανάπτυξη σημαίνει ότι προσπαθείς να μάθεις νέες ικανότητες, νέα γνώση, να βελτιωθείς. Έχεις μια εικόνα του εαυτού σου και προσπαθείς να βελτιωθείς, ώστε να την επιτύχεις.

Η ανάπτυξη μπορεί να είναι σε επίπεδο γνώσεων, αλλά και σε επίπεδο συναισθημάτων, σε οικονομικό επίπεδο, σε επίπεδο φυσικής κατάστασης κλπ.

Η ανάπτυξη παίζει κρίσιμο ρόλο στην ζωή. Κάποιος που δεν αναπτύσσεται, δεν προοδεύει στην ζωή του. Και μιλώντας για πρόοδο, δεν εννοούμε μόνο την κάθε είδους βελτίωση, αλλά και την κατανόηση των συνεπειών των καθημερινών αποφάσεων, επιλογών και δράσεων.

Η ανάγκη για ανάπτυξη, όσο και αν ακούγεται περίεργο, δεν αποτελεί πρωτεύουσα ανάγκη. Δεν είναι κάτι που προσπαθούν να κάνουν στην ζωή τους όλοι οι άνθρωποι. Μολαταύτα, η έλλειψη της μπορεί να φέρει έντονο αίσθημα μη ικανοποίησης και στασιμότητας.

Μπορεί κάποιος να ικανοποιεί τις 4 προηγούμενες ανάγκες με μεγάλη επιτυχία, αλλά να μην βελτιώνεται. Αυτό δημιουργεί ένα ανεξήγητο αίσθημα έλλειψης ικανοποίησης. Ακόμη και αν κάποιος έχει την τέλεια ζωή, χωρίς εξέλιξη αισθάνεται ότι κάτι λείπει.

#6. Συνεισφορά
Οι 6 βασικές ανθρώπινες ανάγκες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές μας. Διάβασε τον λόγο.

Η ζωή δεν είναι το «εγώ», αλλά το «εμείς». Σκέψου τι κάνεις όταν μάθεις κάποιο ευχάριστο νέο; Το λες σε κάποιον που αγαπάς και αισθάνεσαι οικειότητα. Μοιράζοντας μια εμπειρία, την βελτιώνουμε και της δίνουμε νόημα.

Η ανάγκη για συνεισφορά, σημαίνει ότι ζεις την ζωή σου πέραν από τους δικούς σου στόχους, δίνοντας αξία και σε άλλα άτομα γύρω σου, ακόμη και αν δεν έχουν να κάνουν με τις προσωπικές σου ανάγκες, επιθυμίες ή θέλω.

Είναι σαν να ζεις για έναν μεγαλύτερο σκοπό.

Αυτή η ανάγκη προκύπτει ακριβώς από το γεγονός ότι θέλουμε να μοιραζόμαστε όσα μας συμβαίνουν, να βοηθάμε τους άλλους και να δίνουμε αξία στην ζωή τους. Νιώθουμε την ανάγκη να προσφέρουμε στην κοινότητα, στην κοινωνία και να αφήσουμε κάποιο έργο.

Για να ικανοποιηθεί αυτή η ανάγκη μας, εργαζόμαστε εθελοντικά ή βοηθάμε κάποιον να λύσει ένα δικό του πρόβλημα. Αυτό μας δίνει ένα αίσθημα εκπλήρωσης και ικανοποίησης και τελικά είναι κάτι για το οποίο όλοι θα πρέπει να προσπαθούμε.

Αυτές οι 6 ανάγκες οδηγούν την συμπεριφορά μας και διαμορφώνουν την καθημερινότητα όλων μας. Η κατανόηση τους μπορεί να βοηθήσει στην προσωπική βελτίωση του καθενός, αλλά και να δώσει μια εξήγηση, για τις συμπεριφορές που παρατηρούμε από τους γύρω μας.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την διαμόρφωση της καθημερινότητας είναι πολλοί, θα βρεις περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.