Οι Εσωστρεφείς Άνθρωποι ως Άνδρες Αξίας

Η Άγνωστη Αξία της Εσωστρέφειας

Στην κοινωνίας προάγεται η έννοια της εξωστρέφειας. Τι γίνεται όμως με τους εσωστρεφείς ανθρώπους;

Η οικογένεια, οι φίλοι μας και ο προϊστάμενος στην εργασία μας παρακινούν συνεχώς να είμαστε εξωστρεφείς χαρακτήρες. Να εκδηλώνουμε τα συναισθήματά μας και τις ιδέες μας με κάθε τρόπο και σε κάθε περίσταση. Μας λένε ότι αυτό πρέπει να συμβαίνει για να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας. Για να μας προσέχουν οι άλλοι γύρω μας. Γιατί έτσι λειτουργεί σήμερα ο κόσμος. Έχει επικρατήσει η άποψη ότι με αυτό τον τρόπο πρέπει να συμπεριφέρονται όλοι όσοι θέλουν να ξεχωρίσουν από το πλήθος.

Αν τα παραπάνω λόγια σας φαίνονται γνωστά και σας προκαλούν άγχος στην καθημερινότητα σας, γιατί δεν μπορείτε να τα εφαρμόζετε σε κάθε περίσταση, να ξέρετε ότι δεν είσαστε μόνοι. Απλώς, ανήκετε στην κατηγορία των «εσωστρεφών ανθρώπων». Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να ξεχωρίσετε σ’ ένα εξωστρεφή κόσμο, αλλά με διαφορετικό τρόπο.

Κάποιοι από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους του πολιτισμού μας άνηκαν στην παραπάνω κατηγορία. Άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία και στις επιστήμες, διότι ξεχώρισαν με την ήρεμη δύναμη τους του χαρακτήρα τους. Θα καταλάβετε καλύτερα τι εννοώ, όταν διαβάστε, για παράδειγμα, την βιογραφία του αστροναύτη Νηλ ΆρμστρονγκΟ πρώτος άνθρωπος», Εκδόσεις Ροπή) ή του πολύ γνωστού ψυχολόγου Ίρβινγκ ΓιάλομΑυτό ήταν η ζωή; Τότε άλλη μια φορά!», Εκδόσεις Άγρα). Οι εσωστρεφείς άνθρωποι έχουν αποδείξει στην πράξη ότι χωρίς πολύ φασαρία, με ήπιο τρόπο, λένε λόγια ουσίας, προβάλουν τις αξίες τους και τις σκέψεις τους και περνάνε το μήνυμά σε αυτούς που πρέπει. Ότι κάνει δηλαδή κι ένας πραγματικός «Άνδρας Αξίας».

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε -και οι MOS υποστηρίζουν ως στάση ζωής- είναι ότι η ζωή δεν βασίζεται στα «τι πρέπει να κάνω» ή «τι μου επιβάλετε να κάνω», αλλά στο «πώς να ζήσω ήρεμα με τον εαυτό μου».

Να βρούμε δηλαδή ένα τρόπο ζωής που ταιριάζει στην προσωπικότητα μας που να περιλαμβάνει λογική, ηθική, αξίες και φυσικά νόημα.

Όλα τα υπόλοιπα έρχονται με σκληρή δουλειά. Και σε αυτό το σημείο θα μάθουμε από τα διδάγματα που έχουν να μας προσφέρουν οι εσωστρεφείς άνθρωποι.

Να Ξεχωρίζεις Μοναδικά Μέσα στο Πλήθος

Ο Αριστοτέλης μας αναφέρει διαρκώς ότι ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να πορευτεί μόνος του στη ζωή. Για να συνυπάρχει όμως με τους συνανθρώπους του, πρέπει να μάθει πρώτα να επικοινωνεί αποτελεσματικά. Διότι, συναναστροφή σημαίνει αποτελεσματική επικοινωνία. Σημαίνει συζητάω, ξεπερνάω τους φόβους μου και εκφράζω τα συναισθήματα μου σε κάποιον. Επιλέγω να γίνω καλύτερος άνθρωπος.

 

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, τα εσωστρεφή άτομα, έχουν κάποια βασικά χαρακτηριστικά. Για να δούμε ποια είναι αυτά:

  • Πρώτα σκέφτονται και μετά μιλάνε.
  • Εστιάζουν κατευθείαν στην ουσία.
  • Εκφράζονται καλύτερα μέσω του γραπτού λόγου.
  • Είναι χαμηλών τόνων.
  • Μοιράζονται την ζωή τους μόνο με τους στενούς φίλους τους.

 

Οι εσωστρεφείς άνθρωποι ξεχωρίζουν σε ένα κόσμο που θεωρεί ότι για να ξεχωρίσεις πρέπει να δημιουργείς μονίμως θόρυβο γύρω από το άτομό σου και να μιλάς συνεχώς για τα επιτεύγματά σου. Αυτές οι συμπεριφορές όμως δεν ταιριάζουν σε όλους τους ανθρώπους. Οι εσωστρεφείς χαρακτήρες έχουν διαφορετικούς τρόπους για να επικοινωνούν και να ξεχωρίζουν. Προσοχή όμως! Δεν λέμε ότι οι εξωστρεφείς άνθρωποι δεν διαθέτουν προσωπικότητα και σκέφτονται όπως τους επιβάλλει ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Το σημαντικό σημείο για να ξεχωρίσεις είναι να έχεις αυτογνωσία, προσωπικότητα και να τα προβάλεις αποτελεσματικά προς τα έξω.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος κάθε στιγμή. Μπορεί να ανακαλύπτει από την αρχή τον εαυτό του και να βιώνει την ζωή που έχει ονειρευτεί. Ο άνθρωπος που έχει αναλύσει τον εαυτό του, έχει συνειδητοποιήσει τα δυνατά και τα αδύνατα του σημεία και έχει καταστρώσει ένα σχέδιο για την ζωή, θα ξεχωρίσει ευκολότερα από το πλήθος. Μέσω της αυτοεπίγνωσης μπορείτε να κάνετε καλύτερες επιλογές, να επηρεάζεται άλλους ανθρώπους με τον τρόπο σας και να αντιδράτε σωστά σε αυτούς που προσπαθούν να σας επηρεάσουν αρνητικά.

 

Η Σπουδαιότητα στους Εσωστρεφείς Ανθρώπους

Για να αναλύσουμε τα μαθήματα ζωής που μπορούν να μας δώσουν τα εσωστρεφή άτομα:

  • Σωστή προετοιμασία της στρατηγική μας

Η αφετηρία για να ξεχωρίσει ένας εσωστρεφής άνθρωπος σε οποιοδήποτε τομέα της καθημερινότητας εντοπίζεται στην σωστή προετοιμασία. Ενώ, οι εξωστρεφείς χαρακτήρες διαπρέπουν στον αυτοσχεδιασμό, οι εσωστρεφείς δημιουργούν από την αρχή ένα σχέδιο δράσης, αναπτύσσουν μια βασική στρατηγική, ξεχωρίσουν τα βασικά της σημεία και εντοπίζουν τις λεπτομέρειες που θα κάνουν την διαφορά. Αυτό σημαίνει ότι έχει προηγηθεί έρευνα του αντικειμένου, έχουν σκεφτεί καλά ποια σημεία είναι δυνατά και ποια αδύνατα, γνωρίζουν πώς θα επιλέξουν τις σωστές λέξεις και πότε πρέπει να μιλήσουν για να πετύχουν τον σκοπό τους.

  • Η σημασία της φιλίας

Οι εσωστρεφείς άνθρωποι μας συμβουλεύουν να δίνουμε μεγάλη σημασία στην έννοια της φιλίας. Να αποφεύγουμε να συναναστρεφόμαστε με ανθρώπους που δεν διαθέτουν αξίες, προσωπικότητα και διεφθαρμένες επιθυμίες. Να αναζητάμε την παρέα ανθρώπων που δεν μας ταράζουν την ψυχική γαλήνη. Να επιλέξουμε την φιλία ανθρώπων που θα μας βοηθήσουν να γινόμαστε καλύτεροι και σοφότεροι. Που θα είναι πάντα εκεί όταν χρειαζόμαστε την βοήθεια τους. Που θα μειώνουν τις φοβίες μας και θα ελέγχουμε καλύτερα τις σκέψεις μας.

Και γι’ αυτό δεν χρειαζόμαστε πολλούς φίλους. Χρειαζόμαστε μόνο αυτούς που θα είναι πραγματικά δίπλα μας στα εύκολα αλλά κυρίως στα δύσκολα:

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα έμφυτα κομμάτια της προσωπικότητά μας δημιουργικά, να τα καλλιεργήσουμε, έτσι ώστε να έχουμε αποτελεσματική επικοινωνία με τους συνανθρώπους. Ανεξαρτήτου χαρακτήρα, οφείλουμε να μάθουμε να αποφεύγουμε τα αρνητικά συναισθήματα της καθημερινότητας, να μελετάμε και να ξεπερνάμε τα λάθη του παρελθόντος και να εστιάζουμε την ενέργεια μας στα ζητήματα που μπορούμε να ελέγξουμε.

 

Αυτός είναι και ο σκοπός των MOS. Θεωρούμε ότι για βελτιώσουμε τα όποια προβλήματα επικοινωνίας έχουμε με τους συνάνθρωπους μας, οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στην αυτογνωσία για θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε πρώτα στην ευτυχία και μετά στην επιτυχία. Για να ζήσουμε επιτέλους την ζωή που έχουμε ονειρευτεί.

 

Για όποιον θέλει να μάθει περισσότερα για τον χαρακτήρα και τις συμπεριφορές των εσωστρεφών ανθρώπων, μπορούν να διαβάσουν τα βιβλία της Susan Cain “Η δύναμη των εσωστρεφών”, Εκδόσεις Key Books και της Jennifer B. Kahnweiler “Εσωστρεφείς άνθρωποι – Η ήρεμη δύναμη: Πώς να ξεχωρίσετε σε έναν κόσμο εξωστρέφειας” από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

 

Αν θέλεις κι εσύ όμως να βελτιωθείς, χωρίς να βγεις από την ασφάλεια του σπιτιού σου, δες εδώ

 

Μεγαλώνοντας ως μοναχοπαίδι με παρέα τα βιβλία και την μουσική, ο Γιώργος προβληματίστηκε αρκετές φορές με τις σχέσεις των δύο φύλων. Τα βιβλία, ο Lemmy και μια σειρά από περίεργες καταστάσεις συναισθηματικού τύπου τον ώθησαν να κάνει την ενδοσκόπηση και να διαμορφώσει την προσωπικότητα του. Θεωρεί ότι είμαστε το αποτέλεσμα των επιλογών μας και ότι στα βιβλία κρύβονται ολόκληροι μυστικοί κόσμοι που περιμένουμε απλώς να τους ανακαλύψουμε.