Οι Καλύτερες Πολεμικές Τέχνες για Αυτοάμυνα

Δες πιο σοβαρά το κομμάτι της προσωπικής σου ασφάλειας και προστασίας μέσα από το σκόπευτρο των πολεμικών τεχνών και την αυτοάμυνα.

Η βία και οι καβγάδες είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγουμε, οι πολεμικές τέχνες όμως είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Υπάρχουν περιπτώσεις που είναι πολύ χρήσιμη η γνώση τεχνικών αυτοάμυνας, για να προστατέψεις τον εαυτό σου και όποιον είναι μαζί σου, αν ποτέ χρειαστεί.

Υπάρχουν αμέτρητα συστήματα πολεμικών τεχνών με διαφορετική μεθοδολογία το κάθε ένα. Μια πολεμική τέχνη για αυτοάμυνα θα σου δώσει ένα πλεονέκτημα, ανεξάρτητα από τον σωματότυπο σου.

Η εκμάθηση ενός συστήματος αυτοάμυνας θα χρειαστεί καιρό, ώστε να σου βγαίνουν ενστικτωδώς οι κινήσεις και ακόμη και αν δεν χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιήσεις τις τεχνικές , θα έχεις καταφέρει να κάνεις μια πολύ καλή προπόνηση και να βελτιώσεις πολύ το σώμα σου.

Ας δούμε λοιπόν ποιες πολεμικές τέχνες είναι οι ιδανικότερες για αυτοάμυνα.

Μπορείς επίσης να παρακολουθήσεις το επεισόδιο του Apla+Andrika, στο οποίο έχουμε συζητήσει για τις πολεμικές τέχνες.

#1.Karateκαράτε

Το Karate είναι από τις πιο γνωστές πολεμικές τέχνες παγκοσμίως. Ξεκίνησε στα νησιά Okinawa και έγινε παγκοσμίως γνωστό μετά τον Β’ Π.Π. από τους αμερικανούς στρατιώτες οι οποίο το διδάχθηκαν και το χρησιμοποιούσαν για αυτοάμυνα.

Η λέξη karate στα ιαπωνικά σημαίνει “άδειο χέρι” και η τέχνη του χρησιμοποιεί συνδυασμό χτυπημάτων με τα πόδια και τα χέρια. Σκοπός του Karate είναι η αυτοάμυνα και με βάση αυτό έχουν αναπτυχθεί οι τεχνικές του.

Ένας karateka είναι δυνατός, έχει καλή φυσική κατάσταση και πολύ δυνατά χτυπήματα, ειδικά με τα πόδια, κάτι που είναι σημαντικό στην αυτοάμυνα.

#2.  Jujutsujujuisu

Το Jujutsu προέρχεται και αυτό από την Ιαπωνία και είναι μια από τις δημοφιλείς πολεμικές τέχνες, η οποία έχει επηρεάσει πολλά σύγχρονα συστήματα. Πάνω στην τέχνη του Jujutsu βασιζόταν η εκπαίδευση των σαμουράι, οι οποίοι ήταν απίστευτοι μαχητές και φοβεροί χειριστές των διαθέσιμων όπλων. Όταν όμως δεν είχαν όπλα, ήξεραν τεχνικές Jujutsu για αυτοάμυνα.

Το Jujutsu είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές πολεμικές τέχνες για αυτοάμυνα, επειδή χρησιμοποιεί την δύναμη και την ορμή του επιτιθέμενου, εναντίον του. Ένας μαχητής του Jujutsu θα χρησιμοποιήσει την ενέργεια του επιτιθέμενου, για να τον θέσει εκτός μάχης, δίνοντας του έτσι το πλεονέκτημα και μια ευκαιρία για αντεπίθεση.

Οι περισσότερες κινήσεις είναι ρίψεις και λαβές που μπορούν να βρουν εφαρμογή σε μια κατάσταση αυτοάμυνας, απέναντι σε οπλισμένους ή μη επιτιθέμενους.

#3.Tae Kwon Dotae kwon do

Το Tae Kwon Do αναπτύχθηκε από 9 σχολές στην Κορέα που καθεμία δίδασκε διαφορετικό στυλ.. Το 1955 τα 5 στυλ ενώθηκαν και δημιουργήθηκε το Tae Kwon Do, όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

Χαρακτηριστικό αυτής της πολεμικής τέχνης είναι οι ψηλές, δυνατές κλωτσιές. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το Tae Kwon Do δεν είναι η καλύτερη μέθοδος για αυτοάμυνα, όμως όσοι ασχολούνται με αυτό ξέρουν ότι ολοένα και περισσότερες πολεμικές τέχνες δίνουν βάση στις κλωτσιές.

Κάποιος που είναι προπονημένος να χρησιμοποιεί τα πόδια του γρήγορα και αποτελεσματικά μπορεί να εξουδετερώσει αποτελεσματικά και γρήγορα μια επίθεση.

#4.Krav Magakrav maga

Το Krav Maga είναι μια σύγχρονη μορφή πολεμικής τέχνης, που ξεκίνησε από τον Emrich Lichtenfeld, έναν Ισραηλινό που ζούσε στην Μπρατισλάβα, σε μια εποχή στην οποία γίνονταν πολλές επιθέσεις από ομάδες φασιστών. Ο Lichtenfeld έφτιαξε κάποιες ομάδες για περιπολίες και τους εκπαίδευσε στην τέχνη που δημιούργησε.

Αργότερα, επέστρεψε και δίδαξε το Krav Maga στην χώρα του κάνοντας το ίσως την κορυφαία τέχνη για αυτοάμυνα στον κόσμο που χρησιμοποιείται από τις Ειδικές Δυνάμεις του Ισραήλ και πολλών άλλων κρατών πλέον.

Οι τεχνικές του βασίζονται στην εξουδετέρωση του αντιπάλου το ταχύτερο δυνατό, με ταυτόχρονη άμυνα και επίθεση, χτυπώντας ευάλωτα σημεία του σώματος.

Το Krav Maga συνδυάζει στοιχεία από πολλές άλλες πολεμικές τέχνες. Αυτό που το κάνει να διαφέρει σημαντικά είναι η έμφαση που δίνεται στην προπόνηση σε αληθινές συνθήκες.

#5. Aikidoaikido

Αυτή η μορφή πολεμικής τέχνης δημιουργήθηκε στην Ιαπωνία από τον Morihei Uesiba.

Το Aikido δεν είναι μια παραδοσιακή πολεμική τέχνη, καθώς ο στόχος είναι η εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης. Η μετάφραση της λέξης σημαίνει “δρόμος της αρμονίας του πνεύματος” και σαν τέχνη είναι αρκετά πολύπλοκη και αποτελεσματική, χρειάζεται όμως μεγάλο χρονικό διάστημα εκμάθησης.

Η φιλοσοφία του Aikido, που το καθιστά ιδανικό για αυτοάμυνα, βασίζεται στις λαβές από το Jujutsu. Το γεγονός ότι η φιλοσοφία του μιλά για ειρηνική επίλυση των προβλημάτων, δεν σημαίνει ότι δεν είναι μια πανίσχυρη μέθοδος, πολύ καλή για αυτοάμυνα.

#6. Wing Chun
wing chun

Η ιστορία του Wing Chun είναι ένας συνδυασμός γεγονότων και θρύλων.

Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι αναπτύχθηκε από Βουδιστές μοναχούς κατά τον 17ο αιώνα. Το Wing Chun δημιουργήθηκε ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά από οποιονδήποτε άνθρωπο, ανεξαρτήτως μεγέθους, φύλου και βάρους.

Οι κινήσεις του είναι βασισμένες σε κινήσεις ζώων και είναι πολύ αποτελεσματικές στο μπλοκάρισμα οποιασδήποτε επίθεσης. Τα χτυπήματα του είναι θανάσιμα συγκριτικά με άλλες πολεμικές τέχνες, ιδιαίτερα σε μικρή απόσταση, πράγμα σημαντικό όταν βρίσκεσαι σε αυτοάμυνα.

Αυτό που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι το Wing Chun είναι η πολεμική τέχνη ενός άντρα που θαυμάζουμε, του Bruce Lee.

#7.Muay Thaiπολεμικές τέχνες

Το Muay Thai είναι το εθνικό σπορ της Ταϋλάνδης και έχει τις ρίζες του βαθιά στους αιώνες.

Η τεχνική του είναι σχεδιασμένη να μετατρέψει κάθε σημείο του σώματος σου σε όπλο. Τα χέρια γίνονται δυνατά σαν ξίφη, οι αγκώνες σαν σφυριά, τα χτυπήματα με τα πόδια είναι πανίσχυρα και τα χέρια χρησιμοποιούνται για προστασία, σαν πανοπλία.

Έτσι το Muay Thai είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό, στην περίπτωση που θα χρειαστεί για αυτοάμυνα.

Οι πολεμικές τέχνες είναι ένας πολύ καλός τρόπος γυμναστικής. Αν θέλεις περισσότερες συμβουλές, για το πώς να κρατήσεις το σώμα σου στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, μπορείς να δεις το παρακάτω βίντεο.

#8. Πυγμαχία

Στην πυγμαχία θα μάθεις να καταφέρνεις πληθώρα χτυπημάτων με ακρίβεια. Επίσης, μαθαίνεις και να αμύνεσαι απέναντι στις επιθέσεις, που είναι και το βασικό όταν μαθαίνεις πολεμικές τέχνες.

Ένα θετικό σημείο της πυγμαχίας είναι ότι προετοιμάζει το σώμα, ώστε να έχει την καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση. Επιπλέον η προπόνηση στην πυγμαχία είναι φτιαγμένη ώστε να σε κρατά σε ετοιμότητα, ώστε να μπορείς να αντιδράσεις γρήγορα, να πάρεις σωστή απόφαση και να εκτελέσεις την σωστή κίνηση.

Αυτά τα χαρακτηριστικά χρειάζονται όχι μόνο στο ρινγκ, αλλά και στον δρόμο για αυτοάμυνα.

#9.Jeet Kune Do

Ο Bruce Lee είχε διδαχθεί το Wing Chun kung fu, από τον δάσκαλο του Ip Man και με βάση αυτό δημιούργησε ένα νέο σύστημα το Jeet Kune Do.

Το Jeet Kune Do είναι ένα σύστημα καταπληκτικό για αυτοάμυνα, καθώς είναι επικεντρωμένο περισσότερο στην μάχη, παρά στην φιλοσοφία.

Ο Bruce Lee δεν πίστευε στις φόρμες σε ό, τι αφορά τις πολεμικές τέχνες, αλλά ούτε και στα οργανωμένα στυλ. Προτιμούσε την φιλοσοφία των καταστάσεων επιβίωσης στον πραγματικό κόσμο.

Μάλιστα ο Lee έγραψε βιβλία στα οποία αναλύει τεχνικά κάθε κίνηση τεκμηριώνοντας την με βάση την αποτελεσματικότητα της, απέναντι στον επιτιθέμενο. Το Jeet Kune Do είναι μια μορφή εφαρμοσμένης πολεμικής τέχνης, με μεγάλο βάθος και ποικιλία κινήσεων, που είναι ιδανικές για αυτοάμυνα.

Τέλος, στις πολεμικές τέχνες, οφείλουμε να αναφέρουμε και τις μεικτές πολεμικές τέχνες και το βραζιλιάνικο ζίου ζίτσου. Επίσης, το κικ μπόξινγκ και το κουνγκ φου. Έχουν όμως περισσότερο χαρακτήρα επίδειξης, οπότε αν θέλεις να ασχοληθείς με την αυτοάμυνα και όχι με αγώνες, σε καλύψαμε ήδη. Καλές προπονήσεις!

 Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Παίξε επιθετικά και χτύπα τα εμπόδια που μπαίνουν ανάμεσα σε εσένα και τον καλύτερό σου εαυτό, ξεκινώντας από εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.