Οι πιο Απλοί Τρόποι για να Ξεπεράσεις την Ερωτική Απογοήτευση

Οι πιο Απλοί Τρόποι για να Ξεπεράσεις την Ερωτική Απογοήτευση

Η ερωτική απογοήτευση είναι συχνά μια κατάσταση η οποία σε καταβάλει και σε απομακρύνει από το να βλέπεις την πραγματικότητα όπως ακριβώς είναι, καθώς σταδιακά βυθίζεσαι σε μια αέναη θάλασσα σκέψεων και έντονων αρνητικών συναισθημάτων.

Έχοντας βρεθεί πρόσφατα στην θέση αυτή, στη θέση όπου βίωνα μια έντονη ερωτική απογοήτευση και όλα μου φαίνονταν ανούσια και μαύρα, έχω να σου πω δύο πράγματα:

α) Πρώτον, μπορείς και έχεις τη δύναμη να ξεπεράσεις τα αρνητικά σου συναισθήματα και να βγεις από την κατάσταση της απογοήτευσης που νιώθεις τώρα.

β) Δεν αξίζει να καταστρέφεις τον εαυτό σου με το να στενοχωριέσαι υπερβολικά για την πρώην σου και για το γεγονός ότι η σχέση σας δεν πέτυχε. Αξίζεις πολύ περισσότερα.

Συνειδητοποιώντας αυτά τα δύο πολύ βασικά σημεία, είσαι έτοιμος να προχωρήσεις και να διαβάσεις το άρθρο, το οποίο σου παρέχει πρακτικές λύσεις για το πώς να ξεπεράσεις την ερωτική απογοήτευση και να ζήσεις τη ζωή σου όπως σου αξίζει.

#1. Όταν Έχεις Ερωτική Απογοήτευση, Βγες Έξω Από Το Σπίτι

Ενώ η φυσική μας τάση ως άνθρωποι είναι όταν βιώνουμε μια απώλεια να κλεινόμαστε στον εαυτό μας και να μην θέλουμε να δούμε κανέναν, αυτό δεν είναι ωφέλιμο και δεν μας βοηθάει καθόλου στο να επανέλθουμε και να ξεπεράσουμε την ερωτική απογοήτευση που νιώθουμε.

Σύμφωνα με έρευνες, όταν απομονωνόμαστε και βιώνουμε αρνητικά συναισθήματα, δεν εκκρίνονται οι απαραίτητες ουσίες και ορμόνες στον εγκέφαλο ώστε να είμαστε ευδιάθετοι και χαρούμενοι.

Η σεροτονίνη και οι ενδορφίνες, ορμόνες που είναι υπεύθυνες για την χαρά και την ευτυχία, πέφτουν κατακόρυφα, ενώ παράλληλα εκκρίνονται ουσίες που είναι άκρως βλαβερές για τον οργανισμό μας και μας προκαλούν ακόμα χειρότερα συναισθήματα.

Όταν όμως βρισκόμαστε ανάμεσα σε κόσμο, οι ουσίες αυτές αρχίζουν να εκκρίνονται και πάλι. Δεν είναι απαραίτητο να κοινωνικοποιηθούμε ή να πιάσουμε κουβέντα τους άλλους, εάν δεν είμαστε σε αυτήν τη συναισθηματική κατάσταση.

Και μόνο το να βρισκόμαστε ανάμεσα σε κόσμο μάς βοηθάει να επανέλθουμε σταδιακά και να εκκριθούν οι κατάλληλες ορμόνες στον εγκέφαλό μας ώστε να αρχίσουμε σταδιακά να βιώνουμε και πάλι θετικά συναισθήματα.

Γι’ αυτό μην κάθεσαι μέσα. Βγες έξω από το σπίτι, έστω κι αν είναι μόνο για μια βόλτα.

#2. Αντίστρεψε Τις Σκέψεις Του Μυαλού Σου

Συνειδητοποίησε ότι κάποιες καταστάσεις δεν διαρκούν για πάντα.

Αυτό που με βοήθησε εμένα να συνέλθω σταδιακά από την ερωτική απογοήτευση ήταν η συνειδητοποίηση ότι η ζωή μας είναι γεμάτη από καταστάσεις και σχέσεις που δεν κρατούν για πάντα.

Και αυτή, όσο σκληρή κι αν είναι, είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων.

Όλα έχουν ημερομηνία λήξης.

Κάποια στιγμή, οι περισσότερες καταστάσεις στη ζωή μας, όσο έντονες ή όμορφες κι αν ήταν, φτάνουν στο τέλος τους. Ουσιαστικά, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να αντιστρέψεις τον τρόπο που βλέπεις την πραγματικότητα.

Αυτή η σκέψη με βοηθούσε πολύ όταν περνούσα ερωτική απογοήτευση, καθώς ξέφυγα από τις ενοχές που ένιωθα και συνειδητοποίησα ότι δεν υπήρχε κάτι που να μπορούσα να κάνω για να αποτρέψω εκείνον τον χωρισμό.

Ήταν να έρθει και ήρθε.

Δεν μπορούσα να κάνω κάτι διαφορετικά προκειμένου να αλλάξω την κατάσταση τότε.

Κάποιες σχέσεις είναι για να λήξουν.

Και αυτή η σκέψη με βοήθησε πολύ να επανέλθω και να σταθώ στα πόδια μου.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να λήξεις μια σχέση και να κάνεις εσύ το βήμα για να επέλθει ένας χωρισμός. Δες το επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika σχετικά με τους λόγους που θα σε κάνουν να την χωρίσεις.

 

#3. Κάνε Χώρο Μέσα Σου Για Να Έρθει Κάτι Καλύτερο

Όταν βιώνα την ερωτική απογοήτευση, είχα πολύ έντονα στο μυαλό μου ότι μόνο μια γυναίκα υπήρχε για εμένα και ότι ήταν σχεδόν απίθανο να γνωρίσω κάποια άλλη γυναίκα που θα μου δημιουργούσε έλξη και θα κάλυπτε το κενό που ένιωθα μέσα μου.

Ωστόσο, όσο περισσότερο προσκολλάσαι σε μια γυναίκα, τόσο περισσότερο μειώνεις τις ερωτικές επιλογές που έχεις και χάνεις την ευκαιρία να ζήσεις κάτι καλύτερο.

Θα πρέπει σταδιακά να αποδεχτείς το γεγονός ότι χωρίσατε και να αρχίσεις να βλέπεις τις αμέτρητες επιλογές που έχεις.

Όσο αρχίσεις να συνειδητοποιείς ότι υπάρχουν αρκετές γυναίκες εκεί έξω που είναι κατάλληλες για εσένα, τόσο θα είσαι σε θέση να νιώθεις όλο και καλύτερα και να ξεπερνάς την ερωτική απογοήτευση.

Ακόμα κι αν αυτό σου φαίνεται τώρα απίθανο, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει μόνο μια γυναίκα για τον καθένα μας.

Όταν βίωνα ερωτική απογοήτευση, είχα «κολλήσει» στο ότι υπάρχει μόνο μια γυναίκα για εμένα και ότι την έχασα. Αυτό, όπως είναι επόμενο, με βύθιζε ακόμα βαθύτερα στην θλίψη.

Βγάλε τον εαυτό σου από αυτήν την λογική.

Και όσο αρχίσεις να βγαίνεις, τόσο θα συνειδητοποιείς ότι η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική με αυτήν που βλέπεις τώρα.

#4. Συνειδητοποίησε Ότι Ο Πόνος Της Ερωτικής Απογοήτευσης Δεν Διαρκεί Για Πάντα

Αποδέξου τον πόνο της ερωτικής απογοήτευσης, αλλά μην παραδοθείς σε αυτόν.

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα προκειμένου να ξεπεράσεις την ερωτική απογοήτευση είναι φυσικά να αποδεχθείς την κατάσταση ως έχει.

Μην αρνείσαι τον πόνο, γιατί τον πόνο τον βιώνεις έτσι κι αλλιώς. Και είναι σημαντικό να βιώσεις τον πόνο προκειμένου να τον ξεπεράσεις.

Αποδέξου το ότι πονάς και ότι είναι μια δύσκολη φάση της ζωής σου, αλλά μην αφήσεις αυτήν τη θλίψη να σε καταβάλει και μην παραδοθείς στα αρνητικά σου συναισθήματα.

Δεν χρειάζεται να αφήσεις τον εαυτό σου και να εγκαταλείψεις την πραγματικότητά σου και τις συνήθειές σου επειδή βιώνεις μια ερωτική απογοήτευση.

Αντίθετα, αναγνώρισε ότι ο πόνος είναι απαραίτητο συστατικό της εξέλιξής σου, αλλά δεν είναι εσύ.

Μην βουλιάξεις, λοιπόν, σε αυτό που νιώθεις.

Μάθε να ελέγχεις τα συναισθήματά σου, όσο έντονα κι αν είναι, και να μην ελέγχεσαι από αυτά.

Ακριβώς όπως ορισμένες σχέσεις δεν διαρκούν για πάντα, έτσι και ο πόνος που βιώνεις τώρα δεν θα διαρκέσει για πάντα.

Στο τέλος, όλα θα πάνε καλά. Αν δεν είναι καλά, δεν είναι το τέλος.

Πίστεψε το αυτό.

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι τώρα δεν διαρκεί για πάντα. Θα περάσει. Μετά από μια ερωτική απογοήτευση συνήθως ακολουθεί μια από τις καλύτερες περιόδους της ζωής μας.

Έχουμε βρει περισσότερο τον εαυτό μας και έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε μια κατάσταση που μας φαινόταν αδύνατο να ξεπεράσουμε. Έχουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση και πίστη στις δυνάμεις μας, και έχουμε αντιμετωπίσει μερικούς από τους χειρότερους φόβους και ανασφάλειές μας.

Έτσι, όταν συνειδητοποιήσεις ότι αυτό που περνάς τώρα είναι προσωρινό, θα νιώθεις ήδη καλύτερα για τον εαυτό σου. Εάν έχεις φάει κόλλημα με την πρώην σου και συνεχίσεις να κυνηγάς αφού έχεις χωρίσει και απορριφθεί, τότε πρέπει οπωσδήποτε να δεις το βίντεο του Χρήστου σχετικά με το πώς να διαχειριστείς και να ξεπεράσεις αυτήν την κατάσταση.

Αυτός ο τρόπος σκέψης με βοήθησε πάρα πολύ να ξεπεράσω την ερωτική απογοήτευση που βίωνα και να μην απογοητευτώ με την σκέψη ότι θα είμαι για πάντα τόσο θλιμμένος και στενοχωρημένος.

Πίστεψέ με, περνάει.

 

#5. Επικεντρώσου Στον Εαυτό Σου, Όχι Στο Παρελθόν

Το παρελθόν είναι πολύ σημαντικό και χρήσιμο, αλλά μόνο για να παίρνουμε μαθήματα από αυτό ή για να αναπολούμε ευχάριστες στιγμές που ζήσαμε και μας δίνουν δύναμη.

Το να μένεις και να ζεις στο παρελθόν σημαίνει ότι δεν αφήνεις χώρο και χρόνο για να επικεντρωθείς στον εαυτό σου, που είναι και ο πιο σημαντικός άνθρωπος στη Γη!

Ξέχνα το παρελθόν, δεν βρίσκεσαι εκεί.

Χώρισες, τελείωσε.

Όσο και να το σκέφτεσαι ή να στενοχωριέσαι για αυτό, η κατάσταση δεν θα αλλάξει ούτε θα καλυτερέψει με τις σκέψεις σου.

Αντίθετα, επικεντρώσου σε εσένα.

Ξεκίνα μια καινούρια δραστηριότητα που σε εκτονώνει και σε εκφράζει και σε φέρνει σε επαφή με κόσμο.

Είναι πολύ σημαντικό να εκτονώνεις και να εκφράζεις τον πόνο σου και τα συναισθήματά σου μέσα από ένα άθλημα ή ένα χόμπυ. Θα νιώσεις αμέσως καλύτερα, καθώς θα δεις τα συναισθήματά σου να εκτονώνονται και να διοχετεύονται σε κάτι θετικό και δεν θα τα κρατάς μέσα σου πλέον.

Επίσης, θα σε βοηθήσει να συζητήσεις με κάποιον ειδικό ή κάποιον που ξέρει να σε ακούει και σε εμπιστεύεται για αυτά που νιώθεις, χωρίς όμως να κρίνεις τον εαυτό σου για αυτά που συνέβησαν.

Ό, τι έγινε έγινε και η ζωή συνεχίζεται.

Επικεντρώσου, λοιπόν, στον εαυτό σου και όχι στο παρελθόν, γιατί το μόνο που έχει πραγματικά σημασία είναι να είσαι εσύ καλά.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι αναγνωρίζω ότι μια ερωτική απογοήτευση έχει σε πολλές περιπτώσεις τη δύναμη να μας καταβάλει και να μας βυθίσει σε μια ατελείωτη στενοχώρια, από την οποία νιώθουμε ότι δεν θα ξεφύγουμε ποτέ!

Ωστόσο, ο χρόνος περνάει και σε κάποιο διάστημα από τώρα θα κοιτάς πίσω και σχεδόν δεν θα θυμάσαι το πώς νιώθεις τώρα και το τι σκέφτεσαι αυτή τη στιγμή.

Το σημαντικό, λοιπόν, είναι να κρατήσεις όλα αυτά που έμαθες μέσα από αυτήν την εμπειρία και να επιδιώξεις να μην επαναλάβεις τα ίδια λάθη.

Θυμήσου: Όταν αλλάξεις τον τρόπο που κοιτάς τα πράγματα, τα πράγματα που κοιτάς θα αλλάξουν.

Εάν αναρωτιέσαι πώς μπορείς να μάθεις περισσότερα, δες εδω

Μπορείς να παραγγείλεις το βιβλίο Άνδρας Αξίας, εδώ

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.