Οι πιο Αποτελεσματικοί Τρόποι για να Αναπτύξεις την Κοινωνική σου Νοημοσύνη

Έχεις ακούσει πολλά για την νοημοσύνη του ανθρώπου, λίγα όμως για την κοινωνική νοημοσύνη. Γιατί είναι τόσο σημαντική και πώς μπορείς να την αναπτύξεις.

Η κοινωνική νοημοσύνη είναι η ικανότητα να κατανοήσεις και να διαχειριστείς την συμπεριφορά σου και να κινηθείς με επιτυχία στα κοινωνικά περιβάλλοντα.

Η κοινωνία μας δίνει μεγάλη σημασία στην εξυπνάδα και στον υψηλό δείκτη νοημοσύνης, όμως η κοινωνική νοημοσύνη είναι που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις και κατ’ επέκτασιν τις ζωές μας και άρα είναι μια πολύ σημαντική ικανότητα, καθώς αξίζει τον κόπο η δημιουργία ισχυρών σχέσεων.

Ακόμη και αν δεν είσαι ιδιαίτερα κοινωνικός, υπάρχουν τρόποι να αναπτύξεις την κοινωνική σου νοημοσύνη με εξαιρετικά αποτελέσματα.

#1. Γίνε Καλός ΑκροατήςΈχεις ακούσει πολλά για την νοημοσύνη του ανθρώπου, λίγα όμως για την κοινωνική νοημοσύνη. Γιατί είναι τόσο σημαντική και πώς μπορείς να την αναπτύξεις.

Το να είσαι καλός ακροατής συχνά αποδεικνύεται μια πολύ χρήσιμη ικανότητα, ίσως πιο χρήσιμη και από το να είσαι καλός ομιλητής.

Πολλοί άνθρωποι δεν είναι καλοί ακροατές και οι αποσπάσεις κάνουν την προσήλωση στα λόγια κάποιου ακόμη πιο δύσκολη.

Όταν δεν ακούς αποτελεσματικά, δεν μπορείς να συνδεθείς βαθιά με κανέναν και τελικά οι σχέσεις διακατέχονται από έλλειψη εμπιστοσύνης και διαμάχες, στοιχεία που μειώνουν την απόδοση και καταστρέφουν τις σχέσεις.

Οι περισσότεροι δεν κάνουν κάτι για να γίνουν καλύτεροι ακροατές, επειδή πιστεύουν ότι κατέχουν επαρκώς αυτή την ικανότητα. Όμως οι έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι μόνο το 25% είναι όντως καλοί ακροατές.

Γιατί να είμαι καλός ακροατής;

Όταν είσαι καλός ακροατής, κατανοείς όσα λέγονται και όσα δεν λέγονται. Αυτό γίνεται όχι μόνο ακούγοντας τα λόγια, αλλά και διαβάζοντας την γλώσσα του σώματος και τον τόνο της φωνής.

Για να γίνεις λοιπόν καλός ακροατής και να αυξήσεις έτσι την κοινωνική σου νοημοσύνη δεν πρέπει να διακόπτεις τον ομιλητή, πρέπει να απομακρύνεις ό,τι σε αποσπάει, να μάθεις να διαβάζεις την γλώσσα του σώματος.

#2. Δείξε ΣεβασμόΈχεις ακούσει πολλά για την νοημοσύνη του ανθρώπου, λίγα όμως για την κοινωνική νοημοσύνη. Γιατί είναι τόσο σημαντική και πώς μπορείς να την αναπτύξεις.

Ο κόσμος θα ήταν βαρετός και δεν θα προόδευε, αν όλοι είχαμε ίδιες απόψεις. Πρέπει να δεχτείς το γεγονός ότι καθένας έχει διαφορετικές εμπειρίες που τον καθορίζουν.

Οι διαφορές αυτές καθορίζουν την ζωή του καθενός, αλλά συχνά μας φέρνουν αντιμέτωπους τον έναν με τον άλλον. Το θέμα δεν είναι ποιος είναι σωστός και ποιος λάθος, αλλά είναι σίγουρα λάθος να πιστεύεις ότι η δική σου άποψη είναι η σωστή και να προσπαθείς να την εμφυσήσεις στους άλλους, χωρίς να το θέλουν.

Σημαντικό κομμάτι της κοινωνικής νοημοσύνης είναι ο σεβασμός για την άλλη άποψη και το ανοιχτό μυαλό.

#3. Κατανόησε τα Συναισθήματα των ΆλλωνΈχεις ακούσει πολλά για την νοημοσύνη του ανθρώπου, λίγα όμως για την κοινωνική νοημοσύνη. Γιατί είναι τόσο σημαντική και πώς μπορείς να την αναπτύξεις.

Η κατανόηση των συναισθημάτων των γύρω ανθρώπων είναι ένα ισχυρό όπλο που θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις την κοινωνική σου νοημοσύνη. Καταλαβαίνοντας τι αισθάνεται κάποιος, έχεις την δυνατότητα να τον βοηθήσεις πιο γρήγορα.

Για να καταφέρεις να κατανοείς τους άλλους, πρέπει πρώτα να κατανοήσεις τον εαυτό σου και τα δικά σου συναισθήματα.

Η καλή κατανόηση ξεκινά από την παρατήρηση στοιχείων όπως οι εκφράσεις του προσώπου, η τονικότητα και η γλώσσα του σώματος.

Η κατανόηση των συναισθημάτων της γυναίκας είναι κάτι βασικό στο φλερτ. Αν όμως είσαι ντροπαλός, πρέπει από κάπου να ξεκινήσεις. Τσέκαρε λοιπόν το βίντεο του Χρήστου, για να μάθεις πώς θα τα καταφέρεις.

#4 Προσπάθησε να Δεις τα Πράγματα από την Οπτική των  ΆλλωνΈχεις ακούσει πολλά για την νοημοσύνη του ανθρώπου, λίγα όμως για την κοινωνική νοημοσύνη. Γιατί είναι τόσο σημαντική και πώς μπορείς να την αναπτύξεις.

Κάτι που θα σε βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη κοινωνικής νοημοσύνης είναι να προσπαθείς να φανταστείς πώς βλέπει τα πράγματα κάποιος άλλος, από την δική του οπτική, με βάση τις δικές του εμπειρίες, προτιμήσεις και προτεραιότητες.

Έτσι θα μπορέσεις να καταλάβεις καλύτερα πώς σκέφτεται, αλλά και να παραμείνεις στην ίδια συχνότητα μαζί του, να μπορέσετε να συνεννοηθείτε σε μια συζήτηση.

#5. Μην Προσπαθείς να Έχεις την Αποδοχή ΌλωνΈχεις ακούσει πολλά για την νοημοσύνη του ανθρώπου, λίγα όμως για την κοινωνική νοημοσύνη. Γιατί είναι τόσο σημαντική και πώς μπορείς να την αναπτύξεις.

Η συνεχής προσπάθεια αποδοχής από τους άλλους είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που σε κρατά μακριά από την βελτίωση της κοινωνικής σου νοημοσύνης. Δυστυχώς, αυτό είναι κάτι που μας βγαίνει φυσικά, καθώς όλοι θέλουμε να νιώθουμε ότι αξίζουμε, ότι μας αγαπούν και μας σέβονται.

Αν κάποιος δεν σε αποδέχεται, τότε σε απορρίπτει. Και το αποτέλεσμα αυτού είναι το άγχος και η μείωση της αυτοεκτίμησης. Μια σειρά απορρίψεων θα σε κάνει να αποφεύγεις τις συναναστροφές.

Τι πρέπει να προσέξεις:

Αυτό που πρέπει να καταλάβεις είναι ότι αυτό που θεωρείς απόρριψη, δεν είναι στην πραγματικότητα απόρριψη. Φαντάσου ότι είσαι σε ένα νέο εργασιακό περιβάλλον και οι νέοι συνάδελφοι δείχνουν να σε απορρίπτουν. Αυτό είναι μια αντίδραση τους, επειδή σε βλέπουν ως απειλή.

Όμως δεν πρέπει να ανησυχείς για αυτό. Δεν γίνεται να τους συμπαθείς όλους, όπως δεν γίνεται να σε συμπαθούν όλοι. Επομένως είναι αδύνατο να έχεις την αποδοχή όλων, γι’ αυτό πρέπει να επικεντρωθείς σε εκείνους που αξίζουν.

Όπως μπορείς να δεις και στο παρακάτω επεισόδιο του Apla+Andrika, δεν χρειάζεται να τους σώσεις όλους.

#6. Μάθε τις Διαφορές στην Κουλτούρα και στους ΚανόνεςΈχεις ακούσει πολλά για την νοημοσύνη του ανθρώπου, λίγα όμως για την κοινωνική νοημοσύνη. Γιατί είναι τόσο σημαντική και πώς μπορείς να την αναπτύξεις.

Οι κανόνες και η κουλτούρα παίζουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο που συμπεριφέρονται οι άνθρωποι. Για να κατανοήσεις την συμπεριφορά κάποιου, που είναι σημαντικό για την ανάπτυξη της κοινωνικής νοημοσύνης σου, θα πρέπει να γνωρίζεις το πλαίσιο στο οποίο έχει μεγαλώσει και να μπορείς να το κατανοήσεις και να το σεβαστείς.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφύγεις να πεις πράγματα που μπορεί να είναι προσβλητικά και να αποκτήσεις γνώσεις για τις άλλες κουλτούρες, φτιάχνοντας έτσι μια στρατηγική που θα σε βοηθήσει να κατανοείς αυτούς τους ανθρώπους.

#7. Μάθε να Αφοπλίζεις τις Αμήχανες ΚαταστάσειςΈχεις ακούσει πολλά για την νοημοσύνη του ανθρώπου, λίγα όμως για την κοινωνική νοημοσύνη. Γιατί είναι τόσο σημαντική και πώς μπορείς να την αναπτύξεις.

Πάντα υπάρχουν διαμάχες στις ανθρώπινες σχέσεις και αυτό είναι φυσιολογικό μέχρι έναν βαθμό. Από ένα σημείο και πέρα όμως αποτελεί πρόβλημα. Αν ξέρεις πώς να επιλύεις τις διαμάχες και τις δύσκολες καταστάσεις θα έχεις περισσότερους φίλους, παρά εχθρούς και θα μπορείς να βοηθάς τους άλλους, δρώντας ως διαπραγματευτής.

Μπορείς να ηρεμείς τα πνεύματα με το χιούμορ σου ή να φέρνεις στο προσκήνιο κάποια άλλη ιστορία για να τους αποσπάσεις και να προσπαθήσεις να βρεις κάποια λύση.

#8. ΧαμογέλασεΈχεις ακούσει πολλά για την νοημοσύνη του ανθρώπου, λίγα όμως για την κοινωνική νοημοσύνη. Γιατί είναι τόσο σημαντική και πώς μπορείς να την αναπτύξεις.

Μια πιο άμεση προσωπική σύνδεση δεν ξεκινά με λέξεις. Ακόμη και ένα ελαφρύ χαμόγελο μπορεί να αποτελέσει σημάδι φιλικότητας που προκαλεί τον άλλον να εμπλακεί σε μια κοινωνική αλληλεπίδραση.

Χαμογελώντας δείχνεις ότι δεν αποτελείς απειλή και κάνεις τον άλλον να αισθάνεται όμορφα και να έχει διάθεση να σε γνωρίσει, κάτι που μπορεί να οδηγήσει πιο εύκολα σε μια βαθιά σύνδεση.

#9. Κάνε ΕξάσκησηΈχεις ακούσει πολλά για την νοημοσύνη του ανθρώπου, λίγα όμως για την κοινωνική νοημοσύνη. Γιατί είναι τόσο σημαντική και πώς μπορείς να την αναπτύξεις.

Δεν φτάνει να γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις για να αναπτύξεις την κοινωνική σου νοημοσύνη, αλλά πρέπει κιόλας να εξασκείς τις γνώσεις σου.

Γνώρισε καινούριους ανθρώπους από κουλτούρες που δεν γνωρίζεις και από διαφορετικά υπόβαθρα και απόκτησε νέες κοινωνικές εμπειρίες που θα ωθήσουν την αυτοπεποίθηση σου.

Με την καθημερινή εξάσκηση θα δεις να βελτιώνεται τόσο η προσωπική, όσο και η επαγγελματική σου ζωή.

 Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Θέλεις να μεγαλώσεις τους κοινωνικούς σου κύκλους και δε γνωρίζεις τον τρόπο; Μάθε περισσότερα εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.