Οι πιο Σημαντικές Διαφορές Ανάμεσα στη Σωματική και Συναισθηματική Έλξη

Σωματική Και Συναισθηματική Έλξη : Οι Διαφορές

Όσον αφορά το φλερτ και τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων οι περισσότεροι άνθρωποι μπερδεύουμε την σωματική με την συναισθηματική έλξη.

Μπαίνοντας στο μονοπάτι του φλερτ ανακάλυψα ότι έχει τεράστια διαφορά το να έλκεσαι από κάποια γυναίκα σωματικά με το να έλκεσαι συναισθηματικά.

Βασικά, έχει τόσο μεγάλη διαφορά που μπορεί να καθορίσει όλη σου τη συμπεριφορά. Και τις αντιδράσεις σου, τις σκέψεις σου, τα συναισθήματά σου και το πόσο πιστεύεις ότι αξίζεις.

Όταν φλερτάρεις με τις γυναίκες που σου αρέσουν :

Θα πρέπει να είσαι σε θέση να ξεχωρίσεις τι σε έλκει πάνω στη συγκεκριμένη γυναίκα.

Διαφορετικά μπερδεύεσαι και αντιδράς υπερβολικά χωρίς λόγο.

Η σωματική έλξη είναι η έλξη η οποία μας προκαλείται κυρίως σε βιολογικό και σωματικό επίπεδο. Ένας άντρας ο οποίος έλκεται σωματικά από μια γυναίκα νιώθει την επιθυμία να την κοιτάξει και να την αγγίξει. Καθώς αυτό που βλέπει είναι ευχάριστο για εκείνον και του προκαλεί έλξη σε βιολογικό και σωματικό επίπεδο. Ουσιαστικά, ενεργοποιείται η σεξουαλική σου επιθυμία για μια γυναίκα.

Αυτό έχει τεράστια διαφορά από τη συναισθηματική έλξη η οποία διεγείρει συναισθηματικές επιθυμίες σε ένα άτομο. Οι άντρες που έλκονται συναισθηματικά από μια γυναίκα νιώθουν την ανάγκη να της μιλήσουν περισσότερο. Να μοιραστούν μαζί της τις σκέψεις τους και τα συναισθήματά τους. Να την φροντίσουν και να την προστατέψουν, να μοιραστούν κοινές εμπειρίες και να την αγαπήσουν και να αγαπηθούν από εκείνη.

Η συναισθηματική έλξη φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά καθώς διεγείρονται συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου και εκκρίνονται συγκεκριμένες ορμόνες που ενθαρρύνουν την ανάγκη μας για αγάπη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι με τις γυναίκες για τις οποίες νιώθουμε σωματική έλξη μόνο δεν θέλουμε να μοιραστούμε πράγματα ή να μιλήσουμε μαζί τους. Η διαφορά εδώ είναι ότι ένας άντρας δεν νιώθει γι’ αυτό το πρόσωπο την ίδια ανάγκη να μοιραστεί συναισθήματα και εμπειρίες όσο με το πρόσωπο για το οποίο νιώθει συναισθηματική έλξη.

 

Μπορεί Μια Σχέση Να Έχει Μόνο Το Ένα Είδος Έλξης;

έλξη

Η απάντηση είναι πως όχι. Όταν μια σχέση περιλαμβάνει μόνο σωματική ή μόνο συναισθηματική έλξη τότε η σχέση είναι ελλιπής. Συνήθως, οι σχέσεις οι οποίες διέπονται από καθαρά σωματική έλξη είναι σχέσεις μη αποκλειστικές και περιορίζονται μόνο στο σεξ.

Τα άτομα δεν νιώθουν τόσο έντονα την ανάγκη να μοιραστούν τα δικά τους συναισθήματα και τη δική τους εμπειρία για τη ζωή. Ούτε νιώθουν την ανάγκη να δείχνουν ότι αγαπάνε το άλλο άτομο και ότι έχουν συναισθήματα για εκείνο. Αντίθετα, βιώνουν μια ανάγκη για σωματική επαφή και για να μοιραστούν μεταξύ τους έντονες σεξουαλικές εμπειρίες διατηρώντας την ελευθερία τους.

Αυτή είναι και η κύρια διαφορά της σωματικής και της συναισθηματική έλξης. Το σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι όταν υπάρχει μόνο σωματική έλξη με μια γυναίκα τότε αυτές οι σχέσεις είναι μόνο για σεξ.

Το να μπερδεύεις τα δυο είδη έλξης είναι λογικό ειδικά αν βρίσκεσαι στις πρώτες σου σχέσεις.

Μάθε περισσότερα στο επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla + Andrika που ακολουθεί.

Η σωματική ή φυσική έλξη παίζει τεράστιο ρόλο σε μια σχέση. Όταν σε ένα ζευγάρι δεν νιώθει σωματική έλξη ο ένας για τον άλλον ουσιαστικά το ζευγάρι δεν βιώνει μια ερωτική σχέση αλλά περισσότερο μια φιλική-συντροφική σχέση. Χωρίς σωματική έλξη μειώνεται η σεξουαλική δραστηριότητα στη σχέση και συχνά ακολουθεί η απόρριψη.

Το να βιώσει κάποιος τον πόνο της απόρριψης στον σεξουαλικό τομέα μπορεί να επιφέρει μερικές ιδιαίτερες επιπτώσεις τόσο στη σχέση του όσο και στον χαρακτήρα του.

Ο πόνος αυτός διαφέρει σε βάθος και ένταση από τον πόνο της απόρριψης στον συναισθηματικό τομέα. Σε κάθε περίπτωση η απόρριψη είναι κάτι που μπορεί να στιγματίσει έναν άνθρωπο, ειδικά εάν προέρχεται από το αντίθετο φύλο.

Ωστόσο, ο πόνος της απόρριψης τόσο στο συναισθηματικό όσο και στο σεξουαλικό κομμάτι ενδέχεται να έχει την ίδια επίδραση πάνω σε ένα άτομο και την ίδια ισχύ. Συνήθως αυτό εξαρτάται από την αξία που έχει κάποιος, την αυτοπεποίθησή του, τις προηγούμενες εμπειρίες του και το είδος δεσμού που έχει με το άλλο άτομο.

Μια αποκλειστική σχέση είναι μια σχέση που χρειάζεται και τη συναισθηματική και τη σωματική έλξη για να λειτουργήσει και να είναι υγιής.

Όταν η σωματική έλξη απουσιάζει μεγαλώνουν οι πιθανότητες να μπει ένας άντρας στην φιλική ζώνη. Αυτό δεν σημαίνει ότι η απουσία της συναισθηματικής έλξης δεν οδηγεί στην φιλική ζώνη. Η ισορροπία προέρχεται από την εξισορρόπηση και των δύο ειδών έλξης.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του φλερτ είναι εξίσου σημαντικό να υπάρχουν και τα δύο είδη έλξης. Μόνο τότε η γυναίκα θα συνεχίσει να ενδιαφέρεται για τον συγκεκριμένο άντρα και θα αναπτύξει μια ερωτική σχέση μαζί του.

Σχετίζονται Τελικά Η Συναισθηματική Και Η Σωματική Έλξη Με Την Πτώση Του Ενθουσιασμού Και Την Απόρριψη;

έλξη

Ένας βασικός λόγος που πέφτει ο ενθουσιασμός σε μια νέα σχέση και ακολουθεί η απόρριψη είναι ότι το ένα είδος έλξης μειώνεται.

Όσο περισσότερο εγκαταλείπουμε τον εαυτό  μας σε μια σχέση και σταματάμε να εξελισσόμαστε τόσο η έλξη, συναισθηματική ή σωματική θα πέφτει. Αντίθετα, όσο είμαστε καλά και δεν επαναπαυόμαστε, αλλά διεκδικούμε κάθε μέρα κάτι καλύτερο για εμάς και τη σχέση μας, τόσο μεγαλύτερη έλξη θα νιώθει για εμάς η γυναίκα με την οποία σχετιζόμαστε.

Εάν μια γυναίκα σταματήσει να βλέπει τον άντρα ως κάποιον που αξίζει να έχει δίπλα της η συναισθηματική έλξη παύει να υπάρχει καθώς πλέον τον θεωρεί δεδομένο και δεν χρειάζεται να κάνει κάτι για να τον κερδίσει. Αυτόματα και η σωματική έλξη μειώνεται και ακολουθεί η απόρριψη.

Εάν στη σχέση παραμείνει μόνο η συναισθηματική έλξη τότε η σχέση γίνεται περισσότερο φιλική.

Αυτό σημαίνει ότι η γυναίκα έχει αρχίσει ήδη να βαριέται και ψάχνει να βρει κάτι καλύτερο.

Για να διατηρηθούν και τα δύο είδη έλξης σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο και να μην μειωθούν με την πάροδο του χρόνου χρειάζεται το κάθε άτομο να μπορεί να λειτουργεί και ανεξάρτητα στη σχέση, να έχει προσωπικό χώρο και χρόνο, δική του πραγματικότητα, ενδιαφέροντα, στόχους και φυσικά να μην σταματάει να εξελίσσεται.

Υπάρχουν επομένως κάποιες συγκεκριμένες συμπεριφορές που διαλύουν την έλξη. Μάθε ποιες είναι αυτές στο βίντεο του Χρήστου και μάθε πώς να τις αποφύγεις.

Το αίσθημα της βαρεμάρας προκύπτει όταν το ένα ή και τα δύο μέλη της σχέσης δεν νιώθουν ότι ο/η σύντροφός τους αποτελεί πλέον πρόκληση. Όταν δεν υπάρχει το στοιχείο της πρόκλησης μέσα στη σχέση, μειώνεται κατακόρυφα αρχικά η σωματική έλξη και έπειτα η συναισθηματική.

Η μείωση της σωματικής έλξης είναι ένα βασικό στοιχείο που δείχνει ότι η γυναίκα έχει ήδη βαρεθεί. Είναι λογικό να ακολουθήσει η απόρριψη και ο χωρισμός μετά από τη πτώση της σωματικής ή της συναισθηματικής έλξης.

Συνολικά, υπάρχουν κάποιες βασικές διαφορές ανάμεσα στα δύο είδη έλξης. Ωστόσο, μια σχέση χρειάζεται και συναισθηματική και σωματική έλξη προκειμένου να είναι υγιής και να λειτουργήσει. Εάν νιώθεις ότι στη σχέση σου το ένα είδος έλξης έχει μειωθεί τότε ίσως ήρθε η ώρα να αναλάβεις τα ηνία και να κάνεις κάτι για να το αλλάξεις.

Εάν θες να μάθεις περισσότερα για την έλξη και πώς αυτή δημιουργείται, εδώ.

Διάβασε το βιβλίο Άνδρας Αξίας. Μάθε πως να το αποκτήσεις εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.