Οι πιο Σημαντικοί Κανόνες για να Καταλαβαίνεις Καλύτερα τους Άλλους

Αν θέλεις να καταλαβαίνεις καλύτερα τους άλλους, τότε θα χρειαστεί να γνωρίζεις κάποιους βασικούς κανόνες της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Η κοινωνική αντίληψη είναι η ικανότητα των ανθρώπων να καταλαβαίνουν τους άλλους και βοηθά στο να μπορούν να προβλέψουν συμπεριφορές και να μοιραστούν εμπειρίες.

Αυτό σημαίνει ότι η κοινωνική αντίληψη σε βοηθάει να καταλαβαίνεις τι θέλουν να πουν οι άνθρωποι με τους οποίους έρχεσαι σε επαφή, καθώς πολλές φορές το νόημα είναι διαφορετικό από αυτά που πραγματικά λένε.

Λέγοντας κάποιος «Έχει πολλή ζέστη εδώ μέσα», εσύ καταλαβαίνεις είτε ότι απλά κάνει μια διαπίστωση, είτε ότι ζητάει να ανοίξεις το παράθυρο, επομένως πράττεις ή δεν πράττεις αναλόγως.

Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα και η επιβίωση τους βασίζεται στην συνεργασία αλλά και στον ανταγωνισμό μεταξύ διαφορετικών ομάδων.

Έτσι η κοινωνική αντίληψη, το να αναγνωρίζεις και να καταλαβαίνεις το νόημα της κοινωνικής συμπεριφοράς είναι κάτι που επιβάλλεται εξελικτικά.

Πώς Δουλεύει η Κοινωνική Αντίληψη
Αν θέλεις να καταλαβαίνεις καλύτερα τους άλλους, τότε θα χρειαστεί να γνωρίζεις κάποιους βασικούς κανόνες της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Η κοινωνική αντίληψη είναι η ικανότητα σου να αναγνωρίζεις την συναισθηματική κατάσταση των άλλων, ώστε να καταλαβαίνεις τις απόψεις, τα συναισθήματα, τις εμπειρίες και τις προθέσεις τους, βλέποντας τα πράγματα από την δική τους οπτική γωνία.

Η κοινωνική αντίληψη βασίζεται σε πληροφορίες που δεν είναι άμεσα παρατηρήσιμες, αλλά προκύπτουν από τα εισερχόμενα ερεθίσματα αλλά και από την γνώση που έχει ο καθένας σχετικά με την κοινωνία.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κοινωνικής αντίληψης είναι η συναισθηματική νοημοσύνη, όπως μπορείς να δεις στο παρακάτω βίντεο:

Υπάρχουν αποδείξεις ότι η κοινωνική αντίληψη εμπλέκει ακόμη και την εξομοίωση συναισθημάτων. Καταλαβαίνεις τι αισθάνεται κάποιος άλλος μιμούμενος την έκφραση του προσώπου του ή ακόμη και διαστέλλοντας τις κόρες των ματιών.

Αυτά βέβαια είναι σημάδια που δεν φαίνονται άμεσα, αλλά έχουν παρατηρηθεί σε έρευνες.

Ο τρόπος που καταλαβαίνεις τους άλλους έχει σαν σημείο αναφοράς τον εαυτό σου.

Σε μελέτες που έχουν γίνει, έχει βρεθεί ότι κάποιος που σκέφτεται την συναισθηματική κατάσταση ενός άλλου ατόμου, το κάνει ενεργοποιώντας σημεία του εγκεφάλου που σχετίζονται με τις δικές του εμπειρίες.

Στην συνέχεια θα αναφερθούμε στους σημαντικότερους κανόνες που θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου, για να καταλαβαίνεις καλύτερα τους άλλους.

#1. Δεν Φταίει η Κακία των Άλλων
Αν θέλεις να καταλαβαίνεις καλύτερα τους άλλους, τότε θα χρειαστεί να γνωρίζεις κάποιους βασικούς κανόνες της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για εσένα. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή είναι κακοί ή τους αρέσει να σε κάνουν να πονάς, αλλά πολύ απλά επειδή είναι επικεντρωμένοι καθένας στον εαυτό του.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των σκέψεων του κάθε ανθρώπου, ας πούμε το 60%, αφορά τα προβλήματα του, τους στόχους του και τα συναισθήματα του. Το 30% αφορά τις διαπροσωπικές σχέσεις με την έννοια του πώς επηρεάζουν τον ίδιο. Δηλαδή, πώς τον βλέπουν οι άλλοι.

Το υπόλοιπο 10% είναι αφιερωμένο στην ενσυναίσθηση, δηλαδή στο να αισθάνεται κανείς πραγματικά τα συναισθήματα, τα προβλήματα και την οπτική ενός άλλου ατόμου.

Δηλαδή, το άτομο δεν αναρωτιέται τι σκέφτεται κάποιος άλλος για εκείνον, αλλά πώς αισθάνεται.

Μέσα σε αυτό το 10% ο κάθε άνθρωπος πρέπει να μοιράσει την προσοχή του ανάμεσα σε εκατοντάδες ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφεται.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά, όταν θέλεις να καταλαβαίνεις τους άλλους;

Πρώτον, ότι η ντροπή δεν έχει ιδιαίτερο νόημα, αφού οι άλλοι άνθρωποι αφιερώνουν πολύ περισσότερο χρόνο στον εαυτό τους και πολύ λιγότερο στους άλλους.

Επομένως, η κριτική που κάνεις στον ίδιο σου τον εαυτό είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που ασκούν οι άλλοι σε εσένα.

Δεύτερον, οι άνθρωποι που καταλαβαίνεις ότι είναι κακοί και δεν νοιάζονται για εσένα, ίσως δεν το κάνουν επίτηδες, αλλά αυτό είναι ένα αποτέλεσμα του τρόπου που όλοι λειτουργούμε. (Ασφαλώς υπάρχουν και εξαιρέσεις).

Τρίτον, από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι είναι δική σου δουλειά να διατηρήσεις τις σχέσεις σου. Μην περιμένεις να σε προσεγγίσουν οι άλλοι.

Βέβαια, αν είσαι ντροπαλός στον τρόπο που επικοινωνείς ή φλερτάρεις, ρίξε μια ματιά στο παρακάτω βίντεο:


#2. Οι Περισσότεροι Άνθρωποι δεν Αποκαλύπτουν τις Προθέσεις τους
Αν θέλεις να καταλαβαίνεις καλύτερα τους άλλους, τότε θα χρειαστεί να γνωρίζεις κάποιους βασικούς κανόνες της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Πολλοί άνθρωποι κρύβουν τις προθέσεις τους και τα συναισθήματα τους. Πίσω από τις πράξεις τους μπορεί να υπάρχουν πολλά και διαφορετικά συναισθήματα, τα οποία άλλες φορές καταλαβαίνεις και άλλες όχι.

Κάποιος που αισθάνεται καταπιεσμένος ή θυμωμένος, συμπεριφέρεται με τρόπο που διαστρεβλώνει τα πραγματικά συναισθήματα του.

Αυτό σημαίνει πρακτικά δύο πράγματα. Αφ’ ενός ότι πρέπει να εστιάσεις στην ενσυναίσθηση, δηλαδή όχι απλά να ακούς τον άνθρωπο που έχεις απέναντι σου, αλλά να τον καταλαβαίνεις, χτίζοντας μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί του.

Αφ’ ετέρου είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις ότι τις περισσότερες φορές που αισθάνεσαι κάτι, κανένας άλλος δεν το ξέρει, αν δεν το αποκαλύψεις.

Αντίστοιχα, μπορεί κάποιος να είναι θυμωμένος μαζί σου, επειδή δεν παίρνει από εσένα την απάντηση που θα περίμενε, θεωρώντας ότι εσύ καταλαβαίνεις πώς αισθάνεται.

#3. Η Συμπεριφορά των Ανθρώπων Διακρίνεται από «Εγωιστικό Αλτρουισμό»
Αν θέλεις να καταλαβαίνεις καλύτερα τους άλλους, τότε θα χρειαστεί να γνωρίζεις κάποιους βασικούς κανόνες της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Θα ήταν μια μεγάλη υπερβολή, αν λέγαμε ότι όλοι οι άνθρωποι είναι τελείως εγωιστές και θα ήταν σαν να αγνοούσαμε πράξεις ευγένειας, θυσίας και αγάπης που συμβαίνουν σε καθημερινή βάση.

Θα μπορούσαμε όμως να πούμε ότι η συμπεριφορά των ανθρώπων βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις αρχές του εγωιστικού αλτρουισμού. Αυτό σημαίνει ότι οι πράξεις μας είναι αυτό που λέμε «win/win». Κάτι που κάνεις, βοηθά εσένα, αλλά έχει θετικό αποτέλεσμα και για κάποιον άλλον.

Αγοράζεις για παράδειγμα ένα αυτοκίνητο που θέλεις διακαώς να αποκτήσεις. Έτσι εκπληρώνεις ένα απωθημένο σου και παράλληλα ο πωλητής κερδίζει χρήματα. Έτσι βγαίνετε κερδισμένοι και οι δύο.

Βέβαια, στο ζήτημα των απωθημένων, έχουμε αφιερώσει μια ολόκληρη εκπομπή, όπως τσεκάρεις παρακάτω:

Πολλές ανθρώπινες σχέσεις έχουν αυτή τη μορφή και διατηρούνται μόνο και μόνο για αυτόν τον λόγο. Ασφαλώς υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες άνθρωποι δρουν χωρίς να έχουν κάποιο κρυμμένο κίνητρο.

Το σημαντικό είναι να καταλαβαίνεις τον τρόπο που οι άλλοι σκέφτονται και να μπορείς να βρεις αν υπάρχει κάποιο κίνητρο πίσω από τις πράξεις τους και ποιο είναι αυτό, καθώς και να μην περιμένεις να προσφέρει κανείς πολλά περισσότερα από αυτά που του υποδεικνύει ο εγωιστικός του αλτρουισμός.

#4. Οι Άνθρωποι Ξεχνούν
Αν θέλεις να καταλαβαίνεις καλύτερα τους άλλους, τότε θα χρειαστεί να γνωρίζεις κάποιους βασικούς κανόνες της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Ένας ακόμη κανόνας της ανθρώπινης συμπεριφοράς είναι ότι οι άνθρωποι τείνουν να ξεχνάνε, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πληροφορίες που δεν τους αφορούν άμεσα. Το πιο πιθανό είναι να θυμάται κανείς τις ομοιότητες μαζί σου, παρά τις διαφορές σας.

Θα καταφέρεις να καταλαβαίνεις τους άλλους καλύτερα, όταν συνειδητοποιήσεις ότι οι άνθρωποι από την φύση τους ξεχνούν και όχι επειδή είναι κακοί ή δεν ενδιαφέρονται.

Έτσι λοιπόν, αν φροντίσεις να θυμάσαι περισσότερα πράγματα για τους ανθρώπους με τους οποίους έρχεσαι σε επαφή, θα καταφέρεις να τους εντυπωσιάσεις, να φανείς πιο αξιόπιστος και να ξεχωρίσεις.

#5. Όλοι Είναι Συναισθηματικοί
Αν θέλεις να καταλαβαίνεις καλύτερα τους άλλους, τότε θα χρειαστεί να γνωρίζεις κάποιους βασικούς κανόνες της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Ίσως να είναι λίγο υπερβολικό, αλλά το βασικό νόημα είναι ότι οι άνθρωποι τείνουν να έχουν πιο δυνατά συναισθήματα από αυτά που αφήνουν να βγαίνουν προς τα έξω.

Ιδιαίτερα οι άντρες μαθαίνουν ότι πρέπει να κρύβουν τα συναισθήματα τους και θεωρείται αποδεκτό να δείχνουν μόνο «αντρικά» συναισθήματα, όπως ο θυμός.

Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να υποθέτεις ότι κάποιος δεν έχει συναισθήματα, επειδή δεν τα προβάλλει. Αν καταλαβαίνεις τι κρύβει πίσω από την συμπεριφορά του κάποιος, τότε θα μπορείς να τον βοηθήσεις.

Για να καταλάβεις καλύτερα τους άλλους, είτε αυτοί είναι άντρες, είτε γυναίκες είναι σημαντικό να μπορείς να ερμηνεύσεις την συμπεριφορά τους και πού αυτή οφείλεται.

Ειδικά στην περίπτωση του φλερτ, καταλαβαίνεις πολλά για την γυναίκα που έχεις βγει ραντεβού, αν ξέρεις τα σημάδια που σου δείχνουν ότι ενδιαφέρεται, τα οποία μπορείς να τα μάθεις.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Αν θέλεις να γίνεις καλύτερος στην επικοινωνία, ειδικά όταν μιλάς με γυναίκες, πάτα εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.