Οι Προσωπικές σου Αξίες Διαμορφώνουν το Ποιος Είσαι

Οι προσωπικές σου αξίες διαμορφώνουν ένα μεγάλο κομμάτι της προσωπικότητάς σου και εντέλει τον τρόπο με τον οποίο οι άλλοι σε αντιλαμβάνονται.

Προσωπικές Αξίες Και Το Ποιος Είσαι

Οι προσωπικές μας αξίες δεν καθορίζουν μόνο το ποιος είσαι αλλά, όχι μόνο το τι θα κάνεις αλλά και αν αυτό που θα κάνεις θα πέσει στην παγίδα της φράσης «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στον κόσμο που ήταν εξαιρετικά πετυχημένοι σε αυτό που έκαναν, είχαν θέσει πολύ υψηλούς στόχους, δούλεψαν εξαιρετικά σκληρά και στο τέλος πέτυχαν.

Πολλοί από αυτούς όμως έτυχε ταυτόχρονα να αιματοκυλήσουν τον κόσμο, να εκμεταλλευτούν όποιον βρήκαν μπροστά τους και γενικότερα να πατήσουν επί πτωμάτων.

Με λίγα λόγια, δεν αρκεί να γίνεις πετυχημένος ή καλύτερο άτομο για εσένα αν πρώτα δεν καθορίσεις, στηριζόμενος σε κάποιες αξίες, τα σημαίνει επιτυχία για εσένα ή καλύτερο άτομο.

αξίες και επιτυχία

Γιατί μπορεί να έχεις στόχους και να είσαι απίστευτα συγκεντρωμένος, όμως ο πράξεις σου να μην στηρίζονται στην ηθική για παράδειγμα.

Αυτό που θέλω να πω είναι πως επιτυγχάνοντας επιτυχία δεν είναι το ίδιο σημαντικό με τον ορισμό της επιτυχίας που δίνει ο καθένας.

Και εδώ κάνουν την εμφάνιση τους οι προσωπικές μας αξίες.

Τι σημαίνει αξία; Δες το πρώτο cine vlog από το  Men Of Style για τη σημασία της αξίας για να εμπνευστείς.

Τι Είναι Oι Προσωπικές Mας Αξίες;

Με μια απλή εξήγηση, οι αξίες μας αντανακλούνται στον τρόπο που συμπεριφερόμαστε.

Όταν δηλώνεις στον εαυτό σου πως δίνεις αξία στην δουλειά, την αυτοπειθαρχία και το όραμα και παίζεις όλη μέρα video games, τότε πολύ απλά είτε είσαι αποσυνδεδεμένος από τις προσωπικές σου αξίες είτε λες ψέματα στον εαυτό σου πως πιστεύεις σε αυτές τις αξίες.

Και στο τέλος της ημέρας είμαστε οι αξίες μας, είμαστε αυτό στο οποίο δίνουμε αξία.

Η ταυτότητα μας είναι η συσσωμάτωση των αξιών μας.

Για παράδειγμα, φαντάσου πως βρίσκεσαι για μεγάλο χρονικό διάστημα κάτω από μεγάλη πίεση. Μεγάλη πίεση λόγω δουλειάς, λόγω διαβάσματος, λόγω δύσκολων αποφάσεων/αλλαγών ή πιεσμένου προγράμματος.

Κάτω από αυτή την πίεση αισθάνεσαι πως χάνεις τον έλεγχο και γα κάποιο λόγο θέλεις να ξεφύγεις. Να πιείς ένα ποτό ή να ταξιδέψεις μακριά. Να βρεις το μυαλό σου, τον εαυτό σου, την λογική σου.

αν βγεις να πιειες ένα ποτό

Βγαίνοντας για το ποτό αυτό, κοίταξε να αποφύγεις αυτά τα μαγαζιά, όπως θα δεις στο βίντεο εδώ.

Αυτό που βιώνεις, που είναι το αίσθημα πως χάνεις τον εαυτό σου, είναι η αίσθηση πως έχεις σταματήσει να κυβερνάς εσύ το πλοίο αλλά το πλοίο κυβερνά εσένα.

Όταν λοιπόν αποφασίζεις να απομακρυνθείς από την πίεση και το στρες, αρχίζεις να βλέπεις από μεγαλύτερη απόσταση τις δυνάμεις που επηρεάζουν το ποιος είσαι.

Να αποστασιοποιηθείς.

Να έρθεις και πάλι πιο κοντά σε αυτό που πραγματικά θέλεις, να αξιολογήσεις με καθαρό μυαλό κάποιες αποφάσεις και να θέσεις νέες προτεραιότητες.

Η όλη διαδικασία είναι ουσιαστικά μια αξιολόγηση των αξιών σου και τι είναι περισσότερο σημαντικό για εσένα. Και αυτά που είναι περισσότερο σημαντικά γα εμάς είναι και αυτά που μας καθορίζουν.

Είναι η στιγμή που δίνεις νόημα στις βάσεις σου και τα θεμέλια του χαρακτήρα σου αποκτώντας καλύτερη επίγνωση αυτών και αποφασίζοντας τους τρόπους που σε επηρεάζουν και αν εν τέλει σε εξυπηρετούν.

Οι Προσωπικές Αξίες Είναι Το Θεμέλιο

Υπάρχουν πολλών ειδών αξίες και σίγουρα δεν είναι πάντα εύκολο να τις διακρίνουμε.

Υπάρχουν οι αξίες που στηρίζονται στα συναισθήματα μας και οι αξίες που στηρίζονται στα γεγονότα και τα στοιχεία.

Κάποιες φορές παίρνουμε αποφάσεις στηριζόμενοι στα συναισθήματα μας και κάποιες άλλες στην αξιολόγηση των συνθηκών.

Υπάρχουν αξίες που μας βοηθούν να αναπτυχθούμε και υπάρχουν και αυτές που μας κρατούν στάσιμες.

Μπορεί για παράδειγμα να θέλεις εφήμερο σεξ λόγω απόλαυσης αλλά θα χάσες το συναισθηματικό δέσιμο με κάποιον άνθρωπο.

Αν είσαι από αυτούς που δυσκολεύονται να καταλήξουν στο κρεβάτι, τσέκαρε τους τρεις λόγους που ίσως δεν κάνει σεξ μαζί σου.

Για αυτό τις περισσότερες φορές δεν έχει τόση σημασία σε τι δίνουμε αξία αλλά γιατί του δίνουμε αξία.

Για αυτό και οι αξίες στηρίζονται κυρίως στην εμπειρία και την επίγνωση.

Όταν έχει μια αξία, πρέπει να εφαρμοστεί στον πραγματικό κόσμο και όχι στον κόσμο που φανταζόμαστε ως ιδανικό.

Και αυτό σημαίνει πως κάποιες αξίες θα αποτύχουν γιατί πολύ απλά δεν μας ωφελούν.

Για αυτό και όταν δεν δουλεύουν κάποιες αξίες, θα χρειαστεί να αποκτήσουμε την επίγνωση των συγκεκριμένων αξιών, να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να επιλέξουμε ποιες αξίες θέλουμε να υιοθετήσουμε.

Φυσικά αξίες χωρίς την αντίστοιχη συμπεριφορά να συνδέεται μαζί τους, δεν είναι εδραιωμένες αξίες αλλά περισσότερο μια ελπίδα που πιθανότατα να σκάσει.

Ο καθένας μας έχει τις προσωπικές του αξίες. Κάποιοι τις έχουν χωρίς να τις καταλαβαίνουν και κάποιοι άλλοι τις έχουν επιλέξει μετά από πολύ δουλειά.

Το να έχεις όμως αξίες και να στηρίζεσαι σε αυτές είναι το σημαντικότερο θεμέλιο.

Έχεις γνωρίσει ακόμα ποιος πραγματικά είσαι; Ίσως μπορούμε να σε βοηθήσουμε σε αυτό ταξίδι, εδώ.

Να είσαι καλά

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr