Οι Σημαντικότεροι Λόγοι για να Βάλεις την Γυμναστική στην Ζωή σου

Οι Σημαντικότεροι Λόγοι για να Βάλεις την Γυμναστική στην Ζωή σου

Βάλε Την Γυμναστική Στην Ζωή Σου

Πέρασαν δύο δεκαετίες όπου μέσα από τις εμφανίσεις τους σε πρωινές εκπομπές ο Σπύρος Μπουρνάζος και η Ελένη Πετρουλάκη εισήγαγαν την γυμναστική ως mainstream τρόπο ζωής στην χώρα μας.

Οι επιτυχίες της εθνικής ομάδας, σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο ώθησαν εκατομμύρια παιδιά να μπουν στα γυμναστήρια. Άλλοι από μεράκι και άλλοι από ταύτιση με τους παιδικούς τους ήρωες. Κάποιοι λίγοι όμως βρίσκονται ακόμα στην ραστώνη της καθιστικής ζωής. Ζουν χωρίς να έχουν βιώσει ακόμα την ομορφιά που έχει κάθε πτυχή της άθλησης.

Λίγα λεπτά της ημέρας ενασχόλησης με την άσκηση είναι ένα δώρο στους εαυτούς μας που αν είχε ετικέτα θα έγραφε: Υγεία, καλαισθησία και κοινωνικοποίηση.

Μην ξεχνάς ότι είναι μια ευχάριστη απασχόληση και μπορείς πάντα να την κάνεις με στυλ, αρκεί να αποφύγεις τα στιλιστικά λάθη που θα δεις στο βίντεο εδώ.

Η Γυμναστική Στην Ζωή Σου Και Το Σώμα Σου

γυμναστική και σώμα

Όλα τα είδη γυμναστικής έχουν σημαντική συμβολή στην διαμόρφωση ενός κομψού σώματος. Κάποια είδη αθλημάτων περισσότερο και κάποια άλλα λιγότερο. Αναδιαμορφώνουν την κατανομή του βάρους, μέσα από την συμβολή τους στην αύξηση της μυϊκότητας και την μείωση του λίπους.

Η αεροβική άσκηση είναι αυτή που κορυφώνει την αντοχή διατηρώντας τους παλμούς της καρδιάς σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο διάστημα. Η άσκηση με βάρη επηρεάζει περισσότερο από κάθε άλλη αθλητική δραστηριότητα την μεταβολή στο σχήματος του σώματος .

Θα λέγαμε με χιουμοριστική διάθεση ότι με σκληρή προπόνηση μέσα στο γυμναστήριο και μια ισορροπημένη διατροφή, οι άνδρες μπορούν να χτίσουν ένα σώμα σύμφωνα με τα πρότυπα των αρχαιοελληνικών αγαλμάτων και οι γυναίκες ένα καλλίγραμμο και ισορροπημένο κορμί μιας σύγχρονης αμαζόνας.

Η Γυμναστική Στην Ζωή Σου Και Η Εξωτερική Σου Εμφάνιση 

Ας μην γελιόμαστε. Η εξωτερική εμφάνιση είναι σαν τις βιτρίνες των καταστημάτων. Προδιαθέτει, για την αξία του προϊόντος και προϊδεάζει τους καταναλωτές για τα χαρακτηριστικά του. Έτσι ένα ωραίο σώμα αποτελεί αντικείμενο έλξης και θαυμασμού για άνδρες και γυναίκες.  Εκτός από το ελκυστικό οπτικά αποτέλεσμα, ένα καλλίγραμμο κορμί λειτουργεί στο μυαλό όσων το παρατηρούν,  ως ένδειξη ενός ανθρώπου στοχοπροσηλωμένου που ενδιαφέρεται για την αισθητική.

Θα λέγαμε πως σκιαγραφεί υποσυνείδητα, το προφίλ μιας δυναμικής προσωπικότητας που αποτελεί πρωταγωνιστή της ζωής και όχι παρατηρητή της τύχης.

Τέλος , η απόκτηση ενός ρωμαλέου σώματος έχει μάλλον μεθυστική επίδραση στην συνείδηση της γυναίκας δίνοντας την αίσθηση της ασφάλειας.

Μέρος της πεποίθησης που διαμορφώνουμε για τους εαυτούς μας επηρεάζεται από την εξωτερική μας εμφάνιση. Μέσω της απόκτησης ενός όμορφου σώματος, την λήψη θετικών σχολίων και των γοητευμένων βλεμμάτων στην συνέχεια, η αυτοπεποίθηση ενισχύεται σημαντικά. Όλη αυτή η συνθήκη μεταφράζεται στο υποσυνείδητο ως μια μορφή αποδοχής η οποία λειτουργεί στην συνέχεια καθοριστικά στην διαμόρφωση της αυτοεικόνας που έχουμε για την αξία μας.

Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής έχουν επηρεάσει το αν και το πόσο γυμναζόμαστε. Το σημερινό επεισόδιο του Κάντο Με Στυλ και ο Θέμης, θα σου δείξουν πως αν το θέλεις, μπορείς να εντάξεις τη γυμναστική στην καθημερινότητά σου.

 

Οφέλη Για Την Ψυχολογία

Με τη γυμναστική επηρεάζεται θετικά και η αυτοεκτίμηση η οποία είναι υπεύθυνη για την σφυρηλάτηση της πνευματικής συγκρότησης και της ψυχικής ισορροπίας. Επίσης, η άποψη που έχουμε για τον αξία μας εκπέμπεται σε όσους επικοινωνούμε. Αποτέλεσμα είναι να επηρεάζεται και η γνώμη που έχουν και εκείνοι για εμάς.

Η Γυμναστική Στην Ζωή Σου Και Η Υγεία Σου

γυμναστική και υγεία

Η επιστήμη μίλησε.  Η γυμναστική είναι το ισχυρότερο φυσικό αντικαταθλιπτικό. Κατά την διάρκεια της εκγύμνασης παράγονται ορμόνες όπως οι ενδορφίνες και η σεροτονίνη που έχουν καθοριστική συμβολή στην ψυχοσωματική κατάσταση. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι αυτές οι ορμόνες παράγονται κατά 500% μέσα σε 3 λεπτά αεροβικής άσκησης.

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η άσκηση, βοηθά στις περιπτώσεις όσων παρουσιάζουν δυσλειτουργία στην καθημερινότητα τους.

Συγκεκριμένα, ρυθμίζει την σταθερότητα του ύπνου και ενισχύει την διάρκεια του, μονιμοποιεί την πίεση σε υγιή επίπεδα, ενδυναμώνει το νευρικό σύστημα, ενισχύει την ενέργεια, καταπολεμά τις αναπνευστικές παθήσεις και ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα.

Επίσης, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει  όσα άτομα πάσχουν από γνωστικές διαταραχές αυξάνοντας τη γνωστική λειτουργία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ροή του αίματος στον εγκέφαλο γίνεται ταχύτερη και έτσι ενισχύεται η ταχύτητα της σκέψης και επιταχύνονται  οι εγκεφαλικές αντιδράσεις στα ερεθίσματα της καθημερινότητας.

Για τους μεγαλύτερους ηλικιακά η γυμναστική έχει θετικό αντίκτυπο στην επιβράδυνση της μειωμένης κινητικής απόδοσης. Ακόμη, η ενασχόληση με οποιοδήποτε άθλημα , μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης μιας ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τον καταβολισμό της μυϊκής μάζας.

Είναι Διασκέδαση

διασκέδαση στο γυμανστήριο

Η διαδικασία της εκγύμνασης είναι από μόνη της διασκεδαστική.  Στο γυμναστήριο η χαλαρή μουσική λειτουργεί παρακινητικά για να εκτελεστεί ο στόχος που έχει τεθεί. Η ύπαρξη και άλλων ανθρώπων στο χώρο δίνει μια αίσθηση ζωντάνιας αποσυνδέοντας την διαδικασία με την μελαγχολία μιας αναγκαστικής υποχρέωσης.

Για όσους ασχολούνται με αθλήματα το συναίσθημα που προσφέρει η αδημονία του αγώνα, του ομαδικού πνεύματος και οικειότητας μεταξύ των μελών της ομάδας είναι ξεχωριστά.

Το γυμναστήριο είναι σημείο συγκέντρωσης ανθρώπων διαφορετικού φύλου και προφίλ προσφέροντας την δυνατότητα της κοινωνικοποίησης.

Γίνεται μέσο γνωριμιών με ανθρώπους των οποίων η έλευση στο γυμναστήριο έχει κοινούς στόχους.  Έτσι δημιουργείται μια αίσθηση της οικειότητας και κάνοντας μια γνωριμία πιο προσιτή. Συχνά το “τελείωσες με τον πάγκο;” αποτελεί την αφορμή για την δημιουργία μιας ισχυρής φιλίας ή ενός δυνατού έρωτα.

Μπορεί Να Γίνει Εύκολα

Ακόμα και από το σπίτι μπορείς να γυμναστείς αποδοτικά, όπως μπορείς να δεις στο παρακάτω επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika.

Η καθημερινότητα των ανθρώπων λιγότερο η περισσότερο επιτάσσει την κίνηση. Με την άσκηση οποιασδήποτε μορφής καθιστούμε τη λειτουργικότητα αποδοτικότερη. Παράλληλα συμβάλλουμε στην αποφυγή πόνων η σωματικής δυσφορίας κατά την εκτέλεση των καθημερινών υποχρεώσεων όπως είναι τα ψώνια στο σουπερμάρκετ ή η επιστροφή στο σπίτι με τα πόδια.

Η γυμναστική δεν κοστίζει. Ακόμη και όσοι δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν μια συνδρομή στο γυμναστήριο η κάποιο αθλητικό σύλλογο μπορούν να γυμναστούν στο σπίτι. Η καλλισθενική γυμναστική, δηλαδή η γυμναστική που χρησιμοποιεί ως αντίσταση το βάρος του σώματος δημιουργεί παρόμοια σωματική εικόνα με αυτή που «προσφέρει» το γυμναστήριο.

Το τρέξιμο στο πάρκο της γειτονιάς είναι επίσης μια καλή λύση για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, να διατηρήσουν την φόρμα τους και να αυξήσουν την αντοχή τους.

Η γυμναστική αποτελεί πλέον μέρος της κουλτούρας των Ελλήνων την τελευταία δεκαετία. Για τους λίγους εναπομείναντες που απέχουν μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για μια εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία ζωής προς την υγεία ,την ευτυχία και την κοινωνική αποδοχή.

Εσύ αποφασίζεις ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ζήσεις τη ζωή σου. Μάθε περισσότερα εδώ

Καλή συνέχεια

O Ζαφείρης είναι δημοσιογράφος από την Θεσσαλονίκη. Αρθρογραφεί σε ιστοσελίδες και περιοδικά με θεματολογία για τον Άνδρα και την κοινωνία.