Οι Σοφοί Άνθρωποι Έχουν Κανόνες και τους Ακολουθούν

Ο περισσότεροι από εμάς έχουμε κανόνες που ακολουθούμε χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Όμως από πού προήλθαν και για ποιο λόγο είναι χρήσιμοι;
Ο περισσότεροι από εμάς έχουμε κανόνες που ακολουθούμε χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Όμως από πού προήλθαν και για ποιο λόγο είναι χρήσιμοι;

Πόσες φορές το ένστικτο σου ή απλά η εμπειρία σου έχει χτυπήσει καμπανάκι, δεν το έχεις ακούσει και το μετάνιωσες; Πόσες φορές έχεις παραβιάσει δικούς σου κανόνες και στο τέλος βγήκες χαμένος;

Οι περισσότεροι πετυχημένοι άνθρωποι που έχω γνωρίσει ή τουλάχιστον οι άνθρωποι που θα συμβουλευόμουν για μια δύσκολη απόφαση, έχουν κανόνες.

Οι συγκεκριμένοι κανόνες μπορεί να είναι κάποια τελετουργικά που εκτελούν με ευλάβεια κάθε ημέρα ή μπορεί να είναι κάποια απλά αποστάγματα σοφίας που έχουν αποκτήσει μέσω της εμπειρίας.

Όπως λέω συχνά, ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα είναι να έχεις άποψη.

Και αυτό γιατί χρειάζεται εμπειρική γνώση και όσο γίνεται αντικειμενική ενδοσκόπηση και επίγνωση για να αξιολογήσεις κατά πόσο τα φίλτρα που έχεις για να κοσκινίζεις την εμπειρία είναι βάσιμα και όχι απλές προκαταλήψεις στηριζόμενες σε εσφαλμένες πεποιθήσεις.

Όμως τι κανόνες χρειάζεσαι και για ποιο λόγο;

Κανόνες! Ποιος τους Χρειάζεται;
Ο περισσότεροι από εμάς έχουμε κανόνες που ακολουθούμε χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Όμως από πού προήλθαν και για ποιο λόγο είναι χρήσιμοι;

Κανείς και όλοι, για να ξεκινήσω κάπως γενικά.

Η καθημερινότητα και γενικότερα η ζωή μας, είναι μια σειρά από λάθη και επιτυχίες. Όλοι έχουμε και όλοι θα συνεχίσουμε να ακροβατούμε σε αυτό το περίεργο ισοζύγιο που λέγεται αποτυχία και επιτυχία.

Τα λάθη διδάσκουν(στην καλύτερη) και οι επιτυχίες είναι ενισχυτές.

Και επειδή δεν είμαστε όλοι σοφοί, ειδικά στο ξεκίνημα μιας νέας διαδικασίας ή δραστηριότητας, είναι φυσιολογικό να κάνουμε λάθη. Δεν μαθαίνεις αλλιώς.

Κατά την διάρκεια λοιπόν αυτού του ατέρμονου κύκλου μάθησης μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας, κάποια λάθη δεν τα μαθαίνουμε με την πρώτη.

Για παράδειγμα, αν κάποιος σου ζητήσει δανεικά, δεν σου τα δώσει και σου ξαναζητήσει, το πιο πιθανό είναι να μην σου τα δώσει ούτε την δεύτερη, όπως μπορείς να τσεκάρεις στην εκπομπή μας Apla+Andrika παρακάτω:

Κάνοντας λοιπόν αυτό το λάθος, μαθαίνεις και είτε το θέλεις είτε όχι, αρχίζεις και αποκτάς έναν κανόνα.

Οι κανόνες λοιπόν είναι ένα είδος αποσταγμένης γνώσης για το τι δουλεύει και τι όχι για τον καθένα, που έχει βγει από αποτυχίες και φυσικά από επιτυχίες.

Ένα εγχειρίδιο που σε προειδοποιεί όταν εμφανίζεται μια κατάσταση που έχεις ξαναζήσει ή τουλάχιστον είναι παρόμοια με κάποια που έχεις συναντήσει στο παρελθόν.

Χωρίς κανόνες ή αν θέλεις μοτίβα, η συμπεριφορά μας θα έμοιαζε περισσότερο με ακυβέρνητο πλοίο χωρίς πυξίδα.

Για Ποιο Λόγο Έχουμε Ανάγκη τους Κανόνες;
Ο περισσότεροι από εμάς έχουμε κανόνες που ακολουθούμε χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Όμως από πού προήλθαν και για ποιο λόγο είναι χρήσιμοι;

Για οποιοδήποτε είδος απόφασης χρειάζεται να πάρουμε, έχουμε ανάγκη κάποια κριτήρια αξιολόγησης, κάποια standards.

Όλοι οι άνθρωποι που είναι πετυχημένοι σε έναν τομέα, έχουν κανόνες που πολύ απλά τους δουλεύουν και κυρίως αποκαλύπτουν το προφανές: Για να ζεις μια ποιοτική ζωή, όσο αυτό είναι δυνατόν, χρειάζεσαι κάποιους κανόνες.

Οι παραγωγικοί άνθρωποι για παράδειγμα, δεν αποσπούνται μέχρι να τελειώσουν μια δραστηριότητα ή ξεκινούν την ημέρα τους νωρίς.

Οι άνθρωποι που είναι σε φόρμα γυμνάζονται συγκεκριμένες φορές την εβδομάδα και ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες διατροφής.

Oι άνθρωποι που τα πηγαίνουν καλά με το άλλο φύλλο, έχουν και εκείνοι κάποιους κανόνες, όπως μπορείς να δεις στο παρακάτω βίντεο:

 

Οι κανόνες ωστόσο, δεν είναι ένα περιοριστικό πλαίσιο ελέγχου που αφαιρεί την ελευθερία των επιλογών. Αντιθέτως θα έλεγα.

Είναι περισσότερο μια αποθήκη δοκιμασμένων επιλογών και συμπεριφορών που σηματοδοτούν τις συνέπειες των πράξεων μας, κάποιες φορές θετικές, κάποιες άλλες αρνητικές.

Όταν έχουμε προσωπικούς κανόνες, θέτουμε οι ίδιοι επιλογές στον εαυτό μας και αυτό ναι μεν είναι θετικό, αλλά είναι απαιτητικό.

Τι σημαίνει αυτό;

Για να έχεις επιλογές τις οποίες δημιουργείς εσύ ο ίδιος, αντί να ακολουθείς άλλων σαν πρόβατο, χρειάζεται αρχικά να είσαι ξεκάθαρος με αυτό που θέλεις.

Και αυτό είναι το δύσκολο της υπόθεσης.

Είναι αμέτρητες οι φορές που δεν ξέρουμε τι θέλουμε ή παρακινούμαστε από παρορμήσεις της στιγμής ή απόψεις και γνώμες άλλων. Όταν όμως ξέρεις τι θέλεις και γιατί το θέλεις, τα πράγματα είναι περισσότερο ξεκάθαρα.

Από την άλλη, οι κανόνες, δεν θα μπορούσα να πω ότι δημιουργούν ασφάλεια ή είναι βολικοί. Πολλές φορές μας καθοδηγούν να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, είτε για εμάς είτε για τους άλλους.

Για εμένα προσωπικά, οι κανόνες δεν έχουν τόσο το νόημα που τους δίνει η λέξη.

Είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Θέλεις να το πεις κερδισμένη σοφία, θέλεις να το πεις εμπειρία, όπως και να έχει βρίσκονται εκεί για να φανερώνουν όχι μόνο κατά πόσο έχουμε δουλέψει με την εμπειρία αλλά και να φανερώνουν κομμάτια της προσωπικότητας και του χαρακτήρα μας δίνοντας ξεχωριστό χρώμα στις αποφάσεις μας.

Οι κανόνες που έχουμε είναι περίεργη προβολή του τι έχουμε από την ζωή και πως αποφασίσαμε να το αξιοποιήσουμε για να γίνουμε καλύτεροι. Είναι η αντίληψη που έχουμε για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Κάποιος που έχει κανόνες, στο δικό μου μυαλό, δεν γνωρίζει μόνο τι θέλει, αλλά ποιες αποφάσεις θα εκφράσουν στην βέλτιστη μορφή τις ανάγκες του χωρίς εγωισμούς και προκαταλήψεις.

Και οι κανόνες δεν δημιουργούνται έτσι απλά. Κερδίζονται με τον καιρό και σίγουρα αφού πέσαμε αρκετές φορές και αποφασίσαμε να σηκωθούμε ξανά και ξανά.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Όλοι ακολουθούμε κάποιους κανόνες, φτιάξε τους δικούς σου κανόνες μαζί μας εδώ.

Περιμένω την οποιαδήποτε απορία σου εδώ.

Να είσαι καλά

Christos
Βρες με!

Christos

Head Of Training at Men Of Style
Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα.

Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων.

Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr
Christos
Βρες με!