Όταν δεν Πιστεύεις πως Μπορείς να τα Καταφέρεις

Από παντού ακούς πως πρέπει να πιστεύεις στον εαυτό σου για να πετύχεις. Γιατί πολλές φορές αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε;

Πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να μην πιστεύεις με τίποτα πως μπορείς να τα καταφέρεις; Βασικά, πόσες φορές έχεις σκεφτεί πως ένα νέο εγχείρημα θα οδηγηθεί στην καταστροφή;

Η αλήθεια είναι πως όταν έρχεται η στιγμή να βαδίσουμε προς το άγνωστο, κάτι μας πιάνει. Ένα σφίξιμο στο στήθος, μια αύξηση παλμών και νιώθουμε λες κα το κεφάλι μας έχει μπει στην πρέσα.

Το χειρότερο σενάριο που η πιθανότητα να συμβεί λαμβάνει χώρα μόνο σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας, κάποια στιγμή γίνεται τόσο αληθινό που στο τέλος όχι μόνο μας επηρεάζει αλλά το πιστεύουμε κιόλας.

Γιατί κάπως έτσι πάει. Υπάρχουν φορές που πιστεύεις περισσότερο τους λόγους για να αποτύχεις αντί να πετύχεις.

Γιατί Πιστεύεις πως δεν Μπορείς;Από παντού ακούς πως πρέπει να πιστεύεις στον εαυτό σου για να πετύχεις. Γιατί πολλές φορές αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε;

Όταν πιστεύεις πως μπορείς, τότε σου ανοίγονται απίστευτες πόρτες δυνατοτήτων. Οι ικανότητες εξελίσσονται και ο δρόμος προς κάτι καλύτερο και ποιοτικότερο γίνεται ξεκάθαρος.

Όμως υπάρχουν και αυτές οι φορές που φράσεις του στυλ «αν το πιστεύεις θα γίνει» χτυπάνε το μυαλό σου με ειρωνικό τρόπο λες και προσπαθούν να σε κοροϊδέψουν κατάμουτρα.

Γιατί κακά τα ψέματα. Αν πιστεύεις πως μπορείς να τα καταφέρεις, τότε τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά από το αντίθετο.

Όμως η πεποίθηση πως μπορείς να ανταπεξέλθεις δεν είναι διακόπτης που τον πατάς και το σύστημα στιγμιαία βάζει τούρμπο και σε εκτοξεύει σε άλλη διάσταση ευκαιριών και τρόπων σκέψης.

Υπάρχουν και οι περιπτώσεις που όχι μόνο δεν πιστεύεις πως θα τα καταφέρεις αλλά οι πεποιθήσεις σου έχουν βγάλει ρίζες γύρω από την πεποίθηση πως η κάθε σου προσπάθεια θα ναυαγήσει.

Εκεί τα πράγματα γίνονται τόσο θολά που χάνεις το πλάνο, ο αμφισβητήσεις για τα ικανότητες σου δεν βρίσκονται ούτε με πυξίδα ακριβείας και παντού βρίσκεται μια συνομωσία έτοιμη να σε κατασπαράξει.

Και δεν είναι τόσο παράλογο.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείς να δεις το Χρήστο να μιλάει για τα 8 Χαρακτηριστικά των Ανθρώπων με Αυτοπεποίθηση:

8 Χαρακτηριστικά Των Ανθρώπων Με Αυτοπεποίθηση

Όταν είσαι έτοιμος να κάνεις το πρώτο βήμα για κάτι νέο, ο ισχυρότερος αντίπαλος που θα βρεθεί απέναντι γωνία είναι το ίδιο σου το μυαλό.

Το άγνωστο δεν είναι και ότι καλύτερο για το μυαλό μας, που όταν έρχεται αντιμέτωπο με καταστάσεις που δεν έχει συναντήσει στο παρελθόν, βάζει την ουρά στα σκέλια και αφού καταστροφολογήσει, σε στέλνει πάλι πίσω στην ζώνη άνεσης.

Και εσύ στην μέση, μετέωρος σε μια νοητική κατάσταση που σου στέλνει σαν πυροβόλο αμφιβολίες για τον εαυτό σου, το μέλλον και τις δυνατότητες σου, παρουσιάζοντας το οποιοδήποτε σενάριο σαν μπαμπούλα.

Αν σε μια κατάσταση δεν έχουμε εμπειρία, τότε η συγκεκριμένη κατάσταση μεγεθύνεται με αρνητικό τρόπο στο μυαλό μας και η πρώτη και σημαντικότερη προτεραιότητα που βάζουμε είναι το βάλουμε στα πόδια.

Αν στην στο σενάριο της απειρίας βάλεις και την έλλειψη επιτυχιών που είναι βασική προϋπόθεση για το χτίσιμο αυτοπεποίθησης, τότε το πράγμα γίνεται ακόμα χειρότερο.

Και φυσικά σε αυτό το σημείο αναρωτιέσαι…

Τι κάνω;

Δεν Χρειάζεται Μόνο να το Πιστεύεις…Από παντού ακούς πως πρέπει να πιστεύεις στον εαυτό σου για να πετύχεις. Γιατί πολλές φορές αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε;

Αν για κάθε νέα προσπάθεια ή δυσκολία που αντιμετώπιζες, ταυτόχρονα πιστεύεις πως μπορείς να κάνεις μαγικά και να βγεις πρωταθλητής, τότε τα πράγματα θα ήταν ιδεατά και αν θέλεις την γνώμη μου, δεν θα είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Όχι, δεν θα το πιστεύεις πάντα και θα υπάρξουν πολλές φορές που οι αμφιβολίες θα σου κόβουν τα πόδια.

Συχνά αυτές τις αμφιβολίες θα στις βάζουν άλλοι άνθρωποι. Τσέκαρε το βίντεο από την εκπομπή μας Apla+Andrika σχετικά με αυτούς τους ανθρώπους:

Τοξικοί Άνθρωποι - Apla + Andrika #029

Όμως δεν είναι μόνο η πεποίθηση που παίζει καθοριστικό ρόλο σε οποιοδήποτε ταξίδι.

Υπάρχει και κάτι ακόμα.

Και αυτό είναι το πόσο πολύ το θέλεις.

Το πόσο το θέλεις είναι το κίνητρο, η δύναμη σου και το συναίσθημα που νιώθεις να σε ηλεκτρίζει όταν σκέφτεσαι αυτό που θέλεις να καταφέρεις.

Δεν γίνεται κάθε φορά να το πιστεύεις με όλη σου την ψυχή αλλά γίνεται να το θέλεις όσο τίποτα άλλο. Και αυτό από μόνο του είναι αρκετό.

Οι άνθρωποι που έχουν καταφέρει σοβαρές επιτυχίες στην ζωή τους, στην αρχή δεν το πίστευαν τόσο ή τουλάχιστον όχι πάντα.

Όμως το ήθελαν με όλο τους το είναι.

Και το πόσο το ήθελαν καθόρισε την ένταση της προσπάθειας τους, την αντοχή τους στις αποτυχίες και τον βαθμό δέσμευσης και επιμονής.

Στην αρχή μπορεί να μην το πιστεύεις γιατί πολύ απλά δεν έχεις στοιχεία για να το κάνεις. Και είναι φυσιολογικό.

Για αυτό βάζεις στην εξίσωση το πόσο το θέλεις, επιμένεις, αντέχεις τις αποτυχίες μέχρι να έρθουν οι πρώτες επιτυχίες μέσω ρυθμίσεων και αλλαγών που επιφέρεις στον τρόπο που προσπαθείς.

Καθώς ο επιτυχίες αρχίζουν και αυξάνονται, σιγά σιγά αρχίζεις να χτίζεις τις πεποιθήσεις που χρειάζονται για να δώσεις περισσότερο «πόνο».

Οι επιτυχίες είναι αυτές που θα στηρίξουν τις πεποιθήσεις σου και το κατά πόσο πιστεύεις πως θα τα καταφέρεις αλλά η θέληση να σε κρατήσει στην τροχιά των στόχων σου.

Μπορεί να μην έχεις αντίστοιχες επιτυχίες και να το πιστεύεις και αυτό είναι μια χαρά. Όμως δεν θα συμβαίνει πάντα.

Ο πεποιθήσεις χτίζονται μέσω προσπάθειας, αντοχής και επιμονής. Είναι ότι κερδίζεις όταν αντιμέτωπος με καταστάσεις μεγαλύτερες από εσένα, αποδέχεσαι την δυσκολία, την βλέπεις σαν πρόκληση και συνεχίζεις.

Και καθώς συνεχίζεις, αποδεικνύεις στον εαυτό σου πως τελικά δημιούργησες αυτό που χρειάζεται για να τα καταφέρεις.

Και στην επόμενη πρόκληση έχεις περισσότερα στοιχεία πως μπορείς να ανταπεξέλθεις.

Όμως αν δεν το πιστεύεις, δεν σημαίνει πως δεν σου αξίζει. Είναι νωρίς ακόμα γα να βγάζεις τέτοια συμπεράσματα.

Αν σκέφτεσαι αυτό που θέλεις και μέσα σου νιώθεις το κάψιμο του ενθουσιασμού, έχεις ακριβώς ό,τι χρειάζεται για να δοκιμάσεις.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Μάθε πώς μπορείς να αρχίσεις πιστεύεις περισσότερο στις ικανότητές σου εδώ.

Να είσαι καλά

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr