Όταν οι Δικαιολογίες Γίνονται Κίνητρο Στασιμότητας

Οι δικαιολογίες δεν αποτελούν χαρακτηριστικό ανθρώπου που κοιτάει μπροστά και θέλει συνεχώς να βελτιώνεσαι. Δες γιατί μένεις στάσιμος.

Είναι Οι Δικαιολογίες Κίνητρο Στασιμότητας ; 

Η αλήθεια είναι πως δικαιολογίες λέμε όλοι. Άλλοι μικρές, άλλοι μεγάλες και άλλοι παράλογες.

Οι λόγοι ποικίλουν ανάλογα με την κατάσταση και το άτομο, παρόλα αυτά όμως συνήθως λέμε δικαιολογίες όταν συμβαίνουν δύο πράγματα:

Όταν προσπαθούμε να αποφύγουμε κάτι ή όταν έχουμε κάνει κάτι και δεν θέλουμε να αναβάλουμε την ευθύνη εξ ολοκλήρου ή καθόλου.

Σαν να λέμε παντού!

Δικαιολογίες, Ευθύνη Και Κίνητρο

δικαιολογίες

Για οποιονδήποτε λόγο και αν λέμε δικαιολογίες, η βάση είναι πως αγνοούμε ηθελημένα και μη, την πραγματικότητα.

Και όταν αγνοείς την πραγματικότητα πληρώνεις ένα τίμημα.

Στην περίπτωση λοιπόν που οι δικαιολογίες φεύγουν πυροβόλο, υπάρχει ένα κόστος. Ποιο είναι όμως;

Στην πρώτη περίπτωση, στην φάση δηλαδή που λέμε δικαιολογίες γιατί θέλουμε να αποφύγουμε να κάνουμε κάτι, συνήθως αναβάλουμε κάτι σημαντικό ή κάτι που χρειάζεται να γίνει.

Βασικά φοβόμαστε.

Και μπορεί να είναι λογικό, όμως η πικρή αλήθεια που γνωρίζουμε όλοι είναι πως όσο περισσότερο αποφεύγουμε με δικαιολογίες την ανάληψη δράσης, τόσο η συγκεκριμένη κατάσταση μεγαλώνει στο μυαλό μας.

Το μυαλό παίζει παράξενα παιχνίδια και πολλές φορές αποτελεί εχθρός του ίδιου μας του εαυτού. Δες το σχετικό βίντεο εδώ.

Όταν για παράδειγμα αποφεύγουμε μια κατάσταση που φοβόμαστε να την αντιμετωπίσουμε, ούτε εμάς βοηθά ούτε την κατάσταση.

Όσο περισσότερο την αποφεύγουμε τόσο πιο δύσκολο θα είναι στο μέλλον να την αντιμετωπίσουμε αφού όσο επαναλαμβάνουμε στο κεφάλι μας τις δικαιολογίες αυτές μεταλλάσσονται σε σοβαρούς λόγους και ίσως παγιώνονται ως πεποιθήσεις.

Στην δεύτερη περίπτωση, δηλαδή  σε αυτή που κάνουμε ένα λάθος και αρχίσουμε μονοκοπανιά τις δικαιολογίες, το πρόβλημα έχει ως βάση την ανάληψη ευθύνης.

Για ποιο λόγο όμως;

Όταν δεν αναλαμβάνουμε την ευθύνη για ένα αποτέλεσμα που ουσιαστικά ήταν στα δικά μας χέρια, τότε πετάμε από πάνω μας τον έλεγχο στο αποτέλεσμα.

Και όταν δεν πιστεύουμε πως έχουμε έλεγχο στο αποτέλεσμα, το κίνητρο μας να το κάνουμε καλύτερα την επόμενη φορά ή έστω να ξαναπροσπαθήσουμε μειώνεται δραματικά.

Βέβαια, οι δικαιολογίες έχουν κάποια βάση

Για Ποιο Λόγο Λέμε Δικαιολογίες;

γιατί λέμε δικαιολογίες

Ο καθένας έχει τους δικούς του λόγους που είτε αποφεύγει να κάνει κάτι ή δεν αναλαμβάνει την ευθύνη μιας κατάστασης που στράβωσε λόγω δικής του υπαιτιότητας.

Σε ένα μεγάλο ποσοστό όμως η αλήθεια είναι πως λέμε ψέματα. Είτε στον εαυτό μας είτε στους άλλους. Αν και προσωπικά πιστεύω πως το ψέμα το λέμε ΚΑΙ σε στον εαυτό μας ΚΑΙ στους άλλους.

Το σημείο που το ψέμα αρχίζει να γίνεται μια πραγματικότητα που πιστεύουμε επειδή μας βολεύει είναι μια άλλη, μεγάλη ιστορία.

Είναι οι δικαιολογίες κίνητρο στασιμότητας όμως; Συνήθως ο δικαιολογίες έρχονται για κάποιους γενικούς λόγους.

Ο πρώτος είναι επειδή ενισχύθηκαν όταν ήμασταν μικροί σε ηλικία. Κάτι συνέβη, είπαμε τις δικαιολογίες μας και απλά σώθηκε η μέρα.

Η ηλικία παίζει ρόλο και ιδιαίτερα στη διαδικασία του φλερτ. Τσέκαρε το επεισόδιο από το ελληνικό podacst του  Apla+Andrika, σχετικά με τις σχέσεις με διαφορά ηλικίας.

Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί προσπαθούμε να προστατεύσουμε μια θετική εικόνα που έχουμε εμείς για τον εαυτό μας ή κάποιος άλλος.

Ο τρίτος λόγος είναι γιατί έχει κολλήσει σαν τσίχλα μια προκατάληψη στο μυαλό μας για το ποιοι είμαστε ή για το ποιοι θέλουμε να δείχνουμε πως είμαστε. Αυτό είναι κάπως πιο πολύπλοκο όμως αυτό είναι το γενικό νόημα.

Όπως και να έχει, οι δικαιολογίες υπήρχαν, υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν.

Αυτό δεν σημαίνει πως έχουν όλες αρνητικές επιπτώσεις στα ζωή μας.

Απλά μην γίνουν συνήθεια γιατί κόβονται δύσκολα.

Οι Δικαιολογίες Είναι Μια Ψευδαίσθηση Προστασίας

Οι δικαιολογίες προσπαθούν να μας προστατέψουν από κάτι. Τις τοποθετούμε ανάμεσα σε εμάς και σε μια κατάσταση ή ανθρώπους.

Είναι ένα τζάμι προστασίας που βάζουμε χωρίς να το καταλαβαίνουμε για να μειώσουμε την τριβή με ευθύνες, κριτική, πιθανή απόρριψη ή σκληρή δουλειά.

Βέβαια το τίμημα είναι πως επιδρούν σαν ναρκωτικό. Από την μια γίνονται εθιστικές και από την άλλη μας θολώνουν την κρίση. Μας σπρώχνουν να εστιάσουμε στο βραχυπρόθεσμο κέρδος και μας παίρνουν τα την ματιά από το μακροπρόθεσμο κόστος.

Και ανάμεσα σε αυτά τα δύο είναι κρυμμένο το νόημα.

Όταν σταματάμε τις δικαιολογίες βρισκόμαστε ξαφνικά εκτεθειμένοι σε μια σκληρή αλήθεια. Γιατί είναι πράγματι οι δικαιολογίες κίνητρο στασιμότητας.

Επίλογος

Δύσκολο πράγμα η αλήθεια… Δες το επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika σχετικά με το θέμα.

Την αλήθεια πως πρέπει κάνουμε κάτι εμείς και όχι κάποιος άλλος. Την αλήθεια πως δεν υπάρχουν πάντα εύκολες λύσεις και γρήγοροι δρόμοι.

Και αυτό κάποιες δεν το θέλουμε γιατί είναι επίπονο.

Προτιμούμε το παυσίπονο που προσφέρουν οι δικαιολογίες από το να δούμε κατάματα κάποια κακώς κείμενα. Όμως αυτά δεν φεύγουν και εμείς γινόμαστε όλο και πιο αδύναμοι.

Με λίγα λόγια, όσες δικαιολογίες και αν πούμε δεν πρόκειται να αλλάξουν κάποιες καταστάσεις παρά μόνο τον τρόπο που τις βλέπουμε.

Και θα υπάρξουν φορές που αυτό δεν είναι αρκετό.

Αν η στασιμότητα σε κούρασε και έχεις αποφασίσει να βελτιωθείς, ίσως σε ενδιαφέρει να κλικάρεις εδώ.

Καλή συνέχεια

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr