Όταν σου το Παίζουν Καλοί Αλλά σε Θάβουν Πίσω από την Πλάτη σου

Τι συμβαίνει όταν σου το παίζουν καλοί, αλλά σε θάβουν πίσω από την πλάτη σου; Διάβασε τι κάνεις και γιατί συμβαίνει.

Μπροστά σου χαμόγελα και συμπεριφορές που δείχνουν πως είσαι ο καλύτερος, μέχρι την στιγμή που θα γυρίσεις την πλάτη και από εκεί που ήταν καλοί, ξεκινά το θάψιμο.

Να φανταστώ πως έχει συμβεί σε όλους μας και δυστυχώς, όλο και κάποια στιγμή στο μέλλον, θα πέσουμε πάνω σε κουτσομπολιά και λόγια που δεν θα έπρεπε να ειπωθούν.

Μέχρι κάποιο σημείο είναι λογικό επακόλουθο της τριβής ανάμεσα στους ανθρώπους. Είναι και λίγο στο πετσί μας να σχολιάζουμε τα δικά μας ζητήματα ή των άλλων (περισσότερο των άλλων).

Ωστόσο, το αγαθό κουτσομπολιό δεν έχει καμία σχέση με το θάψιμο, ειδικά αν το παίζουν καλοί μπροστά σου και όταν γυρίσεις πιάνουν το φτυάρι και ξεκινούν το θάψιμο.

Βέβαια, υπάρχει περίπτωση να σε θάβει πίσω από την πλάτη σου η κολλητή της σχέσης σου, όπως μπορείς να δεις στην εκπομπή μας:


Το Παίζουν Καλοί και με Θάβουν. Είναι Φυσιολογικό;
Τι συμβαίνει όταν σου το παίζουν καλοί, αλλά σε θάβουν πίσω από την πλάτη σου; Διάβασε τι κάνεις και γιατί συμβαίνει.

Να σου πω την αλήθεια, λίγα πράγματα είναι φυσιολογικά στην ανθρώπινη συμπεριφορά και όσο περισσότερο το ψάχνεις τόσο περισσότερο το χάνεις με τα περίεργα της.

Όταν ξεκίνησα να γράφω το άρθρο όμως, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα όπως μπορείς να φανταστείς, ήταν περιπτώσεις που όχι μόνο συνέβησαν σε εμένα αλλά και αν το έχω κάνει και εγώ.

Ναι το έχω κάνει, αλλά όχι στην μορφή που φαντάζομαι προσωπικά το θάψιμο.

Και κάπως έτσι, χωρίς πολλά, ξεκίνησε το άρθρο με σκέψεις που έπρεπε να οριοθετήσουν και να ξεκαθαρίσουν κάποια καίρια ζητήματα όπως:

Γιατί το κάνουν, πως το καταλαβαίνεις, πόσο επιβλαβές είναι, γιατί σου το παίζουν καλοί και μετά σε θάβουν και αν τελικά μπορείς να το διαχειριστείς.

Πάμε να ξεκινήσουμε.

Μπορώ να γράφω για ημέρες ολόκληρες, δίνοντας διάφορες εξηγήσεις για τους λόγους που κάποιος σε θάβει.

Επειδή όμως μου αρέσουν οι καθαρές και απλές κουβέντες, έχω δύο αιτίες που μπορούν άνετα να συνδυαστούν μεταξύ τους. Δυόμισι για να είμαι ακριβής.

Πρώτον, δεν σε γουστάρουν και δεύτερον, δεν γουστάρουν τον εαυτό τους, ενώ ταυτόχρονα δεν έχουν κάτι καλύτερο να ασχοληθούν.

Για μένα το θάψιμο είναι κάτι που όταν επαναλαμβάνεται, πλήττει αρνητικά την εικόνα ενός ανθρώπου. Αν γίνει μια φορά, τότε μπορεί να είναι απλά ένα κουτσομπολιό. Όταν όμως επαναλαμβάνεται, τότε τα πράγματα σοβαρεύουν.

Βέβαια, μπορεί κάποιοι να σου το παίζουν καλοί και μετά να σε θάβουν επειδή πολύ απλά κάνεις και εσύ το ίδιο ή τους φέρθηκες άσχημα και άδικα στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να σε περιμένουν στην γωνία.

Οπότε, όταν κάποιοι σου το παίζουν καλοί και μόλις γυρίσεις πλάτη σε πετάνε σε βόθρο υπόληψης, έχουν κάποιο απωθημένο μαζί σου, είτε δικαιολογημένο είτε όχι.

Και αν το κάνουν συνέχεια, σημαίνει πως όχι μόνο δεν έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν (να κοιτάνε την δουλειά τους για παράδειγμα), αλλά υπάρχει περίπτωση να θέλουν εσκεμμένα να πλήξουν την εικόνα σου, γιατί πολύ απλά είναι ανακατωσούρες και αυτό είναι το οξυγόνο τους.

Ή μπορεί να βρίσκεστε σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον και να θέλουν να το παίξουν καλοί στο αφεντικό, ενώ ταυτόχρονα ρίχνουν την δική σου αξία. Κόμπλεξ με λίγα λόγια, συνδυαζόμενο με στρατηγική Β’ κατηγορίας και βάλε.

Αν τώρα δεν υπάρχει λόγος που σε θάβουν, σημαίνει πως κάνεις κάτι πολύ καλά και απειλείται (είτε πρακτικά είτε ψυχολογικά) η εικόνα που έχουν γα τον εαυτό τους ή την δουλειά τους ή γενικότερα για την κοσμοθεωρία τους.

Οπότε, αποφασίζουν να ρίξουν φόλα στην κατσίκα του γείτονα, γιατί αυτό είναι το εύκολο και έτσι θα ζήσουν την δική τους κάθαρση.

Έχουμε κα συνέχεια όμως…

Γιατί μου το Παίζουν Καλοί και Μετά με Θάβουν;
Τι συμβαίνει όταν σου το παίζουν καλοί, αλλά σε θάβουν πίσω από την πλάτη σου; Διάβασε τι κάνεις και γιατί συμβαίνει.

Όταν κάποιος σου δείχνει πως δεν σε γουστάρει κα μετά σε θάβει, παρόλο που δεν είναι και ότι καλύτερο προφανώς, από την άλλη ξέρεις από πού σου ήρθε και λίγο-πολύ το περιμένεις, οπότε μπορεί και να προλάβεις να καλύψεις τα νώτα σου.

Όταν όμως μπροστά σου βάζει φωτοστέφανο και σε κερνάει γενναιόδωρα κομπλιμέντα γλίτσας, περιμένοντας πότε θα φύγεις για να αρχίσει τις μηχανορραφίες, τότε είναι στο DNA του.

Έτσι είναι ο συγκεκριμένος άνθρωπος και δεν είναι έτσι μόνο με εσένα, αλλά με όλους.

Με αυτόν τον τρόπο τροφοδοτεί ολόκληρο το είναι του και πιθανότατα δεν πρόκειται να αλλάξει.

Φοράει το προσωπείο του κατασκόπου, συλλέγει απαραίτητες πληροφορίες, μπορεί να σε κάνει να ανοιχτείς παίζοντας το «δικός σου» άνθρωπος και όταν έρθει η ώρα που θα είσαι πλάτη, ξεκινά να χρησιμοποιεί ότι μάζεψε για να στήσει την σκακιέρα.

Προφανώς και είναι επικίνδυνοι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, ειδικά αν κινούνται σε κύκλους που έχουν αξία για εσένα.

Εκεί που πηγαίνουν όλα καλά, ξαφνικά βλέμματα περίεργα, ψίθυρους σε στιγμές που δεν περίμενες και ανθρώπους που πριν ήταν έξω καρδιά, να γίνονται πιο μαζεμένοι και να σε κρατούν σε απόσταση.

Δυστυχώς το θάψιμο δεν μπορείς να το προβλέψεις. Βέβαια, αν είσαι έμπειρος, μπορείς να κρατάς τα λόγια και να προσέχεις και την σκιά σου, ειδικά αν βρίσκεσαι σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον, αλλά πολλές φορές δεν ξέρεις από πού σου ήρθε.

Μου το Παίζουν Καλοί κ με Θάβουν. Τι Κάνω;
Τι συμβαίνει όταν σου το παίζουν καλοί, αλλά σε θάβουν πίσω από την πλάτη σου; Διάβασε τι κάνεις και γιατί συμβαίνει.

Όσοι θάβουν και το παίζουν καλοί, είναι επαγγελματίες. Είναι κομμάτι της προσωπικότητας τους και το κάνουν πολλά χρόνια.

Όμως έχεις τρία πλεονεκτήματα, εκτός και αν όντως έχεις λερωμένη φωλιά.

Το πρώτο είναι η αλήθεια, το δεύτερο είναι πως ο χειρότερος εχθρός τους είναι οι ίδιοι και το τρίτο είναι πως το θάψιμο εν τέλει αποκαλύπτει αλήθειες.

Αν μάθεις με τον οποιοδήποτε τρόπο πως κάποιος σε θάβει, τον βάζεις ενώπιον της αλήθειας και μάλιστα μπροστά σε άλλους.

Θα πρέπει να μάθει πως γνωρίζεις και να μάθουν και ο υπόλοιποι την αλήθεια με τον άλλο μπροστά. Γιατί αν ξεκινήσεις να αποκαθιστάς την αλήθεια πίσω από την δική του πλάτη, θα χάσεις το παιχνίδι, αφού οτιδήποτε έχει φυτέψει είναι πιο ισχυρό από την στιγμή που το δουλεύει περισσότερο καιρό.

Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι πως όταν κάποιος μουρμούρα και σε θάβει, το πιθανότερο είναι πως δεν το κάνει μόνο με εσένα.

Οπότε, αργά ή γρήγορα θα βγει από το παρασκήνιο και τις σκιές, με αποτέλεσμα να μάθουν και οι υπόλοιποι τι ποιοτικός χαρακτήρας είναι!

Το τρίτο πλεονέκτημα είναι πως θα αποκαλυφθεί και η ποιότητα των ανθρώπων που έχεις δίπλα σου και το βάθος της εμπιστοσύνης που έχει χτιστεί ανάμεσα σας.

Αν κάποιος άνθρωπος σου, με το πρώτο θάψιμο θα πιστέψει σε ότι ακούει, τότε κάτι συμβαίνει με την μεταξύ σας σχέση. Δεν γίνεται κάποιος να σε θάβει και ένας άνθρωπος που έχεις καλή σχέση μαζί του να το δεχτεί αμάσητο.

Αν το κάνει, τότε κάτι συμβαίνει.

Για να κλείσω, όταν κάποιοι σε θάβουν ενώ στο παίζουν καλοί, είναι άξιοι των επιλογών τους και κάποια στιγμή όλη αυτή η νοοτροπία θα τους γυρίσει μπούμερανγκ.

Ότι δίνεις – παίρνεις και ότι κάνεις – τοκίζεται.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το θάψιμο έχει μόνο καλά. Μπορεί η εικόνα και η υπόληψη σου να δεχτούν σοβαρό πλήγμα, που μόνο ο χρόνος και η ποιοτική προσπάθεια θα μπορέσουν να το γιατρέψουν.

Και φυσικά όλη αυτή η ψυχική κούραση και ενέργεια που έχεις καταβάλει, να σε γονατίσει και να σε κάνει να χάσεις την εμπιστοσύνη σου στους άλλους.

Και αυτό είναι το πραγματικό τίμημα αν θέλεις την γνώμη μου.

Ο χρόνος μπορεί να γιατρέψει σχεδόν τα πάντα, όμως οι απόψεις που έχουμε για τους ανθρώπους μπορεί να μην γιατρευτούν ποτέ. Τουλάχιστον μέχρι να βρούμε ανθρώπους που έχουν την ποιότητα με εμάς.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Αν οι άνθρωποι είναι καλοί μαζί σου, μπορεί να σε θάβουν από πίσω, δες εδώ μερικούς τρόπους πως να το αντιμετωπίσεις.

Οτιδήποτε θέλεις να με ρωτήσεις, θα βρεις εδώ.

Να είσαι καλά

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr