Όχι, Δεν Μπορείς να τα Έχεις Όλα!

Ακούς από παντού ότι μπορείς να έχεις τα πάντα, αν προσπαθήσεις αρκετά. Είναι άραγε αλήθεια; Μπορούμε τελικά να τα έχουμε όλα;

Ποιος δεν θα ήθελε να τα έχει όλα; Αν η συγκεκριμένη ερώτηση γίνονταν σε ένα πλήθος κόσμου, το χέρι μου θα ήταν το πρώτο που θα σηκωνόταν.

Και σε μια στιγμή απείρου κάλους, θα το ξανακατέβαζα!

«Δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα».

Δεν μπορώ να θυμηθώ ακριβώς που διάβασα την συγκεκριμένη φράση, όμως θυμάμαι πολύ καλά τι σημαίνει.

Αν κάποιος σου προτείνει να σε κεράσει ένα γεύμα για μια ώρα, τότε σίγουρα έχεις κερδίσει ένα ωραίο φαγοπότι όμως από την άλλη έχεις χάσει μια ώρα όπου θα μπορούσες να είχες κάνει κάτι πιο παραγωγικό.

Βέβαια, δεν έχει να κάνει ποτέ με ένα γεύμα αλλά με κάτι πολύ παραπάνω.

Θα τα Έχω Όλα… ΜάλλονΑκούς από παντού ότι μπορείς να έχεις τα πάντα, αν προσπαθήσεις αρκετά. Είναι άραγε αλήθεια; Μπορούμε τελικά να τα έχουμε όλα;

Στην κοινωνία μας τοποθετούμε σε βάθρο και θαυμάζουμε τους ανθρώπους που έχουν πετύχει εξαιρετικά αποτελέσματα στον τομέα τους και έχουν δημιουργήσει την δική τους αυτοκρατορία.

Αυτό βέβαια είναι το προφανές.

Το λιγότερο προφανές είναι πως όταν βλέπουμε που τα έχει όλα, δεν υπολογίζουμε την παράμετρο της πιθανότητας πως για να τα έχει όλα, τουλάχιστον με βάση το δικό μας συγκριτικό, είναι πολύ πιθανό να τα έχει θυσιάσει και όλα!

Βέβαια, εκτός των θυσιών που απαιτούνται που συγκαλύπτονται πανέξυπνα και η οποιαδήποτε επιτυχία μας παρουσιάζεται πως δημιουργήθηκε εύκολα και γρήγορα, υπάρχει και κάτι ακόμα.

Μέσα στην κοινωνία που ζούμε, οι ευκαιρίες να αποκτήσεις περισσότερα από αυτά που έχεις πολλαπλασιάζονται διαρκώς.

Με λίγα λόγια, είναι κομμάτι δύσκολο να πεις πως τα έχεις όλα, σε όποιο επίπεδο και αν βρίσκεσαι.

Και αυτό γιατί οι ευκαιρίες είναι παντού.

Ευκαιρίες υπάρχουν και στο φλερτ. Όταν όμως τις δεις, πρέπει να κινηθείς αποφασιστικά.

Μόνο που οι ευκαιρίες εισάγουν το λεγόμενο ευκαιριακό κόστος.

Για να στο πω μπακάλικα, όταν κυνηγάς μια ευκαιρία, πολύ απλά χάνεις μια άλλη ή ο χρόνος που αφιερώνεις για να την κάνεις να ανθίσει ή να δουλέψει, εξατμίζεται από κάπου αλλού.

Πριν λίγους αιώνες τα πράγματα ήταν πολύ πιο απλά όπως και οι ρόλοι που είχε ο καθένας.

Όμως στην σημερινή κοινωνία τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Όλοι μας ονειρευόμαστε να έχουμε την τέλεια καριέρα που μας αποφέρει ένα πλούσιο εισόδημα ενώ ταυτόχρονα έχουμε μια απίστευτη οικογένεια που της δίνουμε όση προσοχή θέλουμε και χρειάζεται, με ένα τέλειο σώμα βγαλμένο από εξώφυλλο περιοδικού ενώ ξεκινάμε νέες επιχειρηματικές περιπέτειες μέσα από το καινούργιο μας iphone.

Ναι εντάξει…

Αυτό που άλλαξε βέβαια δεν είναι η ικανότητα να διαχειριζόμαστε καλύτερα τον χρόνο μας και όλα αυτά που τον διέπουν ούτε η δυνατότητα μας να δημιουργούμε την θρυλική ισορροπία ανάμεσα στην ζωή και στην δουλειά μας.

Αυτό που άλλαξε είναι το ευκαιριακό κόστος.

Οι ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται καθημερινά για να τα αποκτήσουμε όλα, είναι αμέτρητες και σε ένα περιτύλιγμα που μας πείθει πως για να τις αποκτήσουμε δεν χρειάζεται να στάξουμε αίμα.

Και αυτό γιατί το πραγματικό ερώτημα δεν είναι αν μπορούμε να τα έχουμε όλα αλλά για ποιο λόγο θέλουμε να τα έχουμε όλα και αν εν τέλεια τα αποκτήσουμε κατά πόσο πλήρεις θα νιώσουμε.

Πάντα θα Υπάρχει ΚόστοςΑκούς από παντού ότι μπορείς να έχεις τα πάντα, αν προσπαθήσεις αρκετά. Είναι άραγε αλήθεια; Μπορούμε τελικά να τα έχουμε όλα;

Θέλουμε να τα έχουμε όλα και δεν είναι κακό να έχουμε φιλοδοξίες.

Όμως για να έχεις περισσότερα, σημαίνει πως θα χρειαστεί να προσφέρεις περισσότερα.

Τσάμπα γεύματα δεν υπάρχουν.

Και όσο περισσότερα έχεις, τόσο πιο δύσκολο είναι να τα διαχειριστείς.

Και φυσικά στο τέλος χάνεις το νόημα που απέκτησες τόσα πολλά.

Όταν σκεφτόμαστε τι θέλουμε, δυστυχώς δεν σκεφτόμαστε τι θέλουμε να αφήσουμε πίσω για να το έχουμε. Έτσι λειτουργούμε και δεν είναι κάτι καινούργιο.

Μέσα όμως στο ατέρμονο κυνήγι του «θέλω όλο και περισσότερα» στο τέλος πιάνουμε τον εαυτό μας να κυνηγάει την ουρά του και το νόημα.

Ανθρώπινες σχέσεις, στιγμές και εμπειρίες που έμειναν αναξιοποίητες, λόγια σημαντικά που δεν ειπώθηκαν επειδή κάναμε κάτι άλλο.

Δεν είναι κακό να τα θέλουμε όλα αλλά είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε γιατί τα θέλουμε, τι σκοπεύουμε να κάνουμε αφού τα αποκτήσουμε και τι είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε ως ανταλλακτική αξία για να έχουμε αυτό που εμείς εννοούμε όλα.

Όσο περισσότερα αποκτούμε, τόσες περισσότερες ευθύνες διαχείρισης και συντήρησης μπαίνουν στον κεφάλι μας.

Στη καθημερινότητά σου καλείσαι να διαχειριστείς πολλά πράγματα. Δύο από αυτά είναι η δουλειά και η υπόλοιπες ασχολίες σου.

Δεν γίνεται αλλιώς.

Οι ζωές που βλέπουμε στις ταινίες είναι ωραίες αλλά δεν αντιπροσωπεύουν πάντα την αλήθεια.

Όχι, δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα και ξέρεις κάτι;

Δεν χρειάζεται.

Αυτό που χρειάζεται είναι όλα όσα έχουμε να είναι αρκετά για εμάς.

Και δεν είναι τόσα πολλά.

 Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Σίγουρα δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Μπορείς όμως να έχεις περισσότερα από όσα νομίζεις. Ξεκίνα από εδώ.

Να είσαι καλά

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα.Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων.Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr