Παρορμήσεις: Γιατί δεν Μπορούμε να Αντισταθούμε στο Junk Food;

Οι παρορμήσεις δημιουργούν συνήθειες και οι συνήθειες τρόπους ζωής. Γιατί δεν μπορούμε να αντισταθούμε στο junk food, ενώ γνωρίζουμε τα αποτελέσματα;

Τα τελευταία χρόνια, το Junk Food έχει μπει στην ζωή μας για τα καλά. Αμέτρητες φορές, ενώ θέλουμε να αντισταθούμε και να ακολουθήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μας πιάνει μια παρόρμηση και δεν μπορούμε να μην φάμε κάτι ανθυγιεινό.

Ωστόσο, είναι πάρα πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε τους λόγους που μας ελέγχουν οι παρορμήσεις μας και που δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον εαυτό μας την δεδομένη στιγμή, και κυριολεκτικά ορμάμε στο Junk Food που βρίσκεται μπροστά μας !

Σήμερα θα σου αποκαλύψουμε τις βασικότερες αιτίες που δεν μπορούμε να αντισταθούμε στο ανθυγιεινό φαγητό, και ελεγχόμαστε από τις παρορμήσεις μας.

Δώσε προσοχή. Θα σε βοηθήσουν να ελέγξεις την κατάσταση.

#1. Νιώθουμε Ότι ΣτερούμαστεΟι παρορμήσεις δημιουργούν συνήθειες και οι συνήθειες τρόπους ζωής. Γιατί δεν μπορούμε να αντισταθούμε στο junk food, ενώ γνωρίζουμε τα αποτελέσματα;

Ο εγκέφαλός μας λειτουργεί με έναν τρόπο που χρειάζεται να νιώθει ότι έχει πρόσβαση σε άφθονο φαγητό. Μόνο τότε νιώθουμε ασφαλείς. Σε κάθε άλλη περίπτωση, μόλις νιώσουμε έστω και στο ελάχιστο ότι στερούμαστε, μπαίνουμε σε fight or flight mode, δηλαδή σε κατάσταση πανικού και άγχους.

Πιστεύουμε σε υποσυνείδητο επίπεδο ότι απειλείται η επιβίωσή μας, και κάνουμε ό, τι μπορούμε για να παλέψουμε αυτό το συναίσθημα.

Το αποτέλεσμα είναι να τρώμε λαίμαργα, χωρίς έλεγχο και λογική σκέψη, οτιδήποτε είναι μπροστά μας εκείνη την στιγμή.

Μόνο τότε νιώθουμε ασφαλείς και πάλι.

Η ασφάλεια είναι μεγάλη υπόθεση…όπως και η ανασφάλεια.

Η Ανασφάλεια Πως Πρέπει Να Κάνεις Τα Πάντα Για Να Της Αρέσεις

Η λύση σε αυτό είναι να συνειδητοποιήσεις τι προκαλεί το Junk Food στον οργανισμό σου, και να μην βάλεις τον εαυτό σου στην διαδικασία της στέρησης. Μόλις νιώσεις ότι στερείσαι κάτι, θα ακολουθήσεις τις παρορμήσεις σου και θα έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα.

Δώσε στον εαυτό σου επιλογές και αφθονία.

#2. Η Έλλειψη Ύπνου Ενισχύει Τις Παρορμήσεις ΜαςΟι παρορμήσεις δημιουργούν συνήθειες και οι συνήθειες τρόπους ζωής. Γιατί δεν μπορούμε να αντισταθούμε στο junk food, ενώ γνωρίζουμε τα αποτελέσματα;

Σύγχρονες έρευνες έχουν πλέον αποδείξει ότι η έλλειψη ύπνου μας κάνει να γινόμαστε έρμαια των παρορμήσεών μας.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό;

Όταν δεν κοιμόμαστε σωστά και αρκετά, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως θα έπρεπε. Το αποτέλεσμα είναι ότι ένα συγκεκριμένο κομμάτι του εγκεφάλου μας, αυτό που είναι υπεύθυνο για την λογική σκέψη και την λήψη αποφάσεων, να υπολειτουργεί.

Τι ακολουθεί μετά;

Δεν μπορούμε να αντισταθούμε στις παρορμήσεις. Εφόσον η λογική μας είναι πεσμένη, είναι ανοιχτός ο δρόμος για κάθε λογής απερίσκεπτη πράξη, όπως το να καταναλώσουμε τροφές που ξέρουμε ότι μακροπρόθεσμα θα μας βλάψουν.

Ξεκίνα να κοιμάσαι τις σωστές ώρες, ώστε να βοηθήσεις τον εγκέφαλό σου να λειτουργήσει σωστά και να σε προστατέψει από τις παρορμητικές ενέργειες.

#3. Είμαστε Εθισμένοι Στην ΖάχαρηΟι παρορμήσεις δημιουργούν συνήθειες και οι συνήθειες τρόπους ζωής. Γιατί δεν μπορούμε να αντισταθούμε στο junk food, ενώ γνωρίζουμε τα αποτελέσματα;

Η ζάχαρη είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενειών της εποχής μας. Ωστόσο, όταν βρισκόμαστε μπροστά σε τροφές που περιέχουν ζάχαρη, υποκύπτουμε στις παρορμήσεις μας και το μόνο που θέλουμε είναι να καταναλώσουμε ό, τι βρίσκεται μπροστά μας.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ο λόγος είναι απλός. Η κατανάλωση της ζάχαρης ευθύνεται σε ένα μεγάλο ποσοστό για την έκκριση της ντοπαμίνης, η οποία μας κάνει να εθιζόμαστε. Επομένως, όσο περισσότερη ζάχαρη καταναλώνουμε, τόσο ο εγκέφαλός μας εθίζεται σε αυτήν και θέλει κι άλλο.

Επειδή δεν υπάρχει Junk Food που να μην περιλαμβάνει ένα μεγάλο ποσοστό ζάχαρης, το βρίσκουμε εξαιρετικά δύσκολο να αντισταθούμε.

Η μόνη λύση σε αυτό είναι να συνειδητοποιήσουμε την βλαβερή επίδραση που έχει η ζάχαρη στον οργανισμό μας, και σταδιακά να την κόψουμε. Με αυτόν τον τρόπο, θα καταφέρουμε να ελέγξουμε τις παρορμήσεις μας και να αντισταθούμε σε ανθυγιεινές τροφές.

#4. Δεν Μπορούμε Να Συνειδητοποιήσουμε Τα Μακροπρόθεσμα ΑποτελέσματαΟι παρορμήσεις δημιουργούν συνήθειες και οι συνήθειες τρόπους ζωής. Γιατί δεν μπορούμε να αντισταθούμε στο junk food, ενώ γνωρίζουμε τα αποτελέσματα;

Όταν λειτουργούμε παρορμητικά, δεν σκεφτόμαστε τα αποτελέσματα των πράξεων μας. Αντίθετα, είμαστε τόσο συντονισμένοι στο παρόν με την αρνητική έννοια, που πιστεύουμε ότι αυτό που κάνουμε δεν θα έχει επιπτώσεις.

Μέγα λάθος. Η αλήθεια είναι ότι πριν φάμε κάτι, θα πρέπει να σκεφτόμαστε και σε τι ωφελεί το σώμα μας.

Το Junk Food όχι μόνο δεν προσφέρει κάτι ωφέλιμο στον οργανισμό μας, αλλά αντίθετα αφαιρεί ενέργεια, ζωτικότητα και ευεξία.

Παράλληλα, έχει μακροπρόθεσμα πολύ άσχημα αποτελέσματα, τόσο στην εξωτερική μας εμφάνιση όσο και στην συνολικότερη υγεία μας. Αν αρχίζουμε να ενημερωνόμαστε για το από που προέρχεται το φαγητό που τρώμε και τι προκαλεί στον οργανισμό μας, τότε θα μας είναι πολύ πιο εύκολο να αντισταθούμε στις παρορμήσεις μας.

Η διαδικασία αυτή συνδέεται και με την λογική επεξεργασία δεδομένων και την λήψη αποφάσεων που κάνει ο εγκέφαλός μας.

Η λήψη αποφάσεων χρειάζεται αποφασιστικότητα. Μάθε περισσότερα στο επεισόδιο της εκπομπής μας Apla+Andrika που θα βρεις ακριβώς από κάτω.

Αποφασιστικότητα - Apla + Andrika #045

Όσο πιο λογικά αντιδράμε και σκεφτόμαστε, τόσο πιο πιθανό είναι να σκεφτούμε τις επιπτώσεις των πράξεων μας και να αποφύγουμε το να γίνουμε θύματα των παρορμήσεών μας.

Οι παρορμήσεις είναι μια αρκετά βλαβερή κατάσταση, όχι μόνο όσον αφορά το Junk Food, αλλά και συνολικότερα όσον αφορά τον τρόπο που ζούμε. Ο σκοπός είναι να ελέγχουμε εμείς τις παρορμήσεις μας και όχι να μας ελέγχουν αυτές.

Το να χρησιμοποιούμε την λογική μας και να σκεφτόμαστε το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα των πράξεων μας μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για το μέλλον μας.

Όλοι μας μπορούμε να ελέγξουμε τον εαυτό μας. Ακόμα κι αν δεν είναι εύκολο, σίγουρα αξίζει.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Αν πέρα από τη διατροφή σου, ενδιαφέρεσαι να βελτιώσεις την ερωτική σου ζωή, μπορείς να τσεκάρεις το λινκ εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.