Πες Ναι στις Προκλήσεις. Ξεπέρασε τους Φόβους σου

Πες Ναι στις Προκλήσεις. Ξεπέρασε τους Φόβους σου

Ανταποκρίσου Θετικά Στις Προκλήσεις

Πριν 12 χρόνια, ήμουν πολύ ντροπαλός με το άλλο φύλο. Αντιμετώπιζα τις γυναίκες σαν μια τεράστια πρόκληση.  Έτρεμα στην ιδέα να πω σε μία κοπέλα ότι μου αρέσει, ακόμα και σε περιπτώσεις που ήξερα ότι της αρέσω. Με έλουζε ο φόβος της απόρριψης και της γελοιοποίησης. Ήταν ένας φυσιολογικός φόβος. Είναι ένας φόβος που όλοι έχουμε στο DNA μας εδώ και χιλιάδες χρόνια. Θύμωνα με τον εαυτό μου όμως γιατί δεν το γνώριζα.

Τώρα όμως που γνωρίζω, δες παρακάτω 4 μαθήματα ζωής που θα σου φανούν πολύ χρήσιμα.

Κάποια στιγμή βάζεις ένα τέλος στους φόβους σου. Έχω πει σε τόσες κοπέλες ότι μου αρέσουν που πια μου είναι τόσο εύκολο να το εκφράσω, όσο και να ζητήσω ένα ποτήρι νερό από τον μπάρμαν.  Ανακαλύπτω διαρκώς συμπεριφορές που φοβόμουν, συμπεριφορές που αισθανόμουν ότι θα με κάνουν ρεζίλι σε ολόκληρο το μαγαζί, ότι είναι συμπεριφορές που μπορούν να με βοηθήσουν να κερδίσω την κοπέλα.

Έτσι ξεπερνιούνται οι φόβοι. Αν θες να μάθεις περισσότερα, δες το επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika για τους φόβους εδώ.

Να το θέσω πιο σωστά: Δε θα κερδίσω την κοπέλα επειδή έκανα κάτι που έρχεται κόντρα στις κοινωνικές νόρμες. Θα την κερδίσω όμως παρόλο που το έκανα, επειδή παραμένω άνετος, χαλαρός και δεν επηρεάζομαι από την επιπλέον κοινωνική πίεση που δέχομαι καθώς πολλά μάτια μπορεί να πέφτουν πάνω μου εκείνη τη στιγμή. Επειδή μου αρέσει να μιλάω με παραδείγματα, θα αναφέρω μερικά που μου έχουν συμβεί.

Παράδειγμα 1

Είμαι Starbucks με ένα μαθητή. Σοβαρός – όχι σοβαροφανής – αλλά ευχάριστος, μοντέρνος. 25 χρονών. Του εξηγούσα ότι πρέπει να συνηθίσει να βάζει τον εαυτό του σε καταστάσεις που θα νιώθει αμήχανα.

Με αυτόν τον τρόπο, δε θα πανικοβάλεται κάθε φορά που πρέπει να κάνει κάτι ασυνήθιστο. Θα εξοικειωθεί με τη διαδικασία. Μου εξηγεί ότι έχει συνηθίσει να είναι σοβαρός και “καθώς πρέπει”. Του δείχνω ένα κάθισμα για μωρά απέναντί μας και του ζητώ να κάτσει πάνω στα μπράτσα του – μέσα στο κάθισμα φυσικά και δε χωράει.

 Η Πρόκληση

ναι στις προκλήσεις

Δίπλα μας κάθονται δύο κοπέλες φοιτήτριες και διαβάζουν, ήταν περίοδος εξεταστικής. Αν επιχειρούσε αυτό που του ζήτησα, θα ήταν ακριβώς απέναντί τους. “Θα γίνω ρεζίλι“, μου απαντά. “Θα τις γνωρίσεις και θα σου δώσουν και τηλέφωνο”, του εξηγώ. Δεν πήγαινε με τίποτα. Σηκώνομαι και πάω εγώ.

Η μία κοπέλα με βλέπει να κάθομαι πάνω από το παιδικό κάθισμα και χαμογελάει – η άλλη διάβαζε πιο “φανατικά” και δε με προσέχει – . Επιστρέφω. Κάθομαι στη θέση μου πάλι, δίπλα τους και τους μιλάω: “Θέλω να μου πείτε την αλήθεια. Αυτό που έκανα τώρα απέναντι δεν ήταν πιο ενδιαφέρον από αυτά που διαβάζετε;”

Η κοπέλα που με είχε δει και μου χαμογελούσε, απαντά αμέσως: “ναι” με χαμόγελο.

Το Θετικό Αποτέλεσμα

Μου συστήνονται προς μεγάλη έκπληξη του μαθητή. Σύντομα αρχίζουν να μας φλερτάρουν. “πού μένετε;” , “με τι ασχολείστε;”, “πόσο καιρό είστε φίλοι;”. Καταιγισμός ερωτήσεων.

Το σοκ του μαθητή ήταν ισχυρό ώστε να εμπεδώσει αυτό που του έλεγα και να αρχίσει να κάνει πράξη αυτό που του ζήτησα: να βάζει τον εαυτό του σε άβολες καταστάσεις για να το συνηθίσει.

Ήδη είναι σε εξαιρετικά καλό επίπεδο και συνεχίζει να εξελίσσεται – πάντα κρατάμε επαφή με τους μαθητές μετά το πρόγραμμα που παρακολούθησαν, γιατί μας ενδιαφέρει να έχει συνέχεια αυτό που ξεκίνησαν και να μην τα παρατήσουν μπροστά στις προκλήσεις.

Παράδειγμα 2

Είμαστε σε μπαρ με μαθητή, πρώτο βράδυ του Premium Bootcamp έξω. Του δείχνω 2 κοπέλες να πάμε να μιλήσουμε. Κάθονται πίσω από ένα τραπέζι. Για να τις πλησιάσουμε, θα έπρεπε να κάνουμε λίγα ακροβατικά, να σπρώξουμε κόσμο να μας ανοίξει δρόμο, με λίγα λόγια να εκτεθούμε καθώς αρκετοί θα μας παρατηρήσουν κατά την απόπειρα.

Αρνείται βρίσκοντας δικαιολογίες.

“Θα γίνω ρεζίλι”.

“Μας βλέπουν”.

“Δε γίνεται να πάμε εκεί”.

Το μυαλό παγώνει. Ο συνδυασμός δυσκολίας λόγω φυσικών εμποδίων να πλησιάσεις τις άγνωστες κοπέλες αλλά και του γεγονότος ότι είναι μια διαδικασία που και δίπλα σου να στέκονται σε αγχώνει, τον έκανε να μεγεθύνει το πρόβλημα.

Ο Δισταγμός Να Αντιμετωπίσεις Κατά Μέτωπο Την Πρόκληση

ναι στις προκλήσεις

“Δε γίνεται να πάμε εκεί”. Είναι κάτι που θα απαντούσα σε κάποιον που μου έλεγε να ανέβουμε το βουνό  Έβερεστ. Δε γίνεται; Χρειάζεσαι περίπου 50.000 δολάρια για το όλο εγχείρημα, μαζί με την εκπαίδευση. Κατά τη διάρκεια του εγχειρήματος, μερικοί μπορεί να χάσουν τη ζωή τους.

Είναι σίγουρα επικίνδυνο. Γίνεται όμως. Είναι ο φόβος του αγνώστου ωστόσο – ίσως και ότι τα 50.000 δολάρια θα προτιμήσω να τα επενδύσω αλλού, άρα και θέμα προτεραιοτήτων. Όσο εμένα με αγχώνει να ανέβω το Έβερεστ ή να πέσω με αλεξίπτωτο ωστόσο, αγχώνει κάποιον άλλον να μιλήσει σε μία άγνωστη γυναίκα που μπορεί η αναρρίχηση να του φαίνεται παιχνίδι.

Εντέλει πλησίασα εγώ τις κοπέλες. Γυρνάω σε αυτή που μου αρέσει στο πρώτο λεπτό και της λέω: “Είδες τι ακροβατικά έκανα για να μπορέσω να σε γνωρίσω; Τόσο πολύ θα το μετάνιωνα αν δεν ερχόμουν”. Σε 10 λεπτά μου είχε δώσει το τηλέφωνό της και μου ζητούσε να την πάω μαζί της το ίδιο βράδυ σε ένα πάρτι χορού που θα πήγαινε. Λόγω μαθητή αρνήθηκα.

Φόβος Να Ανταποκριθείς Στις Προκλήσεις

Μπορεί εύκολα ο φόβος προσέγγισης να μοιάζει με τον φόβο πτώσης από αλεξίπτωτο. Ωστόσο ένας επαγγελματίας αλεξιπτωτιστής, ενώ έχει εξοικειωθεί με έναν τόσο δυνατό φόβο, ενδέχεται να φοβάται να πάει να μιλήσει σε άγνωστη γυναίκα.

Όπως κι εγώ φοβάμαι να πέσω με αλεξίπτωτο. Δεν είμαι καλύτερός του. Ούτε ο αλεξιπτωτιστής είναι καλύτερός μου. Είμαστε όμως εξοικειωμένοι ο ένας με το φόβο του άλλου, λόγω εμπειρίας και αποτελεσματικότητας που έχει ο καθένας μας στη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Αν θέλεις να γίνεσαι όμως διαρκώς καλύτερος άνδρας, μάθε να τολμάς και να δοκιμάζεις νέα πράγματα παντού στη ζωή σου. Όχι μόνο με τις γυναίκες. Θα δεις τεράστια αλλαγή στη ζωή σου.

Μάθε να λες ναι στις προκλήσεις.

Ή αλλιώς βάλε υλοποιήσιμους στόχους και εξασφάλισε μικρές νίκες κάθε μέρα. Δες και το σχετικό επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika.

Αξίζει ίσως να δεις και την ταινία “Yes Man” με τον Jim Carrey. Κωμωδία, Χολιγουντιανή υπερβολή αλλά δείχνει ακριβώς αυτό: Όσο είσαι ανοιχτός σε νέες εμπειρίες και προκλήσεις, μόνο καλά πράγματα θα αρχίσουν να σου συμβαίνουν αντί να βυθίζεσαι καθημερινά όλο και πιο βαθιά στη βαρετή σου καθημερινότητα, περιμένοντας ένα θαύμα να συμβεί. Το θαύμα θα το προκαλέσεις.

Σκέφτεσαι κι εσύ ότι ήρθε η ώρα να διεκδικήσεις μια πιο έντονη σεξουαλική ζωή; Κέρδισε χρόνο, πάτα εδώ.

Καλή συνέχεια

Anestis
author
Όντας για πολλά χρόνια ένας απογοητευμένος άνδρας με πολλές αποτυχίες στην προσωπική του ζωή, προσπάθησε να βελτιώσει τον τρόπο που επικοινωνεί με το άλλο φύλο, οδηγούμενος από την απόγνωση, πιστεύοντας ότι αξίζει κάτι καλύτερο. Και τα κατάφερε. Ειδικότητά του είναι η ετοιμολογία του, η άνεσή του και το χιούμορ του. 'Έχοντας πραγματικά αστείρευτη ενέργεια που σε συνδυασμό με το πηγαίο χιούμορ, τον ενθουσιασμό του και την μεγάλη εμπειρία του, τον κάνουν ικανό να καθηλώσει όχι μόνο την γυναίκα που τον ενδιαφέρει, αλλά και μία ολόκληρη παρέα ανθρώπων! Ο Ανέστης συχνά αναφέρει ότι όποτε έρχεται σε επαφή με μαθητή, στα μάτια του βλέπει τον εαυτό του πριν πολλά χρόνια και αυτό είναι κάτι που τον ωθεί να αποδίδει πάντα 100%, καθώς και να καταλαβαίνει πάντα πώς μπορεί να νιώθει αυτός που έχει απέναντί του.