Πέσαμε Ξεροί: Επιλέγοντας Στρώμα για Κρεβάτι που θα Κοιμάσαι σαν Βασιλιάς

Αν θέλεις ο ύπνος σου να είναι ξεχωριστός, τότε θα χρειαστεί να γνωρίζεις πώς να επιλέξεις το κατάλληλο στρώμα. Διάβασε τι να προσέξεις.

Τα πρώτα στρώματα εφευρέθηκαν από τους ανθρώπους των σπηλαίων και ήταν σωροί φύλλων καλυμμένοι με δέρμα ζώων. Αρκετές χιλιάδες χρόνια αργότερα οι Αιγύπτιοι ανακάλυψαν ότι μπορούσαν να κοιμούνται καλύτερα αν το στρώμα ήταν υπερυψωμένο και έτσι φτιάχτηκε το πρώτο κρεβάτι.

Από τότε υπήρξε σημαντική εξέλιξη. Κι όμως, σήμερα πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από κακής ποιότητας ύπνο, ο οποίος συνδέεται με το στρώμα που χρησιμοποιούν.

Ένα κακής ποιότητας ή φθαρμένο στρώμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα άβολο και να προκαλέσει μυϊκούς πόνους, δυσκαμψία, κακό ύπνο ή αϋπνία, πονοκέφαλο και κακή διάθεση. Όλα αυτά μπορεί να έχουν επίπτωση στην απόδοση και στο ανοσοποιητικό σύστημα και να εντείνουν στο άγχος.

Ο ποιοτικός ύπνος σε ένα βολικό στρώμα μπορεί να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα όσον αφορά στην απόδοση σου, αφού ο ύπνος σε ξεκουράζει πραγματικά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δαπανούν περίπου το 1/3 της ζωής τους στο κρεβάτι τους και αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος για την επιλογή του κατάλληλου καλού κρεβατιού.

Ποιο είναι το Σωστό Στρώμα;
Αν θέλεις ο ύπνος σου να είναι ξεχωριστός, τότε θα χρειαστεί να γνωρίζεις πώς να επιλέξεις το κατάλληλο στρώμα. Διάβασε τι να προσέξεις.

Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, ξεκουράζεται και κοιμάται με διαφορετικό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ένα είδος ιδανικού στρώματος, κατάλληλου για όλους. Η επιλογή στρώματος είναι κάτι υποκειμενικό που έχει να κάνει με την άνεση του καθενός ξεχωριστά.

Αν θέλαμε να δώσουμε γενικές κατευθύνσεις, θα λέγαμε ότι το στρώμα πρέπει να στηρίζει την σπονδυλική στήλη και να την διατηρεί ευθυγραμμισμένη, να στηρίζει το κεφάλι και τον αυχένα και να απορροφά τις πιέσεις από το υπόλοιπο σώμα (ώμους, πόδια και λεκάνη).

Με λίγα λόγια πρέπει να είναι άνετο για αυτόν που το χρησιμοποιεί.

Η Σκληρότητα του Στρώματος
Αν θέλεις ο ύπνος σου να είναι ξεχωριστός, τότε θα χρειαστεί να γνωρίζεις πώς να επιλέξεις το κατάλληλο στρώμα. Διάβασε τι να προσέξεις.

Η σκληρότητα του υλικού από το οποίο είναι κατασκευασμένο το στρώμα μπορεί να ποικίλλει. Αυτό που λέγεται ότι το στρώμα πρέπει να είναι σκληρό, δεν ισχύει για όλες τις περιπτώσεις.

Συνήθως, τα σκληρά στρώματα είναι κατάλληλα για άτομα που προτιμούν τον ύπνο ανάσκελα και για όσους έχουν αυξημένο σωματικό βάρος.

Τα μεσαίας σκληρότητας στρώματα είναι περισσότερο κατάλληλα για αυτούς που κοιμούνται μπρούμυτα.

Τα μαλακά στρώματα είναι κατάλληλα για άτομα χαμηλού σωματικού βάρους, όπως παιδιά, αλλά και για όσους προτιμούν τον ύπνο σε εμβρυακή θέση.

Εννοείται, ότι σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο ορθοπεδικό πρόβλημα, είναι απαραίτητη η συμβουλή του ειδικού γιατρού σχετικά με το κατάλληλο στρώμα και την σκληρότητα του.

Το εσωτερικό του στρώματος πρέπει να αποτελείται από υλικά όπως λατέξ ή αφρό πολυουρεθάνης, ενώ το εξωτερικό ύφασμα του πρέπει να είναι βαμβακερό και όχι συνθετικό, το οποίο προκαλεί εφίδρωση, δυσφορία και στατικό ηλεκτρισμό.

Ορθοπεδικό ή Ανατομικό;
Αν θέλεις ο ύπνος σου να είναι ξεχωριστός, τότε θα χρειαστεί να γνωρίζεις πώς να επιλέξεις το κατάλληλο στρώμα. Διάβασε τι να προσέξεις.

Η ορολογία είναι κάτι που μπορεί να σε μπερδέψει.

Λέγοντας «ορθοπεδικό» εννοούμε το στρώμα εκείνο, το οποίο κρατά την σπονδυλική στήλη σε οριζόντια θέση, ενώ «ανατομικό» είναι το στρώμα που αγκαλιάζει το σώμα.

Βήματα για την Καλύτερη Επιλογή
Αν θέλεις ο ύπνος σου να είναι ξεχωριστός, τότε θα χρειαστεί να γνωρίζεις πώς να επιλέξεις το κατάλληλο στρώμα. Διάβασε τι να προσέξεις.

Όταν έρθει η ώρα για την αγορά στρώματος, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:

#1. Μην πας να αγοράσεις στρώμα όντας κουρασμένος, γιατί το πιθανότερο είναι ότι όλα θα σου φανούν πολύ καλά!

#2. Μην ξεχνάς ότι ο στόχος σου είναι η άνεση. Ένα στρώμα άνετο για κάποιον άλλον, δεν είναι απαραίτητο ότι θα κάνει για εσένα, οπότε οι προτάσεις φίλων, μάλλον δεν θα βοηθήσουν.

#3. Μέτρησε τις διαστάσεις , μετρώντας το εσωτερικό του κρεβατιού και όχι το παλιό στρώμα. Το πάχος του στρώματος πρέπει να είναι σίγουρα πάνω από 16 cm και αν είναι δυνατόν πάνω από 18-20 cm.

#4. Δοκίμασε το προτού πάρεις την απόφαση να το αγοράσεις. Μην ντραπείς! Ξάπλωσε στο στρώμα για 20 λεπτά τουλάχιστον, στην θέση στην οποία προτιμάς να κοιμάσαι.

#5. Μην αγοράσεις vintage στρώμα! Όχι μόνο θα έχει χάσει την δομή του, αλλά θα είναι κατασκευασμένο από ακατάλληλα υλικά, παλαιότερων προδιαγραφών, τα οποία μπορεί να είναι αλλεργιογόνα αλλά και εύφλεκτα.

#6. Μην σε αγχώνει η μάρκα. Το κατάλληλο για εσένα στρώμα μπορεί να είναι κάποιας λιγότερο γνωστής μάρκας και ένα ακριβότερο στρώμα, δεν είναι απαραίτητα καλύτερο.

#7. Πρόσεξε τα αλλεργιογόνα. Διάβασε προσεκτικά την ετικέτα του στρώματος, σε περίπτωση που έχεις κάποια γνωστή αλλεργία.

#8. Ρώτησε τον πωλητή για την πολιτική επιστροφών.

Μετά την Αγορά
Αν θέλεις ο ύπνος σου να είναι ξεχωριστός, τότε θα χρειαστεί να γνωρίζεις πώς να επιλέξεις το κατάλληλο στρώμα. Διάβασε τι να προσέξεις.

Τα στρώματα πρέπει να αντικαθίστανται κάθε περίπου 8 έτη. Αν το κρατήσεις περισσότερο, τα υλικά θα αρχίσουν να καταστρέφονται και το σχήμα να χαλάει.

Αν συχνά ξυπνάς το πρωί πιασμένος και κουρασμένος, τότε πρέπει να εξετάσεις την αλλαγή του στρώματος, ακόμη και αν δεν έχει παρέλθει 8-ετία.

Ένα τυπικό στρώμα μπορεί να έχει χιλιάδες ακάρεα σκόνης. Το ιδανικότερο είναι να γίνεται βιολογικός καθαρισμός ή έστω να αερίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πχ κάθε 2 εβδομάδες. Ο καθαρισμός με ηλεκτρική σκούπα θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς ο στατικός ηλεκτρισμός που δημιουργείται προσελκύει τα ακάρεα.

Τέλος, για να διατηρηθεί το σχήμα του στρώματος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να φθαρεί ομοιόμορφα θα πρέπει να το γυρίζεις, το αριστερά-δεξιά και το πάνω-κάτω, περίπου κάθε 3 μήνες.

Όποιο στρώμα και αν επιλέξεις, μην ξεχνάς ότι η σωστή συντήρηση του είναι εξίσου σημαντική με την επιλογή του.

Όπως καταλαβαίνεις, αν παίρνεις στα σοβαρά τον ύπνο σου, τότε θα χρειαστεί να κάνεις το ίδιο και με το στρώμα σου.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Ο καλός ύπνος βελτιώνει την μνήμη και αυξάνει την απόδοση σου, δες εδώ για περισσότερα μυστικά για την λειτουργία του σώματος σου.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.