Το πλαίσιο (frame) των σχέσεων και η σημασία του να το επικοινωνείς

Πλαίσιο σχέσεων - Καθόρισε τα όρια που θα κινηθεί η συναναστροφή σου.

Σίγουρα θα σου έχει τύχει στο παρελθόν να έχεις μείνει με την εντύπωση πως έχεις μια χαλαρή και ελεύθερη επαφή με μια γυναίκα και κατά παράξενο – για σένα – τρόπο η γυναίκα να έχει μείνει με την εντύπωση ότι επιθυμείς μονογαμική σχέση και φυσικά να συμπεριφέρεται αναλόγως. Πρόκειται για την περίπτωση λανθασμένης πλαισίωσης (framing) της επαφής – σχέσης. Σε όλους μας έχει τύχει να θέσουμε λάθος πλαίσιο και κανείς δεν μπορεί να σε κατηγορήσει για αυτό. Στην συνέχεια σου προσφέρονται γνώσεις που θα σου δώσουν την δυνατότητα να πλαισιώνεις σωστά τις επαφές σου με τις γυναίκες σύμφωνα με τα πραγματικά σου θέλω χωρίς να αφήνεις λανθασμένες εντυπώσεις.

Πλαισίωση μιας συναναστροφής/ επαφής είναι ο καθορισμός των ορίων μέσα στα οποία θα κινηθεί η συναναστροφή/επαφή με μια γυναίκα καθώς και του νοήματος, του σκοπού και του στόχου της συναναστροφής/ επαφής. Με πολύ απλά λόγια, πλαισίωση είναι το να υποεπικοινωνείς ”αυτός είναι ο δρόμος μου και είσαι ευπρόσδεκτη να με ακολουθήσεις”.

Σε προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε σε ορισμένα βασικά στοιχεία κοινωνικών δυναμικών μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η καθοδήγηση της συναναστροφής. Η πλαισίωση υποεπικοινωνεί ηγεσία καθώς αποτελεί καθοδήγηση της επαφής.

Στο άρθρο του για την σημασία του σέξ ο Ανέστης παρέθεσε τέσσερις κατηγορίες στις οποίες οι γυναίκες κατατάσσουν τους άνδρες που τις προσεγγίζουν. Η απόφαση μιας γυναίκας για την κατάταξη ενός άντρα σε μια από τις συγκεκριμένες κατηγορίες είναι αποτέλεσμα της πλαισίωσης της συναναστροφής εκ μέρους του άντρα.

Τα βασικά πλαίσια εντός των οποίων μπορεί να κινηθεί μια συναναστροφή άντρα – γυναίκας και τα επακόλουθα αποτελέσματα, εφόσον η γυναίκα φανεί συγκαταβατική με το αντίστοιχο πλαίσιο, είναι τα ακόλουθα :

1. Καμία περαιτέρω επαφή – no rapport
2. Απλή κοινωνική επαφή – social rapport (non sexual rapport)
3. Φιλική επαφή – friendly rapport (non sexual rapport)
4. Σεξουαλική επαφή – sexual rapport η οποία διακρίνεται στις ακόλουθες επιμέρους κατηγορίες με τα αντίστοιχα πλαίσια :
4α. Σεξουαλική επαφή μιας βραδυάς – One Night Stand (ONS)
4β. Σεξουαλικοί σύντροφοι – Sex Buddies
4γ. Φίλοι με σεξουαλική επαφή – Friends With Benefits
4δ. Μη μονογαμική σχέση – Polygamous – Polyamoric Relationship
4ε. Μονογαμική σχέση – Monogamous – Monoamoric Relationship

Δυστυχώς παρατηρούμε σε πολλές υποθέσεις που αναλύουμε, ότι αρκετοί άντρες δεν αξιολογούν την γυναίκα αν ανταποκρίνεται στα στάνταρ τους και δεν πλαισιώνουν την συναναστροφή τους. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή σε μια πλαισιωμένη συναναστροφή εκ μέρους της γυναίκας είναι μια ένδειξη αποδοχής της αξίας που θα της προσφέρει το είδος της επαφής που καθορίζεται με το συγκεκριμένο πλαίσιο.

Μια συναναστροφή, χωρίς αξιολόγηση και χωρίς την κατάλληλη πλαισίωση δημιουργεί το ακόλουθο πρόβλημα :

Λόγω του πλαισίου σχέσεων που έχει καθιερωθεί από τον κοινωνικό προγραμματισμό οποιαδήποτε μή ξεκάθαρη πλαισίωση οδηγείται στο πλαίσο της γνωστής ” Μονογαμικής σχέσης”.

Σε παλαιότερο άρθρο μου για την αξιολόγηση μιας γυναίκας  είχα αναφερθεί στην σημαντικότητα του να είσαι κατασταλλαγμένος στο τί θέλεις και πώς το θέλεις και του να αξιολογείς την γυναίκα με την οποία συναναστρέφεσαι αν πληρεί τα στάνταρ σου και αν μπορεί και θέλει να σου προσφέρει αυτά που θέλεις όπως τα θέλεις. Άσχετα με το που μας κατευθύνει ο κοινωνικός προγραμματισμός, δεν ταιριάζουμε όλοι με όλους και μόνο ανώριμο μπορεί να θεωρηθεί το να ξεκινάς μια μονογαμική σχέση με μια γυναίκα που μόλις γνώρισες και δεν γνωρίζεις ακόμα αν σου ταιριάζει και το ίδιο βέβαια ισχύει και για τις γυναίκες.

Στο σεμινάριό του για την διαχείριση των δυναμικών των σχέσεων ο iceman σου παρέχει απίστευτες γνώσεις για το πώς να αξιολογείς μια γυναίκα και πώς να μαθαίνεις μέσω κατάλληλων ερωτήσεων για ποιό είδος σχέσης είναι κατάλληλη ή όχι η γυναίκα που γνωρίζεις.

Να θυμάσαι : αν μια γυναίκα σου επικοινωνεί επιθυμία μονογαμικότητας μπορεί να σημαίνει πάρα πολλά. Μπορεί να είναι ανώριμη, μπορεί να είναι προβληματική, μπορεί να σε αξιολογεί μέσω των αντιδράσεων σου. Είναι πολλά τα ”μπορεί” για να αναλυθούν στο παρόν άρθρο.

 

Μην ξεχνάς : μια γυναίκα δεν ελέγχει την πλαισίωση της επαφής αν συναναστρέφεται με πραγματικό άντρα. Ελέγχει – και μάλιστα δυνατά – την συμβατότητα λόγων-προθέσεων-πράξεων του άντρα με το πλαίσιο που αυτός ορίζει, πρίν αποφασίσει να ακολουθήσει την ηγεσία του. Ελέγχει δηλαδή αν είσαι αυθεντικός ή αν υποκρίνεσαι.

Μην φοβάσαι να επικοινωνήσεις το τί πραγματικά επιθυμείς στην επαφή σου με μια γυναίκα. Θέσε ξεκάθαρα το πλαίσιο της επιθυμητής επαφής και μην αφήνεις την συναναστροφή σου να οδηγηθεί αυτόματα στο βασικό κοινωνικό πλαίσιο της μονογαμικής σχέσης ενώ το είδος της επαφής που αναζητάς είναι διαφορετικό.  Εξάλλου αν έχεις να κάνεις με πραγματικό θυλυκό και όχι με ανώριμη γυναίκα, θα σε αντιληφθεί αν υποκριθείς.

Να θυμάσαι : οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζεις στην πλαισίωσή σου είμαστε εδώ να σε βοηθήσουμε. Μην διστάζεις να μας συμβουλευθείς. Είναι πιό απλό από όσο φαντάζεσαι. Το μόνο που χρειάζεται είναι να το θέλεις. Θέλεις τα πλαίσιά σου να είναι ποιοτικά ;

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.