Ποιες Είναι οι Διαφορές Ανάμεσα στον Γυναικείο και Ανδρικό Εγκέφαλο;

Γνωρίζεις ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στον γυναικείο και ανδρικό εγκέφαλο; Διάβασε παρακάτω και θα μάθεις.

Υπάρχουν Διαφορές Ανάμεσα Στον Γυναικείο Και Ανδρικό Εγκέφαλο ;

Οι άντρες και οι γυναίκες διαφέρουν σε πολλά στοιχεία. Αυτές οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων επεκτείνονται και πέρα από τις εμφανείς εξωτερικές διαφορές.

Ένα σημαντικό σημείο στο οποίο υπάρχουν διαφορές φαίνεται ότι είναι ο εγκέφαλος και αυτό έχει αποτελέσει τομέα μεγάλης έρευνας.

Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα. Τα οποία όμως δεν μπορούν να γενικευτούν σε όλες τις περιπτώσεις. Μιας και πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως π.χ. άντρες που σκέφτονται με περισσότερο γυναικείο τρόπο και το αντίθετο.

Πολλά ερωτήματα σχετικά με την λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου παραμένουν αναπάντητα, όμως γίνονται σημαντικά βήματα. Όπως με την έρευνα του Stuart Ritchie, μεταδιδακτορικού ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ο οποίο ξεκίνησε μια έρευνα με 5000 εθελοντές, οι οποίοι συμφώνησαν να πάρουν μέρος σε αυτήν.

Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που πιστεύουν ότι οι διαφορές είναι ξεκάθαρες.

Και καθορίζουν τον τρόπο που συμπεριφέρονται και λειτουργούν τα δυο φύλα.

Από την άλλη, υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που θεωρούν ότι δεν υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ αντρικού και γυναικείου εγκεφάλου και ότι αυτές οι διαφορές έχουν δημιουργηθεί για να στηρίξουν σεξιστικές και πολιτικές απόψεις.

Υπάρχει λοιπόν, στην επιστημονική (και όχι μόνο) κοινότητα μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Από τις έρευνες προέκυψε ότι υπάρχουν διαφορές, αλλά και πολλές ομοιότητες. Ας δούμε λοιπόν κάποια από τα συμπεράσματα στα οποία έχουν καταλήξει οι έρευνες.

Πριν ξεκινήσεις να διαβάζεις το άρθρο, σίγουρα θα βρεις ενδιαφέρον το βίντεο για την επιστήμη του φλερτ εδώ.

#1. Ο Αντρικός Εγκέφαλος Είναι Μεγαλύτερος

αντρικός και γυναικείος εγκέφαλος

Η σημαντικότερη διαφορά που παρατηρήθηκε ήταν ότι ο αντρικός εγκέφαλος είναι μεγαλύτερος, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη αφού οι άντρες έχουν γενικότερα μεγαλύτερο μέγεθος από τις γυναίκες.

Κατά μέσο όρο ο αντρικός εγκέφαλος είναι 10% πιο μεγάλος, αλλά αυτό το γεγονός, δεν σημαίνει ότι οι άντρες είναι πιο έξυπνοι, μιας και το μέγεθος του εγκεφάλου δεν παίζει ρόλο.

Αν ήταν έτσι τότε οι φάλαινες ή οι ελέφαντες, που έχουν ακόμη μεγαλύτερους εγκεφάλους, θα ήταν πιο έξυπνα θηλαστικά από τους ανθρώπους.

#2. Δομικές Διαφορές Ανάμεσα Στο Γυναικείο Και Ανδρικό Εγκέφαλο

Εκτός από την μάζα και το μέγεθος, υπάρχουν και άλλες δομικές διαφορές μεταξύ των εγκεφάλων των δύο φύλων.

Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο ιππόκαμπο και περισσότερες νευρικές συνδέσεις μέσα σε αυτόν. Σαν αποτέλεσμα οι γυναίκες τείνουν να απορροφούν περισσότερες πληροφορίες που προέρχονται από τις αισθήσεις.

Στην διαφορά μεγέθους του ιππόκαμπου φαίνεται επίσης να οφείλεται το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι πιο συναισθηματικές ή μάλλον μπορούν να αισθανθούν μεγαλύτερο εύρος από το φάσμα των συναισθημάτων σε σχέση με τους άντρες.

Μια ακόμη διαφορά εντοπίζεται στην περιοχή του εγκεφάλου στην οποία γίνεται η επεξεργασία των πληροφοριών.

Οι άντρες φαίνεται να χρησιμοποιούν περισσότερο το αριστερό ημισφαίριο, ενώ οι γυναίκες χρησιμοποιούν εξίσου και τα δύο. Τα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τις λέξεις και την έκφραση συναισθημάτων έχουν περισσότερες συνδέσεις στον γυναικείο εγκέφαλο.

Έτσι εξηγείται και η τάση των γυναικών να συζητούν περισσότερο τέτοια ζητήματα.

Ο ανδρικός εγκέφαλος έχει μια κλίση προς τις μαθηματικές ικανότητες και την γεωμετρία. Το σχετικό τμήμα του εγκεφάλου έχει βρεθεί ότι ωριμάζει κατά μέσο όρο 4 χρόνια νωρίτερα, σε σχέση με αυτό των γυναικών.

Από την άλλη, όπως είπαμε, οι γυναίκες έχουν πιο ανεπτυγμένες περιοχές που σχετίζονται με την έκφραση και τις λέξεις και μάλιστα τα τμήματα αυτά ωριμάζουν 6 χρόνια νωρίτερα από τα αντίστοιχα των αντρών.

Τα παραπάνω βέβαια, χαρακτηριστικά με την έκφραση συναισθημάτων, σχετίζονται με την συναισθηματική νοημοσύνη, όπως μπορείς να δεις στο παρακάτω βίντεο:

Τέλος, οι γυναίκες αισθάνονται πιο έντονα τον πόνο, γιατί δραστηριοποιείται περισσότερο η αριστερή του αμυγδαλή, η οποία σχετίζεται με τις εσωτερικές λειτουργίες, ενώ στους άντρες σε αντίστοιχες περιπτώσεις δραστηριοποιείται η δεξιά.

#3. Διαφορές Στις Χημικές Ουσίες

Οι εγκέφαλοι και των δύο φύλων επεξεργάζονται τα ίδια χημικά, σε διαφορετικό όμως βαθμό και με διαφορετικό τρόπο. Οι ουσίες αυτές είναι κυρίως η Οξυτοκίνη, η Σεροτονίνη και η Ντοπαμίνη.

Αυτό που διαφέρει, είναι η επίδραση της τεστοστερόνης στους άντρες και των οιστρογόνων στις γυναίκες.

Έτσι, σε μια στρεσογόνο κατάσταση, τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες εκκρίνουν Οξυτοκίνη. Στις γυναίκες όμως, ο συνδυασμός της με τα οιστρογόνα προκαλεί ηρεμία, ενώ στους άντρες, ο συνδυασμός με την τεστοστερόνη προκαλεί επιθετικότητα και θυμό.

#4. Τα Προβλήματα Είναι Διαφορετικά Για Κάθε Φύλο

αντρικός και γυναικείος εγκέφαλος

Ο αντρικός πληθυσμός τείνει περισσότερο προς νευρολογικές διαταραχές. Οι άντρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν δυσλεξία ή αυτισμό, καθώς επίσης και να πάσχουν από σύνδρομο Tourette ή σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής.

Από την άλλη, οι γυναίκες είναι περισσότερο επιρρεπείς σε διαταραχές, όπως η κατάθλιψη και το μετατραυματικό στρες.

Αυτές οι διαφορές, όταν μακροπρόθεσμα ερευνηθούν περαιτέρω και βρεθούν τα ακριβή αίτια, ίσως μας βοηθήσουν να βρούμε θεραπείες για ασθένειες που χτυπούν το ένα φύλο περισσότερο από το άλλο.

#5. Υπάρχουν Διαφορές Ανάμεσα Στο Γυναικείο Και Ανδρικό Εγκέφαλο, Αλλά Υπάρχουν Πολλά Κοινά

Από έρευνες που έχουν γίνει, έχει βρεθεί ότι κάποια τμήματα του εγκεφάλου όντως έχουν κάποια κοινά μοτίβα για τις γυναίκες και κάποια άλλα κοινά για τους άντρες.

Όμως το μεγαλύτερο τμήμα έχει στοιχεία και χαρακτηριστικά και από τα δύο είδη. Η νευρολόγος Daphna Joel ερεύνησε 1400 περιπτώσεις εγκεφάλων και κατέληξε ακριβώς σε αυτό, ότι το 97% των ανθρώπων έχει στον εγκέφαλο του μια «μείξη» αντρικών και γυναικείων μοτίβων.

Αυτό είναι απολύτως λογικό, αφού καθένας, είτε άντρας είτε γυναίκα, μεγαλώνει σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, με διαφορετικές εμπειρίες, οι οποίες δίνουν στον εγκέφαλο την δομή και τα χαρακτηριστικά του.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι ένας μέσος εγκέφαλος έχει 86 δισεκατομμύρια νευρώνες, αλλά από άτομο σε άτομο, ακόμη και μεταξύ διδύμων, μπορεί να υπάρχουν διαφορές της τάξης των 8 δισεκατομμυρίων.

διαφορές και ομοιότητες στα δυο φύλα

Το ερώτημα που προκύπτει και είναι δύσκολο να απαντηθεί με την παρούσα γνώση, είναι κατά πόσο οι διαφορές στην συμπεριφορά οφείλονται στις διαφορές μεταξύ των εγκεφάλων, στο περιβάλλον ή σε άλλους παράγοντες.

Τελικά, αυτό που διαμορφώνει το ποιοι είμαστε είναι ένας πολύπλοκος συνδυασμός συμπεριφορών, δομής του εγκεφάλου, ορμονών και εμπειριών.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Επιθυμείς να μάθεις περισσότερα μυστικά για την λειτουργία του εγκεφάλου; Δες εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.