Πορνό και Εγκέφαλος: Πως η Πορνογραφία Επηρεάζει το Μυαλό σου

Ο εθισμός στο πορνό δεν είναι και ότι καλύτερο. Ο εγκέφαλος εθίζεται και υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις.

Μαζί με το φαγητό, το νερό και τον ύπνο, το σεξ είναι ένα από τις βασικές ανάγκες που μας οδηγούν στην ζωή μας. Τα σύγχρονα μέσα, και κυρίως το Internet, μας παρέχουν εύκολη πρόσβαση σε εικόνες και βίντεο ερωτικού περιεχομένου, που πολλές φορές μπορεί να είναι πολύ σκληρό.

Στον εγκέφαλο ανδρών που εκτίθενται σε αυτές τις εικόνες εκκρίνονται μεγάλα ποσά ντοπαμίνης και δημιουργείται συναίσθημα ικανοποίησης. Το άτομο όμως έτσι αποκτά ανοσία και θέλει ολοένα και περισσότερες εικόνες για να ικανοποιηθεί.

Επίσης, πολλές φορές οι ταινίες πορνό δείχνουν πράξεις βίαιες, οι οποίες με την συνεχή έκθεση αρχίζουν να θεωρούνται αποδεκτές. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την σεξουαλική συμπεριφορά του ατόμου.
Η μελέτη της επίδρασης της πορνογραφίας και η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων μπορεί να είναι κάτι δύσκολο, γιατί επηρεάζονται πολλές διαφορετικές πτυχές του ατόμου και ο τρόπος που κάθε τομέας μελετάται διαφέρει πολύ.
Στην μελέτη των επιπτώσεων από την πορνογραφία εμπλέκονται νευρολόγοι, βιολόγοι, ψυχίατροι, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι και άλλες ειδικότητες που εφαρμόζουν διαφορετικές μεθοδολογίες.
Επιπλέον, αλλάζει και η ίδια η πορνογραφία και τα όσα προβάλλονται και έτσι έρευνες που έγιναν πριν από 20 ή ακόμη και 10 χρόνια μπορεί να μην είναι πλέον έγκυρες.

Πώς Επηρεάζεται ο Εγκέφαλος

Από τις μέχρι τώρα έγκυρες έρευνες μπορούμε να εξάγουμε αρκετά σημαντικά συμπεράσματα σχετικά με το πώς επηρεάζεται ο εγκέφαλος από την θέαση πορνογραφικού υλικού.

#1. Το Πορνό Πυροδοτεί Νευρώνες στον Εγκέφαλο
Ο εθισμός στο πορνό δεν είναι και ότι καλύτερο. Ο εγκέφαλος εθίζεται και υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις.

Η παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού ενεργοποιεί νευρώνες στον εγκέφαλο που συνδέονται με την διέγερση, που οδηγεί στην σεξουαλική ένταση και άρα στην επιθυμία για ερωτική πράξη.

Το αντικείμενο που προκαλεί αυτή την διέγερση είναι μια εικόνα στην οθόνη και όχι μια πραγματική γυναίκα. Αυτό σκλαβώνει το άτομο στην θέαση μιας εικόνας σε μια οθόνη, και μειώνοντας τον βιολογικό δεσμό μεταξύ άντρα και γυναίκας.

#2. Το Πορνό Διδάσκει τον Εγκέφαλο να Προτιμά την Εικόνα
Ο εθισμός στο πορνό δεν είναι και ότι καλύτερο. Ο εγκέφαλος εθίζεται και υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις.

Όπως έχουμε γράψει και σε άλλα άρθρα ο εγκέφαλος εκκρίνει διάφορες ουσίες που σχετίζονται με αισθήματα, όπως η ευτυχία, η ικανοποίηση κλπ. Η ντοπαμίνη είναι μια τέτοια ουσία, η οποία φαίνεται ότι σχετίζεται με την παρακολούθηση πορνό.

Ταυτόχρονα η ντοπαμίνη είναι μια ορμόνη που σχετίζεται με την εκμάθηση συμπεριφορών μέσω της ανταμοιβής. Κάθε ανταμοιβή που λαμβάνεις, αυξάνει τα επίπεδα της στον εγκέφαλο.

Η ντοπαμίνη αυξάνεται όταν το άτομο εκτίθεται σε νέα ερεθίσματα.

Η έκθεση σε πορνογραφικό υλικό δημιουργεί τέτοια ερεθίσματα που διδάσκουν τον εγκέφαλο να προτιμούν την ικανοποίηση με εικόνες πορνό, δημιουργώντας ενός είδους εξάρτηση.

#3. Το Πορνό είναι μια Έτοιμη Εθιστική Λύση
Ο εθισμός στο πορνό δεν είναι και ότι καλύτερο. Ο εγκέφαλος εθίζεται και υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις.

Έχει παρατηρηθεί ότι τα αρσενικά θηλαστικά αναζητούν την ποικιλία στους ερωτικούς συντρόφους και ψάχνουν την ανανέωση του ερωτικού ενδιαφέροντος σε άλλα θηλυκά, συχνά αρνούμενοι το σεξ με τις συντρόφους τους.

Το πορνό δίνει μια εύκολη λύση τεράστιας ποικιλίας εικόνων για κάθε γούστο και για αυτό γίνεται εθιστικό.

#4. Η Υπερδιέγερση του Εγκεφάλου Μειώνει την Ευχαρίστηση
Ο εθισμός στο πορνό δεν είναι και ότι καλύτερο. Ο εγκέφαλος εθίζεται και υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις.

Όπως είπαμε, βλέποντας πορνό διεγείρεται ο εγκέφαλος και εκκρίνει ντοπαμίνη.

Κάποια στιγμή ο εγκέφαλος παύει να ανταποκρίνεται και θέλει μεγαλύτερα ποσά ντοπαμίνης για να δημιουργήσει το ίδιο συναίσθημα ευχαρίστησης.

Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι η αναζήτηση πιο έντονων ερεθισμάτων και ολοένα μεγαλύτερης διάρκειας και πιο συχνής έκθεσης σε πορνό.

#5. Ο Εγκέφαλος συνηθίζει σε μια Μέθοδο Διέγερσης
Ο εθισμός στο πορνό δεν είναι και ότι καλύτερο. Ο εγκέφαλος εθίζεται και υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις.

Η νευρολογική μνήμη καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος αντιδρά στην ερωτική διέγερση και δημιουργεί μια προτιμώμενη οδό. Αν έχεις συνηθίσει να διεγείρεσαι βλέποντας πορνό, θα δυσκολεύεσαι να διεγερθείς χωρίς αυτό.

Μπορεί να Γίνει Εθιστικό;
Ο εθισμός στο πορνό δεν είναι και ότι καλύτερο. Ο εγκέφαλος εθίζεται και υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις.

Αυτό το ερώτημα είναι δύσκολο να απαντηθεί. Δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο, όπως για παράδειγμα υπάρχουν για το αλκοόλ ή για διάφορες ουσίες.

Φαίνεται ότι η υπέρμετρη παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού δεν είναι το πρόβλημα, αλλά το σύμπτωμα ατόμων με άγχος ή κατάθλιψη, στυτική δυσλειτουργία, χαμηλή αυτοεκτίμηση που τείνουν να είναι μοναχικοί και ηρεμούν με αυτόν τον τρόπο, πάντα βέβαια στις περιπτώσεις εθισμού από το πορνό.

Το σίγουρο είναι ότι το μυαλό συνηθίζει την υπερδιέγερση και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εικόνα, η οποία είναι κάτι κατασκευασμένο, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και συχνά απέχει πολύ από την πραγματική ευχαρίστηση που παρέχει το σεξ με την σύντροφο σου.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Επιθυμείς να μάθεις περισσότερα μυστικά για την λειτουργία του εγκεφάλου; Δες εδώ.

Καλή συνέχεια

Men Of Style

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους.
Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.
Men Of Style
Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.