Πώς Αλλάζει ένας Τοξικός Άνθρωπος; Αξίζει τον Κόπο;

Το Αν Αλλάζει Ένας Τοξικός Άνθρωπος Είναι Μια Μεγάλη Συζήτηση…

Στην καθημερινή μας ζωή συναναστρεφόμαστε με διαφορετικούς ανθρώπους, κάποιοι από τους οποίους τείνουν να έχουν αρνητική επίδραση πάνω μας και στους άλλους ανθρώπους γύρω τους.

Αυτοί είναι οι λεγόμενοι τοξικοί άνθρωποι, για τους οποίους έχουν γραφτεί τόσο πολλά.

Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι επιθυμούν να έχουν τον πλήρη έλεγχο κάθε κατάστασης και θέλουν όλα να γίνονται με τον δικό τους τρόπο.

Για να επιτύχουν τους σκοπούς τους συμπεριφέρονται με τρόπο χειριστικό, εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες και κάνουν τους γύρω τους να αισθάνονται ενοχές.

Τις περισσότερες φορές παρουσιάζουν τους εαυτούς τους σαν θύματα και θεωρούν όλους τους άλλους υπαίτιους για τα δικά τους προβλήματα.

Η καλύτερη συμβουλή για να αντιμετωπίσεις έναν τοξικό άνθρωπο είναι να τον απομακρύνεις από τη ζωή σου ή να τον ανγοήσεις.

Αυτό όμως δεν είναι πάντοτε εφικτό.

Κάποιες φορές τοξικοί άνθρωποι είναι άτομα πολύ κοντινά μας και φτάνουμε στο σημείο να αναρωτιόμαστε αν αλλάζει ένας τοξικός άνθρωπος, με ποιο τρόπο και αν αξίζει την προσπάθεια.

Πώς Αλλάζει Ένας Τοξικός Άνθρωπος

πως αλλάζει ένας τοξικός άνθρωπος

Αν έχεις έναν φίλο που παρουσιάζει τοξική συμπεριφορά, βρες χρόνο να κάνεις μαζί του μια συζήτηση, να του εξηγήσεις τι σου προκαλεί η συμπεριφορά του και να ακούσεις την δική του πλευρά.

Μια τέτοια συζήτηση θα πρέπει φυσικά να γίνει σε κλίμα φιλικό και όχι εριστικό.

Παράλληλα θα πρέπει να κρατήσεις τα όρια σου για να διαφυλάξεις την ψυχική σου ηρεμία από την αρνητική συμπεριφορά του, καθώς το πιθανότερο είναι ότι θα ρίξει την ευθύνη για την τοξική του συμπεριφορά σε εσένα ή σε άλλους ανθρώπους.

Από τα λεγόμενα του θα καταλάβεις, αν ο ίδιος έχει τη διάθεση να αλλάξει, κάτι που είναι το κυριότερο μέρος της διαδικασίας.

Για να δεις να αλλάζει ένας τοξικός άνθρωπος, θα πρέπει να το θέλει ο ίδιος.

Πρώτα όμως τσέκαρε το βίντεο του Χρήστου, στο οποίο μπορείς να μάθεις πολλά για τους τοξικούς ανθρώπους και το πώς συμπεριφέρονται.

Πρέπει να του εξηγήσεις ότι θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να δώσει βάση στα παρακάτω:

– Να αναγνωρίσει την τοξική συμπεριφορά του 

– Να συνειδητοποιήσει ότι ο τρόπος που συμπεριφέρεται είναι επιλογή του

– Να επενδύσει χρόνο και προσπάθεια για να αλλάξει

– Να συνεχίσει να βελτιώνει την προσωπικότητά του

Όλα τα παραπάνω είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβούν, είναι όμως πιθανά.

Όμως η αναγνώριση του προβλήματος δεν αρκεί.

Δεν αλλάζει ο τοξικός άνθρωπος με λόγια. 

Χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια. 

Τα παρακάτω βήματα θα τον βοηθήσουν, αν το έχει πάρει απόφαση να αλλάξει.

#1. Ένας Τοξικός Άνθρωπος Μπορεί Να Επισκεφθεί Κάποιον Ειδικό

πως αλλάζει ένας τοξικός άνθρωπος

Η τοξική συμπεριφορά μπορεί να έχει αίτια που θα αποκαλυφθούν και θα επιλυθούν ευκολότερα αν επισκεφθεί έναν ειδικό.

Για πολλούς η επίσκεψη σε έναν ψυχοθεραπευτή αποτελεί ταμπού, όμως δεν πρέπει να είναι, καθώς είναι κάτι αποτελεσματικό για την προσωπική ευτυχία.

Μιλώντας με έναν ειδικό θα μπορέσει να δει τις προκλήσεις της ζωής με διαφορετικό μάτι και θα ξεκαθαρίσει μέσα του κάποια πράγματα. 

#2. Να Ξεκινήσει Να Αθλείται

Οι τοξικοί άνθρωποι έχουν μέσα τους ένταση και θυμό.

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να “ξεδώσουν” είναι ο αθλητισμός.

Η τακτική γυμναστική θα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό, καθώς οι ενδορφίνες που εκκρίνει ο οργανισμός δημιουργούν αίσθημα ευφορίας.

#3. Ένας Τοξικός Άνθρωπος Μπορεί Να Πρέπει Να Σταματήσει Τυχόν Καταχρήσεις

Δεν είναι καθόλου απίθανο η συμπεριφορά ενός τοξικού ανθρώπου να γίνεται χειρότερη ή να πηγάζει από καταχρήσεις.

Το σώμα και ο εγκέφαλος επηρεάζονται από τις διάφορες ουσίες, όπως το αλκοόλ. Μάλιστα, σύμφωνα με αρκετές έρευνες η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με την επιθετικότητα, αλλά και με την κατάθλιψη.

Αυτό βέβαια είναι κάτι που ένας ειδικός θα εντοπίσει εύκολα και θα μπορέσει να βοηθήσει με επιστημονική προσέγγιση.

#4. Να  Μην Ψάχνει Το Λάθος Είδος Προσοχής

ζητά το λάθος είδος προσοχής

Οι τοξικοί άνθρωποι είναι εγωιστές και τείνουν να καταστρέφουν τις σχέσεις τους, καθώς ζητούν απεγνωσμένα την προσοχή, αλλά με λάθος τρόπο.

Οι τοξικοί άνθρωποι έλκουν στην ζωή τους, τοξικούς ανθρώπους και έτσι η συμπεριφορά τους μεγεθύνεται, μέσα από τις τοξικές σχέσεις.

Κάνοντας παρέες με άλλους όμοια τοξικούς ανθρώπους δίνουν ώθηση στο εγώ τους, αλλά χάνουν τις μακροπρόθεσμες φιλίες και σχέσεις, κάτι που αποδεικνύεται επιβλαβές.

Δεν είναι δύσκολο να κάνεις κάποιον να κατανοήσει ότι η προσοχή που παίρνει κανείς από μια μακροπρόθεσμη σχέση είναι πιο σημαντική και πιο υγιής. 

Μπορείς να βρεις εδώ άλλο ένα επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika γύρω από το ζήτημα των τοξικών ανθρώπων.

#5. Να Ζητήσει Συγγνώμη Από Τους Ανθρώπους Που Πλήγωσε 

Όταν αλλάζει ένας τοξικός άνθρωπος, θα αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι έχει πληγώσει αρκετούς ανθρώπους.

Δεν είναι εύκολο να ζητήσει συγγνώμη από κάποιον στον οποίο συμπεριφέρθηκε άδικα πριν από καιρό, αλλά σίγουρα το όφελος είναι μεγάλο.

Θα εκπλαγεί μάλιστα από το πόσο ευγενικοί είναι κάποιοι άνθρωποι, όταν τους δείξει ότι τους εκτιμά και ότι αναγνωρίζει, έστω και αργά, το λάθος του.

Θα είναι καλό λοιπόν να συνειδητοποιήσει ότι ποτέ δεν είναι αργά για μια νέα αρχή.

#6. Να Μάθει Να Λέει Και Να Δέχεται Την Αλήθεια

Σίγουρα κάποιες φορές κρατάμε πράγματα για τον εαυτό μας, όμως στην πλειονότητα των περιπτώσεων η ειλικρίνεια και η εμπιστοσύνη αποτελούν την βάση των υγιών σχέσεων.

Το να μην είναι κάποιος ειλικρινής συνήθως πηγάζει από τον φόβο – ένα συναίσθημα που υπάρχει σε αφθονία στους τοξικούς ανθρώπους, οι οποίοι φοβούνται ότι δεν θα γίνουν αποδεκτοί, αν αποκαλύψουν την εσωτερική τους αλήθεια.

Οι άνθρωποι όμως που δεν είναι ειλικρινείς με τους άλλους, δεν είναι ειλικρινείς ούτε με τον εαυτό τους.

Γι’ αυτό θα πρέπει να προτρέψεις έναν τοξικό άνθρωπο που προσπαθεί να αλλάξει, να αρχίσει να λέει την αλήθεια,

#7. Ένας Τοξικός Άνθρωπος Θα Χρειαστεί Να Ασχολείται Μόνο Με Την Δική Του Ζωή

Οι τοξικοί άνθρωποι λατρεύουν το δράμα και το κουτσομπολιό.

Όταν αλλάζει ένας τοξικός άνθρωπος, πρέπει να μάθει να στρέφει το ενδιαφέρον του και να εστιάσει στον εαυτό του και στην ζωή του και όχι στις ζωές των άλλων.

Οι κουτσομπόληδες άνθρωποι υπάρχουν δυστυχώς παντού γύρω μας. Το ζήτημα αυτό μας έχει απασχολήσει στο παρακάτω επεισόδιο του κορυφαίου ελληνικού podcast, Apla+Andrika.

#8. Να Ελέγξει Τα Συναισθήματά Του

Κάποιες από τις πλέον τοξικές συμπεριφορές πηγάζουν από συναισθήματα, όπως η ζήλεια και η επιθυμία για έλεγχο.

Οι τοξικοί άνθρωποι θέλουν να ελέγχουν τα πάντα και να πετυχαίνουν οι ίδιοι, χωρίς προσπάθεια, ενώ όταν αποτυγχάνουν θεωρούν ότι φταίνε όλοι οι άλλοι που τους “πολεμούν”.

Πρέπει λοιπόν να αρχίσει να ελέγχει, αφού πρώτα αναγνωρίσει, όλα αυτά τα συναισθήματα, για να μπορέσει να τα αντιστρέψει τελικά.

Κλείνοντας,

Όπως αντιλαμβάνεσαι από τα παραπάνω η απάντηση στο αρχικό μας ερώτημα είναι ότι ναι, αλλάζει ένας τοξικός άνθρωπος, υπό την προϋπόθεση ότι το θέλει ο ίδιος και ότι έχει την διάθεση να καταβάλλει προσπάθεια.

Αν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, τότε αξίζει τον κόπο, να είσαι δίπλα του και να βοηθήσεις στην αλλαγή του.

Αν όχι, τότε είναι καλύτερο να απομακρυνθείς από αυτόν και να μην τον αφήνεις να επηρεάζει την ζωή σου με την αρνητικότητα του.

Οι ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι πάντα εύκολες, αλλά αν πραγματικά το θέλεις, μπορείς να μάθεις πως να εξελιχθείς και να γίνεις καλύτερος σε αυτές. Δες εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.