Πως οι Αντιδράσεις των Γυναικών Επηρεάζουν τα Συναισθήματά σου

Πως οι αντιδράσεις των γυναικών επηρεάζουν τα συναισθήματα σου

Τα συναισθήματα παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο όταν θέλεις να φλερτάρεις. Όμως έχουν δύο πυλώνες:

  • Τα συναισθήματα που αισθάνεσαι εσύ.
  • Τα συναισθήματα που πιστεύεις πως αισθάνεται η γυναίκα.

Συναισθήματα: Ποιο επιλέγεις να ακολουθήσεις;

συναισθήματα με γυναίκες.

Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα είναι να αποφασίσεις σε ποια συναισθήματα θα δώσεις προσοχή την κάθε στιγμή και στην συνέχεια να κατανοήσεις τον λόγο που δημιουργήθηκαν.

Βασικά, να αποφασίσεις αν θα πιστέψεις τις σκέψεις που δημιουργούν  τα συναισθήματα σου.

Τα συναισθήματα είναι εκφράσεις νοητικών διαδικασιών και συνήθειες αντίδρασης αντί μια ειλικρινής ομολογία της κάθε κατάστασης.

Το ζήτημα με τα συναισθήματα είναι πως όταν τα βιώνουμε έχουμε ταυτόχρονα και κάποιες πεποιθήσεις για αυτά. Όταν λοιπόν αντιληφθείς μια κατάσταση ως αρνητική θα βιώσεις για παράδειγμα άγχος.

συναισθήματα με γυναίκες.

 

Οι πεποιθήσεις που έχουμε για το άγχος προφανώς δεν είναι και οι καλύτερες. Αυτό που κάνουμε λοιπόν είναι να προσπαθήσουμε να ξεφύγουμε από το συγκεκριμένο συναίσθημα.

Το θέμα όμως είναι ο τρόπος (όταν βιώνεις ένα συναίσθημα τι προβάλεις και σε τι  είδους συμπεριφορά σε ωθεί).

Ωστόσο, τα συναισθήματα είναι μια εκπληκτική μορφή γνώσης. Και αυτό γιατί σου επιτρέπουν να γνωρίζεις πως σε επηρεάζει ο τρόπος που σκέφτεσαι.

Όσο λιγότερο σίγουρος αισθάνεσαι με τον εαυτό σου τόσο περισσότερο το μυαλό σου θα στηριχτεί σε εξωτερικά στοιχεία για να βγάλει συμπεράσματα. Τι σημαίνει αυτό;

Όταν η ανασφάλεια σε χτυπά στο κεφάλι, τόσο μεγαλύτερη αξία έχουν οι αντιδράσεις των γυναικών για τον εγκέφαλο σου. Βασικά αποκτούν υπέρ – αξία.

Ακόμα, ο τρόπος που αισθάνεσαι ήδη, θα λειτουργήσει ως φίλτρο αντίληψης για αυτό που βλέπεις. Αν δηλαδή είσαι αγχωμένος, οι αντιδράσεις των γυναικών θα σου φανούν περισσότερο αρνητικές από ότι είναι πραγματικά.

Η συναισθηματική σου κατάσταση λοιπόν λειτουργεί σαν μεγεθυντικός φακός.

Αυτό για τον ανθρώπινο εγκέφαλο δεν είναι κάτι περίεργο ή ασυνήθιστο. Όταν βρισκόμαστε μπροστά σε απειλή, πρόκληση ή ευκαιρία, βιώνουμε ένα επίπεδο άγχους.

Τα συναισθήματα παράγονται από την Αμυγδαλή, όπου είναι ο υπεύθυνη στο να δημιουργεί συναισθηματικό νόημα στις σκέψεις που κάνουμε για τις καταστάσεις.

Ωστόσο, η συναισθηματική αντίδραση προκύπτει πριν προλάβουμε να σκεφτούμε τι συμβαίνει.

Ακόμα, το λιμβικό σύστημα όπου παράγονται τα συναισθήματα, έχει άμεση επίδραση στους μύες του σώματος σου. Με λίγα λόγια το πώς αισθάνεσαι φαίνεται από την γλώσσα σώματος σου.

Όμως το εκπληκτικό με τα συναισθήματα που αντιλαμβανόμαστε από την γυναίκα και το πώς αντιδράμε σε αυτά έχει άμεση σχέση με τα συναισθήματα που βιώνουμε οι ίδιοι.

Schemata: Όλα είναι στο μυαλό

συναισθήματα με γυναίκες.

Η συναισθηματική αντίδραση που θα έχουμε απέναντι σε αυτό που θα αντιληφθούμε από την γυναίκα στηρίζεται σε αυτό που ονομάζουμε Schema.

συναισθήματα με γυναίκες.

 

Το Schema είναι ένα νοητικό μοντέλο εμπειριών, μια συνήθεια με την οποία αντιλαμβανόμαστε το οτιδήποτε  συμβαίνει γύρω μας και φυσικά περιλαμβάνει και τον κώδικα όπου συμπεριφερόμαστε στην κάθε κατάσταση.

Αν για παράδειγμα παρατηρήσεις μια γυναίκα να κάνει έναν μορφασμό προσώπου, θα τον αντιληφθείς και θα τον κατηγοριοποιήσεις ως θετικό ή αρνητικό ανάλογα με το Schema που έχεις.

Στην συνέχεια θα αντιδράσεις αναλόγως. Αν για παράδειγμα θεωρήσεις πως είναι θετικό μπορεί να πάρεις θάρρος και να συνεχίσεις ή να παγώσεις επειδή πιστεύεις πως αρέσεις στην γυναίκα με αποτέλεσμα να αισθανθείς πίεση.

Αν τον εκλάβεις ως αρνητικό μπορεί να θυμώσεις και να φερθείς επιθετικά.

Δηλαδή σε πρώτο επίπεδο υπάρχει το πώς αντιλαμβάνεσαι μια αντίδραση και σε δεύτερο επίπεδο πως αντιδράς σε αυτήν. Δηλαδή στην στιγμιαία σκέψη που κάνεις.

Δεν αντιδράμε σε γεγονότα αλλά στις σκέψεις που κάνουμε για αυτά.

Αυτό όμως που παίζει τεράστιο ρόλο στο πως θα αντιδράσεις είναι το συναισθηματικό πλαίσιο που βρίσκεσαι ΠΡΙΝ λάβεις το ερέθισμα (στο παράδειγμα με την αντίδραση της γυναίκας).

Αν είσαι αγχωμένος τότε η συγκεκριμένη συναισθηματική κατάσταση θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που θα αντιληφθείς, θα αντιδράσεις και θα θυμάσαι την κατάσταση.

Προσοχή, το κάθε στάδιο είναι πολύ σημαντικό. Και αυτό γιατί δεν μετράει μόνο τα πως θα αντιληφθείς μια κατάσταση αλλά και πως θα αντιδράσεις σε αυτήν. Δηλαδή πως θα σε επηρεάσει.

Αν αισθάνεσαι καλά και βιώνεις θετικά συναισθήματα, ακόμα και αρνητική να είναι η αντίδραση μιας γυναίκας, δεν θα σε επηρεάσει τόσο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μπορέσεις να την διαχειριστείς καλύτερα.

συναισθήματα με γυναίκες.

 

Και η αλήθεια είναι πως παρόλο που είναι σημαντικός ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε μια κατάσταση, ο τρόπος που αντιδράμε σε αυτήν επηρεάζει το πώς αισθανόμαστε με τον εαυτό μας μετά την αντίδραση.

Αν δεχτείς μια αντίδραση από μια γυναίκα που δεν σου αρέσει αλλά την διαχειριστείς με τρόπο που σε ικανοποιεί, θα είσαι περισσότερο ικανοποιημένος από την περίπτωση που παγώσεις ή εκνευριστείς.

συναισθήματα με γυναίκες.

 

Η συναισθηματική κατάσταση που βρίσκεσαι από πριν λειτουργεί ως αφετηρία που ορίζει την κατεύθυνση της προσοχής σου και κατ’ επέκταση τις πηγές από όπου θα αντλήσεις επιλογές για να διαχειριστείς αυτό που αντιλήφθηκες.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να ρίχνει ταχύτητα και να παρεμβαίνεις όταν βιώνεις ένα συναίσθημα.

Στον μεγαλύτερο βαθμό δεν μπορούμε να ελέγξουμε ή να αξιολογήσουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε μια αντίδραση και αυτό επειδή συμβαίνει σε υποσυνείδητο επίπεδο.

Μπορείς όμως να αποκτήσεις επίγνωση των συναισθημάτων που σου προκαλεί μια αντίδραση και να διαπραγματευτείς την καλύτερη και πιο παραγωγική αντίδραση που θα έχεις.

Σημείο μηδέν: Συναισθήματα πριν την αντίδραση

συναισθήματα με γυναίκες.

Τα συναισθήματα δημιουργούνται από σκέψεις που κάνουμε και οι σκέψεις που μας προκαλούν πίεση συνήθως έχουν την μορφή: « Τι κάνω; », « Τι σκέφτεται; », « Τι συμβαίνει; ».

Όμως δεν ξέρω αν το έχεις προσέξει αλλά αυτού του είδους οι σκέψεις μας προκαλούν κάποιες συγκεκριμένες συμπεριφορές, ειδικά με τις γυναίκες:

  • Μας ωθούν να συγκεντρωνόμαστε στα αρνητικά.
  • Μας σπρώχνουν στο να υπέρ – προσπαθούμε.

Βασικά, όλη την ώρα παλεύουμε με τις σκέψεις μας και προσπαθούμε να αποδείξουμε πως δεν ισχύουν ενώ ταυτόχρονα και χωρίς να το καταλαβαίνουμε μας επηρεάζουν. Τι σημαίνει αυτό;

Σκέφτεσαι « πώς να της δείξω πως μου αρέσει; » και αντί να συγκεντρώνεσαι σε τρόπους για να το κάνεις, συγκεντρώνεσαι στο να συλλέξεις στοιχεία πως όντως της αρέσεις για να το κάνεις και εσύ.

συναισθήματα με γυναίκες.

 

Αν κάποιο στοιχείο είναι αντίθετο από την σκέψη θέλησης που έκανες, κομπλάρεις και δεν εκφράζεις αυτό που θέλεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η πρώτη σκέψη να μεταμορφώνεται σε ένα αρνητικό υποθετικό σενάριο όπου εξελίσσεται σε συμπέρασμα.

Δηλαδή…

Αφού δεν πήρες τα στοιχεία που ήθελες σημαίνει πως αν εκφραστείς πρώτος οι πιθανότητες απόρριψης είναι περισσότερες από το να αντιδράσει θετικά.

Για άλλη μια φορά όλα έχουν να κάνουν με τα κριτήρια που επιλέγεις την συμπεριφορά σου την κάθε στιγμή.

Συμπεριφέρεσαι με βάση αυτό που θέλεις ή με βάση αυτό που πιστεύεις πως θέλει η γυναίκα;

Δύσκολο ερώτημα, το καταλαβαίνω.

Την στιγμή που βρίσκεσαι στο μεταίχμιο ανάμεσα στο « εκφράζομαι » και στο « άστο καλύτερα για άλλη φορά » έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε δύο σκέψεις. Και πίστεψε με το μυαλό μου θα ακολουθήσει την σκέψη στην οποία παρουσιάζεις τα περισσότερα στοιχεία.

Αν η αντίδραση της γυναίκας επηρεάσει τα συναισθήματα σου θα χρειαστεί να κάνεις μια μικρή παύση και να διαπραγματευτείς με τον ίδιο σου τον εαυτό.

Θα συμπεριφερθείς ανάλογα με τα συναισθήματα της στιγμής ή με βάση κάποιο άλλο κριτήριο; Δύσκολη επιλογή, δε λέω, όμως από την άλλη μια ολόκληρη καθημερινότητα είναι στημένη από εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες επιλογές.

Τι επιπτώσεις και συνέπειες θα έχει αν εκφραστείς και τι αν φύγεις σαν λαγός από την κατάσταση; Πως σε κάνει να αισθάνεσαι με τον εαυτό σου η κάθε συμπεριφορά;

Αυτό που χρειάζεται να αποφασίσεις είναι πως σε εξυπηρετεί η κάθε μια μακροπρόθεσμα.

Μέσω σταδιακής έκθεσης όμως μπορείς να μάθεις να διαχειρίζεσαι τις σκέψεις σου και εν τέλει να εκφράζεις αυτό που θέλεις.

συναισθήματα με γυναίκες.

Όπως πάντα περιμένω τα σχόλια σου εδώ.

Να είσαι καλά

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.