Πώς Διαχειρίζεσαι Κάποιον που σε Μειώνει Διαρκώς

Γνωρίζεις καλά πώς αισθάνεται κανείς όταν κάποιος συνεχώς τον περιφρονεί και τον μειώνει. Ο τρόπος που θα διαχειριστείς έναν τέτοιο άνθρωπο θέλει προσοχή.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν βρεθεί σε καταστάσεις στις οποίες κάποιος τους μειώνει. Σίγουρα θα σου έχει τύχει, ενώ μπορεί άθελα σου να έχεις μειώσει και εσύ κάποιον άλλον.

Μερικοί άνθρωποι όμως, το παρακάνουν και μειώνουν τους άλλους ηθελημένα και επαναλαμβανόμενα. Μια λύση είναι βέβαια να μην δίνεις σημασία σε αυτόν που σε μειώνει, όμως κάποιες φορές μπορεί να έχει συναισθηματικό κόστος.

Αρχίζεις να έχεις αμφιβολίες για τον εαυτό σου, νιώθεις ότι δεν έχεις υποστήριξη και δεν ξέρεις πώς να αντιμετωπίσεις αυτόν που σε μειώνει.

Ένας τέτοιος άνθρωπος δεν μειώνει μόνο εσένα, αλλά η τοξική του συμπεριφορά είναι γενικότερη. Θα τον δεις να μειώνει και άλλους, να είναι σκληρά επικριτικός και προκλητικός.

Για τους τοξικούς ανθρώπους έχουμε συζητήσει εκτενώς στο παρακάτω επεισόδιο του Apla+Andrika.

Όντας αντιμέτωπος με έναν άνθρωπο που σε μειώνει είναι καλό να μπορείς να αναγνωρίσεις το κίνητρο του.

Μια προφανής περίπτωση είναι να σε ζηλεύει.

Μια ακόμη περίπτωση είναι να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός και να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του προκειμένου να καταφέρει τους σκοπούς του και να βγάλει τους άλλους από το παιχνίδι.

Η προβολή είναι επίσης μια σημαντική πιθανότητα. Ενδεχομένως κάποιος να μειώνει τις επιλογές του, επειδή έχει και ο ίδιος κάνει παρεμφερείς επιλογές και δεν του “έκατσαν”. Ίσως λοιπόν έχει να κάνει περισσότερο με δικές του εμπειρίες και όχι με δικές σου.

Τέλος, μπορεί κάποιος να σε μειώνει επειδή έτσι πιστεύει ότι θα σου δείξει το ενδιαφέρον και την ανησυχία του. Ένα κλασσικό τέτοιο παράδειγμα είναι όταν οι γονείς μειώνουν επιλογές των παιδιών, επειδή τις θεωρούν λανθασμένες.

Πώς αντιδράς τώρα σε μια τέτοια κατάσταση;

#1. Επικοινωνία: Η Πρώτη Γραμμή ΆμυναςΓνωρίζεις καλά πώς αισθάνεται κανείς όταν κάποιος συνεχώς τον περιφρονεί και τον μειώνει. Ο τρόπος που θα διαχειριστείς έναν τέτοιο άνθρωπο θέλει προσοχή.

Για την πλειονότητα των περιπτώσεων η πιο κατάλληλη μέθοδος αντιμετώπισης, τουλάχιστον αρχικά, είναι η επικοινωνία και αυτό γιατί μπορεί αυτός που σε μειώνει να μην το αντιλαμβάνεται.

Πρέπει λοιπόν με κάποιον τρόπο να του εξηγήσεις τι κάνει και πώς σε κάνει να αισθάνεσαι με τον τρόπο του.

Αν γνωστοποιώντας του το γεγονός, δεν δεις διαφορά στην συμπεριφορά του θα πρέπει να περάσεις σε άλλες μεθόδους.

#2. Σταμάτησε να Δίνεις ΠληροφορίεςΓνωρίζεις καλά πώς αισθάνεται κανείς όταν κάποιος συνεχώς τον περιφρονεί και τον μειώνει. Ο τρόπος που θα διαχειριστείς έναν τέτοιο άνθρωπο θέλει προσοχή.

Αν κάποιος μειώνει την προσπάθεια σου κάθε φορά που μαθαίνει την πρόοδο και τις επιτυχίες σου, τότε απλά μην τον ενημερώνεις σχετικά.

Βέβαια, κάποιοι δεν χρειάζονται να πιαστούν από μια επιτυχία, αλλά μπορεί να σε μειώνουν για οτιδήποτε. Σε τέτοια περίπτωση, και εφ’ όσον δεν θέλεις να χαλάσεις την σχέση σου μαζί του, προσπάθησε να αποφύγεις την αναφορά σε οτιδήποτε θα ξυπνήσει μέσα τους το ανταγωνιστικό πνεύμα ή την ζήλια.

#3. Άλλαξε την Μεταξύ σας ΣχέσηΓνωρίζεις καλά πώς αισθάνεται κανείς όταν κάποιος συνεχώς τον περιφρονεί και τον μειώνει. Ο τρόπος που θα διαχειριστείς έναν τέτοιο άνθρωπο θέλει προσοχή.

Αν αυτός που σε μειώνει είναι συνάδελφος στην δουλειά ή κάποιο όχι κοντινό άτομο δεν είναι δύσκολο να απομακρυνθείς και να διακόψεις τις επαφές.

Το ίδιο δεν ισχύει όταν πρόκειται για κάποιον φίλο ή μέλος της οικογένειας.

Στην περίπτωση ενός φίλου, κάνε μερικές συστάσεις πρώτα και κατόπιν πέρνα λιγότερο χρόνο μαζί του ή αν χρειαστεί διάκοψε τις επαφές μαζί του για ένα διάστημα. Ειδικά αν υπάρχει ανταγωνισμός, λίγη απόσταση μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση και να δώσει στον φίλο σου να καταλάβει ότι οι φιλίες είναι για να υποστηρίζει ο ένας τον άλλον και όχι για να τον μειώνει.

Μην αφήνεις τον χρόνο σου να περνά κοντά σε ανθρώπους που δεν έχουν κάτι θετικό να προσφέρουν. Τσέκαρε το παρακάτω βίντεο του Θέμη για την αξία του χρόνου.

#4. Πάρε Ό,τι ΜπορείςΓνωρίζεις καλά πώς αισθάνεται κανείς όταν κάποιος συνεχώς τον περιφρονεί και τον μειώνει. Ο τρόπος που θα διαχειριστείς έναν τέτοιο άνθρωπο θέλει προσοχή.

Σίγουρα δεν θέλεις να έχεις κάποιον να σε μειώνει συνεχώς, αλλά μερικές φορές μπορεί με αυτόν τον τρόπο να βρίσκεις κίνητρο και πείσμα.

Ο ανταγωνισμός μπορεί να δώσει κίνητρο και να σε κάνει να δουλέψεις πιο σκληρά με σκοπό να αποδείξεις ότι είσαι σωστός και ότι αξίζεις την επιτυχία. Αν βέβαια, αυτός που σε μειώνει δεν το βλέπει έτσι ακριβώς, μπορεί η κατάσταση να ξεφύγει, επομένως πρέπει να ξέρεις πότε να κάνεις πίσω.

Επιπλέον, ένας άνθρωπος που σε μειώνει θα επιτεθεί στα αδύναμα σου σημεία, των οποίων την ύπαρξη μπορεί να μην έχεις αντιληφθεί. Αυτός είναι ακόμη ένας τρόπος να πάρεις κάτι από την όλη ιστορία!

#5. Γίνε Πνευματικά ΙσχυρόςΓνωρίζεις καλά πώς αισθάνεται κανείς όταν κάποιος συνεχώς τον περιφρονεί και τον μειώνει. Ο τρόπος που θα διαχειριστείς έναν τέτοιο άνθρωπο θέλει προσοχή.

Το κυριότερο, όταν αντιμετωπίζεις κάποιον που σε μειώνει είναι να έχεις το σθένος από την μία να κρατήσεις στοιχεία της κριτικής του που μπορεί να σου φανούν χρήσιμα, όπως είπαμε παραπάνω και από την άλλη να μπορείς να αφήσεις το προσβλητικό τμήμα να φύγει, χωρίς να σε επηρεάσει αρνητικά.

Σκέψου ότι μια προσβολή είναι απλά μια σειρά λέξεων και οι λέξεις δεν μπορούν να σε επηρεάσουν. Μπορείς κάλλιστα να επιλέξεις να μην δώσεις κανένα νόημα σε αυτές.

 Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Κουράστηκες να ακούς ανθρώπους να σε κρίνουν για κάτι που δεν είσαι; Γίνε αυτό που θέλεις, ξεκινώντας από εδώ.

Καλή συνέχεια

Men Of Style

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους.
Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.
Men Of Style
Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.