Πώς Δημιουργήσαμε το Νο1 Ελληνικό Podcast για Άντρες

Πώς Δημιουργήσαμε το Νο1 Ελληνικό Podcast για Άντρες

Το Νο 1 Ελληνικό Podcast Για Άντρες

Μπορεί να σου φανεί περίεργο, αλλά το να ξεκινήσουμε ένα ελληνικό podcast δεν ήταν αρχικά στα πλάνα μας.

Βασικά, η ιστορία του πώς ξεκίνησε αυτό το project είναι αρκετά απλή αλλά παράλληλα πολύ ενδιαφέρουσα.

Πολλές φορές, ενώ δουλεύαμε στα γραφεία του Men Of Style πάνω σε αυτά που ήδη είχαμε μέχρι τότε, ανοίγαμε πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις σχετικά με το φλερτ, τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων και τη συνολικότερη εξέλιξη του άντρα.

Όσο οι συζητήσεις μας προχωρούσαν αρχίσαμε να νιώθουμε ότι αυτά που λέγαμε είχαν αξία και ότι ενδεχομένως και άλλοι άντρες να ήθελαν να πάρουν μέρος ακούγοντάς μας.

Πιστεύαμε ακράδαντα ότι οι συζητήσεις μας μπορούσαν να βοηθήσουν κι άλλους άντρες καθώς τα θέματα που αναλύαμε σίγουρα απασχολούσαν κι ένα μεγάλο μέρος του αντρικού πληθυσμού.

Επίσης, αυτό που θα θέλαμε να πετύχουμε ήταν το να δημιουργήσουμε μια ανδροπαρέα η οποία θα συντροφεύει με άμεσο και εύκολο τρόπο τους άντρες που μας παρακολουθούσαν, κι αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο μέσω internet.

Δημιουργήθηκε λοιπόν η ιδέα να προσφέρουμε γνώση σε συνδυασμό με διασκέδαση. Θέλαμε να μοιραστούμε με τον κόσμο τις δικές μας εμπειρίες, τα εμπόδια που συναντήσαμε στην πορεία της εξέλιξής μας και τους τρόπους που τα ξεπεράσαμε.

Και θέλαμε να το κάνουμε αυτό με έναν διασκεδαστικό τρόπο, διατηρώντας την αυθεντικότητα και την άνεση που είχαμε στο γραφείο όταν συζητούσαμε.

Έτσι μας ήρθε η ιδέα για την δημιουργία ενός podcast στα ελληνικά που θα επικεντρωνόταν στον άντρα και που θα μας έδινε την ευκαιρία να μεταφέρουμε στο σπίτι κάθε ανθρώπου τις πραγματικές μας συζητήσεις, τις πλάκες μας και κυρίως τις γνώσεις μας.

Έτσι, τον Φλεβάρη του 2018 βγήκαν στον αέρα τα πρώτα μας επίσημα επεισόδια.

Ωστόσο!

Τα πρώτα δέκα επεισόδια που γυρίστηκαν δεν βγήκαν ποτέ στον αέρα.

 

Πώς Ξεκινήσαμε Και Τι Εμπόδια Συναντήσαμε

Ο λόγος που τα πρώτα δέκα επεισόδια δεν βγήκαν ποτέ στο κανάλι μας στο YouTube, στο iTunes  και στο Spotify  ήταν ο εξής πολύ απλός:

Από τα πρώτα κιόλας γυρίσματα του podcast του Apla+Andrika ανακαλύψαμε τις δυσκολίες που είχε το να μιλάς μπροστά σε μια κάμερα με ροή αλλά και συνέπεια.

apla+andrika

Επειδή ένας από τους στόχους μας ήταν να είμαστε αυθεντικοί και άνετοι και να συζητάμε όπως συζητούσαμε μεταξύ μας πίσω από τις κάμερες, τα πρώτα επεισόδια δεν ανέβηκαν ποτέ. Το αποτέλεσμα δεν μας έβγαζε την αίσθηση που είχαμε όταν συζητούσαμε μόνοι μας πίσω από τις κάμερες και τα μικρόφωνα.

Δεν ξέρω αν σου έχει τύχει ποτέ, αλλά ακόμα κι αυτά που νομίζεις ότι ξέρεις πολύ καλά να πεις και όντως τα λες άνετα όταν είσαι μόνος σου, όταν σε βάζουν μπροστά σε μια κάμερα και σε ένα μικρόφωνο, όλα αλλάζουν.

Έτσι κι εμείς, δεν μπορούσαμε να αφεθούμε και να συζητήσουμε με άνεση με τον τρόπο που συζητούσαμε μεταξύ μας τα θέματα που μας έκαιγαν.

Ενώ είχαμε εμπειρία με κάμερα, πάντα ήταν στα πλαίσια μιας σεμιναριακής διάλεξης ή βιντεοσκόπησης και παράδοσης γνώσης. Δεν είχαμε εμπειρία όμως στο να αφηνόμαστε στη στιγμή και στην απόλαυση της ανδροπαρέας ενώ η κάμερα τραβάει και τα μικρόφωνα γράφουν.

Το αποτέλεσμα ήταν να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι θα πούμε και στο πώς θα φερθούμε.

Ένας επιπλέον λόγος ήταν ότι τα θέματα που αγγίζαμε ήταν αρκετά ευαίσθητα και ήθελαν συγκεκριμένο τρόπο προσέγγισης.

Επομένως, αρχικά δεν πετυχαίναμε τον στόχο μας να μεταφέρουμε την ανδροπαρέα μας ακριβώς όπως είναι στην πραγματική ζωή. Γι’ αυτό και μέχρι να το πετύχουμε προσπαθήσαμε πολλές φορές έτσι ώστε να καταλήξουμε στο πρώτο επεισόδιο που θεωρήσαμε ποιοτικό και άξιο να παρουσιαστεί στο κοινό μας.

Φυσικά, με τον καιρό και όσο αποκτούσαμε εμπειρία μάθαμε κι άλλα κι έχουμε πλέον καταφέρει να είμαστε οι εαυτοί μας 100% μπροστά στην κάμερα και να απολαμβάνουμε εμείς πρώτοι τις συζητήσεις μας.

apla+andrika

Το δεύτερο εμπόδιο που συναντήσαμε ήταν ότι δεν υπήρχε πεπατημένη. Δεν υπήρχαν αντίστοιχες ελληνικές εκπομπές που θα μπορούσαμε να εμπνευστούμε και να καταλήξουμε το Νο1 ελληνικό podcast, που ήταν και ο σκοπός μας.

Παρ’ όλα αυτά φανταζόμασταν ότι μπορούσαμε να φτάσουμε και να κατακτήσουμε μια από τις πρώτες θέσεις στα Spotify και iTunes, όπως φυσικά και για να γίνουμε γνωστοί στην σφαίρα του YouTube, όχι όμως όσο άμεσα τελικά το καταφέραμε.

Έπρεπε μόνοι μας να δοκιμάσουμε στο δικο μας podcast τι δουλεύει και τι όχι και να δημιουργήσουμε εμείς το μονοπάτι της επιτυχίας μας.

Ένα άλλο εμπόδιο ήταν ότι το Spotify στις αρχές τους 2018 ήταν εξαιρετικά επιλεκτικό στο ποιες εκπομπές συμπεριελάμβανε, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δυσκολο να δεχτεί να συμπεριλάβει μια εκπομπή τόσο νέα και με τόσο ευαίσθητο περιεχόμενο.

Για να καταφέρουμε να προβληθούμε μέσω αυτού έπρεπε να έχουμε εξαιρετικά ποιοτικό υλικό και συνέπεια στη σειρά των επεισοδίων μας προκειμένου να μπορεί ο κόσμος να μας ακούσει κι από εκεί.

Ένα εξίσου σημαντικό εμπόδιο που κληθήκαμε να ξεπεράσουμε ήταν ότι δεν ήταν εύκολο να έρθουν στην εκπομπή μας οι καλεσμένοι που θέλαμε, καθώς δεν μας γνώριζαν και η θεματολογία μας ήταν ιδιαίτερη.

Σε αυτό το σημείο θέλουμε πραγματικά να ευχαριστήσουμε όσους το ξεπέρασαν και βοήθησαν με την παρουσία τους την εξέλιξή μας σε ένα τόσο ποιοτικό podcast.

Αλλά επίσης ευχαριστούμε και όσους δεν το ξεπέρασαν ποτέ! Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι για όλους.

Μια άλλη δυσκολία ήταν ότι όταν ξεκινήσαμε το Apla+Andrika, στην Ελλάδα δεν ήταν ακόμα τόσο γνωστή η έννοια του podcast στο κοινό όσο είναι τώρα.

Ενώ το ελληνικό ραδιόφωνο μέσω internet ήταν ήδη ευρέως διαδεδομένο, η ιδέα της ακρόασης ή θέασης ενός podcast δεν ήταν κάτι που ο κόσμος συνήθιζε να περιλαμβάνει στην πραγματικότητά του και να παρακολουθεί.

Επομένως, είχαμε και τη δυσκολία του να αρχίσει να γίνεται γνωστός στο κοινό και αυτός ο τρόπος ψυχαγωγίας και ενημέρωσης γύρω από τα αντρικά θέματα.

Και έτσι φτάνουμε στο πιο σημαντικό εμπόδιο.

Η θεματολογία μας είναι ιδιαίτερη καθώς, ενώ συζητούμε ζητήματα που όλοι σκεφτόμαστε και συζητούμε στις παρέες μας, κανείς δεν τη συμπεριελάμβανε στο δημόσιο λόγο και σε εκπομπές σε δημόσια μέσα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλές φορές να σκεφτόμαστε αρκετά έντονα το πώς θα προβάλουμε και θα συζητήσουμε ένα θέμα εξετάζοντας όλες τις οπτικές γωνίες αλλά παράλληλα χωρίς να περιοριστούμε και να σταματήσουμε να είμαστε αυθεντικοί.

“Καλησπέρα Και Καλωσήρθατε Σε Ένα Ακόμα Apla+Andrika”

Αυτή η φράση καλωσορίσματος όπως και πολλά άλλα στοιχεία της εκπομπής μας δημιουργήθηκαν καθώς προσπαθούσαμε να δώσουμε ένα πιο προσωπικό στυλ στο podcast.

Θέλαμε να δημιουργήσουμε την κατάλληλη ένταση που θα δημιουργούσε με τη σειρά της στους ακροατές μας θετικά συναισθήματα και θα έκανε όσους μας παρακολουθούσαν να γίνουν μέρος της παρέας μας.

Γι’ αυτό και η πρώτη με τη δεύτερη σεζόν είχαν τεράστια διαφορά.

Επενδύσαμε στον χώρο μας και φτιάξαμε ένα studio που να μπορεί να στηρίζει την εκπομπή μας και να αποπνέει αυτό που θέλαμε να νιώσει κάθε άντρας που μας άκουγε.

Κάναμε αναβάθμιση στην ποιότητα του ήχου και της εικόνας μας και ξεκινήσαμε μια περισσότερο ενισχυμένη θεματολογία.

Ο στόχος μας ήταν να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο στα θέματα που είχαμε ανοίξει την πρώτη σεζόν και να αγγίξουμε και πιο ευαίσθητα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άντρας.

Επίσης, οι καλεσμένοι μας προέρχονται πλέον και από την επιστημονική κοινότητα και προσέφεραν τεράστια αξία στην εκπομπή και στα θέματα που συζητούσαμε.

Έχουν κάποιο κύρος στον τομέα τους και είναι αρκετά γνωστοί, με αποτέλεσμα να ανέβει και η ποιότητα της εκπομπής αλλά και να μας παρακολουθούν όλο και περισσότεροι άντρες.

Όλα αυτά έγιναν με σκοπό να νιώθει κάθε άντρας που μας παρακολουθεί ότι έχει μια αντρική παρέα, να γελάει, να του λύνονται απορίες και κυρίως να γνωρίζει ότι δεν είναι μόνος.

Γι’ αυτό αποφύγαμε να μιλάμε με προσωπείο. Δεν θέλαμε να είναι στημένο. Θέλαμε να είναι αυθεντικό, άμεσο και αληθινό.

Και πιστεύουμε ότι το καταφέραμε.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να πούμε ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους καλεσμένους που έχουν περάσει από την εκπομπή μας μέχρι τώρα, αλλά και σε όσους θα έρθουν σε επόμενα επεισόδια.

Μέσα στο 2019 η Ομάδα του MOS εξελίχθηκε. Άνοιξαν νέες πόρτες και μπήκαν καινούριοι άνθρωποι. Πετύχαμε πολλά και σε καταστάσεις νέες, ξένες που μας φόβισαν.

Μεγαλώσαμε, ανανεωθήκαμε, γίναμε περισσότεροι, επεκτείναμε το σπίτι μας. Εκδώσαμε βιβλίο, μπήκαμε στα best sellers, στα top ten, βγήκαμε στα κανάλια και στα καλύτερα site. Κι όλα αυτά χάρη σε όλους τους ανθρώπους που πιστεύουν σε εμάς και την εμμονή μας στο όραμα.

Αλλά κυρίως, θέλουμε να πούμε ένα τεράστιο ευχαριστώ σε ΕΣΕΝΑ που μας παρακολουθείς τόσο καιρό.

Σε εσένα που μας στηρίζεις με τα σχόλιά σου και τη συμμετοχή σου.

Σε εσένα που μας δίνεις feedback και μας βοηθάς να εξελιχθούμε.

Ελπίζουμε να σου έχουμε προσφέρει τόσα όσα έχεις προσφέρει εσύ σε εμάς.

Ευχαριστούμε.

Μπορείς να βρεις όλα τα Επεισόδια για το ελληνικό podcast Apla + Andrika εδώ.

Αν θέλεις, κάνε subscribe στο κανάλι μας στο Youtube για να βλέπεις πάντα περισσότερα!

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.