Πώς να Διαχειριστείς Επικίνδυνα Ανταγωνιστικούς Συναδέλφους

Δεν είναι σπάνιο να αντιμετωπίζουμε προβλήματα στον εργασιακό μας χώρο και ειδικά με ανταγωνιστικούς συναδέλφους. Τι μπορούμε να κάνουμε;

Λίγος ανταγωνισμός σε υγιή επίπεδα μπορεί να συμβάλλει στην αποδοτικότητα και να σε κάνει να πιέσεις τον εαυτό σου στο επόμενο επίπεδο στον εργασιακό χώρο.

Ο ανταγωνισμός μπορεί να βοηθήσει να ξεφύγεις από την μετριότητα και θα σε ενθαρρύνει να δώσεις το κάτι παραπάνω.

Επομένως, ένα κλίμα υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των συναδέλφων είναι φυσιολογικό να υπάρχει.

Κάθε τόσο όμως, τυχαίνει να διασταυρώσεις τους δρόμους σου με συναδέλφους των οποίων τα επίπεδα ανταγωνισμού ξεφεύγουν από αυτό που μπορεί κανείς να ορίσει ως φυσιολογικό.

Έχοντας τριγύρω συναδέλφους τοξικούς και ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς η μέρα στην δουλειά γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Είναι όμως σημαντικό σε έναν εργασιακό χώρο να μπορείς να αποδώσεις και να μην υπάρχουν αποσπάσεις, που θα σου δυσκολεύουν την ζωή, γι αυτό πρέπει να βρεις έναν τρόπο να αντιμετωπίσεις τους ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς συναδέλφους.

Στο χώρο της δουλειάς μπορεί να προκύψει και κάποιο φλερτ. Τσέκαρε τα βασικά.

#1. Βεβαιώσου ότι Δεν Πρόκειται Για ΠαρεξήγησηΔεν είναι σπάνιο να αντιμετωπίζουμε προβλήματα στον εργασιακό μας χώρο και ειδικά με ανταγωνιστικούς συναδέλφους. Τι μπορούμε να κάνουμε;

Αυτό ακούγεται αφελές, αλλά μερικές φορές οι άνθρωποι μπορεί να δείχνουν κακοί, χωρίς να είναι.

Σε πρώτη φάση προσπάθησε να προσεγγίσεις τον συνάδελφο, για να καταλάβεις αν το κάνει επίτηδες ή η ανταγωνιστικότητα του προκύπτει από άλλα ζητήματα.

Αν διαπιστώσεις ότι είναι ανταγωνιστικός με την θέληση του, τότε πρέπει να εξετάσεις το ενδεχόμενο να μην δουλεύεις μαζί του.

Ίσως μπορείς να αναλάβεις ένα άλλο project ή να μπει κάποιος άλλος στην ομάδα σου.

#2. Μείνε Εστιασμένος Στην ΔουλειάΔεν είναι σπάνιο να αντιμετωπίζουμε προβλήματα στον εργασιακό μας χώρο και ειδικά με ανταγωνιστικούς συναδέλφους. Τι μπορούμε να κάνουμε;

Δεν είναι πάντα εύκολο να επιλέξεις συναδέλφους που θα αποτελέσουν την ομάδα σου και κάποιος που είναι πολύ ανταγωνιστικός, ίσως θέλει να σε βγάλει από τον δρόμο σου και να αποσπάσει την προσοχή σου.

Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το επιτρέψεις. Εστίασε την προσοχή σου σε αυτό που πρέπει να κάνεις και κάν’ το σωστά.

Κάνοντας την δουλειά σου σωστά, δεν θα κάνεις τους τοξικούς συναδέλφους να σταματήσουν, αλλά σίγουρα είναι κάτι που θα φανεί και θα εκτιμηθεί από τους ανωτέρους.

#3. Μην Απομονωθείς ΚοινωνικάΔεν είναι σπάνιο να αντιμετωπίζουμε προβλήματα στον εργασιακό μας χώρο και ειδικά με ανταγωνιστικούς συναδέλφους. Τι μπορούμε να κάνουμε;

Όταν έρθεις αντιμέτωπος με ανταγωνιστικούς συναδέλφους θα δεις ότι ενώ κάποιοι από αυτούς δρουν με προφανή τρόπο, κάποιοι άλλοι προσπαθούν κρυφά να σε υποσκάψουν και χειραγωγούν τους άλλους, ώστε να μην σε συμπαθούν.

Αυτό ενέχει τον κίνδυνο της κοινωνικής απομόνωσης και είναι κάτι που πρέπει να το αποφύγεις. Μην αποφεύγεις τους συναδέλφους σου, επειδή κάποιος από αυτούς προσπαθεί να σου δημιουργήσει πρόβλημα.

#4. Κάνε την Ανταγωνιστικότητα του να Δουλέψει για ΕσέναΔεν είναι σπάνιο να αντιμετωπίζουμε προβλήματα στον εργασιακό μας χώρο και ειδικά με ανταγωνιστικούς συναδέλφους. Τι μπορούμε να κάνουμε;

Αν ο ανταγωνιστικός συνάδελφος παραμένει πρόβλημα για εσένα, δοκίμασε, αν έχεις την δυνατότητα να του αναθέσεις κάποια δύσκολη εργασία ή έναν δύσκολο πελάτη.

Έτσι όχι μόνο θα φύγει η προσοχή του από εσένα, αλλά θα ωφεληθεί και η εταιρεία. Με αυτόν τον τρόπο όλοι κερδίζουν και ακόμη και αν δεν λυθεί μονίμως το πρόβλημα, θα σου δοθεί χρόνος να δουλέψεις απερίσπαστα.

#5. Ξεκαθάρισε ότι Δεν Θέλεις να ΑνταγωνιστείςΔεν είναι σπάνιο να αντιμετωπίζουμε προβλήματα στον εργασιακό μας χώρο και ειδικά με ανταγωνιστικούς συναδέλφους. Τι μπορούμε να κάνουμε;

Αν συνεχίζει να προσπαθεί να σε μειώσει μπροστά στους συναδέλφους, γίνει άμεσος απέναντι του και ξεκαθάρισε τα πράγματα.

Για κάποιους ο ανταγωνισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι του χώρου εργασίας και μετατρέπουν τα πάντα σε έναν αγώνα. Αν δεν θέλεις να παίξεις αυτό το παιχνίδι, ξεκαθάρισε το και εξήγησε ότι μπορείτε να εργαστείτε μαζί, χωρίς να υπάρχει ανταγωνισμός.

Μια τέτοια δύσκολη κατάσταση στην δουλειά μπορεί να επηρεάσει και την προσωπική ζωή σου. Γι αυτό θα πρέπει να βάλεις όρια, ώστε να ισορροπήσεις επαγγελματική και προσωπική ζωή. Δες πώς στο Apla+Andrika που ακολουθεί.

#6. Καλλιέργησε ΣχέσειςΔεν είναι σπάνιο να αντιμετωπίζουμε προβλήματα στον εργασιακό μας χώρο και ειδικά με ανταγωνιστικούς συναδέλφους. Τι μπορούμε να κάνουμε;

Δούλεψε για να χτίσεις και να διατηρήσεις ισχυρές, επαγγελματικές σχέσεις με τους άλλους συναδέλφους, χωρίς να εστιάζεις στον υπερβολικά ανταγωνιστικό συνάδελφο.

Επικεντρώσου στο να πάρεις τον σεβασμό των υπολοίπων και να γίνεις ένα πολύτιμο μέλος της ομάδας.

Τήρησε τις προθεσμίες, κάνε την δουλειά σωστά, δώσε τα εύσημα, όταν χρειάζεται, δέξου την κριτική, συνεργάσου καλά και γίνε γενικά μια θετική παρουσία στον χώρο εργασίας σου.

Δούλεψε για τους στόχους της εταιρείας και άφησε πίσω την αρνητικότητα όσων είναι υπερβολικά ανταγωνιστικοί.

#7. Κάνε Τον ΣύμμαχοΔεν είναι σπάνιο να αντιμετωπίζουμε προβλήματα στον εργασιακό μας χώρο και ειδικά με ανταγωνιστικούς συναδέλφους. Τι μπορούμε να κάνουμε;

Αυτό ίσως είναι δύσκολο, αλλά με την σωστή στάση μπορείς να κάνεις συμμάχους τους συναδέλφους που είναι υπέρ του δέοντος ανταγωνιστικοί.

Προσπάθησε  να κατανοήσεις που αποσκοπούν και δες θετικά τις προκλήσεις που προκύπτουν από την συμπεριφορά τους, ώστε να τους κερδίσεις σταδιακά και να γίνετε σύμμαχοι.

Αυτό χρειάζεται υψηλά επίπεδα κατανόησης, θέληση εξεύρεσης κοινού εδάφους και μια συντονισμένη προσπάθεια να χτιστούν γέφυρες μεταξύ σας, αλλά αν θέλεις να το κάνεις, είναι πιθανό να συμβεί.

Στο τέλος θα είσαι αυτός που θα μάθει στον ανταγωνιστικό συνάδελφο τι σημαίνει ομαδική δουλειά.

#8. Μην Ρίχνεις Λάδι Στην ΦωτιάΔεν είναι σπάνιο να αντιμετωπίζουμε προβλήματα στον εργασιακό μας χώρο και ειδικά με ανταγωνιστικούς συναδέλφους. Τι μπορούμε να κάνουμε;

Κάποιος μπορεί να γίνεται και να παραμένει ανταγωνιστικός εξαιτίας της συμπεριφοράς σου.

Την επόμενη φορά που θα έρθει να καυχηθεί για τις επιτυχίες του και για τα καλά λόγια που άκουσε από το αφεντικό, μην δείξεις ενόχλησε. Χαμογέλασε και απλά συνέχισε την δουλειά σου.

Είναι καλύτερο να είσαι ευγενικός, παρά αντιδραστικός, γιατί αυτό θα ρίξει λάδι στην φωτιά του και θα τον κάνει να συμπεριφέρεται όλο και χειρότερα.

Δείξε ότι δεν έχεις σκοπό να συμμετέχεις στο παιχνίδι του.

#9. Μην Φοβηθείς να Μιλήσεις Στο ΑφεντικόΔεν είναι σπάνιο να αντιμετωπίζουμε προβλήματα στον εργασιακό μας χώρο και ειδικά με ανταγωνιστικούς συναδέλφους. Τι μπορούμε να κάνουμε;

Το αφεντικό σου σίγουρα θέλει τα πράγματα στο γραφείο να λειτουργούν ομαλά και να μην υπάρχουν προβλήματα.

Ως ενήλικες θα πρέπει να έχετε την ικανότητα να επιλύετε τις διαφορές σας, αλλά αν δεν τα καταφέρνετε, μην φοβηθείς να μιλήσεις στο αφεντικό.

Δείξε ότι το βλέπεις σοβαρά και εξήγησε του πώς η στάση του συναδέλφου σου επηρεάζει αρνητικά εσένα και ολόκληρο το  τμήμα.

#10. Χρησιμοποίησε Τον Σαν Κίνητρο για Δική σου ΒελτίωσηΔεν είναι σπάνιο να αντιμετωπίζουμε προβλήματα στον εργασιακό μας χώρο και ειδικά με ανταγωνιστικούς συναδέλφους. Τι μπορούμε να κάνουμε;

Όταν θέλεις να επιτύχεις τους στόχους σου ο ανταγωνισμός είναι κάτι που μπορεί να σου δώσει ώθηση.

Αν καταφέρεις να μετατρέψεις την αρνητική ενέργεια του ανταγωνιστικού συναδέλφου, σε θετική ενέργεια, για την βελτίωση των ικανοτήτων σου, θα δείξεις ότι μπορείς να ηγηθείς των καταστάσεων και τελικά θα βγεις κερδισμένος.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

 Αν θέλεις να βελτιώσεις και τις συνθήκες της καθημερινότητάς σου, πέρα από της εργασίας σου, κάνε κλικ εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.