Πώς να Είσαι Περισσότερο Αυθεντικός στην Επικοινωνία σου με τους Άλλους

Πώς να Είσαι Περισσότερο Αυθεντικός στην Επικοινωνία σου με τους Άλλους

Λείπει Κάτι Από Την Επικοινωνία Σου Με Τους Άλλους;

Η αυθεντικότητα στην επικοινωνία δεν είναι κάτι εύκολο. Προφανώς και όταν σκεφτόμαστε την λέξη αυθεντικότητα το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό είναι μια ακόμα λέξη. Η ειλικρίνεια.

Το αντίθετο της ειλικρίνειας στην επικοινωνία είναι να φοράς ένα προσωπείο όταν επικοινωνείς με τους άλλους. Και φυσικά το κεντρικό σημείο που φοράμε ένα προσωπείο στην επικοινωνία μας με τους άλλους είναι το κίνητρο πίσω από αυτό.

Και έτσι γεννιούνται δύο βασικά ερωτήματα:

Για ποιο λόγο λοιπόν να φοράς προσωπείο στην επικοινωνία και πώς να είσαι περισσότερο αυθεντικός.

Επικοινωνία και Προσωπεία

Σε πολλές περιπτώσεις που δεν είμαστε αυθεντικοί στην επικοινωνία είναι γιατί θέλουμε να προβάλουμε κάτι συνηθισμένο. Κάτι που δεν δημιουργεί αναταράξεις στην ομαλότητα γύρω μας ή δεν θα μας φέρει ενώπιον εντάσεων με τους άλλους.

Για πολλούς το συνηθισμένο ή το προβλέψιμο είναι ένα είδος ασπίδας. Το φοράμε γιατί δημιουργεί ασφάλεια και κυρίως δεν ρισκάρει να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους άλλους.

Είναι ένα προσωπείο που δεν αποκαλύπτει πλήρως τι σκεφτόμαστε. Όχι μόνο επειδή δεν θέλουμε να εκφράσουμε στην επικοινωνία μας τι πραγματικά σκεφτόμαστε (κάτι που δεν είναι πρακτικό πολλές φορές) αλλά και γιατί θα ωθήσει και τους άλλους να κάνουν το ίδιο.

Και το να διαχειριστούμε την αλήθεια των άλλων αλλά και την δική μας δεν είναι εύκολο πράγμα.

Φυσικά αυτό έχει επιπτώσεις.

Η πρώτη και η σημαντικότερη είναι η καταπίεση που νιώθουμε όταν δεν είμαστε αυθεντικοί.

Όταν δεν εκφράζεις αυτό που σκέφτεσαι και αυτό που νιώθεις, μετά από ένα διάστημα συνεχούς επανάληψης είναι σαν να προδίδεις τον εαυτό σου και τις σκέψεις σου με αποτέλεσμα να δέχεσαι ένα πλήγμα στην αυτοεκτίμηση σου.

Το δεύτερο είναι πως η επικοινωνία με τους άλλους δεν ξεκινά ούτε εξελίσσεται πάνω σε σοβαρά θεμέλια.

Οι άλλοι όχι μόνο δεν γνωρίζουν ποιος πραγματικά είσαι και τι ουσιαστικά θέλεις αλλά υπάρχει περίπτωση το συνηθισμένο που διαρκώς προβάλεις να τους δίνει πάτημα να συνεχίζουν να κάνουν ή να λένε πράγματα που σε ενοχλούν.

Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει πως όταν δεν είσαι αυθεντικός στην επικοινωνία, δεν επικοινωνείς τα όρια σου για το πώς θέλεις, σε γενικές γραμμές, να είναι τα πράγματα.

αυθεντικός στην επικονωνία

Το τρίτο είναι πως όταν δεν είσαι εσύ αυθεντικός, πιθανότατα να μην είναι και οι άλλοι μαζί σου. Τα προσωπεία με τα οποία επικοινωνούμε με τους άλλους δίνουν καύσιμο και στους άλλους να έχουν και να συνεχίσουν να έχουν προσωπεία.

Φυσικά υπάρχει και μια ακόμα παραδοχή.

Δεν γίνεται να συνεχίσεις να έχεις τα ίδια μοτίβα στην επικοινωνία όταν αλλάζεις σαν άνθρωπος.

Και όταν αναφέρω το ζήτημα της αλλαγής δεν εννοώ να αλλάξεις ριζικά σαν άνθρωπος. Αυτό που αναφέρω είναι κάτι άλλο.

Όταν για παράδειγμα αρχίζεις να κάνεις μικρές αλλαγές στην ζωή σου, όπως για παράδειγμα να περάσεις περισσότερα μαθήματα, να προτείνεις στην γυναίκα που σου αρέσει να βγείτε, να ψάξεις για καλύτερη δουλειά, να νοικιάσεις το πρώτο σου σπίτι και οτιδήποτε άλλο, αυτές οι μικρές φαινομενικά αλλαγές, στο σύνολο τους φέρνουν αναπόφευκτα μεγάλες αλλαγές στην ζωή σου.

Κάτι σαν ντόμινο που προφανώς οι μεταπτώσεις του θα περάσουν και στην επικοινωνία με τους άλλους.

Και αυτό γιατί είναι επιτυχίες. Και για να έχεις αυτές τις επιτυχίες χρειάζεται να κάνεις διαφορετικό. Και για να κάνεις κάτι διαφορετικό είναι απαραίτητο πρώτα να συνειδητοποιήσεις ότι θέλεις κάτι παραπάνω.

Και όταν γευτείς αυτό το παραπάνω θα θέλεις να το μεταφέρεις και σε άλλους τομείς της ζωής σου.

Οπότε το επόμενο ερώτημα έρχεται στην επιφάνεια.

Πώς Γίνεσαι Περισσότερο Αυθεντικός Στην Επικοινωνία;

Αν χρησιμοποιήσουμε την αρχική παραδοχή πως η αυθεντικότητα έχει ως βάση την ειλικρίνεια, τότε το να είσαι διαρκώς ειλικρινής και να λες αυτό που σου έρχεται αβίαστα στο κεφάλι δεν είναι πάντα χρήσιμο.

Και δεν είναι χρήσιμο γιατί μπορεί να σε βάλει σε σοβαρούς μπελάδες και γιατί μπορεί να πληγώσει που πραγματικά νοιάζεσαι.

Οπότε αυτό που κάνεις είναι να θέσει υπό έλεγχο την αβίαστη ειλικρίνεια μέσα σου και ταυτόχρονα αυτός ο έλεγχος να είναι αυθεντικός.

Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει πως θα εκφράζεις αυτό που σκέφτεσαι με τρόπο που είναι κάτω από τον έλεγχο σου χωρίς όμως να αλλάζεις τον κεντρικό πυρήνα της πραγματικής σου σκέψης.

αυθεντικός στην επικοινωνία

Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος δικός σου άνθρωπος να κάνει συνεχώς κάτι που σε ενοχλεί και σε εκνευρίζει.

Την στιγμή που το κάνει, σκέφτεσαι «Πόσο χαζός είσαι. Αν το ξανακάνεις θα σε βρίσω με τον χειρότερο τρόπο».

Αν το αναφέρεις στην επικοινωνία σου με αυτό τον τρόπο ή με χειρότερο, τότε τα πράγματα θα πάρουν μια καθόλου πρακτική και λειτουργική τροχιά.

Από την άλλη, αν δεν το πεις και δεν το εκφράσεις, παραβιάζεις τον κεντρικό πυρήνα της σκέψης σου. Με λίγα λόγια δεν είσαι αυθεντικός στην επικοινωνία σου με τους άλλους.

Αντί λοιπόν της πρώτης και της δεύτερης περίπτωσης, μπορείς να πεις «αυτό που κάνεις με ενοχλεί για αυτόν τον λόγο».

Δηλαδή να εκφράσεις πως κάτι δεν σου αρέσει και σε ενοχλεί αλλά όχι με την αρχική ένταση που είχε στην σκέψη σου.

Οπότε το να είσαι περισσότερο αυθεντικός με τους άλλους είναι κυρίως ένα ταξίδι προσωπικής εξερεύνησης.

Δες και παρακάτω πιρν κλείσουμε το σχετικό επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika.

Σημαίνει να γνωρίζεις την ύπουλη πλευρά της αλήθειας και πως οι επιπτώσεις της μπορούν να ανταποδώσουν χτυπήματα. Έχει να κάνει με την βελτίωση των εμπειριών σου στην ζωή δημιουργώντας μια επικοινωνία με τους άλλους που είναι περισσότερο αυθεντική χωρίς να ταυτόχρονα να σε κάνει να νιώθεις περίεργος, απομονωμένος και τους άλλους να νιώθουν συνεχώς άβολα με την παρουσία σου.

Η αυθεντικότητα είναι χρυσή τομή ανάμεσα στο ψέμα και στην αλήθεια και στα κίνητρα που κρύβονται πίσω τους. Και για να την βρεις θα χρειαστεί να πειραματιστείς με πολλά μοτίβα στην επικοινωνία ώστε να μπορείς να εκφράζεις αυτό που σκέφτεσαι με τρόπο που επιτρέπει και στους άλλους να κάνουν το ίδιο χωρίς να χτυπάτε τα κεφάλια σας σαν τα κριάρια.

Αν θες να μάθεις πώς μπορείς να αυξήσεις τις ικανότητές σου, δες εδώ.

Μπορείς να παραγγείλεις το βιβλίο Άνδρας Αξίας, εδώ.

Καλή συνέχεια

 

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr

ΠΩΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ ΟΛΟΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ EBOOK ΤΟΥ MEN OF STYLE!
Ένα μοναδικό EBOOK 102 σελίδων με tips για να βελτιωθείς και να δεις αποτελέσματα άμεσα! Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να συμπληρώσεις την παρακάτω φόρμα και θα γίνει δικό σου άμεσα!
ΤΟ ΘΕΛΩ ΤΩΡΑ!
Ένας συνεργάτης του Men Of Style θα έρθει σε επικοινωνία μαζί σου για να δει αν είσαι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα και να συζητήσετε για τυχόν απορίες.
cover
close-link