Πώς να Εκφράζεις τα Συναισθήματα σου Χωρίς να Χειραγωγείς

Πώς να Εκφράζεις τα Συναισθήματα σου Χωρίς να Χειραγωγείς

Η έκφραση των συναισθημάτων είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου. Όταν όμως τα εκφράζεις και χειραγωγείς τότε τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

Ψυχολόγοι και ειδικοί υγείας επαναλαμβάνουν συχνά το ρητό «όταν δεν μιλάει το στόμα μας, μιλάει το σώμα μας» έχοντας απόλυτο δίκιο. Ο λόγος κρύβει συναισθήματα τα οποία αν δεν εκφραστούν εγκαίρως δημιουργούν θέματα στον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου.

Από πού Προέρχεται η Τάση για Χειραγώγηση;

Πώς να Εκφράζεις τα Συναισθήματα σου Χωρίς να Χειραγωγείς

Συνήθως η μη έκφραση συναισθημάτων ξεκινάει από την νεαρή ηλικία του ατόμου. Εκεί που αρχίζουν και μπαίνουν τα όρια και οι καθωσπρεπισμοί, αλλά κυρίως εκεί που τα γονεϊκά πρότυπα διαμορφώνουν τον χαρακτήρα του καθενός.

Καταπιεσμένοι άντρες και γυναίκες μεγαλώνουν εν αγνοία τους και άθελά τους μη εκφραστικούς ανθρώπους.

Άντρες γαλουχημένοι από συναισθηματικά σκληρούς πατέρες, μαθαίνουν στους γιούς τους ότι η έκφραση των συναισθημάτων αποτελεί μειονέκτημα δημιουργώντας πλήγμα στην αρρενωπή εικόνα που πασχίζουν να προβάλλουν.

Έτσι αρκούνται στο μοναδικό επιτρεπτό συναίσθημα που μπορεί να εκφράσει ένας άντρας με βάση τα κοινωνικά πρότυπα, τον θυμό.

Ένας άντρας που νευριάζει και ξεσπάει ανεξέλεγκτα μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογικός ενώ ένας άνδρας που δακρύζει προδικάζει την αμφισβήτηση της ταυτότητάς του.

Βέβαια στον αντίποδα έχουμε και τα μητρικά πρότυπα. Γυναίκες δηλαδή που από γενιά σε γενιά έσκυβαν τον κεφάλι τους στις απαιτήσεις και στα ενδεχόμενα συναισθηματικά ξεσπάσματα του συζύγου τους.

Επιβεβαίωση αυτού αποτελούν τα φεμινιστικά κινήματα που συντάχθηκαν κατά καιρούς διεκδικώντας ισάξια δικαιώματα.

Γυναίκες οι οποίες έμαθαν πως η σιωπή είναι χρυσός, κληρονομώντας σαν ευαγγέλιο εκφράσεις όπως «άστο, μπόρα είναι θα περάσει» ή «άντρας είναι θα πει και μια κουβέντα παραπάνω».

Όλα τα παραπάνω είχαν ολέθριες συνέπειες στην ψυχική και κατ’ επέκταση στην σωματική υγεία και των δύο φύλων.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς σε καρδιακά επεισόδια μπορεί κάλλιστα να βγάλει τα συμπεράσματά του για τον σημείο όπου συγκεντρώνονται όλα τα συναισθηματικά τους μπλοκαρίσματα.

Αλλά και οι γυναίκες διαπιστώνεται ότι από την έναρξη του έγγαμου βίου και ύστερα, έπαιρναν παραπανίσια κιλά. Όχι ιδιαίτερα λόγο εγκυμοσύνης, αλλά λόγω συναισθηματικής κατάποσης η οποία οδηγούσε σε βουλιμία αφού ως μόνη διέξοδο μέσα στις οικιακές τους υποχρεώσεις είχαν τον φαγητό.

Τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά αλλά ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιήθηκαν αυτές οι αλλαγές δεν ήταν ο πιο εποικοδομητικός.

Άντρες και γυναίκες στράφηκαν σε δόλια τεχνάσματα ώστε να χειραγωγήσουν συναισθηματικά τους συντρόφους τους, διεκδικώντας ένα κομμάτι ελευθερίας που τους αναλογούσε.

Πώς να Εκφράζεις τα Συναισθήματα σου Χωρίς να Χειραγωγείς

Τεχνάσματα που ναι μεν τους παρείχαν την δυνατότητα έκφρασης των συναισθημάτων τους αλλά με λανθασμένο τρόπο, πρώτα για τους ίδιους και κατόπιν για τον περίγυρό τους.

Αυτά δυστυχώς πέρασαν από τον γονέα στο παιδί δημιουργώντας ένα χάος στην ψυχοσύνθεση ενός ενήλικα πλέον, ο οποίος θέλει αλλά αδυνατεί να επικοινωνήσει τα συναισθήματά του με παραγωγικό τρόπο.

Πέφτοντας πολλές φορές σε υποσυνείδητες παγίδες του ίδιου του εαυτού, αφού συνεχώς πηγάζουν από μέσα του παλιά τεχνάσματα χειραγώγησης που διδάχτηκε επιτυχώς στο παρελθόν από τον πατέρα ή την μητέρα του.

Η συναισθηματική χειραγώγηση δυστυχώς δεν υφίσταται πλέον μόνο σε συντροφικές σχέσεις αλλά έχει εξαπλωθεί σαν ιός σε οικογενειακό, φιλικό και σε επαγγελματικό επίπεδο. Με λίγα λόγια, μπορεί να χειραγωγείς και να μην το γνωρίζεις.

Ως νοήμονες άνθρωποι που θέλουμε να σπάσουμε αυτήν την σκουριασμένη αλυσίδα γονεϊκών προτύπων, βάζοντας γερά θεμέλια στην οικοδόμηση νέων ποιοτικών σχέσεων οφείλουμε να καταβάλουμε συνειδητή προσπάθεια καθημερινά ώστε να αλλάξουμε πρώτα τον εαυτό μας αφού αποτελούμε έναν κρίκο αυτής της αλυσίδας.

Όμως σε αυτό το σημείο δημιουργούνται πολλά και καίρια ερωτήματα.

  • Πώς ξέρεις πότε πραγματικά χειραγωγείς συναισθηματικά έναν άνθρωπο;
  • Πώς διαχωρίζεται η χειραγώγηση από την διεκδίκηση αυτού που θέλεις και πιστεύεις ότι μου αξίζεις στην ζωή;
  • Μπορείς όντως να διεκδικήσεις και να έχεις το αποτέλεσμα που επιθυμείς χωρίς να χρειαστεί να χειραγωγείς κάποιον;

Φυσικά!!!

Το να διεκδικείς έχει τεράστια διαφορά από το να χειραγωγείς και είναι δύο έννοιες που δεν συνάδουν για έναν ποιοτικό άνθρωπο αξίας.

Η διεκδίκηση απαιτεί θάρρος, τόλμη και αυθεντικότητα ενώ όταν χειραγωγείς έχεις δόλο, έλλειψη αυτοπεποίθησης και ανδρείας.

Η χειραγώγηση έχει καταστροφικές τάσεις διότι εισάγεις τον εαυτό σου σε μια ψυχοφθόρα κατάσταση επενδύοντας συνεχώς μεγάλο μέρος του ωφέλιμου χρόνου της καθημερινότητάς σου προετοιμάζοντας το επόμενο σενάριο ώστε να έχεις συνεχώς το υποψήφιο θύμα σου σε εγρήγορση.

Μπαίνοντας σε έναν τέτοιο φαύλο κύκλο δημιουργείς εσωτερικές ανησυχίες αφού η διάθεση σου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη από το ποσοστό που μπορείς να χειραγωγείς κάποιον.

Παρακάτω παρατίθενται οι πιο βασικοί τρόποι έκφρασης συναισθημάτων χωρίς να χειραγωγείς.

#1. Έλεγξε τον Τόνο της Φωνής σου

Πώς να Εκφράζεις τα Συναισθήματα σου Χωρίς να Χειραγωγείς

Η τονικότητα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αλληλεπίδρασή σου με τους ανθρώπους. Είναι ένα εργαλείο που μπορεί να γυρίσει σαν μπούμερανγκ αν δεν το χειριστείς κατάλληλα.

Συνήθως όταν βλέπουμε πως η ζυγαριά γέρνει προς την πλευρά του συνομιλητή μας και δεν έχουμε εκφράσει τα συναισθήματά μας όπως ακριβώς τα βιώνουμε, αναστατωνόμαστε.

Ανεβάζουμε λοιπόν την ένταση της φωνής μας προσπαθώντας να τρομοκρατήσουμε τον συνομιλητή μας ώστε να ενστερνιστεί τις απόψεις μας. Αυτό παρατηρείται πιο συχνά όταν η συζήτηση κυμαίνεται μεταξύ αντρών και γυναικών.

Αυτή η αλλαγή διαμορφώνεται συνήθως λόγω της διαφοράς του σωματότυπου διότι ξυπνούν λίγο πιο πρωτόγονα ένστικτα ανάμεσα στους ανθρώπους, ένστικτα τύπου «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό».

Όταν χειραγωγείς μέσω εκφοβισμού οποιασδήποτε μορφής δεν συμβάλει στην εξέλιξη μιας συζήτησης αλλά δρα ανασταλτικά. Οπότε, προσπάθησε να έχεις επίγνωση των σκέψεων και των συναισθημάτων σου και να διατηρείς συνειδητά την τονικότητά σου.

#2. Όρισε από την Αρχή έναν Τίτλο στη Συζήτηση

Πώς να Εκφράζεις τα Συναισθήματα σου Χωρίς να Χειραγωγείς

Όταν πρόκειται να εκφράσεις τα συναισθήματά και τις προθέσεις σου σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής σου, οφείλεις να κάνεις γνωστό με ξεκάθαρο τρόπο το θέμα της συζήτησης από την αρχή.

Αυτό θα διευκολύνει όλους τους συμμετέχοντες συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού σου.

Η προσπάθεια απομύζησης στοιχείων και πρόληψης αρνητικών εκβάσεων μέσω χειραγώγησης από την πλευρά σου προτού ανακοινώσεις τα συναισθήματά σου δεν θα επιφέρει καρπούς.

Με το να κάνεις διερευνητικές ερωτήσεις στους συνομιλητές σου έχοντας ως σκοπό να καταλάβεις με πλάγιο μέσο τον τρόπο σκέψης τους, θα οδηγήσεις μια εποικοδομητική συζήτηση με έναν άνθρωπο που σέβεσαι.

Για αυτό εξάλλου του απευθύνεις και τον λόγο, σε πλατειασμό και μπορείς πραγματικά βολιδοσκοπώντας συνεχώς την κατάσταση να καταλήξεις σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Για αυτό λοιπόν πάρε εσύ την πρωτοβουλία και διατύπωσε κατανοητά τον λόγο της συζήτησης. Κάνε λοιπόν μια καλή αρχή, η οποία θα λειτουργήσει ως θεμέλιο για την μετ’ έπειτα πορεία της συζήτησης.

#3. Επίλεξε Ουδέτερο Έδαφος

Πώς να Εκφράζεις τα Συναισθήματα σου Χωρίς να Χειραγωγείς

Αρκετές φορές νιώθοντας ότι βρισκόμαστε σε ασθενέστερη θέση όταν θέλουμε να εκφραστούμε αληθινά επιλέγουμε τοποθεσίες οικίες για εμάς.

Εάν επιλέξεις το γραφείο σου, το σπίτι σου ή ακόμα χειρότερα το αυτοκίνητό σου, είναι ένας τρόπος χειραγώγησης, ένας τρόπος δέσμευσης από την πλευρά σου λόγω του πλεονεκτήματος που σου παρέχει η «έδρα» σου.

Κανένας δεν θα ένιωθε άνετα να διαφωνήσει ή να έρθει σε ρήξη με τις απόψεις σου αν βρίσκεται σε ένα αυτοκίνητο αρκετά χιλιόμετρα από μία γνώριμη σε αυτόν περιοχή.

Το πιο πιθανό θα ήταν να συμφωνούσε μόνο και μόνο για να καλύψει την ανάγκη της ασφάλειας που θα του παρείχες την δεδομένη στιγμή.

Μπορείς να επιλέγεις ένα ουδέτερο μέρος σε παρόμοιες καταστάσεις ώστε να δίνεις την ελευθερία λόγου στον συνομιλητή σου, αφού είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις τις πραγματικές του προθέσεις.

#4. Δώσε Προσοχή στην Γλώσσα του Σώματός σου

Πώς να Εκφράζεις τα Συναισθήματα σου Χωρίς να Χειραγωγείς

«Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει» λέει μια παροιμία.

Όμως σε αυτήν την περίπτωση θα αναφερθούμε στην γλώσσα του σώματος λόγω της πραγματικά ισχυρής υποσυνείδητης δύναμης που έχει στα χέρια του όποιος γνωρίζει την χρήση της.

Μπορεί κάποιος να την χρησιμοποιήσει για να πάρει το πλεονέκτημα που επιδιώκει αλλά με λανθασμένο τρόπο. Θα δώσω ένα παράδειγμα για να γίνει πιο κατανοητό.

Υπόθεσε ότι είσαι σε ένα meeting με τους συναδέλφους και κερδίζεις τις εντυπώσεις διαμορφώνοντας πολύ εύστοχα τις απόψεις σου με καίρια επιχειρήματα.

Όμως οι απόψεις σου σκέπασαν τις απόψεις ενός συνάδελφου που είχε πάρει προηγουμένως  τον λόγο και κυριεύεται τώρα από αισθήματα κατωτερότητας.

Η αντιμετώπιση σου από τον συνάδελφο μπορεί να μην είναι λεκτική, γιατί δεν έχει κάποιο ατόπημά σου ως αφετηρία, αλλά σωματική.

Κάνοντας εκείνος ένα-δύο μορφασμούς κάθε φορά που παίρνεις τον λόγο ή απομονώνοντάς σε με το σώμα του από την υπόλοιπη ομάδα είναι σίγουρα ένα αρνητικό και απαγορευτικό στοιχειό.

Όταν γνωρίζουμε την δύναμη ενός εργαλείου που έχουμε, στην προκειμένη περίπτωση της γλώσσας του σώματος, πρέπει να το χρησιμοποιούμε με σύνεση.

Με σκοπό να αλλάξουμε την συναισθηματική κατάσταση του συνομιλητή μας προς το καλύτερο και όχι να τον περιορίσουμε τιμωρώντας τον ώστε να μην ξανά έρθει σε σύγκρουση μαζί μας.

#5. Βγάλε τη Μάσκα του Θύματος

Πώς να Εκφράζεις τα Συναισθήματα σου Χωρίς να Χειραγωγείς

Όλοι παίζουμε ρόλους στην ζωή μας. Ανάλογα με την περίσταση ένας άντρας μπορεί να έχει αρκετούς κατά την διάρκεια της ημέρας. Ρόλους όπως του πατέρα, του συζύγου, του αδελφού ή του επιχειρηματία.

Σε κάθε έναν από αυτούς αλλάζει η οπτική γωνία που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα. Σε κάποιον ρόλο μπορεί να είμαστε πιο επιθετικοί στις αποφάσεις που οφείλουμε να πάρουμε και σε κάποιον άλλο πιο στοργικοί.

Όμως εάν κάποιος αντιμετωπίζει δυσκολίες και φοράει το προσωπείο του θύματος τότε υπάρχουν θέματα.

Σίγουρα ένας άνθρωπος που έχει πολλές υποχρεώσεις μπορεί να λυγίσει και να πτοηθεί το ηθικό του αλλά αν αυτό γίνεται κατά κόρον και συμπεριφέρεται ως θύμα των περιστάσεων επιδιώκοντας συναισθηματική αποδοχή και προσοχή τότε τα πράγματα δυσκολεύουν.

Μην προσπαθείς να εξασφαλίσεις την εύνοια του συνομιλητή σου με συμπεριφορές που υποβιβάζουν την αξία σου. Με αυτόν τον τρόπο, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να χειραγωγείς κάποιον και να τον κάνεις και αυτόν θύμα του προσωπείου του θύματος που φοράς.

Επιδιώκοντας να τον κάνεις να νιώσει υπεύθυνος για τα δικά σου συναισθήματα, τον ελέγχεις αρνητικά. Οφείλεις να έχεις στο μυαλό σου ότι κανένας δεν είναι υπεύθυνος για την δημιουργία της ευτυχίας σου αλλά ούτε και εσύ για την ευτυχία των άλλων.

Εξέφρασε τα συναισθήματά σου ανοιχτά και όπως αρμόζει σε κάθε περίσταση χωρίς να χρησιμοποιείς τρόπους που σε υπονομεύουν.

#6. Σεβάσου την Διαφορετικότητα του Άλλου

Πώς να Εκφράζεις τα Συναισθήματα σου Χωρίς να Χειραγωγείς

Κάθε άνθρωπος έχει μεγαλώσει σε διαφορετικό περιβάλλον, αναπτύσσοντας ξεχωριστή προσωπικότητα. Οφείλεις να σέβεσαι τις ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα του και τις ενδεχόμενες αντιδράσεις του αφού κατανοεί τον κόσμο μέσα από την δική του σφαίρα αντίληψης.

Μπορείς να σεβαστείς τις απόψεις του χωρίς να χρειάζεται να τις ενστερνιστείς.

Όλοι έχουν τις ευαίσθητες χορδές τους και αυτές συνήθως είναι τα ενοχικά συναισθήματα που έχουν δημιουργηθεί από την πρώιμη ηλικία τους. Θα ήταν σφάλμα να επιδιώκεις τον χειρισμό κάποιου μέσα από αυτά εφαρμόζοντας τη μέθοδο του «καρότου και του μαστιγίου».

Δηλαδή, να του δημιουργήσεις συναισθήματα ευεξίας που κρύβουν τους δικούς σου σκοπούς. Εκμεταλλευόμενος την έμφυτη τάση του ανθρώπου να αποφεύγει τον πόνο των δυσάρεστων συναισθημάτων τα οποία πρόκειται να βιώσει αρνούμενος στις απαιτήσεις σου.

Εκφράσου λοιπόν ειλικρινά, σεβόμενος τις αδυναμίες που έχεις τυχόν εντοπίσει για τον κάθε άνθρωπο, χωρίς να προσπαθείς να τον πείσεις για την ορθότητα του λόγου σου μέσα από συναισθήματα ενοχής που τον διακατέχουν.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Αν θέλεις να μάθεις πώς να εκφράζεις τα συναισθήματα σου χωρίς να τις χειραγωγείς δες εδώ.

Θα χαρώ να διαβάσω σχόλιά σου εδώ.

Καλή συνέχεια.

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.