Πώς να Κόψεις τους Τοξικούς Ανθρώπους από την Ζωή σου

Μήπως έχεις τοξικούς ανθρώπους στην ζωή σου;
Μήπως έχεις τοξικούς ανθρώπους στην ζωή σου;

Το να έχεις έναν τρόπο ζωής που δεν καταλαβαίνουν οι τριγύρω σου είναι εντάξει. Όταν όμως περιστοιχίζεσαι από τοξικούς ανθρώπους και το μόνο που κάνουν στην ζωή σου είναι να σαμποτάρουν την εξέλιξη σου, τότε καλύτερα να απομακρυνθείς.

Οι τοξικοί άνθρωποι είναι σε ένα μεγάλο αριθμό πλήθους, κάτι που καθιστά την απαραίτητη ανάγκη να αναγνωρίζονται αλλά και να απομακρύνονται.

Όλοι θα έχουμε συναναστραφεί με ανθρώπους που η τοξικότητα τους δεν μας αφήνει να χαρούμε κάποια επιτυχία μας.

Άνθρωποι απαισιόδοξοι που δεν ικανοποιούνται με τίποτα και καταλήγουν να είναι αρνητικά απόλυτοι, με σκεπτικό ότι δεν μπορεί να συμβεί κάτι καλύτερο καθώς βλέπουν μόνο την άσχημη πλευρά της ζωής.

Έρευνες έδειξαν πως αυτή η τοξικότητα μπορεί να είναι τα στοιχεία της συμπεριφοράς αν όχι η γενική στάση τους στο σύνολο της προσωπικότητας τους.

Για παράδειγμα, τοξικά στοιχεία συμπεριφοράς είναι όταν κάποιος από τον στενό κύκλο σου δυσανασχετεί συνέχεια ενώ γενικού συνόλου τοξικότητας είναι κάποιος εργοδότης που πρέπει κατά τα λεγόμενα του να έχει πάντα δίκιο.

Μελέτες ανακάλυψαν πως οι τοξικοί άνθρωποι αντιδρούν με αυτό τον τρόπο επειδή δεν είναι έτοιμοι να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, να αναγνωρίσουν τις ανάγκες και τις συνέπειες των πράξεων τους.

Συγκρούσεις του ψυχισμού που τους κάνουν να αναλαμβάνουν ρόλους όπως του θύματος και του κριτή και να δημιουργούν δραματικές καταστάσεις.

Πώς οι Τοξικοί Άνθρωποι Επηρεάζουν την Ζωή σου

Πώς να Κόψεις τους Τοξικούς Ανθρώπους από την Ζωή σου

Τα αποτελέσματα για το πώς δημιουργούμε, σκεφτόμαστε και νιώθουμε είναι συνδεδεμένα με τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε από το περιβάλλον γύρω μας.

Έτσι, οι τοξικοί άνθρωποι θα προξενήσουν το περιβάλλον αυτού του είδους, κάτι που θέλεις να αποφύγεις όπως είναι φυσιολογικό.

Μερικά σημάδια ότι συναναστρέφεσαι με τοξικούς ανθρώπους είναι όταν επηρεάζεσαι από την δραματοποίηση τους, νιώθεις εξάντληση όταν είσαι δίπλα τους η μετά από μία συνάντηση μαζί τους ή εγκλωβίζεσαι στην προσπάθεια να τους φροντίσεις.

Κατά συνέπεια, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς νευρολόγοι ισχυρίζονται ότι μιμούμαστε το περιβάλλον μας, η συστηματική συναναστροφή με τοξικούς ανθρώπους τείνει να παρασύρει και να απορροφά τους υγιείς  ανθρώπους με αποτέλεσμα να προσαρμόσουν και να αναπτύξουν τις ίδιες ή παρόμοιες αντιδράσεις.

Στην πραγματικότητα είναι μια κατάσταση που εξαρτάται η ευτυχία και εξέλιξη σου.

Πως Ξεχωρίζεις τους Τοξικούς Ανθρώπους;

Πώς να Κόψεις τους Τοξικούς Ανθρώπους από την Ζωή σου

Αφού έχεις αποφασίσει για την ευημερία σου να ξεχωρίζεις τους τοξικούς ανθρώπους από την ζωή σου, θα χρειαστεί να έχεις κάποιες χαρακτηριστικές συμπεριφορές, όπου όταν είσαι μαζί τους και δέχεσαι μία τέτοια συμπεριφορά θα ξέρεις ότι είναι τοξική.

#1. Προσπαθούν να σε χειριστούν   

Ενώ στην πραγματικότητα δεν μπορούν να διαχειριστούν την δική τους ζωή και σκέψεις σε μία κατάσταση ή να τοποθετήσουν τον εαυτό τους σε κάποια που θα είναι καλύτερη για αυτούς, προσπαθούν να νιώσουν καλύτερα ψάχνοντας τρόπους που θα ελέγχουν τους άλλους.

#2. Είναι ασυνεπείς

Εμφανίζουν ασάφειες σε αυτά που λένε και προσαρμόζονται ανάλογα με την εικόνα που θέλουν να προβάλουν στην περίσταση, καθώς αλλάζουν οι απόψεις τους  από την μία στιγμή στην άλλη.

#3. Έχουν πάντα δίκιο

Το να τους αρνηθείς κάτι αποκλείεται να τους περάσει απαρατήρητο, αφού θέλουν να είναι πάντα οι σωστοί.

Ακόμα, εκεί που λες «δεν μπορώ να ακούω άλλο ας πω ότι έχει δίκιο και φεύγεις», συνεχίζει γιατί έπρεπε να το φτάσετε ως εκεί και δεν συμφώνησες από την αρχή.

Με λίγα λόγια σου ρίχνει την ευθύνη επειδή η κατάσταση έφτασε το απροχώρητο, κάτι που φυσικά δεν ισχύει.

#4. Είναι επικριτικοί

Κρίνουν και τα ξέρουν όλα με τον καλύτερο τρόπο που είναι μόνο ο δικός τους. Οτιδήποτε έξω από αυτό είναι κατακριτέο ενώ οτιδήποτε ταιριάζει με αυτούς πρέπει να το εγκρίνουν πρώτα εκείνοι.

#5. Είναι θύματα

Εμφανίζουν τον εαυτό τους συχνά σαν άτομα που τους στήνονται παγίδες και βρίσκονται σε δύσκολη θέση επειδή κάποιος προσπάθησε για αυτό.

#6. Δεν ενδιαφέρονται για αυτά που σου αρέσουν

Αδιαφορούν για τα δικά σου ενδιαφέροντα και τον τρόπο που σκέφτεσαι ενώ συνεχίζουν να αναμασούν τα δικά τους χωρίς να κάνουν την προσπάθεια για διάλογο.

Τρόποι για να Αντιμετωπίσεις τους Τοξικούς Ανθρώπους

Πώς να Κόψεις τους Τοξικούς Ανθρώπους από την Ζωή σου

Είναι λίγο απότομο όμως οτιδήποτε δεν σου αρέσει και σε επηρεάζει αρνητικά στην ζωή σου το αλλάζεις. Είναι μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που θα σε απελευθερώσει από πράγματα που οι άλλοι σε επιβαρύνουν.

Σε περίπτωση που είναι στο οικογενειακό σου περιβάλλον όπου δεν θέλεις να αποκοπείς εντελώς, δημιούργησε κάποια απόσταση και συνέχισε ακάθεκτος για πράγματα που σε εκφράζουν.

#1. Επαναπροσδιόρισε τα όρια της σχέσης σας

Κάνε γνωστά και διατήρησε τα όρια σου για τι θα δεχθείς και πόσο, χωρίς να μπεις σε διαδικασία να συζητήσεις και να διαπραγματευτείς για κάτι που θα τα αλλάξει.

#2. Πες τους αποφασιστικά πως αισθάνεσαι

Για παράδειγμα: «όταν συμπεριφέρεσαι κτητικά αισθάνομαι μία άσχημη πίεση και ο λόγος που σου το λέω είναι γιατί θέλω να έχω μία υγιή σχέση μαζί σου».

#3. Κάντο σε δημόσιο χώρο

Επειδή το να απομακρύνεις η να κόψεις τοξικούς ανθρώπους από την ζωή σου μπορεί να τους ωθήσει να σου βγάλουν όλη την αρνητικότητα τους με διάφορους τρόπους, ο δημόσιος χώρος είναι ένα μέρος που περιορίζει σε ένα βαθμό κάποιες αντιδράσεις, όπως φωνές και τεράστια δράματα.

#4. Εστίασε για το καλύτερο στον εαυτό σου και μην δίνεις εξηγήσεις που δεν θα καταλάβουν

Μείνε συγκεντρωμένος καθώς μπορεί να προσπαθήσουν να σε πείσουν για τα δικά τους θέλω, και μην παρασύρεσαι σε ύφος απολογίας.

Από την στιγμή που γνωρίζεις την αξία και την αυτοεκτίμηση σου και παρέχεις τον απαραίτητο σεβασμό στον εαυτό σου, χρειάζεται να ελέγχεις το περιβάλλον σου.

Όλοι είμαστε οι επιλογές που κάνουμε και εκφράζουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας μέσα από αυτές.

Μπορεί να κάνουν κακό στον ίδιο τους τον εαυτό ή μόνο σε εσένα. Ο λόγος που πρέπει να απομακρύνεις τους τοξικούς ανθρώπους, είναι επειδή έτσι πρόκειται να αποφύγεις μία ζημιά στην δικιά σου ψυχική υγεία.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Αν θέλεις να συζητήσεις οποιοδήποτε θέμα σε απασχολεί μαζί μας απλά πάτησε εδώ.

Μπορείς να με ρωτήσεις ότι θέλεις πατώντας εδώ.

Με εκτίμηση

Christos
Βρες με!

Christos

Head Of Training at Men Of Style
Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα.

Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων.

Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr
Christos
Βρες με!