Πώς να Μεγιστοποιήσεις την Θέληση σου και να Μείνεις στην Τροχιά των Στόχων σου

Πόνταρε στην θέληση σου αυτή την φορά...

Όλα Εξαρτώνται Από Την Θέληση Σου

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε όνειρα, είτε στον επαγγελματικό είτε στον προσωπικό τομέα. Όνειρα που άλλες φορές μας φοβίζουν απενεργοποιώντας το δυναμικό μας και άλλες μας βάζουν σε εγρήγορση κάνοντας τη θέλησή μας αδάμαστη.

Γεμάτη παραδείγματα η ιστορία, μας διδάσκει ανθρώπους που ξεκίνησαν από πολύ χαμηλά στη ζωή τους. Έχοντας πολλές αντιξοότητες, κατάφεραν να γίνουν αντικείμενο θαυμασμού και πηγή έμπνευσης για πολλούς ανθρώπους.

Λόγω της ισχυρής θέλησής τους για ένα όραμα, ένα ιδανικό ή μια φιλοδοξία.

Αν όχι σε όλες, σε αρκετές περιπτώσεις η δύναμη της θέλησης υπερνικάει τη δύναμη του μυαλού.

Σίγουρα έχεις δει γονείς να εργάζονται σκληρά και παρ’ όλη τη σωματική και ψυχική τους εξάντληση να αφιερώνουν τον ελάχιστο χρόνο ανάπαυσής τους για να ικανοποιήσουν μέχρι και την πιο μικρή επιθυμία των παιδιών τους.

Γεγονός που σε κάνει να αναρωτιέσαι από πού αντλούν αυτή τη δύναμη.

Αλλά ακόμα και άτομα με ειδικές ανάγκες να αγωνίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Όλα αυτά επειδή επέλεξαν να απορρίψουν τις γνώμες των άλλων δυναμώνοντας την ένταση της εσωτερικής τους φωνής. Αφήνοντας μια για πάντα τις δικαιολογίες στο παρελθόν.

Η δύναμη της θέλησης είναι το χτυποκάρδι της επιτυχίας.

Είναι μια αόρατη δέσμευση που δίνεις στον εαυτό σου για τα θέλω σου στη ζωή, ώστε να φτάσεις και να ξεπεράσεις τα όρια σου. Δεν είναι κάτι έμφυτο αλλά κάτι που απαιτεί τις περισσότερες φορές πόνο για να το αποκτήσεις και να το αναπτύξεις.

Μπορείς να το παρομοιάσεις με μυ. Όπως ένας μυς θέλει την απαραίτητη άσκηση, αποκατάσταση και τροφή για να αναπτυχθεί, έτσι και η δύναμη της θέλησης απαιτεί μια σειρά από ενέργειες που πρέπει να εξασκείς καθημερινά για να τη μεγιστοποιήσεις.

Πάμε να τις δούμε αναλυτικά.

#1. Με Την Θέληση Σου Σπάσε Τη Ζώνη Άνεσης Σου

Μπορείς να αναπτύξεις τη δύναμη της θέλησης σου βγαίνοντας έξω από τη ζώνη άνεσης σου. Αυτό θα σου δώσει την ευκαιρία να μάθεις, να εξελιχτείς και να ανοίξεις τους πνευματικούς σου ορίζοντες δίνοντάς σου ένα αίσθημα αυτοπεποίθησης.

Όμως όπως προανέφερα, επειδή η θέληση είναι σαν ένας μυς, είναι καλό να τον « ζορίζεις » αλλά ταυτόχρονα να γνωρίζεις και που είναι τα όρια του για να μην τον κάψεις.

Γιατί μπορεί να αποδειχθεί επιζήμιο για την υγεία σου. Το κλειδί λοιπόν είναι η ισορροπία. Λίγες εξορμήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα έξω από τη ζώνη άνεσής σου θα σου δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

#2. Να Eίσαι Αυθεντικός

θέληση και αυθεντικότητα

Ο πετυχημένος συγγραφέας Oscar Wilde είχε πει πολύ σοφά το ρητό:

Να είσαι ο εαυτός σου, όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι

Η αυθεντικότητα του χαρακτήρα σου θα σε βοηθήσει να μην σπαταλάς την ενέργειά σου προσπαθώντας να εντυπωσιάσεις και να κερδίσεις την εύνοια των γύρω σου.

Αντιθέτως θα λειτουργεί σαν λέιζερ για να πετύχεις τα όνειρά σου. Έτσι κι αλλιώς είναι ανώφελο να προσπαθείς να τους έχεις όλους ικανοποιημένους.

Προσπάθησε λίγο να σκεφτείς γιατί τα μικρά παιδιά έχουν τόση ενέργεια, θέληση και είναι τόσο δημιουργικά.

Ίσως επειδή είναι απλά ο εαυτός τους και διοχετεύουν όλη τους την ενέργεια στη παρούσα στιγμή. Μία σύνδεση λοιπόν με το εσωτερικό μας παιδί κάποιες φορές κρίνεται αναγκαία.

#3. Χρησιμοποίησε Tη Φαντασία Σου Και Την Θέληση Σου

Η δύναμη της φαντασίας είναι ένα όπλο που η χρήση του έγκειται στο χέρι μας.

Πολλοί βυθίζονται σε σκέψεις απόγνωσης και καταστρώνουν συνεχώς αρνητικά σενάρια με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται οι ίδιοι μέσα στο λαβύρινθο του μυαλού τους.

Βέβαια στην αντίπερα όχθη βρίσκονται άλλοι, όπου γνωρίζοντας τη πραγματική δύναμη που έχει η φαντασία τη χρησιμοποιούν υπέρ τους.

Αθλητές, χορευτές, επιχειρηματίες και επιτυχημένοι όλων των κλάδων χρησιμοποιούν τη φαντασία τους για να δημιουργήσουν τη πραγματικότητά τους και να φτάσουν στο ανώτερο επίπεδο των επιδόσεων τους.

φαντασία και θέληση

Παίζοντας στην οθόνη του μυαλού τους τη διαδικασία της επιτυχίας τους, το προγραμματίζουν συνειδητά για να πάρουν το αποτέλεσμα που θέλουν και πιστεύουν πως τους αξίζει.

Έχοντας πείσει σε ένα μεγάλο ποσοστό τον εαυτό τους ότι μπορούν να πετύχουν, η δύναμη της θέλησης τους αυξάνεται και κάνουν το αδύνατο, δυνατό.

Όμως υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που όση και αν είναι η θέλησή μας και η εσωτερική μας δύναμη, τα αποτελέσματα δεν είναι ορατά. Ή τουλάχιστον δεν είναι ορατά στο ποσοστό που τα θέλουμε και αναρωτιόμαστε:

Γιατί δεν πετυχαίνουμε αφού προσπαθούμε συνεχώς;

Για αυτό λοιπόν ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για στόχους!

Δες περισσότερα για τους στόχους στο επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika που θα βρεις εδώ.

Τι γίνεται όταν η αδάμαστη θέληση « παντρεύεται » έναν ξεκάθαρο και ρεαλιστικό στόχο;

Η απάντηση είναι μία.

ΘΑΥΜΑΤΑ!!!

Όπως ένα δέντρο για να ανθίσει χρειάζεται ένα σπόρο έτσι και ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος να λειτουργεί με στόχους. Όλοι οι πετυχημένοι άνθρωποι είναι έντονα « στοχοκεντρικοί ».

Θέτουν και αναλύουν τους στόχους τους και δρουν σε καθημερινή βάση για την επίτευξη αυτών.

Όπως διάβασες πιο πάνω, η φαντασία σου μπορεί να σε βοηθήσει πολύ να δημιουργήσεις τη πραγματικότητά σου. Όμως χρειάζεται και την ενεργή συμμετοχή σου.

Ας Βάλουμε Όμως Λίγη Επιστήμη Σε Αυτό Για Να Γίνει Πιο Κατανοητό.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος χωρίζεται σε δύο μέρη. Το δεξί και το αριστερό ημισφαίριο. Τα δύο ημισφαίρια αν και ενώνονται με μία πυκνή δέσμη νευροαξόνων που επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τους έχουν διαφορετικές λειτουργίες.

Στο δεξί ημισφαίριο ξεκινούν και πραγματοποιούνται ενέργειες που έχουν να κάνουν με αισθήσεις, όπως δημιουργικότητα, συναίσθημα και φαντασία. Η τελευταία συμπεριλαμβάνει όλες τις προηγούμενες ενέργειες μαζί.

Στο αριστερό ημισφαίριο έχουμε ενέργειες που αφορούν τη γραφή, την αντίληψη και την  αναλυτική σκέψη. Ότι ακριβώς δηλαδή χρειάζεται ένας στόχος για να επιτευχθεί.

Άρα το « πάντρεμα » και τον δύο ημισφαιρίων μπορεί να μας δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ένας στόχος δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Αντιθέτως έχει κάποια σκαλοπάτια που θα χρειαστεί να ανέβεις.

Θέλεις να τα ανέβεις;

Βήμα #1: Ορισμός Στόχου Και Θέληση

δύσκολος στόχος

Το πρώτο βήμα ενός στόχου είναι να τον ορίσεις όσο πιο συγκεκριμένα γίνεται. Η διαύγειά του είναι αυτή που ξεχωρίζει ένα πετυχημένο άνθρωπο από τους υπόλοιπους.

Αυτό θα σε βοηθήσει να απελευθερώσεις όλο το μέρος των δυνατοτήτων σου. Ο στόχος σου πρέπει να είναι θετικά διατυπωμένος και γραμμένος σε χρόνο ενεστώτα.

Επίσης, πρέπει να αφορά μόνο εσένα και να μην εξαρτάται από άλλους ώστε να κινητοποιεί τη θέλησή σου για δράση.

Βήμα #2: Να Είναι Μετρήσιμος Kαι Χρονικά Καθορισμένος

Ένας στόχος πρέπει πάντα να είναι μετρήσιμος, δηλαδή να υπάρχει μία κλίμακα από την οποία θα μπορείς να βγάζεις συνεχώς ένα συμπέρασμα για το ποσοστό της επιτυχίας σου.

Αν για παράδειγμα έχεις στόχο να χάσεις 5 κιλά, πρέπει να ζυγίζεσαι σε τακτά χρονικά διαστήματα για να δεις αν το διατροφικό σου πλάνο σε υποστηρίζει ή θέλει κάποια τροποποίηση.

Ακόμα πρέπει να είναι χρονικά καθορισμένος που σημαίνει να έχει ένα χρονοδιάγραμμα για να σου επισημαίνει πότε πρέπει να λάβει τέλος.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις αν κατάφερες να τον πραγματοποιήσεις στη προθεσμία που έθεσες ώστε ή να απολαύσεις τις ανταμοιβές αυτού ή να επαναπροσδιορίσεις το αρχικό πλάνο εκτέλεσης του.

Βήμα #3: Σπάσε Το Στόχο Σε Μικρότερους Κατά Την Θέληση Σου

Πολλοί κάνουν το λάθος να θέτουν ρεαλιστικούς στόχους μεν, μεγάλους δε. Ο όγκος ενός μεγάλου στόχου μπορεί να σε ακινητοποιήσει και παρ’ όλη τη θέλησή σου να απογοητευτείς και να τα παρατήσεις.

Έχεις ακούσει ποτέ την ερώτηση « Πώς τρως έναν ελέφαντα; »

Η απάντηση είναι « Μπουκιά μπουκιά »

Έτσι γίνεται και με τους μεγάλους στόχους.

Ο διαχωρισμός σε επιμέρους στόχους θα σε βοηθήσει να αλλάξεις τα συναισθήματά σου και να εργαστείς δυναμικά απολαμβάνοντας όλη τη διαδρομή μέχρι να το πετύχεις.

Θα μπορείς να αξιολογείς καλύτερα το κάθε σου βήμα και να κάνεις μικρές νίκες που θα αναπτερώσουν το ηθικό σου και θα σε οδηγήσουν στη κορυφή.

Βήμα #4: Ανέλαβε Δράση Τώρα

Αν θα μπορούσα να βάλω ένα κανόνα για την επίτευξη των στόχων θα ήταν αυτός « Απλά κάνε το ».

Αρκετοί άνθρωποι πέφτουν στην παγίδα του σταδίου προετοιμασίας και αφιερώνουν τόσο χρόνο και ενέργεια που αν απλά αναλάμβαναν δράση θα είχα πολύ περισσότερα και ποιοτικά αποτελέσματα.

Όλοι οι επιτυχημένοι άνθρωποι είναι έντονα προσανατολισμένοι στη δράση. Κινητοποιούνται συνεχώς και αυτή η ορμή είναι ο πιο δυνατός τους σύμμαχος στο δρόμο προς την επιτυχία.

Αν θέλεις να μάθεις πως θα πετύχεις τους στόχους σου στο φλερτ τότε δες εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.