Πώς να Σώσεις μια Σχέση που δεν Πάει Καλά

Η σχέση σου δεν πάει καλά. Πώς μπορείς να την σώσεις;

Θα έχεις ακούσει πολλές φορές ότι ακόμη και οι πιο δυνατές σχέσεις αντιμετωπίζουν προκλήσεις.

Το να δημιουργήσεις και να διατηρήσεις μια ευτυχισμένη και υγιή σχέση απαιτεί δουλειά και είναι δύσκολο.

Ακόμη πιο δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο, όμως είναι να σώσεις μια σχέση που έχει αρχίσει να παραπαίει.

Διάβασε στη συνέχεια του άρθρου μερικές συμβουλές για το πώς να σώσεις μια σχέση, όταν τα πράγματα δυσκολέψουν.

#1. Παραδέξου ότι Έχουν Γίνει Λάθη στην Σχέση

Αυτό είναι το σημαντικότερο ίσως βήμα, για να σώσεις τη σχέση σου.

Φυσικά δεν είναι εύκολο, να παραδεχτείτε ότι έχετε κάνει λάθη, καθώς σε τέτοιες στιγμές οι άνθρωποι τείνουν να γίνονται πεισματάρηδες και εγωιστές και να ενεργοποιούν τους μηχανισμούς άμυνας τους, ώστε να αποφύγουν το φταίξιμο.

Άρα λοιπόν, το πρώτο βήμα είναι να βρείτε τι δεν έχει δουλέψει και να δουλέψετε μαζί.

 

#2. Θα Χρειαστεί να Συμβιβαστείς για να Σώσεις μια Σχέση

Πολλές από τις αιτίες που οδηγούν μια σχέση στο τέλος, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν το ζευγάρι είχε τη διάθεση να βρει μια συμβιβαστική λύση.

Ίσως λοιπόν, χρειαστεί να βρεθεί μια μέση λύση, αν θέλετε να σώσετε τη σχέση σας.

Το μυστικό για να επιτευχθεί αυτό δεν είναι άλλο από την επικοινωνία. Συζητήστε τι πρέπει να γίνει και ποια είναι τα όρια σας ή τι θα θέλατε να σταματήσει να κάνει ο άλλος.

Βέβαια, δεν θα πρέπει να συμβιβάζεσαι σε όλα, μόνο και μόνο επειδή δεν θέλεις να την χάσεις. Αν σου συμβαίνει αυτό, τσέκαρε το παρακάτω βίντεο του Χρήστου, για να διαχειριστείς μια τέτοια κατάσταση.

#3. Επικοινωνία

 

Η ειλικρινής επικοινωνία λοιπόν δεν μπορεί να λείπει από μια σχέση.

Αν είστε ειλικρινείς ο ένας απέναντι στον άλλο και εκφραστείτε όπως πραγματικά αισθάνεστε, θα νιώσετε ότι απελευθερώνεστε, ενώ την ίδια στιγμή θα φανεί και στους δύο τι δεν πήγε καλά και τι μπορείτε να κάνετε για να διορθώσετε τα όποια προβλήματα.

Όταν η κατάσταση δυσκολεύει, η επικοινωνία θα πρέπει να ανέβει επίπεδο και να αποκτήσει άλλο νόημα.

 

#4. Θυμηθείτε Τι Σας Ενώνει

 

Οι μνήμες μπορεί να φέρουν στο προσκήνιο όμορφες στιγμές και συναισθήματα που ζήσατε μαζί και αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι τα ζευγάρια όσο περνά ο καιρός απασχολούνται με άλλα πράγματα και ξεχνούν αυτά που μετράνε πραγματικά.

Το να θυμάστε τι σας ενώνει κάθε τόσο είναι σημαντικό, ώστε να παραμένετε ευτυχισμένοι και να ενδυναμώνονται τα μεταξύ σας συναισθήματα.

Ακόμη, με αυτό το τρόπο θα σας δοθεί η δυνατότητα να αξιολογήσετε και ίσως να επαναπροσδιορίσετε όλα όσα σας κρατούν μαζί.

 

#5 Μην Πληγώνετε ο Ένας τον Άλλο

Είναι λογικό να υπάρχουν διαμάχες σε μια σχέση και μερικές φορές μπορεί να πούμε πράγματα που θα πληγώσουν τον άλλον.

Συχνά, μπορεί να πούμε κάτι, απλά και μόνο για να αισθανθούμε την ένταση να φεύγει από μέσα μας, όμως οι λέξεις μπορεί να πληγώσουν τον άλλο ανεπανόρθωτα σε συναισθηματικό επίπεδο.

Αν λοιπόν νομίζεις ότι δεν μπορείς να ελέγξεις τα συναισθήματα σου κατά τη διάρκεια μιας έντονης στιγμής ή ενός τσακωμού, κάνε μια προσπάθεια να μην μιλήσεις.

Θα πρέπει να βρεις άλλους τρόπους να απελευθερώνεις την αρνητικότητα σου, με τρόπου που δεν θα επηρεάζουν τη σχέση (το ίδιο φυσικά ισχύει και για την σύντροφό σου). Δεν μπορείς να σκέφτεσαι ότι μπορείς να σώσεις μια σχέση, αλλά να πληγώνεις την σύντροφό σου. Ή και το αντίστροφο.

φλερτ με γυναικα

#6. Κάντε Μαζί Κάτι Ξεχωριστό

Ίσως έχετε ένα αγαπημένο εστιατόριο, το οποίο έχετε πάρα πολύ καιρό να επισκεφθείτε ή μπορεί να πάτε στο μέρος που γνωριστήκατε για πρώτη φορά ή μπορείτε να δοκιμάσετε κάτι καινούριο και συναρπαστικό.

Γενικώς αν ο στόχος είναι να ανάψει ξανά η φλόγα της σχέσης, είναι σημαντικό να μπείτε ξανά σε δράση και όχι μόνο να προγραμματίζετε διακοπές ή άλλες δραστηριότητες που προτίθεστε να κάνετε κάποια στιγμή.

 

#7. Απομακρύνετε τις Εξωτερικές Επιρροές από την Σχέση σας

Οι φωνές ανθρώπων που είναι έξω από τη σχέση είναι συχνά πηγές τοξικότητας και μπορεί να δημιουργούν σημαντικά προβλήματα.

Σε περίπτωση που εντοπίσεις κάποιο ή κάποια τέτοια άτομα, προσπάθησε να τα κρατήσεις μακριά από τη σχέση σου.

Μην συζητάς με τρίτους τα προβλήματα της σχέσης σου και μην μπαίνεις σε λεπτομέρειες, αν δεν είναι ανάγκη.

Άλλωστε κανένας τρίτος, δεν θα έχει την απάντηση σε όσα σε απασχολούν.

Η λύση στα προβλήματα της σχέσης σας βρίσκεται ανάμεσα σε εσένα και στην κοπέλα σου.

Το ζήτημα των τοξικών ανθρώπων μας έχει απασχολήσει και το έχουμε συζητήσει εκτενώς στο podcast μας Apla+Andrika, το οποίο μπορείς να δεις παρακάτω.

 

 

#8. Μην Ξεχνάτε τη Σωματική Επαφή

Η σωματική έλξη παίζει κρίσιμο ρόλο σε μια σχέση και η σωματική επαφή, σε κάθε μορφή της, μπορεί να συμβάλλει στο να σώσετε τη σχέση.

Δείξτε ο ένας στον άλλο το ενδιαφέρον σας, με μια αγκαλιά, κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου ή αφιερώνοντας χρόνο στα προκαταρκτικά στο σεξ.

Μην ξεχνάς ότι η σωματική επαφή έχει πολύ μεγάλη δύναμη, καθώς μέσω αυτής εκκρίνονται ορμόνες, όπως η οξυτοκίνη που μειώνουν το άγχος και βελτιώνουν τη διάθεση.

Δες αυτό το podcast για να μάθεις πώς μπορείς να συντηρήσεις μια μακροχρόνια ερωτική σχέση.

#9. Συγχωρήστε ο Ένας τον Άλλον

Συγχωρώντας τον άλλον καταφέρνεις να αποκολληθείς από μια προβληματική κατάσταση, που σε κρατά μακριά από τη σύντροφο σου ή σου δημιουργεί θυμό.

Ό,τι έχει συμβεί στο παρελθόν, δεν μπορεί να αλλάξει και, εφ’ όσον δεν θεωρείς ότι έχει ξεπεράσει τα όρια σου, δεν χρειάζεται να το κουβαλάς στο μέλλον, ούτε να της “το χτυπάς” συνέχεια.

Μικρές καθημερινές πράξεις που θα δείχνουν στον άλλον την πρόθεση σου να τον συγχωρήσεις ειλικρινά για τα λάθη του, μπορεί να βοηθήσουν σε μια δύσκολη περίοδο.

 

#10. Κάντε Ένα Διάλειμμα Από τη Ρουτίνα

Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται είναι απλά να παραμείνεις μακριά από τον θόρυβο της καθημερινότητας, περνώντας χρόνο κάπου ήσυχα με τη σύντροφο σου.

Το χάος των καθημερινών υποχρεώσεων και το άγχος της δουλειάς μπορεί να σας ζαλίσουν και να σας κάνουν να αισθάνεστε ότι όλα πάνε στραβά, χωρίς αυτό να συμβαίνει απαραίτητα.

Κάντε ένα μικρό διάλειμμα με την πρώτη ευκαιρία, ξεκουραστείτε και χαλαρώστε, ώστε να δείτε τα πράγματα με μια διαφορετική ματιά.

#11. Δείξτε Έμπρακτα ότι Προσπαθείτε για να Σώσετε την Σχέση

Αν και οι δύο θέλετε να κρατήσετε τη σχέση ζωντανή, θα πρέπει να δείξετε ο ένας στον άλλον με τις πράξεις σας ότι προσπαθείτε.

Αν δεν δείχνεις την προσπάθεια, η άλλη πλευρά θα έχει την εντύπωση ότι έχεις αφήσει τη σχέση και ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να πληγώνεται και να χάνει τη διάθεση να προσπαθήσει με τη σειρά της.

 

Συμπέρασμα:

Από όλα τα παραπάνω, μπορείς να αντιληφθείς ότι υπάρχουν πιθανότητες να σώσεις μια σχέση που δεν πάει καλά, αρκεί να υπάρχει διάθεση και από τις δύο πλευρές.

Είναι όμως πολύ σημαντικό να γνωρίζεις επίσης πότε η σχέση δεν τραβάει άλλο και να ξέρεις πότε πρέπει να προχωρήσεις τη ζωή σου με μια άλλη γυναίκα.

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.