Πώς να Ξεπεράσεις την Αναβλητικότητα Μια και Καλή

Η αναβλητικότητα χαρακτηρίζει μια μεγάλη μερίδα ατόμων, οι οποίοι βλέπουν τις ευκαιρίες να περνούν από μπροστά τους, αλλά αυτοί το αφήνουν για αύριο.

Μάθε Πως Θα Ξεπεράσεις Την Αναβλητικότητα

Η αναβλητικότητα είναι μια πρόκληση την οποία έχουμε όλοι αντιμετωπίσει κάποια στιγμή στην ζωή μας.

Πάντα οι άνθρωποι έχουν την τάση να καθυστερούν και να αποφεύγουν να κάνουν πράγματα που έχουν σημασία.

Όταν όμως είμαστε παραγωγικοί, αισθανόμαστε ικανοποίηση. Η παραγωγικότητα λοιπόν θα έπρεπε να αποτελεί μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας.

Το πρόβλημα της αναβλητικότητας υπήρχε από τα αρχαία χρόνια. Μάλιστα είχε γίνει αναφορά από αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους, όπως ο Αριστοτέλης και ο Σωκράτης.

Συγκεκριμένα ο όρος “ακρασία”, περιγράφει μια κατάσταση κατά την οποία ενώ ξέρεις τι πρέπει να πράξεις, αντί αυτού πράττεις κάτι διαφορετικό.

Σύμφωνα με τον σύγχρονο ορισμό, η αναβλητικότητα είναι η καθυστέρηση υποχρεώσεων που θα έπρεπε να κάνεις.

Η αναβλητικότητα μπορεί να κάνει την εμφάνιση της και στο φλερτ. Μπορεί να επικοινωνείς συχνά με κάποια γυναίκα, αλλά εκείνη να αποφεύγει ή να αναβάλλει τα ραντεβού σας. Σε αυτό βίντεο ο Χρήστος εξηγεί, για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό.

Γιατί Υπάρχει Η Αναβλητικότητα

αναβλητικότητα

Οι ορισμοί είναι καλοί, αλλά δεν μας δίνουν την εξήγηση που θα θέλαμε.

Για ποιον λόγο υπάρχει η αναβλητικότητα;

Φαντάσου ότι διαθέτεις δύο προσωπικότητες. Τον εαυτό σου στο παρόν και τον εαυτό σου στο μέλλον.

Όταν βάζεις στόχους, στην πραγματικότητα κάνεις σχέδια για τον μελλοντικό σου εαυτό. Ο εγκέφαλος σου μπορεί εύκολα να δει την αξία των πράξεων σου και τις ανταμοιβές τους μακροπρόθεσμα.

Όμως ενώ μπορούν να τεθούν στόχοι για τον μελλοντικό εαυτό, μόνο ο παροντικός εαυτός σου μπορεί να αναλάβεις δράση.

Όταν έρθει η ώρα να πάρεις μια απόφαση, δεν κάνεις μια επιλογή για τον μελλοντικό εαυτό, αλλά για το παρόν.

Έτσι, ο εγκέφαλος σου και ο παροντικός εαυτός αναζητούν την άμεση επιβράβευση από την ληφθείσα απόφαση, ερχόμενος έτσι σε αντίθεση με τον μελλοντικό εαυτό και τα μακροπρόθεσμα οφέλη.

Με ένα απλό παράδειγμα, ξέρεις ότι πρέπει να αποφεύγεις το junk food, ώστε να διατηρήσεις το βάρος σου και να μείνεις υγιής, όμως η απόλαυση της στιγμής, δεν σου επιτρέπει να κρατηθείς.

Από την μία έχεις το κίνητρο να κάνεις αλλαγές στην ζωή σου, από την άλλη ψάχνεις την άμεση επιβράβευση και έτσι παραμένεις στην ίδια ρουτίνα.

Για να αλλάξει αυτό και να ξεφύγεις από την αναβλητικότητα μπορείς να εφαρμόσεις μερικές στρατηγικές που θα σε βοηθήσουν.

#1. Φέρε Την Επιβράβευση Πιο Κοντά Για Να Ξεπεράσεις Την Αναβλητικότητα

Αν βρεις έναν τρόπο να κάνεις τα οφέλη από τις μακροπρόθεσμες επιλογές πιο άμεσα, τότε θα είναι πιο εύκολο για εσένα να αποφύγεις την αναβλητικότητα.

Ένας πολύ καλός τρόπος για να το επιτύχεις αυτό είναι να συνδυάσεις μια συμπεριφορά ή δραστηριότητα που είναι καλή για εσένα μακροπρόθεσμα, με κάποια άλλη που σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα άμεσα.

Για παράδειγμα, άκουσε το αγαπημένο σου ελληνικό  podcast, όπως το Apla+Andrika όταν αθλείσαι ή πήγαινε για φαγητό στο αγαπημένο σου εστιατόριο, όταν θα έχεις ραντεβού με έναν δύσκολο πελάτη.

Παρακάτω μπορείς να απολαύσεις το πρώτο επεισόδιο  από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

#2. Κάνε Πιο Άμεσες Τις Συνέπειες Της Αναβλητικότητας

Η αναβλητικότητα μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες, οι οποίες όμως δεν είναι πάντοτε άμεσα παρατηρήσιμες.

Αν για παράδειγμα, δεν γυμναστείς μια εβδομάδα, δεν θα παρατηρήσεις άμεσα τις βλαβερές συνέπειες στην υγεία σου ή την πτώση της απόδοσης σου.

Αν γυμνάζεσαι όμως μαζί με κάποιον φίλο ή με κάποια ομάδα και δεν εμφανιστείς η διαφορά στην απόδοση σου θα είναι εμφανής στις επόμενες προπονήσεις και θα σε κάνει να το σκεφτείς καλύτερα.

#3. Κάνε Εγκαίρως Τα Πλάνα Σου

Υπάρχουν πράγματα που ξέρεις ότι σε αποσπούν και σε οδηγούν στην αναβλητικότητα. Μπορεί για παράδειγμα να περνάς πολλές ώρες στα social media ή να παίζεις παιχνίδια στο τηλέφωνο σου και να χάνεις έτσι πολύτιμο χρόνο.

Πάρε την απόφαση και διάγραψε τα από την συσκευή σου. Αντίστοιχα, μπορείς να απομακρύνεις την τηλεόραση από το δωμάτιο σου ή να ζητήσεις να μην σε δεχθούν σε κάποιο online casino.

Γενικώς, όταν αναγνωρίζεις ότι η αναβλητικότητα σε πλησιάζει, φρόντισε να είσαι ένα βήμα μπροστά και να αντιμετωπίζεις όλους τους παράγοντες που σε κρατούν πίσω.

#4. Δημιούργησε Εφικτούς Στόχους Για  Να Ξεπεράσεις Την Αναβλητικότητα

εφικτοί στόχοι

Λένε ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια. Αν κάνεις το πρώτο βήμα, αποκτάς ορμή και είναι εύκολο να συνεχίσεις.

Ένας τρόπος να το καταφέρεις αυτό είναι να μικρύνεις το πρώτο βήμα.

Υπάρχει ένας κανόνας, γνωστός ως κανόνας των 2 λεπτών, σύμφωνα με τον οποίο είναι εύκολο να ξεκινήσεις μια συνήθεια, όταν αυτή θα σου πάρει 2 λεπτά ή λιγότερο.

Ακόμη μπορείς να σπάσεις τον τελικό σου στόχο, σε άλλους μικρότερους, ενδιάμεσους στόχους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για δύο λόγους.

Αρχικά σου δίνει την δυνατότητα να μετράς την πρόοδο σου και έτσι να μπορείς να διατηρήσεις την ορμή σου και να προχωρήσεις, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα να επιτύχεις τον στόχο.

Από την άλλη, κάθε φορά που θα επιτυγχάνεις έναν μικρό στόχο, θα έχεις καλύτερη ψυχολογία και θα αισθάνεσαι περισσότερο αποτελεσματικός.

Δες το επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika για την αξία των στόχων και την πειθαρχία που είναι απαραίτητη για τους πετύχεις.

#5. Βάλε Προτεραιότητες

Ένας λόγος που μας κάνει να κυλάμε ξανά στην αναβλητικότητα είναι το γεγονός ότι δεν διαθέτουμε ένα ξεκάθαρο σύστημα λήψης αποφάσεων και θέσπισης προτεραιοτήτων.

Αυτό μας φέρνει αντιμέτωπους με πληθώρα υποχρεώσεων που όμως δεν ξέρουμε ποια είναι σημαντική και ποια όχι.

Για αυτό τον λόγο πρέπει να θέσεις προτεραιότητες. Στο τέλος της ημέρας σου, σημείωσε τι έχεις να κάνεις και κατόπιν βάλε τις υποχρεώσεις σου σε φθίνουσα σειρά με βάση την σημαντικότητα τους.

Την επόμενη μέρα συγκεντρώσου στην πρώτη δουλειά, που είναι η πιο σημαντική. Δούλεψε μέχρι να ολοκληρωθεί, προτού περάσεις στην επόμενη.

Αυτή είναι μια απλή μέθοδος, που μπορεί να εφαρμοσθεί σε καθημερινή βάση και σε αναγκάζει, κατά κάποιον τρόπο, να πάρεις αποφάσεις. Αφαιρώντας την “τριβή” του πρώτου ξεκινήματος, ενώ παράλληλα σε κρατά συγκεντρωμένο σε μια μόνο υποχρέωση.

#6. Βάλε Ειδοποιήσεις Για Να Ξεπεράσεις Την Αναβλητικότητα

 να αντιμετωπίσεις την αναβλητικότητα

Ένας τρόπος να αποφύγεις την αναβλητικότητα είναι να χρησιμοποιήσεις οπτικές ειδοποιήσεις που θα σε προτρέπουν να ξεκινήσεις την δουλειά σου.

Πολλές φορές λέμε ότι θα ξεκινήσουμε κάτι καινούριο, αλλά μετά από λίγο το ξεχνάμε, συχνά επειδή το περιβάλλον δεν μας βοηθά.

Μην περιμένεις απλά να θυμηθείς κάτι μόνο σου, για να ξεκινήσεις. Αυτή είναι η συνταγή της αποτυχίας.

Φτιάξε το περιβάλλον σου με τρόπο τέτοιο που θα σε ωθεί να ξεκινήσεις. Βάλε ειδοποιήσεις στο κινητό σου, βάλε ένα χαρτάκι πάνω στο ψυγείο ή γράψε κάτι στο screensaver του υπολογιστή σου

Μην αφήνεις για αύριο αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα. Μάθε περισσότερα εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.