Πώς Παίρνεις Σοβαρές Αποφάσεις Κάτω από Στρες

Όλοι έχουμε ανάγκη να παίρνουμε τις κατάλληλες αποφάσεις την κατάλληλη στιγμή, ειδικά σε καταστάσεις που είναι σημαντικές και μπορούν να επηρεάσουν το δικό μας μέλλον ή άλλων ανθρώπων.

Ωστόσο, όταν βρισκόμαστε ενώπιον πιεστικών καταστάσεων, το στρες που μας κάνουν να νιώθουμε, λειτουργεί σαν κρυπτονίτης για τις αποφάσεις που πρόκειται να πάρουμε.

Όταν λοιπόν χρειάζεται να πάρεις αποφάσεις όταν το στρες σε χτυπάει, χρειάζεται να θυμάσαι κάποια πράγματα.

Το Στρες Διαλύει την Ικανότητα σου να Παίρνεις Αξιόπιστες Αποφάσεις

Όπως φαντάζεσαι ήδη, όταν είμαστε ήρεμοι είμαστε και ψύχραιμοι, οπότε είναι πολύ πιο εύκολο να βλέπουμε πιο ξεκάθαρα τα κίνητρα, τις επιλογές και τις πιθανότητες που έχουμε και φυσικά αξιολογούμε καλύτερα τα δεδομένα που απλώνονται μπροστά μας.

Όταν είμαστε κάτω από στρες, η ικανότητα μας να αξιολογούμε και να παίρνουμε αποφάσεις μειώνεται ραγδαία.

Στόχος βέβαια όταν θέλεις να πάρεις αποφάσεις κάτω από πιεστικές συνθήκες είναι να μπορείς να κάνεις τρία βασικά πράγματα:

Πρώτον μην αφήσεις το στρες να λειτουργήσει ως κίνητρο των αποφάσεων σου.

Συνήθως όταν νιώθουμε στρες, βιαζόμαστε να πάρουμε αποφάσεις μόνο και μόνο για να φύγει από πάνω μας η ευθύνη ή να τελειώνουμε πιο γρήγορα. Φυσικά, όταν βιαζόμαστε, παίρνουμε και τις χειρότερες αποφάσεις.

Είναι καλύτερο να δίνεις χρόνο στον εαυτό σου να αξιολογεί και δεύτερη φορά κάποια απόφαση όταν είσαι ήρεμος.

Ξέρεις πότε είναι μεγαλύτερη η πίεση; Όταν θέλεις κάτι πολύ, αλλά τελικά δεν γίνεται με τον τρόπο που εσύ θα ήθελες:

Δεύτερον είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να ξεχωρίζεις πόσο χρόνο έχεις για να πάρεις μια απόφαση και ταυτόχρονα πόσο σημαντική είναι αυτή σε σχέση με τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν σε περίπτωση που πάρεις την λάθος απόφαση.

Μπορεί να απαιτείται να πάρεις γρήγορα μια απόφαση όμως αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως πρέπει να πάρεις μια απόφαση μόνο για να την πάρεις.

Όταν οι παραπάνω παράμετροι φτάνουν στα άκρα, δηλαδή χρειάζεται να πάρεις πολύ γρήγορα μια πολύ σημαντική απόφαση, είναι εξαιρετικά χρήσιμο να βάλεις και κάποιον άλλο στο παιχνίδι.

Ρώτησε μια άποψη από κάποιον που εμπιστεύεσαι και γνωρίζεις πως είναι σίγουρα πιο ήρεμος από εσένα.

Τρίτον το στρες σε σχέση με τις αποφάσεις πολλές φορές είναι εντελώς υποκειμενικό. Τι σημαίνει αυτό;

Επειδή αισθάνεσαι στρες δεν σημαίνει απαραίτητα πως η κατάσταση είναι επείγουσα. Μπορεί να φαίνεται απλό όμως δεν είναι. Αν αξιολογήσεις την κατάσταση λόγω στρες ως πολύ σοβαρή, η πίεση που αισθάνεσαι θα αυξηθεί και η ψυχραιμία σου θα πάρει τον κατήφορο.

Αποφάσεις και Αβεβαιότητα

Σε πολλές περιπτώσεις, οι σοβαρές αποφάσεις που δυσκολευόμαστε να πάρουμε είναι και αυτές που δεν γνωρίζουμε το αποτέλεσμα. Και όταν το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο τόσο περισσότερο δυσκολευόμαστε να πάρουμε μια απόφαση.

Και φυσικά αυτό συμβαίνει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό όταν βρισκόμαστε μπροστά σε μια απόφαση που ενδέχεται να αλλάξει την ζωή μας σε κάποιο βαθμό. Εκεί δεν μας πιέζει τόσο το παρόν όσο το ενδεχόμενο να πάρουμε μια απόφαση και τελικά να μην εξελιχθεί όπως θέλουμε ή ελπίζουμε.

Με λίγα λόγια, το στρες δεν προκαλείται μόνο από τις συνθήκες που επικρατούν ήδη αλλά από τις συνθήκες που είναι πιθανό να δημιουργήσουν οι αποφάσεις μας.

Και φυσικά υπάρχει πάντα και η παράμετρος της εξωτερικής πίεσης. Αυτής που δέχεσαι από τον κόσμο:

Σε αυτές τις περιπτώσεις, αρχικά επιλέγεις τα κριτήρια που θα χαρακτηρίσουν την βέλτιστη απόφαση σου. Στη συνέχεια αξιολογείς αν με αυτή την απόφαση έρχεσαι πιο κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Για αυτό και ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά μια απόφασης είναι να γνωρίζεις από την αρχή τι θέλεις να καταφέρεις.

Διότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχεις να κάνεις μόνο με τις παραμέτρους και τις συνθήκες μιας απόφασης αλλά και με βάση τα παραπάνω τι είναι αυτό που θέλεις να καταφέρεις.

Όταν βρίσκεσαι κάτω από στρες και την απαίτηση να πάρεις σοβαρές αποφάσεις, είναι σαν να χτυπά ένας συναγερμός στο μυαλό σου.

Εκείνη την στιγμή, το πρώτο που έχεις να κάνεις είναι πρώτα να ξεκαθαρίσεις τι θέλεις να καταφέρεις και στην συνέχεια να πάρεις τις αποφάσεις που χρειάζονται.

Αυτό που θέλεις να καταφέρεις βέβαια είναι από μόνο του μια σημαντική απόφαση. Απλά είναι η αρχή για να στήσεις τα υπόλοιπα κριτήρια.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα, δες εδώ

Να είσαι καλά

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr