Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη Αλλάζει το Μέλλον

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει συνεχώς τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με την καθημερινότητα και θα την αλλάξει ακόμα περισσότερο.

Η τεχνολογία εξελίσσεται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες και επηρεάζει την ανθρωπότητα. Πριν από 200 χρόνια η βιομηχανική επανάσταση ήρθε να αλλάξει δραστικά την ανθρώπινη κοινωνία και την οικονομία.

Σήμερα, μια νέα επανάσταση είναι στα σκαριά!

Πλέον μπορούμε να έχουμε στην τσέπη μας επεξεργαστική ισχύ που ούτε φανταζόμασταν πριν από 20-30 χρόνια.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι μια ιδέα, η οποία εξάπτει την φαντασία των ανθρώπων εδώ και δεκαετίες και έχει γίνει αντικείμενο έρευνας με σημαντικά αποτελέσματα.

Ήδη από την δεκαετία του 1940 εμφανίσθηκαν οι πρώτες ιδέες για την κατασκευή νευρωνικών δικτύων και η εξέλιξη ήταν ταχύτατη, όσο αύξανε και η υπολογιστική ισχύς. Κατά τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την κατασκευή νευρωνικών δικτύων, τα οποία μιμούνται τους βιολογικούς νευρώνες και έχουν την δυνατότητα εκμάθησης.

Αυτό σημαίνει ότι οι μηχανές αποκτούν την δυνατότητα επεξεργασίας πληροφοριών σε υψηλό επίπεδο, κάτι που τους επιτρέπει να εκτελέσουν πολύπλοκες διεργασίες, όπως η αναγνώριση προσώπου.

Όσο η τεχνολογία εξελίσσεται δεν αποκλείεται στο μέλλον να δούμε στην ζωή μας αλλαγές από την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης, με επιπτώσεις στην καθημερινή μας ζωή. Οι προβλέψεις των ερευνητών λένε ότι με την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης, θα αλλάξει ριζικά ο τρόπος παραγωγής και διανομής των αγαθών και εν γένει η καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Ας δούμε μερικούς τομείς στους οποίους αναμένεται τεράστια εξέλιξη:

#1. Αυτόματα Μεταφορικά Δίκτυα

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει συνεχώς τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με την καθημερινότητα και θα την αλλάξει ακόμα περισσότερο.

Ήδη από το 2012 βλέπουμε το ξεκίνημα των πρώτων αυτοκινήτων χωρίς οδηγό, παρόλο που τα συγκεκριμένα οχήματα χρειάζονται κάποιον στο τιμόνι για λόγους ασφαλείας, μιας και η τεχνολογία αυτή δεν είναι αρκετά εξελιγμένη ακόμη.

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών των ΗΠΑ έχει θέσει κάποια στάδια αυτοματοποίησης και το όχημα της Google είναι ακόμη στο πρώτο στάδιο, απέχει δηλαδή αρκετά από την πλήρη αυτοματοποίηση.

Σίγουρα θα περάσουν αρκετά χρόνια, μέχρις ότου τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό γίνουν αποδεκτά  από το ευρύ κοινό. Οι ερευνητές αναφέρονται σε λεωφορεία, τραίνα, ακόμη και αεροπλάνα χωρίς οδηγούς ή πιλότους. Ήδη υπάρχουν συρμοί μετρό σε μερικές χώρες που λειτουργούν αυτόματα.

Γίνονται λοιπόν βήματα και δεν αποκλείεται στο μέλλον να δούμε πλήρως αυτοματοποιημένα δίκτυα μεταφορών να αναλαμβάνουν όλες μας τις μετακινήσεις.

#2. Τεχνολογία Cyborg

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει συνεχώς τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με την καθημερινότητα και θα την αλλάξει ακόμα περισσότερο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι στο μακρινό μέλλον οι άνθρωποι θα μπορούν να ενσωματώσουν υπολογιστικά και μηχανικά μέρη στο σώμα τους, ούτως ώστε να βελτιώσουν τις δυνατότητες τους.

Θυμάσαι τον Robocop; Πιστεύεται ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα εξελιχθεί τόσο που θα μπορούν να δημιουργηθούν τεχνητά μέλη, τα οποία θα μπορούν να ελεγχθούν με τεχνητούς νευρώνες από το άτομο που θα τα φέρει. Άτομα με ακρωτηριασμένα μέλη θα μπορούν με την εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας να διευκολύνουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινή τους ζωή.

#3. Τεχνητή Νοημοσύνη θα Αναλάβει Επικίνδυνες Δουλειές

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει συνεχώς τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με την καθημερινότητα και θα την αλλάξει ακόμα περισσότερο.

Ήδη σήμερα υπάρχουν εφαρμογές της ρομποτικής τεχνολογίας σε δύσκολα και επικίνδυνα καθήκοντα ή σε εργασίες που απαιτούν μεγάλο βαθμό ακρίβειας, όπως η εξουδετέρωση βομβών. Στην πραγματικότητα αυτά δεν είναι αυτόνομα ρομπότ, αλλά ελέγχονται από κάποιον άνθρωπο, ο οποίος είναι απομακρυσμένος, σε ασφαλές σημείο.

Όσο η τεχνολογία εξελίσσεται τέτοιου είδους τεχνολογίες θα διαδίδονται περισσότερο και θα αναλαμβάνουν περισσότερα καθήκοντα, λειτουργώντας πλήρως αυτοματοποιημένα.

Για παράδειγμα εργασίες συγκόλλησης, γνωστές για την παραγωγή τοξικών υλικών, έντονης θερμότητας και θορύβου, θα γίνονται από ρομπότ, ακόμη και σε μικρότερη κλίμακα, όχι μόνο σε μεγάλες γραμμές παραγωγής, γλιτώνοντας έτσι τους ανθρώπους από την έκθεση σε κινδύνους.

#4. Επίλυση Προβλημάτων

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει συνεχώς τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με την καθημερινότητα και θα την αλλάξει ακόμα περισσότερο.

Η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης θα μπορέσει να βοηθήσει στην επίλυση σημαντικών για την ανθρωπότητα -και όχι μόνο- προβλημάτων.

Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στον τομέα της υγείας, ισχυροί αλγόριθμοι και υπολογιστική ισχύς μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση ασθενειών, με νέες θεραπείες και φάρμακα που θα μπορέσουν να αναπτυχθούν.

Στον τομέα των μεταφορών, όπως ήδη αναφέραμε παραπάνω, τα αυτοματοποιημένα δίκτυα θα  συμβάλλουν στην μείωση των ατυχημάτων.

Με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης θα βελτιωθεί επίσης η ανθρώπινη μάθηση, με εφαρμογές που θα μπορούν να διδάξουν τους μαθητές πιο αποτελεσματικά και με βάση τις ανάγκες του καθενός, κάτι που είναι αδύνατον αυτή τη στιγμή.

Σημαντικές είναι επίσης οι εφαρμογές που θα βρει η Τεχνητή Νοημοσύνη στον τομέα της ενέργειας. Θα υπάρχει η δυνατότητα να προβλεφθεί πότε και πού χρειάζεται περισσότερη ενέργεια, αλλά και πού δεν χρειάζεται, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση σε μεγάλο βαθμό.

Τέτοια συστήματα ήδη χρησιμοποιούνται στην Google και έχουν επιφέρει μείωση έως και 40% στην κατανάλωση ενέργειας.

Τέλος, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, θα υπάρξουν εξελίξεις και στον χώρο της οικολογίας και της προστασίας της άγριας ζωής, αφού συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούν να αναλύσουν μεγάλο όγκο δεδομένων και, για παράδειγμα, να υποδείξουν τα σημεία στα οποία πρέπει να δημιουργηθούν διάδρομοι διέλευσης στους αυτοκινητόδρομους.

#5. Ρομπότ για Παρέα!

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει συνεχώς τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με την καθημερινότητα και θα την αλλάξει ακόμα περισσότερο.

Ποιος δεν θα ήθελε να έχει στο σπίτι του ένα ρομπότ σαν τον C3PO από το Star Wars; Με την παρούσα τεχνολογία δεν μπορεί να υπάρξει ένα ρομπότ που θα λειτουργεί επίπεδο τέτοιο ώστε να κατανοεί τα ανθρώπινα συναισθήματα.

Γίνονται όμως βήματα με την κατασκευή ρομπότ που είναι προγραμματισμένα να διαβάζουν σε έναν βαθμό τα ανθρώπινα συναισθήματα και να προσπαθούν να κάνουν χαρούμενους τους ιδιοκτήτες τους.

Σίγουρα το μέλλον και σε αυτόν τον τομέα προβλέπεται συναρπαστικό!

#6. Φροντίδα Ηλικιωμένων

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει συνεχώς τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με την καθημερινότητα και θα την αλλάξει ακόμα περισσότερο.

Για πολλούς ηλικιωμένους η καθημερινή ζωή έχει πολλές δυσκολίες, που για να ξεπεραστούν πρέπει να βασίζονται σε άλλα μέλη της οικογένειες ή σε τρίτους που προσλαμβάνουν για αυτή τη δουλειά.

Σύμφωνα με τον Matthew Taylor, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Washington State, σε μερικά χρόνια θα υπάρχουν ρομπότ, τα οποία θα βοηθούν τους ηλικιωμένους, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους.

Παρόλο που δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον με ακρίβεια, είναι σίγουρο ότι η αλληλεπίδραση των ανθρώπων με διάφορες μορφές Τεχνητής Νοημοσύνης θα γίνει μέρος της καθημερινότητας.

Υπάρχει βέβαια και από την άλλη πλευρά μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με τα μειονεκτήματα που μπορεί να προκύψουν. Κάποιοι φοβούνται για την δημιουργία ενός αυτόνομου συστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης που μπορεί να ανταγωνίζεται τον άνθρωπο, όπως στις ταινίες Terminator, όμως σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό είναι κάτι που δεν μοιάζει και τόσο πιθανό.

Ένας πιο ρεαλιστικός φόβος είναι το ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορέσει να αναλάβει έως και 50% των ανθρώπινων εργασιών, πράγμα που θα οδηγήσει σε αντίστοιχη μείωση των θέσεων εργασίας.

Κάποιες από αυτές τις εξελίξεις είναι ήδη εδώ και τις ζούμε, ενώ κάποιες άλλες φαντάζουν ακόμη και σήμερα ως σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Οι έρευνες και η εξέλιξη όμως συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς και το μέλλον προβλέπεται να είναι συναρπαστικό!

Αν ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την Τεχνητή Νοημοσύνη από μια περισσότερο επιστημονική σκοπιά μπορείς να δεις τις σχετικές διαλέξεις του καθηγητή του ΜΙΤ Κωνσταντίνου Δασκαλάκη.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.