Πως η Τελειομανία Οδηγεί σε Έλλειψη Αποτελεσμάτων

τελειομανία και έλξη

Η τελειομανία είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι άντρες. Στην προσπάθεια του κάποιος να εξαλείψει την πιθανότητα μιας αρνητικής αντίδρασης ή απόρριψης, προσπαθεί να είναι τέλειος. Όμως, σε αυτό ακριβώς το σημείο συμβαίνουν τα περισσότερα σφάλματα.

Η επιθυμία που έχουμε να αποδώσουμε άψογα σε καταστάσεις πίεσης δεν είναι απλά θέληση! Η τελειομανία είναι αμυντικός μηχανισμός που έχει ως σκοπό να μας προστατέψει από μια αρνητική έκθεση της εικόνας μας. Όμως τι σημαίνει εικόνα για τον καθένα και πως αυτή συνδέεται με την τελειομανία;

Ο φόβος των περισσοτέρων είναι η κοινωνική απόρριψη. Επιστημονικές έρευνες αποκαλύπτουν πως είναι στην Φύση του ανθρώπινου μυαλού να συνδέεται κοινωνικά με άλλα άτομα. Όταν το άτομο αυτό αποτύχει, ο ψυχισμός του δέχεται ένα ισχυρό πλήγμα. Για να μην συμβεί αυτό, ανάλογα με την δομή της κοινωνικής συναναστροφής που βρισκόμαστε κάθε φορά, προσπαθούμε να επιδείξουμε μια συγκεκριμένη εικόνα.

Η εικόνα αυτή είναι ένας συνδυασμός της άποψης που έχουμε για τον εαυτό μας και της άποψης που πιστεύουμε ότι έχουν οι άλλοι για εμάς. Ως άθροισμα, οι δύο αυτές απόψεις, σχηματίζουν μια συνολική αντιληπτική εικόνα για τον εαυτό μας. Ανεξάρτητα με το αν η συνολική αυτή εικόνα είναι θετική ή αρνητική, θα προσπαθήσουμε να προβάλλουμε τον καλύτερο μας εαυτό ώστε να μην απορριφθούμε κοινωνικά.

Δυστυχώς όμως, υπάρχει ένα παράδοξο σε αυτή την προσπάθεια. Η πρόθεση που δημιουργεί το κίνητρο να προβάλλουμε μια συγκεκριμένη εικόνα είναι το πρόβλημα! Όταν η πρόθεση μας είναι να εντυπωσιάσουμε στηριζόμαστε σε παράγοντες εξωτερικής επιβεβαίωσης και αυτό μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά αρνητικό.

Αν στηρίζουμε την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας στις αντιδράσεις και την αποδοχή των άλλων, αυτόματα, δηλώνουμε στον εαυτό μας πως οι άλλοι έχουν μεγαλύτερη αξία από εμάς. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο όπου εν τέλει η τελειομανία είναι κυρίαρχος. Προσπαθούμε συνεχώς να προβάλουμε τον καλύτερο μας εαυτό και φυσικά η πίεση που αισθανόμαστε είναι τεράστια.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε πως ποτέ και καμία εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας δεν θα είναι τέλεια. Δεν χρειάζεται!

Τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό;

  • Δεν χρειάζεται να υποθέτεις συνεχώς το χειρότερο σενάριο

Ο λόγος που σκέφτεσαι ΜΟΝΟ τι μπορεί να πάει στραβά είναι γιατί προσπαθείς, χωρίς να το αισθάνεσαι, να προετοιμάσεις τον εαυτό σου για το χειρότερο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι σκέψεις αυτές χειροτερεύουν την κατάσταση αντί να την κάνουν καλύτερη.

Έχεις απέναντι σου δύο άτομα. Το ένα είναι θετικό, ήρεμο και χαμογελαστό. Το άλλο είναι αγχωμένο και νευρικό. Ποιον από τους δύο θέλεις να γνωρίσεις; ΑΚΡΙΒΩΣ! Το ίδιο συμβαίνει και με τις γυναίκες.

  • Αποδέξου τις αδυναμίες σου

Υπάρχει περίπτωση να πιστεύεις πως κάτι λείπει. Μπορεί να έχεις και δίκιο που το πιστεύεις. Όμως ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ! Το να σκέφτεσαι συνεχώς κάποιες αδυναμίες που ενδεχομένως να υπάρχουν σου δημιουργεί ένα τρομακτικό μειονέκτημα. Δεν σε αφήνει να βγάλεις προς τα έξω τα θετικά στοιχεία της προσωπικότητας σου.

Και ΣΙΓΟΥΡΑ υπάρχουν!

Τα στοιχεία που σε κάνουν ξεχωριστό είναι ένα σύνολο απο θετικά ΚΑΙ αρνητικά χαρακτηριστικά. Όμως αυτό που καθορίζει την επιτυχία από την επιτυχία είναι το κατά πόσο μπορείς να αποδεχτείς αυτές τις αδυναμίες!

  • Δεν μετράει ΜΟΝΟ το αποτέλεσμα

Έχεις ανά πάσα στιγμή την δυνατότητα να μετατρέψεις την οποιαδήποτε διαδικασία σε μια μοναδική και εκπληκτική εμπειρία. Είναι επιλογή σου και μπορείς να την κάνεις όποτε εσύ αισθάνεσαι έτοιμος.

Το αποτέλεσμα είναι απλά μια ένδειξη ότι κάτι πέτυχε. Όμως θα σε αφήσω με ένα προβληματισμό: Θέλεις το αποτέλεσμα να έρθει από κάτι προσποιητό ή από μια αυθεντική έκφραση του χαρακτήρα σου;

  • Τελειομανία = Πίεση = Άγχος Απόδοσης = Έλλειψη Δράσης = Μηδέν Αποτελέσματα

Η τελειομανία, όπως αναφέραμε πιο πάνω, είναι η προσπάθεια ελέγχου της παραμικρής παραμέτρου. Να θυμάσαι όμως πως αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης δεν πρόκειται να σε βοηθήσει να περάσεις καλά. Θα προσπαθείς συνεχώς να εντοπίζεις πιθανά λάθη και η πίεση αυτή θα σε κουράσει μέχρι τελικά να παρατήσεις την ίδια την προσπάθεια.

  • Εσύ θέτεις τα όρια της επιτυχίας σου

Αν η επικοινωνία σου με μια γυναίκα είναι επιτυχημένη ή όχι, ποιος το καθορίζει; Μήπως η τελειομανία σου χτυπάει και πάλι την πόρτα;

Τι είναι πιο σημαντικό για εσένα; Να εκφραστείς όπως θέλεις ή να προσποιείσαι και να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα; Όταν προβάλουμε μια εικόνα όπου στην ουσία δεν είναι δική μας, αργά η γρήγορα, αυτή η προσπάθεια θα φανεί. Οι γυναίκες δεν είναι αφελείς. Και φυσικά ούτε εσύ!

Περιμένω τα σχόλια σου στο προσωπικό μου προφίλ ή στο [email protected].

Ακόμα, μην ξεχάσεις να κάνεις εγγραφή στο Newsletter μας. Θα λάβεις αυτόματα ένα Δωρεάν E – Book.

Να είσαι καλά

Βρες με!

Christos

Head Of Training at Men Of Style
Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα.

Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων.

Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr
Christos
Βρες με!
Christos
administrator
Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα.Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων.Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr