Χρήματα: Πόσα Χρειαζόμαστε για να Είμαστε Ευτυχισμένοι;

Κατά πόσο τα χρήματα μπορούν να μας προσφέρουν ευτυχία ή όχι, είναι ένα ερώτημα που όλοι μας έχουμε κάνει. Διάβασε την απάντηση.

Σίγουρα θα έχεις ακούσει ότι τα χρήματα δεν αγοράζουν την ευτυχία, κάτι που εν μέρει ισχύει. Με τα χρήματα όμως μπορείς να αγοράσεις αγαθά και υπηρεσίες που θα σου εξασφαλίσουν ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης, κάτι που έμμεσα θα σε κάνει ευτυχισμένο.

Αν έπρεπε να επιλέξεις ένα χρηματικό ποσό με το οποίο πιστεύεις ότι θα ήσουν ευτυχισμένος, ποιο θα ήταν αυτό; Πόσα χρήματα θεωρείς ότι είναι αρκετά;

Μην βιαστείς να απαντήσεις ότι χρειάζεσαι απεριόριστα χρήματα, γιατί η έρευνα έχει αποδείξει ότι αυτό δεν ισχύει.

Τα χρήματα που οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αρκούν για να είναι ευτυχισμένοι έχουν αποτελέσει αντικείμενο έρευνας αρκετών μελετών, οι οποίες έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένα ποσά, με τα οποία κάποιος θα νιώθει ευτυχισμένος και αν τα ξεπεράσει θα αρχίσει να εισέρχεται σε πεδία δυστυχίας.

Βέβαια, έχουμε πάντα στο μυαλό μας πως τα χρήματα μετρούν και στην ερωτική ζωή, όπως μπορείς να τσεκάρεις στo  επεισόδιο από το ελληνκό podcast Apla+Andrika:

Τι Υποστηρίζουν Oι Έρευνες Για Τα Χρήματα
Κατά πόσο τα χρήματα μπορούν να μας προσφέρουν ευτυχία ή όχι, είναι ένα ερώτημα που όλοι μας έχουμε κάνει. Διάβασε την απάντηση.

Μια μεγάλη έρευνα του Purdue University μελέτησε 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους από 164 χώρες και κατέληξε σε ένα ανώτερο όριο χρημάτων. Μετά το οποίο αρχίζει να μειώνεται ο βαθμός ικανοποίησης και ευτυχίας και η απόκτηση υλικών αγαθών γίνεται αυτοσκοπός.

Τα χρήματα αυτά ανέρχονται στο ποσό των 95.000 δολαρίων ΗΠΑ ανά έτος και ανά άτομο. Λίγο χαμηλότερα επίπεδα της τάξεως των 60.000 με 70.000 ισοδυναμούν με συναισθηματική ευεξία.

Η προσθήκη παιδιών και συζύγων βέβαια αυξάνει το ανωτέρω ποσό, ενώ σημαντικές διαφοροποιήσεις παρατηρήθηκαν αναλόγως όχι μόνο με την χώρα προέλευσης, αλλά ακόμη και με την περιοχή.

Συγκεκριμένα παρατηρήθηκαν διαφορές στα χρήματα μεταξύ διαφορετικών πολιτειών των ΗΠΑ. Αλλά και μεταξύ χωρών που έχουν ήδη καλύτερο βιοτικό επίπεδο σε σχέση με άλλες με χαμηλότερο.

Οι άνθρωποι επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τα πρότυπα που προβάλλονται, αλλά και από την σύγκριση με το βιοτικό επίπεδο των γύρω τους, όμως όπως αποδείχθηκε από την έρευνα υπάρχει ένα κατώφλι.

Η ευτυχισμένη ζωή για έναν Αυστραλό έχει κόστος 125.000 δολάρια, για κάποιον που ζει στις ΗΠΑ ή στον Καναδά τα χρήματα φτάνουν στις 105.000 δολάρια και για κάποιον στην Δυτική Ευρώπη το ποσό αυτό ανέρχεται στις 100.000 δολάρια.

Τα χρήματα που οι άνθρωποι θεωρούν ικανά να τους παρέχουν όσα χρειάζονται για να ζουν ευτυχισμένοι στην νοτιοανατολική Ασία είναι 70.000 δολάρια, στην Ανατολική Ευρώπη είναι μόλις 45.000 δολάρια και στην Λατινική Αμερική, ακόμη λιγότερα, 35.000 δολάρια.

Παγκοσμίως παρατηρήθηκε μεγάλη διαφορά μεταξύ αντρών και γυναικών. Οι άντρες θεωρούν ότι χρειάζονται λιγότερα χρήματα για να είναι ευτυχισμένοι 90.000 δολάρια κατά μέσο όρο, ενώ οι γυναίκες θέλουν 100.000 δολάρια.

Παρόμοιες διαφορές παρατηρήθηκαν από τους ερευνητές αναφορικά με τα χρήματα που θεωρούν ικανά να φέρουν την ευτυχία άτομα με χαμηλή μόρφωση (70.000 δολάρια), μέσης εκπαίδευσης (85.000 δολάρια) και ανώτατης εκπαίδευσης (115.000 δολάρια).

Τι Συμβαίνει Με Τα Περισσότερα Xρήματα;
ευτυχια

Ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα στο οποίο κατέληξε η έρευνα είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αφού ξεπεράσουν κάποιο συγκεκριμένο χρηματικό ποσό, δεν αξίζει να επιδιώκεις να βγάζεις περισσότερα, διότι θεωρούν ότι από αυτό το σημείο και μετά μειώνεται το επίπεδο ικανοποίησης.

Το συγκεκριμένο ζήτημα είχε τεθεί ήδη από το 1974 από τον οικονομολόγο Easterlin, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι τα επίπεδα ευτυχίας δεν αυξάνονται αναλογικά με το κατά κεφαλήν εισόδημα, μια άποψη που κατά καιρούς αμφισβητήθηκε από πολλούς άλλους οικονομολόγους.

Κάτι εξίσου ενδιαφέρον είναι ότι το συμπέρασμα αυτό προέκυψε όμως μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη, συγκεκριμένα στην Δυτική Ευρώπη, στις Σκανδιναβικές χώρες, στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Ευρώπη, στην Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική, καθώς και στην Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ και Καναδά).

Αυτή η παρατήρηση ερμηνεύεται από τους ερευνητές από το γεγονός ότι οι άνθρωποι σε αυτές τις γεωγραφικές περιοχές γνωρίζουν πως τέτοια υψηλά εισοδήματα, έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις σε όρους χρόνου, φόρτου εργασίας και ευθύνης, κάτι που περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τις ευκαιρίες για θετικές εμπειρίες, διασκέδαση κλπ.

Φαίνεται λοιπόν ότι τα χρήματα που απαιτούνται για να είναι κανείς ευτυχισμένος είναι όσα μπορεί να αποκτήσει, έχοντας παράλληλα την δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσει με τον τρόπο που επιθυμεί.

Δεν βάζουν δηλαδή τα χρήματα σε μεγαλύτερη προτεραιότητα από τον χρόνο.

Αν τώρα κάποιος φίλος σου χρωστάει χρήματα, τότε καλύτερα να τσεκάρεις το παρακάτω επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika:

Χρήματα Και Ισορροπία
Κατά πόσο τα χρήματα μπορούν να μας προσφέρουν ευτυχία ή όχι, είναι ένα ερώτημα που όλοι μας έχουμε κάνει. Διάβασε την απάντηση.

Πολλοί από εμάς δουλεύουμε πολλές ώρες. Για να βγάλουμε χρήματα και να ζήσουμε τους εαυτούς και τις οικογένειες μας. Πολλοί δουλεύουν και σε δεύτερη δουλειά. Παραμελώντας τελικά τον εαυτό τους και τους ανθρώπους γύρω τους, ώστε να αποκτήσουν περισσότερα χρήματα.

Όπως προκύπτει και από την έρευνα στην οποία αναφερθήκαμε, υπάρχει ένα σημείο, στο οποίο τα χρήματα μας κάνουν αντιπαραγωγικούς και δρουν εις βάρος άλλων κομματιών της ζωής που είναι πολύ σημαντικά.

Τέλος, η πραγματική αξία των χρημάτων είναι όταν μπορείς με αυτά να κερδίσεις εμπειρίες. Κάτι που είναι προτιμότερο και θα σε κάνει καλύτερο. Αντί να αγοράσεις, για παράδειγμα, μια καινούρια τηλεόραση. Με τα χρήματα αυτά μπορείς να κάνεις ένα ταξίδι ή να δοκιμάσεις κάποιο νέο άθλημα κλπ.

Ακόμα, τα χρήματα δεν αγοράζουν ποιοτικούς ανθρώπους και κυρίως δεν αγοράζουν την σχέση που έχεις με τον εαυτό σου.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Τα χρήματα είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους, βρες την λύση σου εδώ.

Διάβασε το βιββλίο μας Άνδρας Αξίας. Βρες το εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.