Πόσα Πτυχία Χρειάζομαι Σήμερα, ρε Πατέρα;

Ένα, δύο, πέντε; Μεταπτυχιακά; Διδακτορικά; Ξένες γλώσσες; Υπολογιστές; Με τι πτυχίο θα ήταν ικανοποιημένοι οι γονείς μου; Με πόσα; Ποιο θα μου ταίριαζε; Ποιο θα με αναβαθμίσει επαγγελματικά; Ποιο θα μου αλλάξει τη ζωή; Ποιο χρειάζεται να προσθέσω στο βιογραφικό μου;

Είτε είσαι το παιδί είτε είσαι ο γονέας της ιστορίας, αυτή την εποχή σίγουρα σε έχουν απασχολήσει συζητήσεις με το θέμα: Πτυχίο.

Και θα σε έχει απασχολήσει, γιατί στην κοινωνία που έχουμε μεγαλώσει είναι βαθιά ριζωμένη η νοοτροπία: «Τελείωσε το σχολείο, πέρασε σε μια σχολή, πάρε ένα πτυχίο να βρεις δουλειά».

Πόσες φορές έχουμε ακούσει τις φράσεις: «Πάρε ένα πτυχίο, κάπου θα σου χρειαστεί» ή «Βγάλε μια σχολή, να έχεις ένα χαρτί στα χέρια σου, ποτέ δεν ξέρεις…»

Η ουσία δε βρίσκεται στο ότι ποτέ δε θα ξέρεις, αλλά στο ότι, αν δεν ενδιαφερθείς, ποτέ δε θα μάθεις.

Πόσο αξίζει, άραγε, για οποιοδήποτε άτομο, ν’ αφιερώσει χρόνο και μελέτη, να καταπολεμήσει το άγχος που δημιουργείται και να κάνει την υπομονή που απαιτείται για ν’ αποκτήσει ένα πτυχίο που μπορεί να μην το εκτιμά ή να μην το χρησιμοποιήσει; Ή να φοιτήσει σε μια σχολή που είναι απωθημένο άλλων και, ακόμα χειρότερα, να φοιτήσει σε μια σχολή, επειδή δεν έχει βρει κάτι καλύτερο να κάνει; Μόνο και μόνο για να πάρει «ένα χαρτί να έχει»;

Δεν υπάρχει χειρότερη φράση για να «κόψει» τα φτερά κάποιου, να τον αποπροσανατολίσει από τα «θέλω» του, να τον γεμίσει ανασφάλεια, να τον κάνει να νιώθει ανεπαρκής, να του προκαλέσει αισθήματα κατωτερότητας, μειονεξίας και κομπλεξισμού από τη φράση: «Πάρε ένα χαρτί να έχεις».

Πόσο συνετό είναι να επενδύσεις, ως εαυτός, σ’ ένα πτυχίο που θα το χρησιμοποιήσεις «άμα τύχει»;

Αν, όμως, έχεις επιλέξει τη σχολή σου με σύνεση και σπουδάζεις το αντικείμενο που σου αρέσει, τότε υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να ξέρεις, για να μην παγιδευτείς σε νοοτροπίες του παρελθόντος.

Η εποχή που κάποιος έπαιρνε ένα πτυχίο και εργαζόταν ακριβώς πάνω στο αντικείμενο που σπούδασε, έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Η σιγουριά που εξασφάλιζε ένα καλό πτυχίο, τόσο σε επίπεδο γνώσεων όσο και σε επίπεδο επαγγελματικής εξέλιξης έχει πλέον παρέλθει οριστικά. Στις περισσότερες σχολές δε, όσα μαθαίνει κανείς, έχουν σχεδόν ξεπεραστεί μέχρι να αποκτήσει το πτυχίο του.

Τόσο το σχολείο όσο και η σχολή που θα επιλέξεις προσφέρουν μόνο μερικά κομμάτια γνώσης. Είναι στο χέρι και τη θέλησή σου να εμπλουτίσεις και να εξελίξεις αυτές τις γνώσεις.

 

Πόσα Πτυχία Πρέπει να Πάρω Αυτή την Εποχή;

Σαφής απάντηση δεν υπάρχει.

Η απάντηση ξεκινά, όταν γνωρίζεις τι ακριβώς θέλεις να κάνεις. Με τι ακριβώς θέλεις ν’ ασχοληθείς και πόσο θες εντρυφήσεις στο αντικείμενο. Πόσο θες να καινοτομήσεις ή πόσο θες να ακολουθήσεις και να υποστηρίξεις έναν καινοτόμο.

Μπορεί να χρειάζεται ένα, μπορεί πολλά, μπορεί και κανένα. Άλλωστε τα πτυχία δεν κάνουν τον άνθρωπο.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι οκτώ από τους δέκα πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, αυτή τη στιγμή, είναι αυτοδημιούργητοι. Δηλαδή, δεν έφτασαν εκεί που είναι χάρη στα πτυχία του πανεπιστημίου, αλλά χάρη σε μια πολύ καλή ιδέα που είχαν και επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να την εφαρμόσουν ή χάρη σε ένα ταλέντο που αξιοποίησαν.

Γνωστά παραδείγματα που ανήκουν στην κατηγορία των αυτοδημιούργητων είναι οι Jeff Bezos (Amazon), Bill Gates (Microsoft) και Mark Zuckerberg (Facebook), οι οποίοι δεν στηρίχτηκαν στις πανεπιστημιακές γνώσεις, αλλά στην επινοητικότητα που διαθέτουν και τη θέλησή τους να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να υλοποιήσουν την ιδέα τους.

Επίσης, οι Steve Jobs (Apple) και Bill Gates (Microsoft) παρότι εισήχθησαν σε Πανεπιστήμια, εγκατέλειψαν πρόωρα τη φοίτησή τους για να δοκιμάσουν την ιδέα τους και να εκπαιδευτούν κατάλληλα για την υλοποίησή της. Και πέτυχαν!

Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να διακόψεις τη φοίτησή σου, αλλά ότι η πραγματική εκπαίδευση ξεκινά τη στιγμή που θα το πάρεις απόφαση ν’ ασχοληθείς και, συνήθως, επεκτείνεται πολύ μακρύτερα από τα συνηθισμένα όρια γνώσεων που σου προσφέρει μια σχολή Πανεπιστημίου.

Βέβαια, ισχύει και η άλλη πλευρά. Ο υπάλληλος Νο.62 της Google, δεν βρίσκεται τυχαία στο πόστο του. Σίγουρα, έχει σπουδαία εξειδίκευση και το πτυχίο, το μεταπτυχιακό και οι επιμέρους πρόσθετες εκπαιδεύσεις που μπορεί να έχει λάβει, τον έχουν βοηθήσει να χτίσει μια σπουδαία καριέρα που τον κατατάσσει ανάμεσα στους κορυφαίους υπαλλήλους της εταιρείας.

Ένας πανεπιστημιακός τίτλος είναι σημαντικός, αλλά δεν είναι το παν και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι όλες οι μεγάλες εταιρείες – κολοσσοί, όπως η Microsoft, η Apple, ακόμα και η NASA, δεν στηρίζονται σε βιογραφικά για να επιλέξουν το προσωπικό τους. Δεν αναζητούν πλέον πτυχιούχους, αλλά ταλέντα!

Επομένως, γίνεται αντιληπτό ότι αυτή την εποχή, αν θέλει κάποιος να πετύχει κάτι ξεχωριστό και σπουδαίο,  απαιτείται να κατέχει ένα συνδυασμό χαρακτηριστικών.

Ποια Είναι τα Στοιχεία που σε Ξεχωρίζουν και σε Κάνουν Σπουδαίο Πέρα από τα Πτυχία;

 Α. Επιθυμία για την εξέλιξη σου

Η Επιθυμία «γεννιέται» με τη θέλησή σου να κάνεις κάτι. Και μια σταθερή θέληση, γίνεται βούληση, έτοιμη να επιδιώξει και να επιτεύξει κάποιο σκοπό.

Η Επιθυμία σου να γίνεις καλύτερος αλλάζει τη ζωή σου!

Μια φλογερή Επιθυμία για την προσωπική εξέλιξη σου μπορεί να σε οδηγήσει σε «μονοπάτια» ζωής που μέχρι τώρα δεν είχες προσέξει ότι υπάρχουν.

Θέτεις νέους στόχους, ξεπερνάς τα γνωστά όρια του εαυτού σου, ορίζεις ένα νέο επίπεδο στη ζωή σου, ξεφεύγεις από τον παλιό εαυτό σου και δημιουργείς ένα νέο, αναπτυγμένο και εξελιγμένο μοντέλο του εαυτού σου που θα σε εξυπηρετήσει να δημιουργήσεις τη ζωή που ονειρεύεσαι. Τα πτυχία είναι μέρος της ζωής σου. Δεν είναι η ζωή σου. Αυτή την χτίζεις με βάση τις επιθυμίες σου. Τις ισχυρές επιθυμίες σου.

«Τίποτα δεν μπορεί ν’ αντισταθεί σε μια ανθρώπινη βούληση που θα ρισκάρει την ίδια την ύπαρξη της για την εκπλήρωση του σκοπού της»

Benjamin Disraeli

 Β. Ενδιαφέρον για απόκτηση γνώσεων

Η απόκτηση γνώσεων είναι σημαντική. Η απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων είναι σημαντικότερη.

Αυτό που έχει τη μέγιστη σημασία, όμως, είναι να νιώθεις «μαθητής». Να έχεις υιοθετήσει μια νοοτροπία που σου επιτρέπει να θέλεις συνεχώς να διδάσκεσαι νέα πράγματα που αφορούν τόσο τον τομέα που θες να ασχοληθείς όσο και την προσωπικότητά σου. Να δείξεις ενδιαφέρον για νέες γνώσεις, νέες μεθόδους, νέες μελέτες.

Εκπαιδεύσου τώρα σε αυτό που σου αρέσει, εμπλούτισε τον εαυτό σου με γνώσεις που μπορείς τώρα ν’ αποκτήσεις. Όλες οι πληροφορίες που πιστεύεις πως θα σε βοηθήσουν βρίσκονται διαθέσιμες σε βιβλία και στο διαδίκτυο.

Όλοι όσοι είναι τώρα επιτυχημένοι και ειδήμονες, ξεκίνησαν ως αρχάριοι στον τομέα τους. Το ενδιαφέρον τους, όμως, τους οδήγησε στο επίπεδο που βρίσκονται σήμερα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα πτυχία δεν είναι χρήσιμα. Απλά δεν είναι το μοναδικό χρήσιμο για την ζωή σου.

Ένα βίντεο που θα εξελίξει τη νοοτροπία σου και θα τονώσει το ενδιαφέρον σου είναι αυτό:

Γ. Αφοσίωση στο έργο σου

Η αποκλειστική, σχεδόν απόλυτη ενασχόληση με κάτι για το οποίο αισθάνεσαι έλξη, αγάπη ή σεβασμό, λέγεται Αφοσίωση.

Κανείς δεν πέτυχε τα αποτελέσματα που επιθυμούσε χωρίς να αφοσιωθεί πραγματικά σε αυτό που έκανε. Σύμφωνα με μελέτες, αν αφιερώσεις μία ώρα την ημέρα, για πέντε μέρες την εβδομάδα, για πέντε χρόνια, γίνεσαι ειδήμων, γίνεσαι ο καλύτερος στον τομέα σου. Αυτό είναι κάτι που δεν στο μαθαίνουν τα πτυχία. Το πετυχαίνεις επειδή εσύ το θέλεις!

Αν είναι τόσο σημαντικό για σένα, αν επιθυμείς να το κάνεις, αν ενδιαφέρεσαι να εξειδικευτείς πάνω σε αυτό, γιατί να μην αφοσιωθείς πραγματικά, ώστε να το «φτάσεις» στο μέγιστο επίπεδο που μπορείς;

«Έπρεπε να είχα αφοσιωθεί σε αυτό τότε που το ήθελα ή τότε που είχα χρόνο, αλλά δεν το κυνήγησα.»

Δε φοβάσαι μήπως σε 20, 30, 40 χρόνια έρθει μια στιγμή που θα σκεφτείς την παραπάνω πρόταση;

Δ. Εκτέλεση των ιδεών σου

Κάν’ το!

Θες να φοιτήσεις σε μια συγκεκριμένη σχολή που θα σου παρέχει αυτό που επιθυμείς για σένα στο μέλλον; Κάν’ το! Έχεις μια ιδέα για ένα νέο εγχείρημα; Κάν’ το! Πιστεύεις ότι αυτό που σκέφτεσαι θα σου αλλάξει τη ζωή; Κάν’ το!

Αν πρέπει να γίνει εύκολα, κάν’ το εύκολα, αν πρέπει να γίνει δύσκολα, κάν’ το δύσκολα. Απλά, κάν’ το!

Ξεπέρασε το φόβο και την ανασφάλεια και κάν’ το! Δεν μπορεί ποτέ να είναι λάθος ή καταστροφική μια ιδέα που καλλιεργείται αγνά μέσα στο μυαλό σου.

Αν κάτι πάει στραβά, κερδίζεις σε εμπειρία. Μα, αν κάτι πάει καλά ή ακόμα καλύτερα απ’ ό,τι περίμενες, έχεις αναλογιστεί ποιο μπορεί να είναι το μέγεθος του κέρδους σου;

Πόσο ξεχωριστός θα νιώθει ο εαυτός σου;

Αν υπάρχει κάτι που πρέπει να σπουδάσεις, να μελετήσεις και να εξελίξεις, αυτό είναι ο εαυτός σου.

Αν δεν είσαι πρόθυμος να μάθεις,

κανείς δε θα μπορεί να σε βοηθήσει.

Αν, όμως, είσαι αποφασισμένος να μάθεις,

κανείς δε θα μπορεί να σε σταματήσει.

 

Πάντως, εάν θέλεις πραγματικά να εξελίξεις τον εαυτό σου, μην ξεχάσεις να ρίξεις μια ματιά κι εδώ

Aggelos
author
Πιστεύει ότι οι άνθρωποι είμαστε ικανοί για τα πάντα και το τίποτα. Επιλέγει τα πάντα. Ο Άγγελος είναι λάτρης της Προσωπικής Ανάπτυξης και παρατηρητής της ανθρώπινης συμπεριφοράς, ενώ εμπνέεται από κάθε προσπάθεια εξέλιξης ενός εαυτού προς την καλύτερη εκδοχή του. Το γράψιμο αποτελεί το πάθος του και μέσα από τα κείμενά του παρακινεί και ενδυναμώνει τους νέους ανθρώπους, ώστε να υιοθετήσουν έναν νέο και παραγωγικό τρόπο σκέψης. Εσύ τα διάβασες;