Πόσο Κακό Είναι Τελικά να Είσαι Μέτριος;

Καλύτερα να είσαι κρύος ή ζεστός, αλλά όχι χλιαρός. Πόσο κακό είναι τελικά να είσαι μέτριος και για ποιους λόγους πρέπει να το αποφύγεις.

Το μόνο σίγουρο στην περίπτωση που ακούσεις κάποιον να δηλώνει πως είσαι μέτριος, είμαι πως δεν θα το πάρεις σαν κομπλιμέντο.

Το αντίθετο θα έλεγα.

Θα προσπαθήσεις να σκεφτείς τις φορές που ήσουν πολύ καλός σε κάτι ή στιγμιαία θα «κλοτσήσεις» και θα αντιδράσεις αυτόματα προσπαθώντας να αποδείξεις το αντίθετο.

Όμως πόσο κακό είναι τελικά να είσαι μέτριος;

Ζούμε σε μια περίοδο που η προβολή του τέλειου είναι μια συνήθεια που από ότι φαίνεται έχει εγκατασταθεί για τα καλά μέσα μας.

Βασικά, το τρίπτυχο «βγάλε περισσότερα, ξόδεψε περισσότερα, δείξε περισσότερα» έχει γίνει κάτι σαν νοοτροπία που τάσσεται απέναντι σε όποιον είναι μέτριος και γενικότερα στην μετριότητα.

Όταν είσαι μέτριος, είσαι βαρετός και κυρίως ανήκεις σε έναν μέσο όρο που συνεχίζει να παλεύει για τα λίγα.

Βέβαια, προφανώς και δεν καταδικάζω την περίπτωση που κάποιος είναι μέτριος και προσπαθεί να κάνει ότι καλύτερο μπορεί.

Το περίεργο που συμβαίνει όμως κρύβεται όταν καταλήγουμε στην μετριότητα ακόμα και όταν έχουμε δώσει ότι καλύτερο μπορούμε.

Ο Καθένας μας Είναι Μέτριος και Κανείς μας Δεν ΕίναιΚαλύτερα να είσαι κρύος ή ζεστός, αλλά όχι χλυαρός. Πόσο κακό είναι τελικά να είσαι μέτριος και για ποιους λόγους πρέπει να το αποφύγεις.

Συνηθίζω να σκέφτομαι πως ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους για να καταλαβαίνουμε την πραγματικότητα, είναι μέσω της σύγκρισης.

Αν για παράδειγμα θέλω να γίνω καλός στο μπάσκετ, ο πρώτος που θα σκεφτώ είναι ο Jordan.

Ποιον άλλο;

Ένας παίκτης θρύλος που οι ικανότητες του ήταν κυριολεκτικά μαγικές.

Από την άλλη, το πρώτο πράγμα που θα κάνω, θα είναι να ασκήσω κριτική στον εαυτό μου πως είμαι μέτριος, βασικά είμαι σε χάλια επίπεδο, σε σχέση με το πρότυπο μου.

Από την μια είναι καλό γιατί θέτω ψηλά τον πήχη και υπάρχει περίπτωση να δουλέψω σκληρά για να φτάσω σε καλύτερο επίπεδο.

Από την άλλη, συγκρίνομαι με ένα πρότυπο, ναι μεν ιδανικό αλλά μονόπλευρα δε.

Τι σημαίνει αυτό;

Όλα στην ζωή είναι μια ανταλλαγή.

Κάποιοι γεννιούνται με έμφυτη ικανότητα στο ακαδημαϊκό επίπεδο, κάποιοι άλλοι στην μουσική και κάποιοι άλλοι στον αθλητισμό. Κάποιοι μπορούν να κάνουν σεξ σαν τα κουνέλια και να μην κουράζονται ποτέ.

Σίγουρα, ένα μεγάλο ποσοστό από τα επιτεύγματα της ζωής μας στηρίζοντα στην σκληρή δουλειά, την αφοσίωση και την προσπάθεια, όμως έμφυτες ικανότητες, λίγο πολύ έχουμε όλοι.

Όμως μέτριος, πιθανότατα είναι ο οποιοσδήποτε από εμάς και δεν το γράφω μειονεκτικά.

Αντιθέτως μάλιστα.

Όλοι μας έχουμε τα δυνατά  και τα αδύνατα σημεία μας.

Διαμόρφωσε τα δικά σου δυνατά σημεία στοχεύοντας σωστά, μαζί με το Χρήστο.

Ακόμα και αν είμαι εξαιρετικός σε ένα τομέα, σε κάποιον άλλο είναι σχεδόν σίγουρο πως θα είμαι σίγουρος. Εξαιρετικός σε όλους τους τομείς είναι απίθανο να είμαι και αυτό γιατί μπορεί να μην στηρίζονται σε κάποια έμφυτη ικανότητα που έχω ή πολύ απλά να μην μπορώ να αφιερώσω τον χρόνο και την προσπάθεια ισόποσα και όλους.

Μπορεί ένας εξαιρετικός αθλητής να μην είναι καλός φίλος ή ένας απίστευτος σκακιστής να μην είναι κοινωνικός.

Η αλήθεια είναι πως ο καθένας μας είναι μέτριος σε κάποιον τομέα στην ζωή του και σε κάποιον άλλο είτε είναι πολύ καλός, είτε εξαιρετικός ή πολύ απλά δεν τον ανακαλύψει ακόμα.

Και ξέρεις κάτι;

Αυτό είναι απόλυτα οκ.

Πόσο Μέτριος Είσαι;Καλύτερα να είσαι κρύος ή ζεστός, αλλά όχι χλυαρός. Πόσο κακό είναι τελικά να είσαι μέτριος και για ποιους λόγους πρέπει να το αποφύγεις.

Τα πράγματα τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει από την στιγμή που το διαδίκτυο έγινε προέκταση του χεριού μας.

Google, Youtube, Facebook, Instagram, και αμέτρητα συνδρομητικά κανάλια, εξαγόρασαν πολύ φθηνά την προσοχή μας.

Έχουμε απεριόριστη πρόσβαση σε αμέτρητες πληροφορίες ενώ ταυτόχρονα βομβαρδιζόμαστε από ένα πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο: Οτιδήποτε εξαιρετικό!

Κάθε μέρα, όλη μέρα, μας παρουσιάζεται το καλύτερο, το πιο αστείο, το πιο τρομακτικό, το πιο τραγικό, το πιο όμορφο.

Από την μια είναι απόλυτα λογικό γιατί αν δεν γίνει έτσι, η προσοχή μας θα στραφεί πολύ γρήγορα κάπου αλλού.

Από την άλλη, αυτή η ροή «εξαιρετικών» πληροφοριών, μας έχει δημιουργήσει την πεποίθηση πως το εξαιρετικό είναι το νέο φυσιολογικό.

Οι συχνές εντάσεις στις σχέσεις είναι κάτι φυσιολογικό για κάποιος. Τσέκαρε το επεισόδιο από την εκπομπή μας Apla+Andrika.

Είναι λες και η κουλτούρα που ζούμε, δεν ενδιαφέρεται να πουλήσει πως χωρίς σκληρή δουλειά και βίαιες συνειδητοποιήσεις για το που και ποιοι είμαστε, δεν πάμε πουθενά, αλλά αντιθέτως μας σπρώχνει να προσπαθούμε διαρκώς να αποδείξουμε πόσο ξεχωριστοί είμαστε.

Νομίζουμε πως το πρότυπο του εκατομμυριούχου που είδαμε στο Instagram να κάνει διακοπές στο προσωπικό του νησί, είναι κάτι που δημιουργήθηκε σε μια ημέρα!

Αυτό που βλέπουμε ως εξαιρετικό όμως, δεν είναι το σύνολο. Είναι μια εξαιρετική στιγμή.

Αν όμως συγκριθώ με αυτό το πρότυπο, αυτόματα θα βάλω την ταμπέλα στον εαυτό μου πως είμαι μέτριος και μάλιστα θα αισθανθώ άσχημα που βρίσκομαι στην κατάσταση που βρίσκομαι.

Ένα πρότυπο που έτσι όπως παρουσιάζεται, μπορεί να καθορίσει την εικόνα που έχω για τον εαυτό μου, αγνοώντας όλες τις υπόλοιπες ικανότητες που ενδεχομένως έχω.

Εντελώς ξαφνικά, είμαι μέτριος και αφορίζω τον εαυτό μου.

Μα Ποιο το Νόημα αν Είμαι Μέτριος;Καλύτερα να είσαι κρύος ή ζεστός, αλλά όχι χλυαρός. Πόσο κακό είναι τελικά να είσαι μέτριος και για ποιους λόγους πρέπει να το αποφύγεις.

Είναι κομμάτι της κοσμοθεωρίας μας να πιστεύουμε πως όλοι μας έχουμε το πεπρωμένο να κάνουμε κάτι εξαιρετικό. Όλοι αξίζουμε το μεγαλείο και πιθανότατα να το αξίζουμε, όμως με ποιανού τα κριτήρια;

Ο πραγματικός μας φόβος είναι πως αν αποδεχτούμε την μετριότητα, δεν θα καταφέρουμε τίποτα αξιέπαινο. Δεν θα βελτιωθούμε ποτέ, δεν θα πάμε ποτέ στην επόμενη πίστα.

Από την άλλη, αν στηρίζουμε συνεχώς τα κριτήρια μας με βάση το τι βλέπουμε, η σύγκριση υπάρχει πιθανότητα να μας απογοητεύσει και να μας προσγειώσει απότομα.

Όταν θέλουμε συνεχώς να είμαστε οι καλύτεροι, οι πλουσιότεροι, οι ομορφότεροι από οποιονδήποτε άλλο, τότε θα αισθανόμαστε διαρκώς αποτυχημένοι.

Η δική μου αλήθεια είναι πως όταν ακούμε συνέχεια πως «ο καθένας μπορεί να πετύχει εξαιρετικά πράγματα», κάνει τον καθένα να νιώθει μέτριος επειδή συγκρίνει τον εαυτό του με αυτό που ο ίδιος πιστεύει πως είναι εξαιρετικό.

Και αν θέλεις να πετύχεις κάτι, να προσπαθήσεις με όλες σου τις δυνάμεις, αλλά να πετύχεις κάτι που πραγματικά εύχεσαι ΕΣΥ να πετύχεις, όχι κάποιο πρότυπο ή το κριτήριο που σου έθεσε κάποιος άλλος.

Να θυμάσαι…

Απλά, κατά την διάρκεια της εξερεύνησης σου για να ανακαλύψεις τους τρόπους που χρειάζεται να πετύχεις αυτό που εσύ πιστεύεις πως είναι εξαιρετικό, μην ξεχάσεις τα παρακάτω:

Είναι εξαιρετικό που πέρασες στην σχολή που πέρασες. Τα φοιτητικά χρόνια έχουν άλλο χρώμα.

Είναι εξαιρετικό που έχεις καλούς φίλους και περνάς καλά μαζί τους. Η παρέα φτιάχνεται από αξίες και όχι από ακριβά μπουκάλια σε μαγαζί.

Είναι εξαιρετικό να «σου την λένε» οι γονείς σου. Κάποια ημέρα δεν θα είναι εκεί για να σε πρήζουν και θα σου λείπουν.

Είναι εξαιρετικό που νοίκιασες το πρώτο σου σπίτι, ακόμα και αν είναι λίγα τετραγωνικά. Δεν χρειάζεσαι έπαυλη για να ζεις σε παλάτι.

Είναι εξαιρετικό που πήρες το πρώτο σου αμάξι ακόμα και αν είναι σαράβαλο. Το αμάξι είναι ένα εργαλείο για να σε πηγαίνει από το σημείο Α στο σημείο Β, όχι για να προβάλει το ποιος είσαι.

 Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Η μετριότητα είναι κάτι που θέλεις να αποφύγεις. Επίτρεψέ μας να σε βοηθήσουμε εδώ.

Καλή συνέχεια

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.