Πόσο κολλημένοι είμαστε τελικά με το κινητό μας

Για πολλούς ανθρώπους, το κινητό τούς έχει γίνει προέκταση του χεριού τους, καθώς περνούν αμέτρητες ώρες με αυτό. Πόσο κολλημένοι είμαστε τελικά;

«Φοβάμαι την ημέρα που η τεχνολογία θα ξεπεράσει την ανθρώπινη επαφή» είχε επισημάνει ο Άλμπερτ Αινστάιν πριν έναν αιώνα περίπου, προβλέποντας μια κατάσταση που σήμερα αποτελεί συνθήκη της πραγματικότητας της κοινωνίας.

Οι νέες γενιές είναι ταυτισμένες με την τεχνολογία η οποία νοηματοδοτείται κυρίαρχα από το Internet. Εθισμένοι στην συνεχή ηλεκτρονική επικοινωνία, την αναζήτηση της υπαρξιακής επιβεβαίωσης μέσω των social media. Με μια πλειάδα ανασφαλειών και δυσλειτουργικών συμπεριφορών που αφορούν κατά τα άλλα την δια ζώσης επαφή.

Οι μεγαλύτεροι ηλικιακά βαδίζουν και αυτοί σταδιακά στην εξαρτισιακή σχέση με το κινητό τους ενώ κάποιοι λίγοι εναπομείναντες διατηρούν μια πιο αποστασιοποιημένη στάση, περιορίζοντας την χρήση για τις επαγγελματικές ανάγκες τους και μόνο.

Τα social media μονοπωλούν το ενδιαφέρον των διαδικτυακών χρηστών που αφιερώνουν σε αυτά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους. Η ατελή ανθρώπινη υπόσταση διέπεται από την αναζήτηση της κοινωνικής αποδοχής που εκφράζεται έντονα μέσα από την επιβεβαίωση που παρέχει το instagram και το facebook.

Περισσότερο οι νέοι αλλά και κάποιοι μεγαλύτεροι πλέον ακολουθούν αυτόν τον φαύλο κύκλο ναρκισσισμού. Επίσης, τα smartphones λειτουργούν συχνά ως σύμβολο κύρους και υψηλού κοινωνικού στάτους. Η απόκτηση τους προβάλλεται επιδεικτικά υποσυνείδητα η συνειδητά με στόχο των κοινωνικό εντυπωσιασμό.

Έτσι, ο λεγόμενος εθισμός στο ιντερνέτ που κάποτε ήταν συνυφασμένος με την καθιστική ζωή έχει μεταφερθεί ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους, διαβρώνοντας την ανθρώπινη επικοινωνία.

Με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να γίνονται αδέξιοι όταν επικοινωνούν. Μάθε περισσότερα στο παρακάτω βίντεο.

«Βγες από το σπίτι να παίξεις, να κοινωνικοποιηθείς» έλεγαν οι ελληνίδες μητέρες πριν δέκα χρόνια στα παιδιά τους που είχαν εξάρτηση από το διαδίκτυο. Πλέον οι καφετέριες είναι γεμάτες από ανθρώπους που δεν συνομιλούν μεταξύ τους και προτιμούν την παρέα των κινητών τους.

Πριν λίγα χρόνια, οι φωτογραφίες στο ίντερνετ προέβαλαν μέρος της ζωή των ανθρώπων. Τώρα, η δημοσίευση της προσωπικής ζωής στα social media αποτελεί τον αυτοσκοπό των εξόδων και όχι μια αθώα πλευρά τους, όπως παλιότερα.

Από την άλλη πλευρά βέβαια , οι πολύπλευρες δυνατότητες των έξυπνων κινητών τα καθιστά σύγχρονα και εύχρηστα εργαλεία. Στην πραγματικότητα πρόκειται για τον βοηθό της ζωής των ανθρώπων .

Τα σύγχρονα κινητά μέσω της εύκολης πρόσβασης στο ίντερνετ εκμηδενίζουν τις αποστάσεις και καθιστούν την επικοινωνία βατή από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Βοηθούν να διατηρηθούν οι ανθρώπινες σχέσεις εξ αποστάσεως, χωρίς βέβαια να είναι ικανά να υποκαταστήσουν την πραγματική επικοινωνία η να προσφέρουν τα έντονα συναισθήματα που προσφέρει ένα άγγιγμα η ένα κοντινό βλέμμα. Δίνουν την αίσθηση της ασφάλειας προσφέροντας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες εύκολη και γρήγορη επικοινωνία.

Η εύκολη πρόσβαση στην επικοινωνία, δίνει αίσθηση ψυχολογικής ασφάλειας και κάποιες φορές διευκολύνει την αντιμετώπιση καθημερινών αδιεξόδων. Τα παιδιά καλούν τους γονείς τους να τα πάρουν από το πάρκο όταν ξεχνιούνται μέχρι το βράδυ στο παιχνίδι.

Οι φοιτητές άλλων πόλεων ρωτάνε επίμονα πότε θα φτάσει με το ταχυδρομείο το παστίτσιο της μαμάς. Ακόμη και σε απρόοπτα ή σοβαρότερα ζητήματα, όπως ένας αποπροσανατολισμός, εγκλωβισμός η στο ενδεχόμενο ενός κίνδυνου τα κινητά, έχουν λυτρωτικό χαρακτήρα.

Η ψυχαγωγική πλευρά των κινητών, αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της καταναλωτικής τους επιτυχίας από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν στην αγορά. Πλέον διαθέτουν κάμερες ακρίβειας, καθιστώντας τα ιδανικά αξεσουάρ για να παγώσει κανείς τις στιγμές ενός ταξιδιού η τις όμορφες στιγμές με την κοπέλα και τους φίλους του.

Αν έχεις φίλους που σε παράτησαν μόλις βρήκαν κοπέλα, το παρακάτω επεισόδιο της εκπομπής μας Apla+Andrika μπορεί να σου δώσει λύσεις.

Χιλιάδες τραγούδια κρατούν συντροφιά για κάθε περίσταση. Βίντεο ικανά να δημοσιευτούν ανά πάσα στιγμή διαδρώντας ανάμεσα στον χρήση και όσους τον παρακολουθούν. Τέλος, παιχνίδια υψηλής ευκρίνειας στην μικρή οθόνη της συσκευής, αποτελούν την ιδανική παρέα για όσους περιμένουν το λεωφορείο η τον γιατρό που συνηθίζει να καθυστερεί να εξετάσει .

Το σύγχρονο κινητό χρησιμοποιείται πλέον ως εργασιακό εργαλείο, τηρώντας σχεδόν τις βασικές προδιαγραφές ενός υπολογιστή . Δίνει την δυνατότητα στους εργαζομένους που η φύση του επαγγέλματος τους το επιτρέπει εργαστούν χωρίς να αναγκάζονται να υποστούν το ασφυκτικό κλίμα του γραφείου η της μοναξιάς του σπιτιού.

Παρέα με έναν καφέ σε ένα όμορφο μέρος, κάνουν τον επαγγελματικό προγραμματισμό της ημέρας. Έχουν τηλεφωνική και άμεση επικοινωνία με τους συνεργάτες χωρίς να επιβάλλεται η φυσική παρουσία τους ,στον εργασιακό χώρο για θέματα ρουτίνας.

Τα εταιρικά προφίλ μένουν πάντα ενεργά, διατηρώντας μια συνεχή επικοινωνία ανάμεσα στο καταναλωτικό κοινό και τις επιχειρήσεις. Το κινητό, λειτουργεί ως ημερολόγιο των καθημερινών υποχρεώσεων και άλλοτε μας τις υπενθυμίζει κουδουνίζοντας σπαστικά το πρωί.

Ακόμη , κρατάει τους λάτρεις της επικαιρότητας σε μια συνεχή επαφή μαζί της, προσφέροντας μέσω του διαδικτύου μια εναλλακτική μορφή ενημέρωσης.

Τα κινητά έχουν μπει για τα καλά στις ζωές μικρών και μεγάλων με τους λόγους να ποικίλουν. Το μέγεθος της εξάρτησης όμως δεν διαφέρει πολύ. Η επιρροή που έχουν στην ζωή μας δεν θα πρέπει να αξιολογείται μονόπλευρα.

Αντίθετα, ο καθένας, υπεύθυνος για τον εαυτό του, θα πρέπει στοχαστικά να αντιλαμβάνεται μέχρι ποιο σημείο ωφελείται, θέτοντας τα όρια στην χρήση του και αποφεύγοντας τους κινδύνους που κρύβουν στην ανθρώπινη κοινωνικοποίηση.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Μπορεί να είσαι κολλημένος με πολλά πράγματα από τα οποία θέλεις αν απελευθερωθείς. Ξεκίνα τα βήματα προς τα μπροστά εδώ.

Καλή συνέχεια

O Ζαφείρης είναι δημοσιογράφος από την Θεσσαλονίκη. Αρθρογραφεί σε ιστοσελίδες και περιοδικά με θεματολογία για τον Άνδρα και την κοινωνία.
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.