Πόσο Σημαντικό Είναι να Αρέσεις στους Άλλους

Πόσο Σημαντικό Είναι να Αρέσεις στους Άλλους;

Γιατί Θέλεις Να Αρέσεις Στους Άλλους

Είναι φυσιολογικό να θέλεις να αρέσεις τους άλλους. Και όταν αναφέρω να αρέσεις δεν εννοώ μόνο ερωτικά αλλά γενικότερα. Είναι φυσική επιθυμία μας να είμαστε αρεστοί και όχι αντιπαθείς και είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Όταν όμως η απλή επιθυμία αρχίζει και μετατρέπεται σε ανάγκη τότε τα πράγματα αλλάζουν. Και γίνονται περισσότερο πολύπλοκο και κυρίως καταπιεστικά.

Πριν αρχίσουμε δες εδώ το βίντεο με τις 5 συνήθειες για να κερδίζεις πάντα τις εντυπώσεις και άφησέ τους με το στόμα ανοιχτό.

Γιατί Έχεις Ανάγκη Να Αρέσεις

έχεις ανάγκη να αρέσεις

Όταν έχεις ανάγκη να αρέσεις στους άλλους, το μυαλό σου σε εισάγει σε ένα λαβύρινθο όπου προσπαθείς με κάθε προσωπικό κόστος να είσαι αρεστός, να παίρνεις την αποδοχή και οτιδήποτε κάνεις να είναι αποδεκτό από τους άλλους.

Όπως έγραψα παραπάνω, δεν είναι καθόλου κακό να θέλεις να αρέσεις στους άλλους. Έτσι και αλλιώς, το να είσαι ευχάριστος, θετικός και ευγενικός είναι αρετές αξιοζήλευτες.

Και φυσικά κάποιες φορές θα τις έχουμε λόγω κοινωνικών αναγκών.

Όταν όμως έχεις μεγάλη ανάγκη και όχι απλά επιθυμία να αρέσεις, το μυαλό σου σε καθοδηγεί σε συμπεριφορές που περισσότερο σε καταπιέζουν παρά σε εκφράζουν.

Μπορεί να μην διακόπτεις ποτέ τους άλλους με αποτέλεσμα να μην εκφράζεις τελικά την γνώμη σου. Μπορεί νη μην λες ποτέ όχι για να ικανοποιήσεις τους άλλους και να φτάνεις στο σημείο να κάνεις πράγματα που δεν θέλεις.

Ίσως στην προσπάθεια σου να αρέσεις να σκέφτεσαι πάρα πολύ να μιλήσεις και να πεις την γνώμη σου γιατί φοβάσαι το είδος της κριτικής που μπορεί να κάνουν οι άλλοι.

Στην προσπάθεια σου να αρέσεις θα υπάρξουν πολλές φορές όπου παλεύεις να συλλέξεις θετικές εντυπώσεις για την συμπεριφορά σου ή τον τρόπο σκέψης σου.

Αυτό που συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πως το πραγματικό κόστος είναι η έλλειψη αυθεντικότητας και πως όταν αυτό γίνεται συνέχεια, υπάρχει ο κίνδυνος οι άλλοι να μην γνωρίσουν ποιος είσαι πραγματικά.

Η Ανάγκη Να Αρέσουμε Στους Άλλους Και Η Αποδοχή

Η ανάγκη να αρέσουμε δηλώνει στον εαυτό μας και στους άλλους πως η αποδοχή των άλλων είναι σημαντικότερη από την αποδοχή που προσφέρουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας.

Όταν έχεις διαρκή ανάγκη την αποδοχή των άλλων είναι λες και υπάρχει μια ομίχλη στο κεφάλι σου κα δεν σε αφήνει να επιβεβαιώσεις ο ίδιος στον εαυτό σου τα θετικά σου στοιχεία.

Με αυτόν τον τρόπο, περιμένεις μια θετική αντίδραση από έναν εξωγενή παράγοντα για να επιβεβαιώσεις πως έχεις θετικά στοιχεία.

Όμως η γνώμη των φίλων σου ίσως μετράει περισσότερο. Ή μήπως όχι; Δες το επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla + Andrika που μιλήσαμε για αυτό το θέμα

Όταν Θέλεις Να Αρέσεις Στους Άλλους…

Όταν έχεις να αρέσεις, υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά στοιχεία που το αποκαλύπτουν. Κάποια παραδείγματα είναι:

Δεν μπορείς να πεις εύκολα όχι, διστάζεις να εκφράσεις αυτό που πραγματικά αισθάνεσαι, νιώθεις νευρικότητα όταν κάποιος σου λέει την γνώμη του για εσένα, συμφωνείς με πράγματα που στην πραγματικότητα διαφωνείς, φοβάσαι μην εκνευρίσεις τους άλλους με κάτι που θα κάνεις ή θα πεις και τοποθετείς τις ανάγκες των άλλων συνέχεια πιο ψηλά από τις δικές σου.

Η αλήθεια είναι πως όταν αναζητούμε συνεχώς την αποδοχή των άλλων σημαίνει πως σε κάποιο τομέα δεν αποδεχόμαστε οι ίδιοι των εαυτό μας.

Σίγουρα, όλοι μας έχουμε ανάγκη την αποδοχή αλλιώς θα ζούσαμε σε σπηλιά. Όταν όμως την έχουμε διαρκώς ανάγκη, στο τέλος φοβόμαστε να ρισκάρουμε και να αναλάβουμε την ευθύνη.

Όταν έχεις ανάγκη να αρέσεις και να παίρνεις την αποδοχή από τους άλλους, θα περιμένεις πάντα οι άλλοι να σου δώσουν το πράσινο φως για να πάρεις μια πρωτοβουλία και να διεκδικήσεις αυτό που έχεις ανάγκη.

Δεν είναι κακό να θέλεις να αρέσεις σε ανθρώπους που έχουν αξία για εσένα. Όπως είπα παραπάνω, είναι φυσιολογικό. Όταν όμως αυτό γίνεται μια ανάγκη που στο τέλος δεν ικανοποιείται ποτέ, τότε τα πράγματα γίνονται πολύπλοκα.

γιατί θες να αρέσεις στους άλλους

Ο λόγος φυσικά είναι πως αν έχεις συνέχεια στο μυαλό σου πως πρέπει να αρέσεις στους άλλους, θα διαμορφώνεις τις πράξεις σου, τις επιλογές σου και κατ’επέκταση τον χαρακτήρα σου με βάση τα κριτήρια και την διάθεση των άλλων.

Και αυτό δεν είναι ούτε υγιές ούτε λειτουργικό.

Αν θέλεις να προχωρήσεις κι άλλο στο δρόμο της προσωπική σου αυτοβελτίωσης, δες εδώ.

Καλή συνέχεια

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr