Πρακτικές Τεχνικές για να Γίνεις Κορυφή στην Επικοινωνία

Βελτιώνοντας την επικοινωνία σου με τους ανθρώπους γύρω σου, αναβαθμίζεις σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα των σχέσεών σου, αλλά και τον τρόπο που φλερτάρεις.

Μάθε Πως Να Γίνεις Κορυφή Στην Επικοινωνία

Ακόμη και αν η επικοινωνία δεν είναι το δυνατό σου σημείο, υπάρχουν μερικοί τρόποι να βελτιωθείς και μάλιστα θεαματικά.

Οι επικοινωνιακές ικανότητες είναι χρήσιμες σε πολλές καταστάσεις στην ζωή σου, είτε πρόκειται για φλερτ, είτε για δουλειά, είτε απλά για ασήμαντες συζητήσεις.

Για να τα καταφέρεις, δεν υπάρχουν μυστικά κόλπα ή ειδικές τεχνικές που θα πρέπει να εφαρμόσεις. Τα πράγματα είναι απλά σε γενικές γραμμές.

Παρακάτω θα διαβάσεις μερικές απλές και εύκολες στην εφαρμογή συμβουλές για να γίνεις κορυφή στην επικοινωνία.

Αν ψάχνεις να βρεις που μπορεί να οφείλεται η αδεξιότητα σου στην επικοινωνία, δες το παρακάτω κατατοπιστικό βίντεο του Χρήστου.

#1. Σωστή Επικοινωνία: Μάθε Να Ακούς

Το να μάθεις να ακούς είναι ίσως η δυσκολότερη ικανότητα που πρέπει να αναπτύξεις για να γίνεις καλύτερος στην επικοινωνία.

Αντίθετα με τα όσα ίσως πιστεύεις, το να ακούς δεν είναι απλά το αντίθετο της ομιλίας.

Στην πραγματικότητα και τα δύο απαιτούνται για να προχωρήσει μια συζήτηση και να υπάρξει επικοινωνία μεταξύ δύο ανθρώπων. Είναι σημαντικό όμως, όχι μόνο να μιλάς, για να προχωρά η συζήτηση, αλλά και να ακούς και να μπορείς να κατανοήσεις όσα λέει ο συνομιλητής σου.

Χρειάζεται να δώσεις στον άλλον άνθρωπο χώρο, για να εκφραστεί και να του δείξεις ότι εκτιμάς την γνώμη του και όσα λέει.

Όσο πιο προσεκτικά ακούς, τόσο καλύτερα θα καταλάβεις το νόημα και θα μπορέσεις να δώσεις πληρέστερα την δική σου άποψη.

#2. Να Είσαι Παρών Για Καλή Επικοινωνία

να είσαι παρών για σωστή επικοινωνία

Όπως καταλαβαίνεις, η επικοινωνία χρειάζεται την αμέριστη προσοχή σου.

Πρέπει λοιπόν να είσαι παρών, που σημαίνει πρακτικά ότι δεν θα πρέπει κατά την διάρκεια της αλληλεπίδρασης να κοιτάζεις το κινητό σου, το ρολόι σου ή οτιδήποτε άλλο άσχετο.

Αντιθέτως, εστίασε αποκλειστικά στην επικοινωνία με τον συνομιλητή σου και μείνε μακριά από τις διάφορες αποσπάσεις.

#3. Μην Φοβάσαι Την Σιωπή Στην Επικοινωνία

Είναι συνηθισμένο κάποια στιγμή μέσα στην συζήτηση να υπάρχουν μερικές στιγμές σιωπής.

Αυτές οι στιγμές δεν χρειάζεται να σε αγχώνουν και να σε ανησυχούν.

Άλλωστε, η σιωπή μπορεί να έχει νόημα, όπως και η συνομιλία και να προσφέρει κάτι στην επικοινωνία. Η σιωπή σου δίνει την ευκαιρία να εκτιμήσεις και να κατανοήσεις όσα άκουσες και να πάρεις τον χρόνο σου, προκειμένου να διαμορφώσεις μια απάντηση.

Μπορεί στην αρχή να είναι άβολη, αλλά με την εξάσκηση θα δεις ότι συμβάλλει στην συζήτηση με τον τρόπο της.

Μην ξεχνάς, η σιωπή είναι άβολη, μόνο αν εσύ την αντιμετωπίζεις με αυτό τον τρόπο.

#4. Δείξε Ενδιαφέρον Και Γίνε Κορυφή Στην Επικοινωνία

Σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει συζητήσεις στις οποίες οι συνομιλητές θέλουν απλά να πουν και να περάσουν την γνώμη τους, χωρίς να ενδιαφέρονται πραγματικά για όσα έχουν να πουν οι άλλοι.

Τι νόημα έχει η επικοινωνία όμως, αν μιλάς μόνο για τον εαυτό σου και το μόνο που σε ενδιαφέρει είναι να πεις τα δικά σου;

Δεν είναι καλύτερο να εμβαθύνεις στην συζήτηση σε μεγαλύτερο βαθμό και να μάθεις τι θέλει να πει ο συνομιλητής, τι είναι σημαντικό για εκείνον και τι τον κινητοποιεί;

Το να δείχνεις πραγματικό ενδιαφέρον είναι μια ικανότητα που θα σε κάνει κορυφαίο στην επικοινωνία.

Με αυτό τον τρόπο δημιουργείς ένα είδος σύνδεσης με τον άλλον άνθρωπο και αυτό τον κάνει να σε θυμάται και να θέλει να σε συναντήσει ξανά.

#5. Κάνε Καλές Ερωτήσεις

κάνε έξυπνες ερωτήσεις για ενδιαφέρουσα επικοινωνία

Το να κάνεις εύστοχες ερωτήσεις είναι μια τέχνη από μόνο του.

Οι ερωτήσεις προωθούν μια συζήτηση, εισάγουν νέα θεματολογία και επιδεικνύουν αυθεντικό ενδιαφέρον.

Το κλειδί για να κάνεις καλές ερωτήσεις είναι αυτές να είναι ανοικτού τύπου, δηλαδή να απαιτούν μια απάντηση που δεν θα είναι μονολεκτική, αλλά θα δίνουν την ευκαιρία στον συνομιλητή σου να εκφραστεί.

Κάποιος που είναι καλός στην επικοινωνία, με τις ερωτήσεις του ενθαρρύνει την κριτική σκέψη και δίνει έτσι ώθηση στην κουβέντα.

#6. Κορυφή Στην Επικοινωνία: Εμβάθυνε Στην Συζήτηση

Το επόμενο που χρειάζεσαι, για να γίνεις κορυφαίος στην επικοινωνία, είναι να μην φοβάσαι να δώσεις βάθος και ποιότητα στις συζητήσεις σου.

Αυτό σημαίνει ότι μια απλή συζήτηση για θέματα της καθημερινότητας, μπορεί να γίνει εύκολα μια ποιοτική συζήτηση με προεκτάσεις.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πρέπει να κάνεις φιλοσοφικού επιπέδου συζητήσεις.

Για παράδειγμα, αφού ρωτήσεις κάποιον τι δουλειά κάνει, μπορείς να εμβαθύνεις ρωτώντας τι τον ενέπνευσε να ακολουθήσει αυτή την καριέρα. Έτσι δημιουργείς σύνδεση και δείχνεις ενδιαφέρον, όπως λέγαμε και παραπάνω.

#7. Μίλησε Για Πληθώρα Θεμάτων

ένας άνθρωπος που είναι καλός στην επικοινωνία έχει την δυνατότητα να μιλήσει με αυτοπεποίθηση για πληθώρα θεμάτων.

Είναι καλό λοιπόν να επεκτείνεις τις γνώσεις σου και το διάβασμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος. Το διαδίκτυο επίσης είναι μια πολύ καλή πηγή πληροφοριών, για να μάθεις τι συμβαίνει στον κόσμο και να έχεις σφαιρική άποψη για περισσότερα θέματα.

Πέραν αυτού το διάβασμα, θα σε βοηθήσει να εμπλουτίσεις το λεξιλόγιο σου, κάτι που σίγουρα θα σε κάνει καλύτερο στην επικοινωνία, καθώς θα έχεις περισσότερες λέξεις, για να εκφράσεις τις απόψεις σου.

#8. Συζήτησε Χωρίς Να Τσακώνεσαι

Μια συζήτηση δεν είναι πολιτικό debate, ούτε είναι απαραίτητα μια παράθεση επιχειρημάτων που σκοπό έχει να πείσει τον άλλον.

Ακόμη περισσότερο μια συζήτηση δεν πρέπει να φτάνει σε επίπεδα έντονης διαμάχης. Η επικοινωνία δεν είναι πεδίο μάχης. Μια τέτοια συζήτηση δεν είναι επωφελής και μπορεί να γίνει κουραστική έως εξοντωτική για τους συνομιλητές.

Αν δεις ότι οι απόψεις δεν συγκλίνουν, μην προβληματιστείς. Άφησε το θέμα ανοικτό και συζήτησε κάτι άλλο. Είναι προτιμότερο.

#9. Μίλησε Με Ανθρώπους Διαφορετικής Νοοτροπίας

άνθρωποι διαφορετικής νοοτροπίας

Ένας πολύ καλός τρόπος να βελτιώσεις τις ικανότητες σου στην επικοινωνία είναι να συναναστραφείς με ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες και με ανθρώπους διαφορετικούς γενικότερα.

Η γνώση της άλλης άποψης και ενός διαφορετικού τρόπου σκέψης θα σε κάνει να δεις τα πράγματα πιο σφαιρικά.

Αποδεχόμενος τις διαφορές μπορείς να εστιάσεις στον εντοπισμό κοινών σημείων, πάνω στα οποία μπορείς να χτίσεις και να προωθήσεις την συζήτηση.

#10. Εστίασε Στα Θετικά

Μίλησε για θετική θεματολογία. Μην εξιστορείς άτυχες στιγμές του παρελθόντος, αλλά προσπάθησε να εστιάσεις στα θετικά που το μέλλον μπορεί να φέρει.

Σίγουρα μερικά θέματα αρνητικής φύσεως αναπόφευκτα θα συζητηθούν κάποια στιγμή, όταν χρειαστεί, αλλά πρέπει να στοχεύεις στην θετική πλευρά των πραγμάτων.

#11. Δείξε Σεβασμό

Ο σεβασμός είναι βασικό κομμάτι οποιασδήποτε ανθρώπινης αλληλεπίδρασης.

Σε μια συζήτηση πρέπει να σεβαστείς την άποψη του συνομιλητή σου, τον προσωπικό του χώρο, την ιδιωτικότητα του και να μην τον κριτικάρεις ή να μην τον κρίνεις, αν πιστεύεις ότι είναι κάπου λάθος.

Για την αυτοεκτίμηση, τα κριτήρια και τον αυτοσεβασμό μπορείς να μάθεις περισσότερα μέσα από το επεισόδιο από  το ελληνικό podcasr του Apla+Andrika, που ακολουθεί.

#12. Στην Επικοινωνία Κάνε Τον Συνομιλητή Σου Να Βγάλει Τον Καλύτερο Εαυτό Του

Θα εκτιμηθεί πολύ από τους ανθρώπους με τους οποίος αλληλεπιδράς, αν κατά την επικοινωνία σας κάνεις εμφανή προσπάθεια να αναδείξεις τον καλύτερο εαυτό τους.

Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει ότι κάνεις τον άλλον να αισθανθεί όμορφα, του δίνεις τα εύσημα, όταν εκφράσει κάτι σωστό και ότι αναγνωρίζεις ένα ταλέντο του.

Μην διστάσεις να κάνεις ένα κομπλιμέντο, αν νομίζεις ότι αξίζει. Θα βοηθήσεις έτσι τον συνομιλητή σου να λάμψει.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Ο τρόπος που επικοινωνείς είναι σημαντικό εφόδιο σε κάθε κομμάτι της ζωή σου. Μάθε πώς θα βελτιωθείς, εδώ.

Ο Άνδρας Αξίας εξελίσσει την επικοινωνία του με την εμπειρία. Διάβασε το βιβλίο μας. Αγόρασέ το εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.