Πρακτικοί Τρόποι για να Αναπτύξεις την Κοινωνική σου Νοημοσύνη

Αν θέλεις να μάθεις πως θα αναπτύξεις ακόμα περισσότερο την κοινωνική σου νοημοσύνη, τότε διάβασε το συγκεκριμένο άρθρο.

Τι Θα Κάνεις Για Την Κοινωνική Σου Νοημοσύνη;

Η κοινωνία μας δίνει μεγάλη σημασία στον δείκτη νοημοσύνης και στην ύπαρξη γνώσεων και υποβαθμίζει την δημιουργία κοινωνικών σχέσεων.

Κι όμως, οι ισχυρές κοινωνικές σχέσεις έχουν πολλαπλά οφέλη στην ψυχολογία του ατόμου, αλλά ακόμη και στο ανοσοποιητικό σύστημα του. Οι αδύναμες σχέσεις και η μοναξιά μπορεί να είναι πηγές άγχους, κατάθλιψης και προβλημάτων υγείας.

Στο σημείο αυτό φαίνεται η σημασία της συναισθηματικής και της κοινωνικής νοημοσύνης.

Ως κοινωνική νοημοσύνη ορίζεται η ικανότητα της επιτυχούς οικοδόμησης σχέσεων και της «πλοήγησης» στο κοινωνικό περιβάλλον.

κοινωνική νοημοσύνη και περιβάλλον

Η κοινωνική νοημοσύνη έχει ερευνηθεί και συσχετιστεί με τις ικανότητες ηγεσίας και σχετίζεται με την συναισθηματική νοημοσύνη, με την οποία όμως διαφέρει.

Τόσο η συναισθηματική νοημοσύνη όσο και η κοινωνική νοημοσύνη αφορούν στον τρόπο με τον οποίο κάποιος αντιμετωπίζει τα συναισθήματα.

Το σημείο στο οποίο διαφέρουν είναι ότι η συναισθηματική νοημοσύνη εστιάζει στην διαχείριση των συναισθημάτων του ίδιου του ατόμου, ενώ η κοινωνική νοημοσύνη εστιάζει στην διαχείριση των συναισθημάτων άλλων ατόμων.

Κοινωνική Νοημοσύνη Και Ηγεσία

Οι δύο αυτοί όροι σχετίζονται με άμεσο τρόπο. Για να ηγηθεί κάποιος μιας ομάδας πρέπει να έχει επικοινωνιακές ικανότητες και σε αυτό βοηθά πολύ να διαχειρίζεται σωστά τα συναισθήματα των ανθρώπων με τους οποίους επικοινωνεί.

Ένας άνθρωπος με ηγετικές ικανότητες έχει την δυνατότητα να ξεχωρίσει και να επιτύχει τους στόχους του, επειδή φέρει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που συμβάλλουν στην επιτυχία.

Περισσότερα για την ηγεσία στο επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika που αακολουθεί.

Πώς Θα Αναπτύξεις Την Κοινωνική Νοημοσύνη

Υπάρχουν κάποια σημεία και χαρακτηριστικά των ανθρώπων με υψηλή κοινωνική νοημοσύνη που μπορείς να τα καλλιεργήσεις κι εσύ, ώστε να βελτιωθείς σε αυτόν τον τομέα.

#1. Γίνε Καλός Ακροατής

Το πρώτο που μπορείς να κάνεις είναι να γίνεις καλός ακροατής. Ξεκίνησε ακούγοντας καλούς ομιλητές και δούλεψε τις ικανότητες σου στις ομιλίες.

Όταν συζητάς με κάποιον σιγουρέψου ότι καταλαβαίνεις ακριβώς αυτό που θέλει να πει. Για να μπορέσεις να κατανοήσεις τα συναισθήματα και την οπτική του άλλου θα πρέπει πρώτα να ακούσεις τι έχει να σου πει.

Ένα άτομο με κοινωνική νοημοσύνη ακούει για να κατανοήσει και όχι απλά και μόνο για να δώσει μια απάντηση.

#2. Πρόσεξε τον Τρόπο Που Μεταδίδεις Το Μήνυμα

Ο τρόπος που παρουσιάζεις κάτι, είναι κάτι που μερικές φορές έχει μεγαλύτερη σημασία από το μήνυμα καθεαυτό.

Αν παρουσιάσεις ένα μήνυμα θυμωμένος, θα κάνεις τον συνομιλητή σου να πάρει αμυντική στάση και πιθανότατα δεν θα ακούσει καν αυτό που έχεις να πεις.

Φρόντισε ο τρόπος σου να είναι ευγενικός όταν επικοινωνείς και μείνε μακριά από διαμάχες και καταστάσεις θυμού.

Ακόμα, η τονικότητα της φωνής σου παίζει τεράστιο ρόλο, όπως μπορείς να δεις στο επεισόδιο του Apla+Andrika παρακάτω:

#3. Μην Χάνεις Χρόνο Με Τσακωμούς

Μια συζήτηση με λογικά επιχειρήματα μπορεί να είναι πολύ εποικοδομητική. Από την άλλη πλευρά, ένας τσακωμός είναι κάτι ανούσιο, χωρίς νόημα και είναι χάσιμο χρόνου.

Ένας άνθρωπος που δεν θέλει να συζητήσει πολιτισμένα και με επιχειρήματα, δεν θα έχει και την διάθεση να βελτιωθεί ή να λάβει υπ’ όψιν μια διαφορετική άποψη. Μην χάνεις τον χρόνο σου σε τσακωμούς με τέτοια άτομα.

#4. Μάθε Να Δέχεσαι Την Κριτική

κοινωνική νοημοσύνη

Δεν είναι πάντα εύκολο να δεχθείς την κριτική, είτε είναι εποικοδομητική είτε όχι. Όμως η εποικοδομητική κριτική είναι ένα εργαλείο με μεγάλη αξία, που βοηθά τον άνθρωπο με κοινωνική νοημοσύνη να καταφέρει περισσότερα και να βελτιωθεί στους τομείς που μειονεκτεί.

Αποδέξου την κριτική και δες την σαν ευκαιρία να μάθεις και να βελτιωθείς, ακόμη και αν αυτός που σε κριτικάρει δεν έχει τις ικανότητες να σου μεταδώσει το μήνυμα με τον σωστό τρόπο.

Επιπλέον, μην παίρνεις προσωπικά την κριτική που σου ασκείται. Αν κάποιος προσπαθεί επίτηδες να σε κριτικάρει, για να σε κάνει να αισθανθείς άσχημα ή αν έχει άλλους σκοπούς, μείνε ήρεμος και όπως είπαμε και παραπάνω, μην χάνεις τον χρόνο σου σε ανούσιες διαμάχες.

#5. Μην Κρίνεις Τους Ανθρώπους Από Τις Γνώμες Των Άλλων

Όλοι έχουν άποψη για όλους και μπορεί να είναι χρήσιμο να έχεις ένα σημείο εκκίνησης, όταν γνωρίζεις κάποιον. Όμως δεν πρέπει να παίρνεις την γνώμη των άλλων ως δεδομένο. Υπάρχουν πάντοτε διαφορετικές πλευρές της ίδιας ιστορίας και τις περισσότερες φορές οι απόψεις που θα ακούσεις απέχουν από την αντικειμενική αλήθεια και αποτελούν απλά κουτσομπολίστικες εκδοχές της.

Περισσότερα για το κουτσομπολιό μπορείς να δεις στο βίντεο εδώ.

Ένας άνθρωπος με κοινωνική νοημοσύνη, θα δημιουργήσει την δική του άποψη και δεν θα υιοθετήσει καμία προκατειλημμένη άποψη άλλων.

#6. Μάθε Να Δέχεσαι Την Συγγνώμη Και Να Απολογείσαι Για Τα Λάθη Σου

Ένας άνθρωπος με υψηλή κοινωνική νοημοσύνη μπορεί να δείξει κατανόηση απέναντι σε κάποιον που υπέπεσε σε σφάλμα και το παραδέχθηκε. Όλοι κάνουν λάθη και κακές επιλογές κατά καιρούς, είτε γιατί δεν έχουμε πλήρη εικόνα της πραγματικότητας, είτε επειδή δεν έχουμε τις ικανότητες για λήψη σωστών αποφάσεων.

Μάθε λοιπόν να δέχεσαι την ειλικρινή συγγνώμη των άλλων, καθώς επίσης και να απολογείσαι στην περίπτωση που το λάθος ήταν δικό σου.

Αυτό ασφαλώς δεν σημαίνει ότι θα συγχωρείς τα πάντα, γιατί τότε ανοίγεις τον δρόμο σε κακοπροαίρετους ανθρώπους να σου δημιουργούν συνεχή προβλήματα. Πρέπει να μπορείς να διακρίνεις πότε το λάθος έγινε επίτηδες και ποιος ήταν ο σκοπός του, για να μην πέσεις σε παγίδες.

Εκτός από όλα τα παραπάνω, μπορείς να τσεκάρεις το παρακάτω βίντεο για να μάθεις ακόμη περισσότερα για την συναισθηματική νοημοσύνη:

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Αν θέλεις να αυξήσεις την κοινωνική σου νοημοσύνη και να έχεις περισσότερα αποτελέσματα με τις γυναίκες δες εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.