Πρέπει να το Παραδεχτούμε: Γιατί τα 80’s Ήταν η Καλύτερη Δεκαετία

Η δεκαετία των 80’s είναι η πιο ξεχωριστή και την νοσταλγούμε για τους λόγους που πρέπει να διαβάσεις.

Κάθε χρονική περίοδος έχει τα δικά της στοιχεία που την χαρακτηρίζουν και την κάνουν να ξεχωρίζει από τις άλλες. Η δεκαετία του 1980 νοσταλγείται από πολλούς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Υπάρχουν δεκάδες αφιερώματα και άρθρα, ταινίες και σειρές με αναφορές στα 80’s, μέχρι και εκθέσεις με αντικείμενα από την ζωή εκείνης της δεκαετίας.

Η δεκαετία του 1980 ήταν μια μεταβατική περίοδος, η οποία στην Ελλάδα φάνηκε πιο έντονα, μιας και η πολιτική κατάσταση των προηγούμενων ετών μας κράτησε λίγο πίσω. Στα 80’s διευρύνθηκε η μεσαία τάξη και υπήρξε σημαντική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.

Παρόλο που από άποψης στυλ ντυσίματος, αισθητικής και περιποίησης, τα 80’s δεν ήταν η πιο ποιοτική δεκαετία, υπήρχε μια αυθεντικότητα, μια αθωότητα και μια τάση αλλαγής. Με το πέρασμα του χρόνου πρέπει να παραδεχτούμε ότι τα 80’s ήταν η καλύτερη δεκαετία για αρκετούς λόγους.

Τουλάχιστον εμείς που μεγαλώσαμε αυτή την δεκαετία, την νοσταλγούμε διαρκώς.

#1. Η Μουσική
Η δεκαετία των 80’s είναι η πιο ξεχωριστή και την νοσταλγούμε για τους λόγους που πρέπει να διαβάσεις.

Η μουσική είναι ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει την κάθε εποχή. Στα 80’s διευρύνθηκαν πολλά είδη μουσικής, τα οποία είχαν ξεκινήσει νωρίτερα, αλλά εδραιώθηκαν σιγά-σιγά.

Μουσική κάθε είδους που ακούγεται ακόμη και σήμερα, από ονόματα όπως η Μαντόνα, ο Michael Jackson, ο Prince, ο Van Halen, οι Run DMC, οι AC/DC, οι Dire Straits και τόσα άλλα.

Μην ξεχνάμε ότι το MTV ξεκίνησε να εκπέμπει τον Αύγουστο του 1981. Η λειτουργία του άλλαξε το πρόσωπο της μουσικής για πάντα και ήταν κάτι πρωτοποριακό για την εποχή.

Επίσης, η δεκαετία του 1980 υπήρξε μια δεκαετία έκφρασης με πολλές και αξιόλογες underground heavy metal μπάντες, τα μέλη των οποίων αντάλλασσαν κασέτες μέσω ταχυδρομείου, μιας και τότε δεν υπήρχε άλλο μέσο.

Οι συναυλίες της εποχής ήταν μνημειώδεις και γινόταν πραγματικά χαμός.

Οι Police στον Σπόρτινγκ, ο Rory Galagher στην Φιλαδέλφεια, οι Roxy Music, ο B.B. King και βέβαια οι Iron Maiden, αλλά και δεκάδες ακόμη μεγάλα ονόματα.

Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε φυσικά την μεγάλη συναυλία που διοργάνωσε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης το 1983, το «πάρτι της Βουλιαγμένης», το οποίο έμεινε στην Ιστορία.

#2. Οι Ταινίες
Η δεκαετία των 80’s είναι η πιο ξεχωριστή και την νοσταλγούμε για τους λόγους που πρέπει να διαβάσεις.

Η δεκαετία του 1980 υπήρξε μια περίοδος κατά την οποία κυκλοφόρησαν εμβληματικές ταινίες του αμερικανικού κινηματογράφου από δημιουργούς όπως ο  James Cameron, o Robert Zemeckos και ο Steven Spielberg.

Ποια ταινία να πρωτοθυμηθεί κανείς! Η Λάμψη, Rambo, ΕΤ ο Εξωγήινος, Blade Runner, Scarface, ο Μπάτσος του Beverly Hills, ο Εξολοθρευτής, το Οργισμένο Είδωλο και τόσες ακόμη ταινίες που παρακολουθούμε ακόμη και σήμερα, τριάντα χρόνια μετά!

Όσον αφορά στην εγχώρια παραγωγή, τα 80’s ήταν η εποχή της βιντεοταινίας.

Σε γενικές γραμμές οι παραγωγές ήταν φτηνές και κακής ποιότητας, όμως υπήρξαν ενδιαφέρουσες εξαιρέσεις, όπως το Αλαλούμ, του Χάρρυ Κλυνν, το «Λούφα και Παραλλαγή» και το «Μάθε παιδί μου γράμματα».

Πολλές από τις ελληνικές ταινίες της εποχής των 80’s, με πρωταγωνιστές όπως ο Στάθης Ψάλτης, θεωρούνται πλέον cult! Τις παρακολουθούμε πάντως κάθε φορά που τις προβάλει κάποιος τηλεοπτικός σταθμός, γιατί έχουν πλάκα!

#3. Η Μόδα
Η δεκαετία των 80’s είναι η πιο ξεχωριστή και την νοσταλγούμε για τους λόγους που πρέπει να διαβάσεις.

Τα 80’s ήταν μια εποχή κατά την οποία μπορούσες πραγματικά να κυκλοφορήσεις όπως ήθελες! Ενδυματολογικά στοιχεία που σίγουρα θα έχεις δει σε παλιές ταινίες, όπως βάτες, γκέτες και κολάν για τα κορίτσια κυριαρχούσαν στην μόδα των 80’s.

Οι άντρες της εποχής κυκλοφορούσαν με μαλλί αφάνα ή τεράστιες φράντζες, με τεράστιες ποσότητες λακ ή τζελ.

Τα τζιν μπουφάν και οι διάφορες εκδοχές τους, έκαναν την εμφάνιση τους στα 80’s, όπως και τα ελαφρώς ανασηκωμένα μανίκια, κάτω από τον αγκώνα, του πουκαμίσου και βέβαια ο μαγικός (cult πλέον) συνδυασμός γυαλιών ηλίου και τσαντάκι – μπανάνα, για τις καλοκαιρινές εξορμήσεις για «καμάκι» στις παραλίες!

#4. Οι Ηλεκτρονικές Συσκευές και τα “Ουφάδικα”
Η δεκαετία των 80’s είναι η πιο ξεχωριστή και την νοσταλγούμε για τους λόγους που πρέπει να διαβάσεις.

Η δεκαετία του 1980 έφερε νέες εξελιγμένες συσκευές που έγιναν προσιτές για τον μέσο καταναλωτή. Το βίντεο έκανε την εμφάνισή του και μπήκε σχεδόν σε κάθε σπίτι. Οι νέοι της εποχής κυκλοφορούσαν ακούγοντας την αγαπημένη τους μουσική στο walkman και βέβαια για τους πιο ψαγμένους υπήρχε η Amiga και το Commodore!

Το gaming της εποχής λάμβανε χώρα στα λεγόμενα “ουφάδικα” με παιχνίδια όπως το Pacman και το Tetris να έχουν την τιμητική τους.

#5. Οι Άνθρωποι και η Γλώσσα
Η δεκαετία των 80’s είναι η πιο ξεχωριστή και την νοσταλγούμε για τους λόγους που πρέπει να διαβάσεις.

Τα 80’s υπήρξαν μια δεκαετία ιδιαίτερα παραγωγική, όσον αφορά τους χαρακτήρες ανθρώπων που επηρέασαν τον κόσμο και είχαν έντονο αντίκτυπο στις μετέπειτα δεκαετίες.

Μουσικοί και τραγουδιστές, ηθοποιοί και αθλητές, κυρίως από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού με μεγάλο αντίκτυπο, όπως ο Michael Jordan, ο Mike Tyson, ο Michael Jackson και πολλοί άλλοι.

Δεν μπορούμε βέβαια να μην αναφερθούμε στον μεγάλο Νίκο Γκάλη και στους άλλους αθλητές του μπάσκετ, το οποίο αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στην χώρα μας με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ του 1987. Ακόμη ένας λόγος για να αγαπάμε τα 80’s!

Θα λέγαμε ότι οι άνθρωποι της εποχής ήταν πιο αυθεντικοί. Δεν είχε ακόμη προκύψει ο υπέρμετρος ναρκισσισμός και αυτό που λέμε «δήθεν», που έκαναν την εμφάνιση τους αργότερα στα 90’s.

Οι νέοι της εποχής φλέρταραν παντού και πάντα και οι ρυθμοί ήταν μάλλον πιο χαλαροί. Κρίνοντας από όσα θυμόμαστε και όσα έχουν αποτυπωθεί στις ταινίες της εποχής, θα λέγαμε ότι οι άνθρωποι ήταν πιο ανέμελοι.

Τέλος, η καθημερινή γλώσσα των 80’s με τις ιδιαίτερες και αστείες φράσεις είναι κάτι που δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε. Φράσεις όπως: «καράφλιασα, δικέ μου» ήταν μέρος των καθημερινών συζητήσεων των νέων(κυρίως) της εποχής.

Ένα από τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης δεκαετίας που νοσταλγούμε περισσότερο ήταν οι γειτονιές.

Πιτσιρικάδες, μαζεύονταν μετά το σχολείο και έπαιζαν συνήθως μπάλα, ενώ ήταν δεδομένο πως κάποια στιγμή θα έπαιζαν και βρωμόξυλο, αντί να κλείνονται σπίτι μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή.

Ασφαλώς, δεν ήταν όλα ρόδινα στην δεκαετία του 1980, κάτι που αποτυπώνεται σε κάποιες ταινίες της εποχής με θέματα που απασχολούσαν τον κόσμο τότε, όπως τα ναρκωτικά, η βία στα γήπεδα ή το νέφος, όμως όπως και να έχει, η γενικότερη νοσταλγία διεθνώς, σίγουρα σημαίνει κάτι.

Πρέπει να το παραδεχτούμε ότι πέραν των όποιων μειονεκτημάτων, τα 80’s ήταν η καλύτερη δεκαετία.

Αν δεν την πρόλαβες καθόλου ή αν θέλεις να την θυμηθείς, μπορείς να αναβιώσεις πολλά στοιχεία της μέσα από σειρές, όπως το Stranger Things και το Dark, μέσα από τραγούδια της εποχής και αν θέλεις να το ψάξεις λίγο περισσότερο μπορείς να βρεις ακόμη και βιβλία, όπως το «Η Ελλάδα στη δεκαετία του ’80».

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Η δεκαετία των 80’s δημιούργησε ξεχωριστές προσωπικότητες και χαρακτήρες, χτίσε τον δικό σου χαρακτήρα μαζί μας εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.