Προσωπικές Αξίες: 7 Βήματα Για να τις Ξεκαθαρίσεις

Οι προσωπικές σου αξίες είναι η κινητήριος δύναμη σου. Ξεκαθάρισε τις μια και καλή.

Προσωπικές Αξίες Και Πως Να Τις Ξεκαθαρίσεις

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι αξίες είναι κάποιος κώδικας ηθικής, κάτι που δεν ισχύει. Οι αξίες είναι όλα αυτά που είναι σημαντικά για εμάς και μας δίνουν σκοπό. Όπως κάποια εταιρεία έχει αξίες, έτσι και κάθε άτομο έχει συνήθως 5-7 βασικές αξίες, μοναδικές για τον κάθε ένα.

Γιατί όμως χρειάζεται να ξεκαθαρίσεις τις αξίες σου;

Οι αξίες δίνουν την αίσθηση του σκοπού. Κάποιος που είναι ευθυγραμμισμένος με τις αξίες του, έχει περισσότερη ενέργεια και αισθάνεται γεμάτος, γιατί αυτές είναι που τον καθοδηγούν.

Αντίθετα, κάποιος που δεν ακολουθεί τις αξίες του αισθάνεται λιγότερο αυθεντικός και δεν έχει κίνητρο.

Και η αυθεντικότητα στην επικοινωνία είναι κάτι πολύ σημαντικό, όπως μπορείς να δεις στο βίντεο του Χρήστου  εδώ.

Ξεκαθάρισε Τις Προσωπικές Σου Αξίες

ξεκαθάρισε τις αξίες σου

Οι αξίες είναι σαν μια πυξίδα, που σου δείχνει την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσεις. Οι περισσότεροι δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις αξίες μέσα τους. Δεν κατανοούν τι είναι σημαντικό και προτιμούν να ακολουθούν αυτά που θεωρεί σημαντικά το κοινωνικό περιβάλλον και όσα προβάλλονται από τα μέσα.

Η αναγνώριση των προσωπικών σου αξιών μπορεί να είναι μια πρόκληση την οποία θα φέρεις εις πέρας, αν ακολουθήσεις τα 7 παρακάτω βήματα:

#1. Ξεκίνησε Από Την Αρχή

Τι σημαίνει αξία; Δες το πρώτο cine vlog από το  Men Of Style για τη σημασία της αξίας για να εμπνευστείς.

Το πρώτο βήμα είναι να αδειάσεις το μυαλό σου και να θεωρήσεις ότι ξεκινάς από την αρχή, χωρίς να θεωρείς τίποτε δεδομένο.

Έτσι θα βρεις την σωστή συναισθηματική κατάσταση ώστε να δημιουργήσεις χώρο για νέες απόψεις και να  μπορέσεις να προχωρήσεις.

#2. Φτιάξε Τον Δικό Σου Κατάλογο Προσωπικών Αξιών

 Ο στόχος είναι να φτάσεις σε έναν μικρό και ακριβή κατάλογο προσωπικών αξιών. Μπορείς να βρεις πιθανές λίστες με προσωπικές αξίες με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, όμως η συμβουλή μας είναι να μην χρησιμοποιήσεις κάποια τέτοια λίστα.

Ο λόγος είναι το ότι τις αξίες δεν τις επιλέγουμε, αλλά τις ανακαλύπτουμε και τις αποκαλύπτουμε. Αν βρεις μια έτοιμη λίστα για να επιλέξεις, θα καταλήξεις να επιλέξεις απλά αυτές που σου φαίνονται καλύτερες από τις υπόλοιπες.

Αν δεν είσαι εξοικειωμένος με την ιδέα των αξιών, τότε μπορείς να ρίξεις μια ματιά σε μια έτοιμη λίστα, για να καταλάβεις την λογική.

Ενδεικτικά, μερικές αξίες θα μπορούσαν να ήταν η συνεργασία, η δημιουργικότητα, η ευχαρίστηση, η προσωπική ανάπτυξη, η ελευθερία, η αναγνώριση.

Για να σε βοηθήσουμε να αποκαλύψεις τις προσωπικές σου αξίες θα σου προτείνουμε να ακολουθήσεις την παρακάτω διαδικασία:

ανακάλυψε τις προσωπικές σου αξίες

Α. Διάλεξε Εμπειρίες

Φέρε στο μυαλό σου εμπειρίες από το παρελθόν σου τις οποίες ξεχωρίζεις.

 • Τι συνέβαινε;
 • Πώς αισθανόσουν;
 • Τι αξίες προκύπτουν από αυτή την εμπειρία;

Β. Καταπιεσμένες Aξίες

Στην συνέχεια πήγαινε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σκέψου μια στιγμή που ήσουν εκνευρισμένος και θυμωμένος.

Τι σου συνέβαινε; Πώς αισθανόσουν; Ποιες αξίες σου καταπίεζες και ένιωθες έτσι;

Γ. Κώδικας Δεοντολογίας

Τι θεωρείς σημαντικότερο στην ζωή σου; Πέραν από την εκπλήρωση των βασικών ανθρώπινων αναγκών, τι θεωρείς απαραίτητο στην ζωή σου για να αισθανθείς ικανοποίηση;

Δημιουργική έκφραση; Υγεία; Περιπέτεια; Γνώση; Αυτές μπορεί να είναι ακόμη μερικές από τις αξίες σου.

#3. Ομαδοποίησε Τις Aξίες Σου

ομαδοποίησε τις αξίες σου

Μετά από τα προηγούμενα βήματα θα έχεις μια λίστα με 20-40 αξίες. Αυτός είναι ένας μεγάλος αριθμός αξιών, για να μπορέσεις να τις ακολουθήσεις.

Το επόμενο στάδιο είναι να ομαδοποιήσεις τις αξίες σου σε σχετικές κατηγορίες. Θα μπορούσες για παράδειγμα να βάλεις σε μια κατηγορία τις αξίες που αφορούν στην υπευθυνότητα, σε μια άλλη αυτές που αφορούν την προσωπική ανάπτυξη και σε μια ξεχωριστή όσες αναφέρονται σε επικοινωνιακές δεξιότητες.

#4. Βρες Το Κεντρικό Θέμα Κάθε Ομάδας Αξιών

Όταν ετοιμάσεις τις κατηγορίες, βρες την αξία εκείνη η οποία αντιπροσωπεύει καλύτερα κατά την άποψη σου την ομάδα.

Για παράδειγμα, μια ομάδα αξιών που περιλαμβάνει την ειλικρίνεια, την διαφάνεια, την ακεραιότητα, την ευθύτητα και την αλήθεια, θα μπορούσε να περιγραφεί επαρκώς από την λέξη ακεραιότητα.

Ξεχωρίζεις λοιπόν αυτή την λέξη και βάζεις τις άλλες εντός παρενθέσεως. Αυτές τις αξίες θα τις χρησιμοποιήσουμε στο 6-ο βήμα.

#5. Καθόρισε Ποιες Aξίες Είναι Οι Σημαντικότερες

Αυτό είναι το δυσκολότερο κομμάτι της διαδικασίας. Με την ολοκλήρωση του 4-ου βήματος θα έχεις μια σχετικά μεγάλη λίστα με αξίες, την οποία θα πρέπει να μικρύνεις. Αυτό θα το καταφέρεις ρωτώντας τον εαυτό σου τα παρακάτω:

 • Ποιες αξίες είναι απαραίτητες για την ζωή σου;
 • Ποιες αξίες έχουν για εσένα πρωτεύουσα σημασία;
 • Ποιες αξίες είναι απαραίτητες για να στηρίξεις τον εσωτερικό σου εαυτό;

Πόσες αξίες όμως πρέπει να ξεχωρίσεις; Αν ξεχωρίσεις πολύ λίγες δεν θα σε εκφράζουν πλήρως, ενώ αν είναι πολλές, δεν θα μπορείς να τις εκμεταλλευτείς. Ο ιδανικός αριθμός αξιών ποικίλει από άτομο σε άτομο, αλλά το εύρος που φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικό είναι μεταξύ 5 και 10.

Τακτοποίησε τις αξίες που επέλεξες από την περισσότερο στην λιγότερο σημαντική και την επόμενη μέρα κοίταξε ξανά την κατάταξη. Ίσως τελικά πιστεύεις ότι πρέπει να αλλάξεις την σειρά.

#6. Δώσε Στις Aξίες Σου Πλούσιο Περιεχόμενο

 Σε αυτό το βήμα η δημιουργικότητα μπαίνει στο παιχνίδι. Φτιάξε μια περιγραφή για την κάθε αξία σου, ώστε να προσθέσεις συναίσθημα και να την κάνεις αξιομνημόνευτη και πιο προσωποποιημένη.

Χρησιμοποίησε λεξιλόγιο που σου δίνει κίνητρο. Κάνε τις αξίες σου πλούσιες και δώσε τους νόημα, ώστε να σε εμπνέουν να τις υιοθετήσεις.

Για παράδειγμα, η αξία της υγείας, θα μπορούσε να περιγραφεί ως «να ζω γεμάτος ζωτικότητα και ενέργεια κάθε μέρα».

#7. Κάνε Μια Ανασκόπηση Κάθε Αξίας

κάνε ανασκόπηση

Αφού έφτιαξες τον κατάλογο με τις προσωπικές σου αξίες, μην ασχοληθείς άλλο για το υπόλοιπο της ημέρας. Μετά από έναν καλό βραδινό ύπνο και με καθαρό μυαλό κάνε μια ανασκόπηση του καταλόγου.

 • Πώς αισθάνεσαι με τις αξίες που έχεις συμπεριλάβει;
 • Είναι αρκετά προσωποποιημένες;
 • Ταυτίζονται με αυτό που είσαι ή όχι;
 • Είναι σωστή η σειρά προτεραιότητας που έχεις δώσει στην κάθε μία;

Όταν φτάσεις στο τελευταίο βήμα, πρέπει να ξέρεις ότι αυτή είναι μια διαδικασία που δεν σταματά. Οι αξίες σου μπορεί να αλλάξουν, επομένως μπορεί να χρειαστεί να κάνεις αλλαγές κατά περιόδους.

Το να έχεις ετοιμάσει έναν κατάλογο δεν αρκεί.

Τι Άλλο Χρειάζεται;

Πρέπει κάθε τόσο να ελέγχεις αν οι αξίες αυτές όντως σε αντιπροσωπεύουν, αν οι δράσεις σου αντιστοιχούν σε αυτές και αν είσαι γενικότερα ικανοποιημένος.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να βρεις έναν τρόπο να θυμάσαι ανά πάσα στιγμή τις αξίες σου, ώστε να κατέχουν ανά πάσα στιγμή κεντρική θέση στο μυαλό σου.

Μερικοί απλοί τρόποι είναι οι εξής:

 • Να φτιάξεις ένα screensaver ή ένα σχετικό φόντο στην οθόνη του υπολογιστή σου.
 • Να χρησιμοποιήσεις post-it.
 • Να ακούς τραγούδια που σου θυμίζουν τις αξίες σου.

Δες παρακάτω πως η αφοσίωση θα σε οδηγήσει στην επιτυχία στο σχετικό επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika.

Αντί Επιλόγου…

Όπως είχε πει ο Μαχάτμα Γκάντι:

Οι πεποιθήσεις σου γίνονται οι σκέψεις σου. Οι σκέψεις σου γίνονται τα λόγια σου. Τα λόγια σου γίνονται τα έργα σου. Τα έργα σου γίνονται οι συνήθειες σου. Οι συνήθειες σου γίνονται οι αξίες σου. Οι αξίες σου γίνονται η μοίρα σου.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Για να πετύχεις σε ότι κάνεις, πρέπει πρώτα να τα βρεις με τον εαυτό σου, κάνε το μαζί μας εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.