Προσπαθώντας Υπερβολικά να Αλλάξεις τον Εαυτό σου

Ξεκινάς ένα πολύ μακρύ ταξίδι να αλλάξεις τον εαυτό σου με λάθος τρόπο, κίνητρο και στόχο. Βρες ποιος πραγματικά είσαι κάνοντας τα σωστά βήματα.

Τι Συμβαίνει Όταν Προσπαθείς Να Αλλάξεις Τον Εαυτό Σου Σε Υπερβολικό Βαθμό

Μεγάλες υποσχέσεις, μεγαλεπήβολα σχέδια και στρατηγικές για να αλλαχτούν συνήθειες και να γίνει ένα νέο ξεκίνημα για να αλλάξεις.

Πόσες φορές αποφάσισες να αλλάξεις κάτι στον εαυτό σου, στην καθημερινότητα σου και γενικότερα στην ζωή σου;

Θα απαντήσω εγώ για εσένα και θα αναφέρω ένα διπλωματικό «αρκετές».

Μπορεί να προσπάθησες να αλλάξεις τις διατροφικές σου συνήθειες, την ώρα που ξυπνάς, να αλλάξεις την μαλθακότητα στο σώμα σου ξεκινώντας γυμναστήριο, οτιδήποτε.

Όμως, πολλές φορές, όταν προσπαθείς να αλλάξεις είναι λες και μια μυστική οργάνωση παγκόσμιας επιρροής και εξουσίας προσπαθεί να σε σαμποτάρει.

Μάντεψε…

Τις περισσότερες φορές, η αλλαγή δεν έρχεται γιατί τοποθετούμε τεράστια αξία και βάρος σε αυτήν.

Περίεργο ε;

Τι Είπαμε Πως Θέλεις Να Αλλάξεις;

Τον τρόπο σκέψης αρχικά. Συνεπώς, πριν συνεχίσεις είναι απαραίτητο να παρακολουθήσεις το επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika για την αλλαγή στον τρόπο σκέψης.

Γνωρίζω πολύ καλά πως είμαι οξύθυμος. Το ξέρω, δεν μου αρέσει και έχω προσπαθήσει να το αλλάξει πολλές φορές.

Πιστεύω πως φαντάζεσαι ποιο ήταν το αποτέλεσμα.

Τις περισσότερες φορές που αποφασίζεις να αλλάξεις, έχεις σαν κίνητρο να καταφέρεις κάτι που φαντάζεσαι πως θα σου αρέσει περισσότερο από την οποιαδήποτε κατάσταση βρίσκεσαι ήδη.

Βασικά, χαράζεις μια φανταστική γραμμή αλλαγής στο κεφάλι σου που δηλώνει εμφατικά πως όταν αλλάξεις θα είσαι καλύτερο άτομο από πριν.

Αυτό που συμβαίνει όμως στο τέλος είναι λίγο διαφορετικό.

Και ο λόγος που είναι διαφορετικό είναι πολύ δεν γνωρίζουμε ακρίβεια (τις περισσότερες φορές δεν έχουμε ιδέα) πως είναι η αλλαγή που θέλουμε να καταφέρουμε.

τι αλλαγή θέλεις να κάνεις

Όταν θέλεις να αλλάξεις κάτι, τις περισσότερες φορές εμπλέκεις, όπως και οι περισσότεροι, την ταυτότητα σου μέσα στο καζάνι της αλλαγής.

Δηλαδή, δεν θέλεις να αλλάξεις απλά μια συνήθεια αλλά θέλεις να αλλάξεις το ποιος είσαι.

Πάρε για παράδειγμα την γυμναστική.

Μπορείς να δηλώσεις στον εαυτό σου πως επειδή είσαι τέρμα αγύμναστος, θα ξεκινήσεις να πηγαίνεις στο γυμναστήριο 2-3 φορές την εβδομάδα κάνοντας ελαφριά γυμναστική μέχρι το σώμα να αρχίσει να συνηθίζει.

Ή και κάνοντας γυμναστική στο σπίτι, όπως μπορείς να ακούσεις στο επεισόδιο από το ελληνικό podacst του Apla+Andrika εδώ.

Αφού έχεις κάνει ένα τίμιο ξεκίνημα, στην συνέχεια μπορείς να περάσεις σε πιο προχωρημένα προγράμματα και σιγά σιγά να αρχίσεις να βελτιώνεις και την διατροφή.

Η άλλη όψη του νομίσματος είναι να δηλώσεις από την αρχή πως θέλεις να γίνεις το άτομο που έχει απίστευτο κορμί και να αρχίσεις να φαντάζεσαι πως περπατάς παραλία και ο κόσμος παθαίνει αυχενικό καθώς προσπαθεί να σε κοιτάξει (τυχαία παραδείγματα για να τονίσω την υπερβολή).

προσπαθώντας υπερβολικά να αλλάξεις τον εαυτό σου

Ξεκινάς να λιώνεις κάθε μέρα στο γυμναστήριο και προσπαθείς να εισάγεις νέες διατροφικές συνήθειες λες και πρόκειται να παίξεις σε αγωνιστικό επίπεδο.

Πηγαίνεις και προσπαθείς να κολλήσεις με το ζόρι μια ταμπέλα στον εαυτό σου πως είσαι «το άτομο που γυμνάζεται» ή «το υγιές άτομο» ή «αυτός που καταφέρνει κάθε στόχο».

Μάντεψε όμως τι πρόκειται να συμβεί…

Θα σκάσεις από την υπερπροσπάθεια αφού προσπαθείς να αλλάξεις από εκατό μεριές και να βάλεις δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη.

Προσπαθώντας να αλλάξεις τόσο πολύ και γρήγορα, είναι μια ατέρμονη προσπάθεια να ξεφύγεις από τον παλιό σου εαυτό και να τον δημιουργήσεις εκ νέου.

Προσδιορίζοντας τον εαυτό σου και την προσωπική σου αξία από το αν θα γυμναστείς, αν θα φτάσεις αυτούς του τρομερούς στόχους που έβαλες και εν τέλει αν θα γίνεις ο νέο άνθρωπος που φαντάζεσαι, βάζεις το κεφάλι σου σε μια μέγγενη αυξανόμενης πίεσης.

Δεν λέω να μην θέτεις στόχους ή να μην θέλεις και να μην κυνηγάς διαρκώς καλύτερες καταστάσεις για εσένα.

Αντιθέτως μάλιστα.

Όμως σκέψου το εξής:

Δεν υπάρχει «το άτομο που καταφέρνει τον κάθε στόχο». Υπάρχουν άνθρωποι που διεκδικούν καλύτερες συνθήκες με πλάνο και μέσω προσπάθειας και αποτυχιών προσαρμόζουν τις πράξεις τους για να καταφέρουν ποιοτικότερα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχει «υγιές άτομο». Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν περισσότερο υγιεινές διατροφικές συνήθειες από κάποιους άλλους.

Δεν υπάρχουν «παραγωγικά άτομα». Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν παραγωγικές δραστηριότητες πιο συχνά.

Αν Θέλεις Να Αλλάξεις, Δεν Χρειάζεται Να Το Παίρνεις Τόσο Προσωπικά

αυτοπεποίθηση

Σίγουρα θέλεις να αλλάξεις κάποια κακώς κείμενα στην ζωή σου. Οι περισσότεροι το θέλουμε και είναι ωραίο και ποιοτικό.

Μπορεί να είναι η δουλειά σου, το πρόγραμμα σου, η ερωτική σου ζωή, κάποιες κακές συνήθειες ή το σώμα σου.

Όταν όμως συνδέεις την προσωπική σου αξία και αυτοεκτίμηση στο παιχνίδι της αλλαγής και του πόσο γρήγορα θέλεις να αλλάξεις, κάνεις τα πράγματα χειρότερα γιατί είναι σαν να θέλεις να ξεφορτωθείς τον ίδιο σου τον εαυτό σου.

Αυτό που χρειάζεται να θυμάσαι όμως είναι πως είσαι ήδη μια χαρά. Αν θέλεις όμως να διορθώσεις κάποια πράγματα τότε θα χρειαστεί να αξιολογήσεις τις πράξεις σου και τις αποφάσεις σου.

Η ζωή μας είναι ένα σύνολο από κριτήρια, αποφάσεις και πράξεις.

Κάποια κριτήρια μπορεί να είναι θολά, κάποιες αποφάσεις μπορεί να καθυστερήσουν και κάποιες πράξεις μπορεί να μην μας οδηγήσουν εκεί που φανταστήκαμε εξ αρχής.

Δεν τρέχει και κάτι και αν κάποιες κινήσεις δεν δουλέψουν δεν σημαίνει πως δεν αξίζεις. Ίσως δεν είσαι έτοιμος ακόμα για αυτή την μεγάλη αλλαγή και χρειάζεται πρώτα να δημιουργήσεις κάποιες άλλες, λίγο πιο μικρές για να ξεκινήσει να ζεσταίνεται η μηχανή.

Συνήθως φοβόμαστε να φέρουμε τεράστιες αλλαγές γιατί τις βάζουμε σε ένα πλαίσιο ζωής και θανάτου.

Ένα ακόμα πράγμα που πολλές φορές φοβόμαστε, ειδικά στο φλερτ, είναι η απόρριψη. Δες πως να το διαχειριστείς όταν το ενδιαφέρον στο φλετρ δεν είναι αμοιβαίο.

Αν δεν αλλάξεις τότε θα σημαίνει πως θα παραμείνεις ο ίδιος και αυτό είναι στο μυαλό σου δηλωμένη καταστροφή.

Όμως δεν είναι.

Ο εαυτός σου είναι κάτι παραπάνω από μια συνήθεια κα σίγουρα κάτι πολύ παραπάνω από ένα στόχο.

Το μόνο δεδομένο είναι πως όσο και αν αλλάξεις, καμία αλλαγή δεν είναι μόνιμη. Πάντα περιμένει η επόμενη.

 Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Αν θέλεις να μάθεις πώς μπορείς να βρεις τον πραγματικό σου εαυτό και να δουλέψεις πάνω του, κάνε κλικ εδώ.

Καλή συνέχεια

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr