Ψυχαγωγία vs Διασκέδαση: Πώς Επηρεάζεται η Ψυχολογία μας

Ψυχαγωγία vs Διασκέδαση Πώς Επηρεάζεται η Ψυχολογία μας

Ψυχαγωγία Και Διασκέδαση Ασκούν Επιρροή Στην Ψυχολογία Μας

Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας. Και η ετυμολογία της λέξης μάς το αποδεικνύει αυτό.

Αρχικά, η λέξη “ψυχαγωγία” προέρχεται από τις λέξεις “ψυχή” και “άγω”, που σημαίνει οδηγώ. Ουσιαστικά, η ετυμολογία της λέξης μας δίνει και την έννοιά της.

Η ψυχαγωγία έχει να κάνει με την τέρψη και την βαθιά ικανοποίηση της ψυχής μέσω πνευματικών δραστηριοτήτων. Και έχει τεράστια διαφορά από την έννοια της “διασκέδασης”.

Η λέξη “διασκέδαση” προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα “διασκεδάννυμι”, που σημαίνει διασκορπίζομαι. Ως διασκέδαση, λοιπόν, ορίζεται οποιαδήποτε κατάσταση μας αποσπά από τα προβλήματα της καθημερινότητας και μας κάνει να διασκορπιζόμαστε εσωτερικά ώστε να μην αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα.

Οι λέξεις έχουν δύναμη, βαρύτητα και σημασία.

ψυχαγωγία

Γι’ αυτό και η ψυχαγωγία με τη διασκέδαση έχουν τεράστιες διαφορές και επηρεάζουν τελείως διαφορετικά την ψυχολογία μας.

Σε αυτό το άρθρο θα διαπιστώσεις το πώς ο τρόπος που ψυχαγωγείσαι και διασκεδάζεις διαφοροποιεί και επηρεάζει την ψυχολογία σου. Με τρόπους που δεν φαντάζεσαι, καθώς και το πώς, τελικά διαμορφώνει την καθημερινότητά σου.

 

Ο Ρόλος Της Ψυχαγωγίας Στη Ζωή Μας

Σε μια κοινωνία που έχει μάθει να διασκεδάζει, ελάχιστοι άνθρωποι ψυχαγωγούνται πραγματικά.

Όπως προανέφερα, η ψυχαγωγία είναι η τάση του ανθρώπου να ικανοποιεί τις επιθυμίες της ψυχής του. Και να “γεμίζει” συναισθηματικά μέσω πνευματικών δραστηριοτήτων.

Αυτό για κάποιους ίσως συμβαίνει με την ανάγνωση βιβλίων. Ή με κάποιες καλλιτεχνικές δραστηριότητες όπως το γράψιμο, η ζωγραφική. Ή η μουσική ή ο χορός, με την παρακολούθηση ενός θεατρικού έργου. Ή ακόμα και με περιπάτους στη φύση.

Όλες αυτές, καθώς και ορισμένες άλλες, είναι δραστηριότητες που βοηθούν τον άνθρωπο να έρθει σε επαφή με τον εσωτερικό του κόσμο, να ηρεμήσει και ουσιαστικά να θεραπευτεί εσωτερικά.

Τα κοινά χαρακτηριστικά των παραπάνω δραστηριοτήτων είναι ότι εμπεριέχουν μια δημιουργικότητα και μια ενεργητικότητα, δηλαδή το άτομο κάνει κάτι ενεργητικά, το οποίο για το ίδιο αλλά και αντικειμενικά είναι δημιουργικό.

Ένα μέσο ψυχαγωγίας είναι και το φλερτ. Ωστόσο, τι γίνεται όταν θέλεις να φλερτάρεις και οι φίλοι σου σε εμποδίζουν; Δες το βίντεο του Θέμη σχετικά με το τι μπορείς να κάνεις όταν οι φίλοι σου δεν φλερτάρουν.

Οποιοδήποτε μέσο ψυχαγωγίας μπορεί αυτόματα να ανεβάσει και τη διάθεσή μας, καθώς όταν ικανοποιούμε τα βαθύτερα “θέλω” μας και συμμετέχουμε πνευματικά σε μια δραστηριότητα, καταφέρνουμε να εκφράσουμε τις θετικές μας πλευρές και να λάβουμε ικανοποίηση.

Ακόμα και ο θεατής ενός πετυχημένου θεατρικού έργου δεν στέκεται απαθής μπροστά σε αυτό που βλέπει. Συμμετέχει συναισθηματικά, ψυχικά και πνευματικά, βιώνοντας και ο ίδιος τις εμπειρίες των πρωταγωνιστών.

Η Ψυχαγωγία Κάνει Καλό Στην Υγεία Μας, Σύμφωνα Με Την Επιστήμη

Σύμφωνα με την πτυχιακή εργασία των Μαριάνθη Ζ. Ντέλη και Δέσποινα Γ. Τσιτηρίδου στη Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, στο τμήμα Νοσηλευτικής, και έπειτα από τις αντίστοιχες έρευνες, αποδείχτηκε ότι:

“Η ψυχαγωγία μπορεί να προσφέρει κατά τη διάρκεια μιας ασθένειας ή της ανάρρωσης από αυτήν, πολλά θετικά και καθοριστικά στοιχεία για την έκβαση τους. Το γέλιο, η μουσική, ο χορός, ο θεραπευτικός αθλητισμός είναι τομείς που ανήκουν στη σφαίρα της ψυχαγωγίας και βοηθούν στην αντιμετώπιση προβλημάτων ή χρόνιων παθήσεων. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που υπάρχουν, κυρίως στην Ευρώπη και την Αμερική, όπου η εφαρμογή της ψυχαγωγίας ως μέσο θεραπείας ευωδούσε. “

Ουσιαστικά, πάρα πολλοί επιστήμονες και ιατροί συμφωνούν πλέον ότι η εισαγωγή της ποιοτικής ψυχαγωγίας στη ζωή μας:

  • Μειώνει το άγχος.
  • Ανεβάζει τη σεροτονίνη, τον νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου μας που είναι υπεύθυνος για τον ποιοτικό ύπνο, τη μνήμη και την καλή διάθεση και ευτυχία.
  • Αυξάνει τις ικανότητές μας να αντέχουμε τις αντιξοότητες.
  • Αυξάνει την ενέργειά μας.
  • Βελτιώνει την συναισθηματική μας επαφή με τους γύρω μας.
  • Μας βοηθάει στο να κάνουμε ποιοτικότερο ύπνο.
  • Βοηθάει στο να αποκτήσουμε καλύτερη υγεία.
  • Προλαμβάνει ασθένειες όπως ψυχικές διαταραχές, διαβήτη, καρδιοπάθειες και φλεγμονές.

ψυαχαγωγία κια διασκέδαση

 

Επομένως, γίνεται κατανοητό ότι ο ρόλος της ψυχαγωγίας στη ζωή μας είναι άκρως σημαντικός και ότι η ανάγκη για περισσότερη ψυχαγωγία είναι αδήριτη.

Σε μια εποχή που όλα και όλοι τρέχουν και σε μια κοινωνία που πάσχει και σφύζει από ασθένειες, ψυχικές και σωματικές, το να θεραπεύουμε συστηματικά την ψυχή μας μέσω της ψυχαγωγίας είναι ενδεχομένως η μοναδική και συστηματικότερη θεραπεία που υπάρχει.

 

Πώς Η Διασκέδαση Επηρεάζει Την Ψυχολογία Μας Και Τις Επιδόσεις Μας

Από τη στιγμή που συνειδητοποιήσαμε το πόσο σημαντικό είναι το να εισάγουμε την ψυχαγωγία στην καθημερινή μας ζωή, ήρθε η ώρα να δούμε και το πώς επηρεάζει η διασκέδαση την ψυχολογία μας και τις επιδόσεις μας.

Μετά από μία κουραστική μέρα στη δουλειά, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να χαλαρώσουν μπροστά στην τηλεόραση ή να βγουν σε κάποιο κλαμπ.

Ενώ η ανάγκη για χαλάρωση είναι πάντα μεγάλη, ειδικά για τους ανθρώπους που ζουν μια έντονη και γρήγορη ζωή, τίποτα από αυτά που προαναφέρθηκαν δεν τους βοηθάει στο να χαλαρώσουν πραγματικά και στο να τέρψουν την ψυχή τους.

Η διασκέδαση περιλαμβάνει δραστηριότητες που είναι παθητικές και οι οποίες δεν ενισχύουν το πνευματικό και συναισθηματικό επίπεδο ενός ανθρώπου.

Ουσιαστικά, ο σκοπός των μέσων διασκέδασης είναι το αποσπαστούν προσωρινά από την καθημερινότητα και τις δυσκολίες της, ώστε να μην αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που υπάρχουν.

Το να κάτσει κάποιος μπροστά σε μια τηλεόραση και να “χαζέψει” εκπομπές και σειρές είναι κάτι που δεν πρόκειται να του προσφέρει επιπλέον γνώση ή τέρψη, ούτε θα τον ωφελήσει κάπου στη ζωή του.

Το μόνο που πετυχαίνουμε όταν διασκεδάζουμε και δεν ψυχαγωγούμαστε είναι να σπαταλήσουμε ένα μεγάλο ποσοστό του χρόνου μας.

Συνήθως, μέσω των μέσων διασκέδασης, όπως η τηλεόραση και τα κλαμπ, μάλλον καταφέρνουμε να γεμίσουμε από αρνητική ενέργεια, συναισθήματα και σκέψεις, καθώς ο εγκέφαλός μας λειτουργεί σαν υπνωτισμένος εκείνες τις στιγμές. Το αποτέλεσμα είναι να λαμβάνουμε αρνητικές πληροφορίες χωρίς ουσιαστικά να τις επεξεργαζόμαστε.

Φυσικά, μια βραδινή έξοδος σε ένα κλαμπ μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο ψυχαγωγίας και όχι διασκέδασης, αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη παρέα και να απολαύσουμε πραγματικά το βράδυ μας αναλαμβάνοντας δράση, χωρίς να καθόμαστε παθητικά, με ένα ποτό στο χέρι.

Εάν εισάγουμε το φλερτ στη βραδινή μας έξοδο, τότε αμέσως θα νιώσουμε ότι αναλαμβάνουμε δράση και ότι είμαστε ενεργητικοί και δημιουργικοί. Αυτό θα ενισχύεσιε τα θετικά μας συναισθήματα. Δες το επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika σχετικά με το φλερτ στο μπαρ ή στον δρόμο.

Το γέλιο μπορεί να συμβάλει στο να ψυχαγωγηθούμε.

Ουσιαστικά, η διασκέδαση μας βοηθάει στο να ξεχαστούμε και να θεραπευτούμε προσωρινά, ωστόσο δεν αποτελεί μόνιμο μέσο θεραπείας ούτε μας οδηγεί σε βαθιά ικανοποίηση και πληρότητα.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι η ευτυχία ενός ανθρώπου εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από το πώς λειτουργεί σε καθημερινή βάση, αλλά φυσικά και από το πόσο ικανοποιεί την ψυχή του.

Το να γελάμε συστηματικά και να λαμβάνουμε μέρος σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες οι οποίες μας κάνουν να εκφραζόμαστε, να δημιουργούμε, να νιώθουμε μέλη μιας ομάδας και να ενεργοποιούμαστε είναι το ζητούμενο ώστε να είμαστε πιο ήρεμοι και να σκεφτόμαστε πιο χαλαρά.

Τα μέσα διασκέδασης μπορεί να ανακουφίζουν προσωρινά τον πόνο, αλλά δεν προσφέρουν ουσιαστική θεραπεία στην ψυχή.

Πριν κάτσεις, λοιπόν, ξανά μπροστά την τηλεόραση, σκέψου το πόσο διαφορετικά μπορείς να αξιοποιήσεις τον χρόνο σου ώστε να είσαι πιο ευτυχισμένος. Και εάν αναρωτιέσαι τι μπορείς να κάνεις, δες εδώ.

Διάβασε το βιβλίο από τους ιδρυτές του Men Of Style, Άνδρας Αξίας για να έχεις μια πιο πλήρη εικόνα. Βρες το εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.