Πώς Δημιουργείται η Σεξουαλική Επιθυμία;

Η σεξουαλική επιθυμία είναι βασική βιολογική ανάγκη όλων των ενήλικων ανθρώπων. Αναρωτήθηκες όμως ποτέ, τι είναι αυτό που την πυροδοτεί;

Τυπικά, τείνουμε να σκεπτόμαστε την επιθυμία ως  συναίσθημα. Πολλοί επιστήμονες και ψυχολόγοι πιστεύουν πλέον, ότι η σεξουαλική επιθυμία είναι κυρίως κάτι σωματικό. Παρόμοιο με την πείνα ή της ανάγκη του σώματος για οξυγόνο.

Η λέξη “επιθυμία” πιθανότατα φέρνει στο νου ρομαντικά μυθιστορήματα, δραστηρίοτητες μόνο για ενήλικες και μια αναμονή για σεξουαλική σύνδεση. Η σεξουαλική επαφή ίσως είναι ο μόνος τύπος επιθυμίας. Η ψυχαναλυτική θεωρία υποστηρίζει ότι όλες οι υπόλοιπες μορφές επιθυμίας και ενέργειας για δημιουργία είναι αποτέλεσμα της ανακατευθυνόμενης σεξουαλικής ενέργειας -που συχνά καλείται “λίμπιντο”.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν

Η ανθρώπινη σεξουαλική ανταπόκριση είναι ένας σύνθετος συνδυασμός από κοινωνικούς  ορμονικούς, φυσικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Οι περισσότεροι εκ των οποίων μας είναι μόνο λίγο κατανοητοί, αλλά ερευνώνται συστηματικά από τους επιστήμονες.

Η σεξουαλική επιθυμία είναι ένα από τα ισχυρότερα ένστικτα που οδηγούν τον άνθρωπο (και τα ζώα). Μπορεί να βγάλει στην επιφάνεια τον καλύτερο αλλά και τον χειρότερο εαυτό κάποιου.

Σε υπέρμετρο βαθμό η σεξουαλική επιθυμία μπορεί να  οδηγήσει σε υπέρ σεξουαλικότητα και υπερδιέγερσης της γεννητικής περιοχής, σεξουαλικά αδικήματα, σεξουαλικό εθισμό και συνεχιζόμενη χρήσης της πορνογραφίας.

Για το πορνό έχουμε συζητήσει στο επεισόδιο του Apla+Andrika που ακολουθεί.

Όταν καταπιέζεται, μπορεί αν οδηγήσει σε κατάθλιψη και νευρώσεις  ή αντίστροφα να διοχετευθεί  σε μεγάλη δημιουργικότητα.

Όταν αγνοείται μέσα στις  σταθερές σχέσεις  μπορεί να απειλήσει την ευτυχία και την σταθερότητα των οικογενειών τους. Μπορεί σε περίπτωση άρνησης να μετουσιωθεί στην βάση για φιλίες μεταξύ ανθρώπων. Αν μείνει ανεκπλήρωτη και να παράξει τις πιο όμορφες δημιουργίες μουσικής, ποίησης , τέχνης.

Ποιοι Παράγοντες Παίζουν Ρόλο;Η σεξουαλική επιθυμία είναι βασική βιολογική ανάγκη όλων των ενήλικων ανθρώπων. Αναρωτήθηκες όμως ποτέ, τι είναι αυτό που την πυροδοτεί;

Η κοινωνία παίζει ένα ρόλο κατά τον οποίο  στην σεξουαλική επιθυμία λαμβάνονται υπόψιν : οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, οι αξίες της οικογένειας και και ο τρόπος που μεγάλωσε κάποιος και επηρεάζουν την συμπεριφορά κάποιου και τα συναισθήματά του απέναντι στην σεξουαλική επιθυμία.

Οι ορμόνες ασφαλώς παίζουν ρόλο, όπως η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα τα οποία κατακλύζουν τους εφήβους κατά την μετάβασή τους από την εφηβεία στην ενηλικίωση.  Η σεξουαλική επιθυμία είναι η πρώτη εκ των τριών συμπεριφορών που σχετίζονται με την αναπαραγωγή: η σεξουαλική επιθυμία για να βρεις ένα σύντροφο), η έλξη (προς την εύρεση του καλύτερου συντρόφου) και η προσκόλληση ή αγάπη (έτσι ώστε να δοθεί το απαραίτητο διάστημα για αναπαραγωγή).

Η σεξουαλική ανταπόκριση με την σειρά της περιλαμβάνει τρεις φάσεις: επιθυμία, διέγερση και οργασμό. Η επιθυμία στην πραγματικότητα  έρχεται σε αντίθεση με τις διαδικασίες στις  φαντασιώσεις. Η επιθυμία προηγείται αλλά και συνοδεύει  την αύξηση της διέγερσης και την κορύφωση. Οι φάσεις ωστόσο δεν είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους.

Η φράση “σεξουαλική επιθυμία”μπορεί να παραπέμπει είτε στην ανάγκη για σεξουαλική επαφή, είτε να σημαίνει κάτι πιο οικείο, όπως την σεξουαλική έλξη για ένα συγκεκριμένο άτομο.

Σημαντικό ρόλο στο αν θα δημιουργήσεις σεξουαλική επιθυμία στην γυναίκα που σου αρέσει παίζει και η συμπεριφορά σου. Μάθε ποιος συμπεριφορές μπορεί να καταστρέψουν την σεξουαλική σου ζωή στο παρακάτω βίντεο.

Ο Σπουδαίος Ρόλος Των ΟρμονώνΗ σεξουαλική επιθυμία είναι βασική βιολογική ανάγκη όλων των ενήλικων ανθρώπων. Αναρωτήθηκες όμως ποτέ, τι είναι αυτό που την πυροδοτεί;

Οιστρογόνα και τεστοστερόνη με τη σειρά τους, διεγείρουν τις νευροχημικές ουσίες στον εγκέφαλο- συγκεκριμένα, την ντοπαμίνη, την σεροτονίνη και την η οξυτοκίνη.

Η ντοπαμινη έχει μελετηθεί εκτενώς. Πρόκειται για νευροδιαβιβαστή που σε εκπαιδεύει να συνδέσεις το αίσθημα του κορεσμού και της χαράς με συγκεκριμένα πράγματα. Στην περίπτωση της σεξουαλικής επιθυμίας, η ντοπαμίνη απελευθερώνεται στον εγκέφαλο όταν σκέφτεσαι κάτι η κάποιον που σε έλκει.

Η σεροτονίνη είναι παρεμφερής με την ντοπαμίνη. Είναι νευροδιαβιβαστής ο οποίος διδάσκει στο σώμα σας τον κύκλο επιθυμίας και ικανοποίησης.

Η νορεπινεφρίνη- Συνήθως αυτός ο νευροδιαβιβαστής ενεργοποιείται όταν χρειαζόμαστε επιπλέον ενέργεια για να αποδράσουμε από μια επικίνδυνη η τρομακτική κατάσταση. Επίσης αυξάνεται κατά τον αυνανισμό και το σεξ, κορυφώνεται στον οργασμό και κατόπιν μειώνεται

Η οξυτοκίνη ονομάστηκε η ‘ορμόνη της αγκαλιάς’. Θεωρείται ότι παίζει βασικό ρόλο στον δεσμό μεταξύ γονέα-παιδιού, χαλαρώνει τις άμυνες μας  και εμβαθύνει την εμπιστοσύνη.

Σεξουαλική Επιθυμία και ΗλικίαΗ σεξουαλική επιθυμία είναι βασική βιολογική ανάγκη όλων των ενήλικων ανθρώπων. Αναρωτήθηκες όμως ποτέ, τι είναι αυτό που την πυροδοτεί;

Η σεξουαλική επιθυμία μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας, και η κοινωνική, ψυχολογική ή φυσική δυσφορία μειώνει τα επίπεδα της σεξουαλικής επιθυμίας και στα δυο φύλα.

Από την οπτική της εξέλιξης, η γυναίκεια σεξουαλική επιθυμία είναι απαραίτητη για την επιτυχία της αναπαραγωγής και ως εκ τούτου υπάρχει  μια συνδεσιμότητα των επίπεδων της επιθυμίας και των επιπέδων  αναπαραγωγής.  Βρέθηκε πως  θετική συναισθηματική ανταπόκριση στα ερωτικά ερεθίσματα  αυξάνεται κατά την ωοθυλακική φάση του εμμηνορροϊκού  κύκλου όταν οι γυναίκες  είναι πιο γόνιμες και αυτό μπορεί αν σημαίνει μια αύξηση της σεξουαλικής δραστηριότητας την περίοδο αυτή.

Γενικά είναι γνωστό ότι η γυναικεία σεξουαλική επιθυμία έχει διακυμάνσεις στον  εμμηνορροϊκό κύκλο.  Παρόλα αυτά, η σεξουαλικότητα στις γυναίκες και στους άντρες μεγαλύτερης ηλικίας δεν σχετίζεται με την αναπαραγωγή.

Το σεξ είναι μια ανάγκη η οποία βελτιώνει την ποιότητα της ζωής, προάγει συναισθήματα ευεξίας και υγείας στους ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Η συνολική γνώση σχετικά με την ανθρωπινή σεξουαλική επιθυμία είναι σχετικά περιορισμένη, κυρίως επειδή είναι ένα σύνθετο θέμα που περιστρέφεται γύρω από τις ορμόνες, τα συναισθήματα και την υγειά.

Παρότι  η απώλεια της επιθυμίας προκαλεί δυσφορία εξαρτάται από τον καθένα ξεχωριστά, παρόλα αυτά, ίσως έχει επιπτώσεις στις  συντροφικές σχέσεις.

Γυναίκες Και Άνδρες: Μικρή η ΔιαφοράΗ σεξουαλική επιθυμία είναι βασική βιολογική ανάγκη όλων των ενήλικων ανθρώπων. Αναρωτήθηκες όμως ποτέ, τι είναι αυτό που την πυροδοτεί;

Αν και οι αρσενικές ετεροφυλόφιλες μελέτες έχουν κυριαρχήσει την  βιβλιογραφία, μιλώντας  σε γενικές γραμμές, οι ενεργές περιοχές του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής διέγερσης είναι πολύ παρόμοιες τόσο στους  άνδρες όσο και για στις γυναίκες όλων των σεξουαλικών κατευθύνσεων.

Σεξουαλική ΠροτίμησηΗ σεξουαλική επιθυμία είναι βασική βιολογική ανάγκη όλων των ενήλικων ανθρώπων. Αναρωτήθηκες όμως ποτέ, τι είναι αυτό που την πυροδοτεί;

Έχει βρεθεί ότι οι άνδρες παρουσιάζουν ισχυρή νευρική αντίδραση στις περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην οπτική προσοχή, το κίνητρο και την γενετική διέγερση σε ερωτικά ερεθίσματα που απεικονίζουν το ένα φύλο και πολύ μικρή αντίδραση σε αυτές τις περιοχές σε ερωτικά ερεθίσματα που απεικονίζουν το άλλο φύλο.

Οι γυναίκες παρουσιάζουν περισσότερες παρόμοιες αντιδράσεις και με τους δύο τύπους των ερωτικών ερεθισμάτων.

Με άλλα λόγια, τόσο οι ετεροφυλόφιλοι όσο και οι ομοφυλόφιλοι άνδρες έχουν ισχυρότερη ενεργοποίηση για εικόνες του προτιμώμενου από το μη προτιμώμενο φύλο τους. Αντίθετα, οι γυναίκες έχουν περισσότερες παρόμοιες αντιδράσεις και στα δύο φύλα και δεν διαφέρουν μεταξύ των σεξουαλικών προσανατολισμών.

Ομοίως, άνδρες και  γυναίκες έχουν παρόμοιες μορφές εγκεφαλικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του οργασμού.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Η σεξουαλική επιθυμία μπορείς να δημιουργηθεί, αλλά πρέπει κι εσύ να κάνεις το κομμάτι σου. Μάθε περισσότερα εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.